Сноудън: Ако не се вземат мерки, обектите на подслушване могат да станат 50 милиона

Сноудън: Ако не се вземат мерки, обектите на подслушване могат да станат 50 милиона
Едуард Сноудън за Аферата "Пегас": "Трябва да спрем това. Вече не е възможно да сме неактивни. Ако не се направи нищо за спиране на продажбата на такива технологии, тогава броят на обектите за наблюдение значително ще надхвърли 50 хиляди. Те ще се превърнат в 50 милиона и това ще стане много по-бързо, отколкото всеки от нас очаква"

 

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън се застъпи за забрана на продажбата на търговски шпионски приложения. Неговото интервю за вестник Guardian, посветено на скандала около израелската програма ''Пегас'', бе публикувано на уебсайта на вестника, предаде БГНЕС.

 

"Трябва да спрем това. Вече не е възможно да сме неактивни. Ако не се направи нищо за спиране на продажбата на такива технологии, тогава броят на обектите за наблюдение значително ще надхвърли 50 хиляди. Те ще се превърнат в 50 милиона и това ще стане много по-бързо, отколкото всеки от нас очаква", каза Сноудън, като посочва, че NSO Group, разработила ''Пегас'', е само една от многото компании, продаващи подобен софтуер.

 

Според него, съществуването на ефективен и евтин шпионски софтуер отваря вратата за  злоупотреби, дори такива програми да са достъпни само за правоприлагащите органи и специалните служби. Според Сноудън, търговски продукти от този вид не трябва да съществуват, тъй като те не са инструменти за сигурност, а "вектори на инфекция" на електронни устройства, позволяващи да се използват смартфони срещу техните собственици.

 

"Има такива области, такива индустрии, от които няма защита и затова се опитваме да ограничим разпространението на такива технологии. Не позволяваме ядрените оръжия да се превърнат в търговски продукт", каза той. Сноудън смята, че е необходим мораториум върху продажбата на шпионски софтуер, който трябва да бъде подкрепен от правителствата на повечето страни в света.

 

През 2013 г. бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън направи публична информация методите на електронно наблюдение от американските и британските специални служби, както и факта, че те предават лични данни на своите граждани един на друг. Сноудън също така аргументира, че специалните служби на тези страни участват в незаконно подслушване на преговори между лидери на чужди държави. Избягвайки преследването от американските власти, той изпраща молби за убежище до редица страни, включително Русия, припомня БГНЕС.

 

На 1 август 2014 г. той получи първото разрешение за пребиваване в Русия и в момента има право на безсрочен престой на руска територия. Сноудън е обвинен в нарушаване на два члена от закона за шпионажа. По всяка от тези точки го грозят до 10 години затвор. Служители на американската администрация многократно са заявявали, че смятат Сноудън за предател и няма да му простят, тъй като той сериозно е увредил интересите на националната сигурност.

 

 

 

Скандалът с шпионския софтуер вече започна да предизвиква размирици по света

 

Както в. ''Гаридън'' съобщи по-рано  анализът на изтеклите данни показва, че клиенти на компанията са били 10 правителства - Азербайджан, Бахрейн, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Унгария, Индия и ОАЕ, които са въвеждали десетки хиляди номера на представляващи интерес за тях хора.

 

Правителството на индийския премиер Нарендра Моди бе обвинено в държавна измяна от опозицията, след като стана ясно, че телефонните номера на няколко журналисти и активисти са в списъка с повече от 50 хил. номера на лица, за които от 2016 г. се смята, че представляват интерес за клиенти на NSO Group. Списъкът включва два телефонни номера, принадлежащи на най-големия политически опозиционер в Индия Раул Ганди.

 

''Това очевидно е предателство и пълно абдикиране от националната сигурност от страна на правителството на Моди, още повече, когато чуждестранната компания може да има достъп до тези данни“, се казва в изявлението на Конгреса, в което правителството на управляващата партия на Моди е обозначена като ''шпионска партия''.

 

 

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

 • девиант заради вас

  20 Юли 2021 10:03ч.

  Много е закъснял Сноудън. Шпионски софтуер циркулира в свободна продажба от поне 10 години, т.е. той излезе успоредно с масовизацията на смартфоните. По-бдителните и досетливите добре се ориентират, че се ползва не само от държавни органи на сигурността, но и от корпоративни работодатели, от търговски вериги и банки и от по-богати обикновени граждански лица. Това наистина означава инфекция, която ускорено съкращава дните на обществения организъм, защото потърпевшите не са хаптали и ще намерят начин да противодействат, а това означава вече безмилостна война на всеки срещу всеки и все по-малко територия на морала в обществото. Аз лично знам как да противодействам на такива наглеци, друг е въпросът, че възмездието не идва веднага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tschuntscho

  20 Юли 2021 10:28ч.

  Под небосклона седем милиарда микрофона....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  20 Юли 2021 13:33ч.

  то затова старите нокии без интернет са хит сред политици и бизнесмени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сноудън разбира от шпионаж

  20 Юли 2021 19:20ч.

  Все пак работил е и за двете страни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любомир Русев

  20 Юли 2021 21:59ч.

  А къде е отговорът на компаниите - разработчици на операционните системи (Google, Apple), уязвимости на които, вероятно, са използвани за скрита инсталация на шпионския софтуер?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А къде е отговорът на компаниите...

  20 Юли 2021 22:16ч.

  Няма отговор. Американските вендори на софтуер под давление на правителството си съзнателно оставят вратички в продуктите си за нуждите на NSA и CIA и останалите подобни. Това важи не само за мобилните телефони, но и за настолните и сървърски операционни системи, фърмуера на всевъзможни рутери, защитни стени и друго подобно активно мрежово оборудване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За начало, честито синче!

  20 Юли 2021 22:38ч.

  Да е живо и здраво, да се метне на тати. А иначе той влакът вече замина. Вирусът WannaCry, дето изпонатръшка кампютрите по света, е шпионският софтуер на ЦРУ EternalBlue, малко модифициран. И никой не си мръдна и пръста да го спре. Спря го едно само момче, английски програмист. И за награда го арестуваха. Такива ми ти работи. Конят отдавна вече замина у реката, ама на народа не му пука. Да има хляб и зрелища, другото е без значение. Жабата ври с пълна сила! Отдавна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смешници

  21 Юли 2021 11:56ч.

  В Европа процеса на контрол върху чиновниците се извършва чрез изкуственo уж независима организация OECD. Държавите сами си плащат тя да им организира срещи на министрите и чиновниците на европейско ниво. Изкусвено поддържана организация където са събрани данни на всички чиновници и им аправи срещи. Има си и генерален секретар, няма разлика с КПСС и БКП. И присъства на Г20 и всякакви такива, но кого ли представялва? Държавите имат посолства при OECD.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи