Дойче Веле: Как Западът сам погази ценностите си в случая "Скрипал"

Дойче Веле: Как Западът сам погази ценностите си в случая "Скрипал"
Докато не е намерен виновникът, цялата история ще се носи по течението на предположенията. Неоспорими доказателства досега не могат да представят нито научните лаборатории, нито Организацията за забрана на химическите оръжия. Това са все химици, а не следователи. За да излезе истината на бял свят, тайните служби трябва да огласят своите информации. Ако изобщо имат такива.

Снимка: АП

 

Да, използван беше „Новичок". Това поне е сигурно. Но откъде точно се е взело веществото, с което бяха отровени бившият шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря – това досега никой не може официално да потвърди. Въртят се само различни твърдения. Русия е виновна?Възможно е, дори много вероятно, ако си припомним различни случаи от миналото. Но досега никой не го е доказал еднозначно.

 

И тъкмо това е проблемът: докато не е намерен виновникът, цялата история ще се носи по течението на предположенията. Неоспорими доказателства досега не могат да представят нито научните лаборатории, нито Организацията за забрана на химическите оръжия. Това са все химици, а не следователи. За да излезе истината на бял свят, тайните служби трябва да огласят своите информации. Ако изобщо имат такива.

 

След такъв атентат с бойно отровно вещество правовата държава първо събира фактите и провежда разследване, което завършва с някакъв окончателен резултат. Когато имаш доказателства в ръцете си, тогава без проблем можеш да наложиш санкции на Русия. Но държавите от ЕС, както и НАТО, прибързано изгониха руските дипломати и по този начин потъпкаха собствените си основни принципи и ценности. Защото в Европейската конвенция за човешките права е вписана презумцията за невиновност, според която всеки се смята за невинен до доказване на обратното.

 

ЕС сам се вкара в конфузна ситуация

 

С прибързаното изгонване на руски дипломати ЕС сам се вкара в конфузна ситуация. Евросъюзът пусна в ход спиралата на дипломатическите конфликти, което пък даде възможност на руското правителство да се представи като невинен агнец. От това Владимир Путин трупа вътрешнополитически точки, защото убедително представи изгонването на руските дипломати като „враждебен акт" срещу Русия.

 

Да, ясно е, че Великобритания бързаше да намери виновника. За министър-председателката Тереза Мей случаят Скрипал беше добре дошла възможност да загърби многобройните лоши новини, свързани с Брекзита, и за пръв път от много време да се покаже в положителна светлина и демонстрира сила. Германия и други държави от ЕС също продължават да твърдят, че за деянието сигурно са виновни руснаците, защото всичко останало би означавало дипломатически да си плюят в лицето. В Берлин и в други европейски столици очевидно предпочитат да запазят солидарността с Лондон и да не допуснат разцепление в Европа – нищо, че еднозначни доказателства няма.

 

Който има доказателства – нека ги сложи на масата. Така че в мистериозния случай Скрипал предположенията най-сетне да останат на заден план, а истината да излезе наяве.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Sic transit gloria mundi

  06 Апр 2018 16:29ч.

  ЕС не е това, което беше, откакто влязохме в него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  06 Апр 2018 17:25ч.

  Дойче Веле, като повечето западни медии почти никога не казва цялата истина, а пуска най-откровенни лъжи примесени с истини и така се надява да не се разбере истината! На времето (преди повече от 30-40 години) единствената западна медия, чиито информации бяха най-близко до истината или бяха истина бе радио Бибиси Лондон. Всички останали, като "Свободна Европа" и "Дойче Веле" бяха подразделения на ЦРУ и бяха финансирани от американския конгрес и нагло лъжеха и деформираха новините и извършваха идеологическа диверсия в полза на Вашингтон! Така е и сега при тази вест. Първо лъжат, че единствено било сигурно, че отровата била "Новичок"! Четох мнения на химици, включително и на бивш агент на английските тайни служби, които твърдят, че ако бе използвана такава отрова смъртта би настъпила за броени минути! Брата на Ким Чен Ун бе убит с подобен химикал почти 10 пъти по-слаб от Новичок и той умрял след 20 минути, а Скрипал и дъщеря му са все още живи! Второто им твърдение, че Запада с реакцията си пренебрегнал основен свой принцип ("Западът сам погази ценностите си в случая "Скрипал") също не е вярно. Запада ВИНАГИ е пренебрегвал всякакви правни принципи щом не отговарят на техните интереси включително и сега погази основен принцип на правото съществуващ още от Римско време! Така, че западното право е някъде назад във вековете преди древен Рим! Нещо повече, през цялото си съществуване т. н. цивилизовани западни държави винаги са пренебрегвали всякакви принципи на правото и са действували само от позиция на силата! Ако е имало някакви моменти, които те са съблюдавали някакви елементи на правото, то то е ставало само под натиска на техните народи. Като най-ярък пример в момента се сещам за времената след потушаването на Априлското въстание, когато британското правителство под натиска на собствения си народ не посмява официално да подкрепи Турция и тогава Русия успява да ни освободи с военна сила! За да защитят икономическите си интереси англосаксите са готови ВИНАГИ да се съюзят дори с Дявола! Да ви припомням ли колко правителства в света бяха свалени с тяхна пряка или финансова помощ! Нещо повече, те не се свенят да подкрепят военно и всякак дори най-кървавите мюсулмански режими и организации! Официално уж се борят за "демокрация, а на практика установяват кървави реакционни режими щом имат изгода! Така, че Дойче Веле не е помръднала от положението си от преди 40-50 години и продължава най-нагло да лъже!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това са все химици, а не следователи

  06 Апр 2018 18:16ч.

  - напротив, тъкмо химиците са в състояние да докажат къде е произведено дадено вещество - като почнеш от прах за пране, минеш през парфюм и свършиш с бойни отрови. Само че резултатите от химическите анализи нещо не устройват политиците, затова наред са тайните служби: "Агент Х заяви, че е чул в трамвая как двама души обсъждали предстоящото отравяне на Сергей и Юлия Скрипал и единият рекъл, че трябва да се действа бързо, защото заповедта е дадена лично от Путин. Агент Х не е видял говорещите, защото тъкмо си дупчел билетчето." Вервайте ми!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЙацкРоцк

  06 Апр 2018 20:27ч.

  Напълно съм съгласен с изказаната по-горе теза, че това не е нищо ново под слънцето. Тъй нареченият "цивилизован запад" никога не е спазвал каквито и да е правни норми а винаги са действали от позицията на силата. Агресията от страна на запада над Либия, Ирак и Югославия съвсем спокойно могат да бъдат раглеждани като воденето на агресивна война което е военно престъпление. Също така "цивилизованият запад" има огромна роля в разпалването на войната в Сирия и подкрепата си (логистична, пропагандна и с оръжие) за античовешките радикални групировки воюващи срещу законото правителство на страната, само и само да могат да контролират газовите пътища минаващи през нея. Да не забравяме, че същият този "цивилизованият запад" организира две огромни по мащаб и широко отразени клеветнически кампании и срещу България, става дума за недоказаните обвинения за съпричастност на българските тайни служби към смърта на Георги Марков, и покушението срещу Йоан Павел втори. Пак по същия сценари се действа както и в случай с двойният агент Скрипал, нито едно конкретно доказателство, но са сигурни, че най-вероятно българските тайни служби са ги извършили. За какви ценноости избощо може и да става дума от страна на "цивилизованият запад" ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Truman

  06 Апр 2018 20:30ч.

  Бай Иване,аз също ги слушах изброените западни радиостанции..И смятам че DW беше по-реалистична. Сега обаче в ДВ са се навъдили едни български мекерета начело с един бивш комсомолски секретар които се правят на по-католици от папата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • румен стоянов

  06 Апр 2018 21:58ч.

  ХА-ХА-ХА... . Приятели, . Истинските професионалисти в Англия (Порт Даун) Доказаха, че отровата с която е тровен Скрипал, категорично НЕ Е руска...! Но...: - Щом могат да кажат "Категорично не е руска...!"..., значи им е детска игра да кажат... "Кой и е производителя...!!! - Е, ДА..., АМА... НЕ (казват)...!!! . След като Тереза Мей вече се изживява като... Тереза Бонд - 007 и щяла лично да превзема в океана руски подводници, а Цвъки се изживява като инквизиция - щял лично и без доказателства за вина, да гони руски дипломати и всичко това... "В името на Либерализма...", май..., е време да се намесят Психиатрите... . На времето бащите на същите Дебили, ... , едните "В името на Свободата...", а другите "В името на Комунизма...", с ядрени бомби камък върху камък нямаше да оставят и "Шестнадесета република"... щяха да ни правят... . Явно Дебилщината се лекува Трудно, предава се по наследство , а напоследък се прихваща и от бойното вещество "Глупачок"... . Група руски дипломати изгонени от Германия, на прощална вечер поздравили английската Кака... . https://www.facebook.com/silver.raba/videos/1837210482987017/?t=149

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината е някъде там. Правителството отрича да е запознато. Досиетата Х

  06 Апр 2018 22:42ч.

  Ами щом Путин е спечелил, излиза, че той го е и поръчал за да въодушеви избирателите си. Има такава версия. Има и друга, че англичаните са организирали всичко. В тази версия пък изобщо не става ясно, защо им е било нужно. Според трета версия това е дело на някаква мафия, вероятно руска. Тази версия е без никакви доказателства, просто я подхвърлиха. Имаше и четвърта, че е отмъщение за предателството на Скрипал от жертвите му. Пета версия, ЦРУ. Целта е да се сатанизира Русия и овладее контрола над непослушните европейци. Шеста версия, някой предупреждава Путин да слуша, иначе ще последват още по-дискредитиращи акции. При всички случаи обаче това е демонстрация за сплашване и назидание. Всеки да разбере, че нечия тайна служба стои отзад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Досиетата Х

  06 Апр 2018 22:51ч.

  Мнозина вярват, че американците са си срутили сами кулите близнаци и са ударили Пентагона за да имат повод да нападнат Афганистан. Което си е по детски наивно. Американците нямат нужда да правят жертви, за да нападнат някоя страна. Примерът - Ирак. Техни са световните медии, владеят изцяло и домашната аудитория. Могат да представят такава картина на света, каквато им е изгодна. Путин от своя страна едва ли гори от желание да го разпъват на кръст. Напротив, опитва се да пази някакъв баланс. Значи двете основни версии издишат по малко. Дали тогава не е последната? Ястреби от обкръжението му, които му отправят предупреждение?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  07 Апр 2018 8:16ч.

  DW защитава политиката на Меркел, която с едната ръка подкрепя Лондон, а с другата строи "Северен поток" 2.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йосиф

  07 Апр 2018 18:59ч.

  Браво, "Дойче веле"! Ама момент, защо с 1 месец закъснение? Изучавахте правни науки и принципа за невиновност? Това ще да е причината, явно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д.Василева

  07 Апр 2018 22:55ч.

  Чисто и просто кака Мей се смята за новия Бонд,където само руснаците са злодеи.По-горе един е изброил причините. А ДВеле са меки китки.Въртиопашки.Знаят всичко от игла до конец.Но знаем кой е комсомолския секретар,намърдал се там.И сме чели негови статии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Некадърници!

  08 Апр 2018 8:25ч.

  Некадърници! Чисти клеветници са западняците, лъжи, интриги, и защо да се чудим, вижте им изпотровените и обезглавени кралски особи в историята в името на властта. Там задкулисието и измамата , предателството са били и са в кръвтта им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за __Досиетата Х на 06.04.2018 в 22:51 Мнозина вярват, че американците са си срутили сами кулите близнаци и са ударили

  08 Апр 2018 8:31ч.

  Не, не им беше необходимо за да нападат някакви страни извън САЩ. Беше им необходимо да променят последните закони въведени от Рузвелт, които спираха банковия капитал да участва в определени операции. "Близнаците" им бяха нужни за вътрешна употреба. Войните са следстие, вследствие от промените които се правеха след смъртта на Рузвелт с течение на десетилетия. Така, че, остани си Досиетата Х, точно за нивото ти са!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Досиетата У

  08 Апр 2018 10:18ч.

  Забавно е, някой не различаващ иронията, да те обвини в глупост. Близнаците за вътрешна употреба? Иди се прегледай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за ____ Досиетата У на 08.04.2018 в 10:18

  08 Апр 2018 12:39ч.

  Разгледай наследството на Рузвелт и как отхвърлят всички закони относно банките приети по негово време. И кога банковият капитал става агресивен на 100%. Падането на Близнаците изобщо не е с цел Афганистан или която и да е друга държава. Това е най-вече да се внуши страх в американското общество. Оттам мобилизация в името на "Америка". Сега Скрипал какво е? Внушаване на страх?! Или?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Досиетата Z

  08 Апр 2018 21:22ч.

  за ____ Досиетата У..., това вече звучи по-достоверно. Остава си хипотеза обаче. И ето защо. При демокрацията, която естествено не означава власт на народа, има множество центрове на властта. Те са в постоянно противоречие. Оттам и трудността да се взимат такива радикални решения, като това с атентатите на 11.09. Според мен са действали по-икономично, черз медиитe - Да разлаем кучетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валентин Велчев

  09 Апр 2018 8:55ч.

  Скрипал е продажник, това е ясно. Мисля си, че агентите на английското правителство ще му платят тлъста сума, за да поддържа тяхната версия. После ще покажат от камерите и всички засекретени материали по случая, само онези, които потвърждават тази версия и световната манипулация е готова, още повече че Западът иска на всяка цена да вярва в тази манипулация. Въпросът е може ли да се вярва на продажници, защото този който е продал родината и приятелите си за пари ще го прави пак и пак, и пак?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Досиетата Х, вземи прочети

  09 Апр 2018 18:04ч.

  P.A.T.R.I.O.T. Act, пък тогава разглаголствай. Не става бързо, защото е само препратки, но е изключително полезно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • stein

  09 Апр 2018 23:13ч.

  То пък голяма полза от доказателствата. В случая с Литвиненко доказаха, че са го отровили Луговой и Ковтун. И какво от това? Луговой даже го направиха депутат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроидиот

  10 Апр 2018 13:44ч.

  Ледът се пука , дами и господа! Дойче веле подсказва , че голата солидарност , на голо може и да заболи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи