Светослав Делчев, "Булгаргаз": Виденова зима, ако се търси друг играч на газовия пазар

Светослав Делчев, "Булгаргаз": Виденова зима, ако се търси друг играч на газовия пазар
Атаките към "Булгаргаз" са преднамерени, търси се проблем, подозренията са, че става въпрос за частен интерес. Има политически натиск, надявам се, че не се върви към смяна на ръководството, няма злоупотреби в "Булгаргаз", дружеството не е в криза, заяви пред БНТ Светослав Делчев, член на Съвета на директорите на "Булгаргаз".

 

По думите му идеята е "Булгаргаз" да бъде оставен на регулирания пазар само като обществен доставчик, а свободният пазар да го освободи, да не продава на корпоративните клиенти - например стъкларската индустрия.

 

Светослав Делчев поясни, че трябва договорите с "Газпром" да се преподпишат навреме, за да се избегне ситуацията с азерския газ, при която плащаме неустойки.

 

"Прави се стандартна проверка на документите, те се предоставят, и в момента тече проверката, но не ни притеснява, "Булгаргаз" е изключително проверявано през годините. Свикнали сме да има надзор над нашата дейност, аз не съм сигурен, че има сигнал, нямам такава информация, възможно е ДАНС сами да са се сезирали. Не е вярно, че дружеството е предавало нерегламентирано газ от хранилището в Чирен", допълни Делчев.

 

Според него "Булгаргаз" продава предимно на българския пазар, като количествата са фиксирани.

 

"За продажба на евтин газ и дума не може да става. Нямаме данни, че се търси друг играч на българския пазар, ако това се случи, до 2-3 години ще изживеем Виденова зима номер 2", добави Светослав Делчев.

 

Рано е да се каже дали ще има намаление на цената на газа от февруари, каза още той.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи