Велизар Енчев: "Приятелски огън" на Държавния департамент към България

Велизар Енчев: "Приятелски огън" на Държавния департамент към България
Велизар Енчев във Фейсбук: Посолството на САЩ ни сервира благата вест, че „Джо Байдън не обмисля санкции срещу България заради Република Северна Македония“. Става дума за изявление на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс. Във въпросното изявление обаче се правят две уточнения, които могат да ни вгорчат живота. 


Първото уточнение гласи, че „Съединените щати силно подкрепят присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз“… 


Думата „силно“ силно ме смущава, защото зад перфидния дипломатически език прозира силният американски натиск веднага да вдигнем бариерата пред македонското еврочленство. 


Когато в публична дипломатическа кореспонденция се използва тази фраза, изводът е един: получилата това послание страна трябва да знае, че изпращащата го страна й извива ръцете или иска така да изглежда. 


Второто уточнение на щатското посолство е зле прикрит ултиматум към София: „Оценяваме силния интерес на Конгреса на САЩ по този въпрос и ще продължим да поддържаме тясна координация с Конгреса по тази тема.“


Да припомня нещо, което не бива за забравяме. Пред македонската секция на „Гласът на Америка“ конгресменът Клаудия Тени каза: „Възможен е вариант на налагане на санкции срещу България заради нейното вето върху започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към Евросъюза“.

 

Нека преведем това послание на говорителя на Държавния департамент. С не особено изискан дипломатически език Нед Прайс ни казва, че оценяват положително „силния интерес на Конгреса“ (разбирай на Клаудия Тени) към въпроса и ще продължат да поддържат тясна координация с американския конгресмен, която е официален лобист за македонистката кауза. Апропо, освен заплахата за санкции срещу България, другата кауза на конгресмен Тени е... защита на македонското малцинство в България. 


А фактът, че позицията на Държавния департамент се огласява точно днес – когато Кирил Петков е на официално посещение в Скопие, означава само едно:  Вашингтон предупреждава българския премиер какъв курс да следва по „македонския въпрос“.

 

Ако това не е „приятелски огън“ от американския ни съюзник, какво друго е?

 

 

 


 

Коментари

 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  18 Яну 2022 15:14ч.

  дали г-н Енчев си спомнја как 20 години имаше съштите изјави за вдигане на ветото на Гърција от американс. правителство и Нимиц (отговарјаштија за процеса, а не самолетоносача “Нимиц“) и съштија Нимиц 20 години јаде македонски наденици като чест гост в Скопие? Ако удбашка РСМ се досети, че номера нјама да мине и трјабва да изпълнјава определени условија, ште бъде пусната в ЕС, ако ли не ште се чака на еволјуционнија процес и може да бъде пусната в ЕС към 2075 година след Израел, Горна Волта и брацката савецка РФ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демо

  18 Яну 2022 15:51ч.

  Много на място и много вярно казано. Но авторът не е външен министър, нито има шанс някога да стане, за да облече тези думи в нота до нашите приятели в САЩ. При това той е ченге. А от ченгета, даже и да са били посланици на нова България, аз акъл не приемам. Бих се радвал написаното от Енчев да е дело на дипломат-демократ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Клил Бинтън

  18 Яну 2022 15:58ч.

  Е добре! Ще пуснем РСМ под натиска на САЩ и? Последните ще спечелят цялата ненавист и омраза от България. Така само се задълбочава проблемът, но явно никой в САЩ не иска и да го разреши. Сега си спомням репликата на Бжежински, че след Комунизма най-големият враг е Православието. Това май е и целта, да се задълбочат противоречията между Православните държави, с активното съдействие на последните!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • албански реотан

  18 Яну 2022 16:22ч.

  Конгресменът Клаудия Тени не е просто какъв да е конгресмен, а е член на Под-комитета за "Европа, горивата, околната среда и кибер средата" към Комитета за Международни отношения на Конгреса. Освен това е водач на Групата "Приятели на Македония". Освен това е от Републиканската партия. Т.е., тя говори като член на Под-комитета, в който се обсъжда политиката на САЩ по тия въпроси, и се предполага, че има двупартиен консенсус по темата, тъй като е от опозицията, но точно тя и само тя се изказва - засега. Има време да се изкаже някой Демократ, или направо Председателя. Като член на Приятелите - т. нар. caucus, - нейната работа е да защитава и да налага интересите на Македония. Т.е., не е някаква калинка, която просто казала някаква глупост, колкото да не заспи. Едно време имаше едни "Приятели на Сирия", точно преди да започне войната в Сирия, че и след това. Във връзка с това, не знам защо завършва с въпроса - ако не е приятелски огън, какво е? Ами неприятелски огън бе, Енчев!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Велизаре какво го усукваш бе

  18 Яну 2022 16:39ч.

  Лесно става, твоята партия БСП напуска заверата и готово! Само че ви екато наследник на Коминтерна няма да го направите !!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  18 Яну 2022 16:58ч.

  Велизар няма партия. Нито БСП, нито всички националисти, през които е минал, след като е напуснал БКП. И мнението на подобен политически спекулант е без стойност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Бих се радвал написаното от Енчев да е дело на дипломат-демократ"

  18 Яну 2022 17:02ч.

  Думи на жълтопаважен прозападен умнокрасив майцепродавец

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КАКВО ЧУДНО

  18 Яну 2022 17:17ч.

  Религията на СССР беше КОМУНИЗЪМ, СОЦИАЛИЗЪМ, АНТИПЛУТОКРАЦИЯ.. АНТИФАШИЗЪМ - АНТИ-ФАШИЗЪМ с две думи! Сега Русия няма глобална религия, с която да спасява човечеството и страдащите по светът. .................................. САЩ има световно налагана религия и идоли наречени Свобода. Отвеждат дисидентите в раят на Земята, храмът на Свободата - Вашингтон, ДА СЕ РАДВАТ СТРАДАЩИТЕ ДИСИДЕНТИ. ............................................................ еТО защо пазят правата на гей хората, и черните.. черните??? Така хвърлят бяло на черната си история, и правят световна пропаганда колко са ДОБРИЧКИ. а русия и другите нямат такава опорна пропаганда.. но имаха.. но се отказаха и сега нямат лостове, само лостове как кпсс елитът да е милиардери плутокрация... но преди 1917та беше така..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  18 Яну 2022 17:47ч.

  Бившият дипломат Велизар Енчев добре знае, че в подмандатната на чичо Сам територия, в която дерьмократите превърнаха бившата НРБ, туземната колониална администрация има само декоративни функции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи