Силистра: колективното малоумие е по-опасно от гранатите

Силистра: колективното малоумие е по-опасно от гранатите
Кой реши, че най-агресивната част от полицейската работа е възпитателна и забавна за Деня на детето и то пред хлапета, които дори не са стигнали до първи клас? Явно нито от полицията, нито от педагогическите състави на съответните образователни институции знаят, че когато показват филми с такова съдържание по телевизора, там стои знак, че той е неподходящ за деца под 12 години, а по-често – под 16.

 

 

Кое е по-безумно от това полицаи сами да се полеят със сълзотворен газ насред мирни граждани пред Министерски съвет в столицата? Това са полицаи, които в Силистра подпалват деца от детската градина по случай Деня на детето, 1 юни. 

 

Завинаги ще остане тайна чий гений сътвори такова забавление за дечицата от няколко забавачки по повод детския празник: полицаи да разиграят военни действия на живо, да покажат колко зли и свирепи могат да са немските овчарки и как и добрите могат да бъдат жертви, като просто ги подпалят. 

 

Идеята полицията да стане близка до хората не е от сега и се практикува в много държави по света, но никъде и никой не показва не само на малчугани, но и на големи ученици, най-агресивната част от работата на полицията, а точно обратното – умението за справяне с ловкост и категорично без взривове и без оръжие. Демонстрациите с кучета са винаги посветени на екипността: куче, което следва всяка стъпка на своя водач, което танцува около него, ляга, пълзи по корем, замръзва на място и безукорно изпълнява всяка команда. Не по-малко атрактивни са кучетата, научени да оказват първа помощ: те правят сърдечен масаж, викат за помощ, пазят ранения, влачат го със зъби извън опасността. 

 

Какво показват нашите юнаци? Озъбени и озверели животни, научени да убиват и които разкъсват с ярост хората със специалните костюми. Това се счита за детски празник под надслова „Ваканция, здравей!“ 

 

В началото на ваканцията няма демонстрация за безопасност на движението; няма урок как дете да потърси помощ от полицията; няма нагледни примери как полицията помага на хората в беда – нищо подобно! Всички не толкова дебели полицаи се сбират на едно място и започва свиреп кютек, тръшкане, щракане на приклади, свирепи крясъци. 

 

Явно нито от полицията, нито от педагогическите състави на съответните образователни институции знаят, че когато показват филми с такова съдържание по телевизора, там стои знак, че той е неподходящ за деца под 12 години, а по-често – под 16. 

 

Кой реши, че най-агресивната част от полицейската работа е възпитателна и забавна за Деня на детето и то пред хлапета, които дори не са стигнали до първи клас? 

 

Предвид успехите на МВР в издирвателни дейности напоследък (като някой си пусне брада и си сложи качулка, вече е неоткриваем), явно това е аудиторията, пред която могат да покажат мускули и да покрещят на воля. 

 

Как полицията става близка и приятелска за децата в САЩ? Не само за Деня на детето, а и по много други поводи през годината, полицаи се срещат с деца в ролята на големи, добри и симпатични приятели, които играят заедно с малчуганите, говорят си с тях и ги убеждават, че редът е за всички добри хора, че редът означава сигурност и спокойствие, а не взривяване на каквото и да било!

 

В Америка от десетилетия полицаите стават приятели на децата в неравностойно положение. Местните неправителствени организации набират средства, които се разпределят поравно между униформените. Всеки, който желае, посвещава един свой почивен ден на дете в криза – сираче, спасено от социалните поради системно насилие. Детето и полицаят прекарват един ден заедно, като хлапето може да поиска всичко, което му харесва в рамките на отпуснатия бюджет. Обикновено полицаят дава от себе си поне още толкова пари. Проучвания на тази практика показват, че хлапетата не искат глезотии, а с набраните парички избират малки подаръци за хората, които са им скъпи. Това е един ден в който полицаят е униформен, носи авторитета на службата, но е приятел на малък човек за когото е важно да повярва, че сигурността е в ръцете на органите на реда. Най-често това приятелство остава с години.

 

Да видим какво научиха у нас около 300 деца, събрани на демонстрация как „родната полиция ни пази“? Първо: нищо не може да стане с добро. Само кютек, оръжие, крясъци, агресия, зли кучета, зли хора и никаква милост. Попитайте днес същите деца възможно ли е някой, преследван по горите с дни, да се е самоубил при среща с полицията? Нито едно дете няма да повярва във версията за самоубийство – те са видели как без малко да ги гръмнат и тях. 

 

Възниква и още един въпрос: какви са тези „осколки“ от демонстрационна граната, които подпалват гърдите, рамото, крака и вратлето на едно дете? И кой точно изчисли, че площта на поражението е осем процента върху малкото телце? А дали не са 28? 

 

И още нещо: за да се налага смяна на превръзки при пълна анестезия, не става дума за „опарване“ а за изгаряне от трета степен – дълбоки и страшни рани, унищожили кожата и навлезли в плътта! Както уточниха медиците, тепърва ще стане ясно дали шестгодишното момиченце ще се нуждае от пластични операции. На шест годинки тя вече е белязана с обезобразена кожа от изгаряне и дорде е жива ще обяснява, че била на представление на полицията, а те почти я опекли. 

 

В краткия запис, показан по телевизиите, се чуват писъците на децата – още преди подпалването. Това не са гласовете на възторг, а на откровен ужас. На тази възраст родителите преценяват дали да заведат детето на куклен театър, където куклата на вълка изглежда твърде зъбата! И пред децата на тази възраст колективното малоумие на полиция и образователни институции решава, че най-педагогичното нещо на света е най-малките да видят разрушителната мощ на органите на реда! Полицаите не са приятели, те не са добри, те са агресори, които потрошават непослушните и пускат лоши кучета да ги разкъсат. 

 

Ясно е, че в България дори колективен иск от страна на всички родители няма да е достатъчен, за да бъде осъдено ръководството на МВР на локално или на каквото ще ниво. Абсолютно никой няма да потърси сметка на празноглавите педагози, решили, че подобно „шоу“ ще бъде поучително за деца, които още вярват, че Цар Лъв е добър герой. 

 

Никой няма да направи общо изследване за ефекта върху няколкостотин деца от преживяната наживо агресия. Няма как родителите да държат сметка нито на полицията, нито на кухоглавите преподаватели, че изведнъж техният малчуган пищи от кучета, отново се напикава нощем или се страхува да играе навън, ако възрастен не стои до него.

 

В Америка обезщетението за щетите над шестогдишното момиченце щяха да се измерват в милиони. У нас ще констатират дефектна граната. За глупост, малоумие, безхаберие, непрофесионализъм и психологически тормоз, още никой не е понесъл отговорност. 

 

На днешния първи юни шестгодишно момиченце ще бъде упоено, за да й сменят превръзките, а няколстотин деца ще знаят, че по-страшно нещо от родната полиция няма. 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Поздравления за авторката!

  01 Юни 2019 10:27ч.

  Вярно, точно и с чувство! Само дето ми се струва, че не сте съвсем справедлива към "празноглавите педагози" - очевидно е, че са ги закарали под строй, по заповед на местната власт. За гранатата - тя не е демонстрационна, а светошумова и НЕ ДАВА ОСКОЛКИ! Представлява блокче взривно вещество без обвивка и зашеметява със силен гръм и блясък. На видеото се вижда, как хвърлената граната се удря в бронята на автомобила и се счупва, като една част отлетя към децата. Точно тая част, с горящото невзривено ВВ, е направила поразиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Страната на кретените

  01 Юни 2019 11:08ч.

  Точен и силен текст. Аз да попитам и друго - какви са тия "родители" които оставят 6-годишните си деца да бъдат влачени на такива бандитски зрелища ?? Задължително ли е било присъствието на децата ? Аз например НИКОГА не бих си пуснал детето на такава идиотия. Без мен самият ! Впрочем , питам "Какви са тия родители?" . Статистиката от неделния вот показва какви са тия в Силистра. 65 % гласуващи за герб или дпс. Без коментар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  01 Юни 2019 11:53ч.

  Донякъде е вярно, на аз предполагам, че ако всичко беше сработило, всъщност децата щяха да бъдат развълнувани и не вярвам, че това би довело до някакви кой знае какви негативни възпитателни ефекти. За мен основният проблем е риска за здравето. Политиката на САЩ за децата е меко казано лицемерна. Като тръгнем от това, че анимационните филми, гледани от деца на 3-4 годинки, добре, нека да са и 10 годишни, но те в болшинството си представят сцени от късния пубертет. В тях красиви момичета, с преекспонирани полови белези и момчета с големи мускули се занасят, флиртуват, а феминизмът струи мощно. Културата за възрастни се натрапва все по-агресивно на невръстни. Колкото до идеята детето да вижда само една любезна действителност, без физическо насилие, това отдавна е разбито в едно общество, в което много деца страдат от домашно насилие, което се превръща и в училищно. Точно тази либерална политика всъщност е отговорна, защото не за пръв път го казвам, когато не си строг с виновните, те наказват невинните. Когато институцията, учителят или родителят не е строг (но справедлив), тогава невъзпитаният подрастващ става безгранично опасен за околните. Това е един свят на ненаказани виновни, от деца до възрастни, които тероризират невинните. Там учител няма правото да докосва ученик (да не се окаже педофил), няма право и да му повишава тон, (може само да го прати при педагогическия съветник, който също не може да направи друго, освен да го увещава), обаче учениците свободно си посягат и повишават тон и никой няма ресурса да спре това, нито да разбере, че е виновен и отговорен за деградацията на невъзпитаните поколения. Почти всеки американец пази спомени от училищното си възпитание, травмирали го за цял живот и които не иска да си спомня. Точно затова са лицемерни идеолозите на това, които уж искат да има мир и любов, обаче произвеждат агресия и насилие. (и не могат да проумеят защо става така!) Досега не е измислен начин за окултуряване на диви насаждения, освен, чрез целогодишно подкастряне. Ограничавайки възрастните, учителите и най-вече родителите, които трябва да извършват това подкастряне, всъщност ограничаваме справедливостта и реда, които винаги се налагат със сила и не са въпрос на избор. Защото ако не се налагат със сила, (закон, включително нравствен), тогава безредиците и беззаконието се възцаряват със сила (беззаконие, безнравственост). И какъв му е проблема на Цар Лъв? Ако той не е положителен герой, то кой, чичо му ли? Или може би хиените?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Роджър Ъотърс

  01 Юни 2019 14:15ч.

  пожизнен борец за мир: https://www.youtube.com/watch?v=YR5ApYxkU-U

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мима Ташева

  01 Юни 2019 14:18ч.

  Значи,педагозите са ги"закарали под строй, по заповед на местната власт. " А те нямат ли собствен акъл,да се съберат и всички до един да протестират срещу това мероприятие ?? Не,нямат.Защото,ако се разсъждаваше винаги преди да се направи нещо,сега няма да сме на този хал.И този път се е случило в Силистра,следващия път може да засегне нас.Но ние само критикуваме,никой не мисли да протестира срещу тези безумия.Само критики.Както някой беше измислил вица: Добре,че измислиха фб,та да има къде да протестират българите,без да пречим на управляващите".Честит празник на детето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абсурдно полицейско малоумие.

  01 Юни 2019 15:55ч.

  Е , вдъхновител и режисьор на такова пошло шоу може да бъде само човек с психически дефицити. Панделиева е автор на чудесен текст, всичко е казано. След самообгазяването на полицаите пред Министерския съвет това е втората абсурдно тъпа издънка, с която българската полиция влиза в световните медии. Докога, г-н министре, или има да видим още?...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  01 Юни 2019 16:02ч.

  Каква вина имат родителите, които законодателят принуждава да водят децата си в образователна система, над която нямат контрол, а само той? А той управлява всичко, както си може, посредствено. Имало е подписани декларации, че са съгласни, същото, както и аз подписвам, като ми оперират детето. Защото не може да пускаш детето си цял ден в една среда и после да го спираш само от забавления, екскурзии, мероприятия, та то няма друга среда, след като по цял ден е там. Това е представено като забавление, все пак "Здравей ваканция", деня на детето... Идеята ми е, че децата поначало имат правото да си създават лична среда, извън ноктите на интеграцията и социализацията, която да е по вкуса на семейството и там вече родителят може да се прояви и да защити детето си. С избор на образователен продукт, избор на среда, избор на храна, организация на свободното време и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ефрейтора

  01 Юни 2019 16:05ч.

  Лияна...лицето на синята надежда...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опс

  01 Юни 2019 16:35ч.

  ГЕРБ и депутатката Миглена Дамянова, зам. Министър и шеф на комисия по образованието контролират процесите там. Така че, под строй! Кви педагози,.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цветана Костова

  01 Юни 2019 17:04ч.

  Не ми издържаха нервите да изчета тази дълга статия, защото : Авторката иска да ме убеди, че за злополуката едва ли не е виновен само шефът на РДВР-то или пък цялото МВР! И нито дума за заплатаджиите -психолози по училища! Айде, де! Директорът на РДВР -СИЛИСТРА е отличен професионалист, какъвто явно не е авторката в своята работа. Какво, госпожо авторке, ще играете по тънката струна на родителите на пострадалите деца, ли? Не Ви прави чест и...не само това!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • шшшшшшшт!

  01 Юни 2019 17:49ч.

  истината е, че милиционерите са малоумни и не от вчера! когато тук се отървем от милицията и я заместим с полиция - тогава можем да вярваме, че промените са започнали. всички милиционери са за уволнение без компенсации. горкото детенце, дано се оправи напълно, молете се за него!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цветана!

  01 Юни 2019 17:50ч.

  Този супер шеф е малоумен идиот, ако си мисли, че деца на 6 годинки трябва да виждат толкова агресия. Невеж идиот, който не е виждал в живота си демонстрация през деца, дори от съседните ни държави. Дори нито едно дете да не беше подпалено и обезобразено за цял живот, демонстрацията на подобна агресия доказва малоумието на полицаите. Няма значение кой от това управление Ви е роднина - ефектът от кретенията е налице!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николов

  01 Юни 2019 18:10ч.

  Тук проблемът не се свежда само до малоумие, а за цялостната атмосфера в този регион. Случилото се идва като естествено продължение на масовата истерия по мутренското, грубата сила, презастроеното черноморие, където в затворени лагери тренират руски паравоенни формирование, атмосферата на сталинизъм и путлеризъм в МВР, погромите над масови събрания по книгите на Инджев и Йорданов в Добрич, побойщата върху малкото дръзнали да протестират срещу мотопоходите на кремълнските Нощни вълци, отстраняването на знакови прозападно и проатлантически ориентирани политици като Ненчев, Трайков, Инджев, Агов, Добрев, Цветанов. Но тук най-вече се набива в очи региона, в който през деветстотин и шестнайста година Българската армия под командването на генерал Колев шомполира в преносния и прекия! смисъл руската армия в Добруджа- Точно тука е избрано мястото на случилото се за сплашване на свободните западни българчета с диви прокремълски изпълнения-

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що не дигнахте тоя вой,

  01 Юни 2019 18:18ч.

  когато главната куха кратуна години наред обясняваше как е набил всички и станал някакъв шампион, набил Трактора, набил Пашата, биел всички на всякакви избори, набил гаджето на дъщеря си, братчедите си биел, бабите му се сбили и той пак набил братчедите, а на следващите избори пак щял да ги бие всичките партии и коалиции? Какво да произлезе, след като началникът на държавата се хвали (и прехранва) предимно с побоища?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Държава Без Барневарн

  01 Юни 2019 18:31ч.

  Държава Без Барневарн https://www.facebook.com/bgbezbarnevarn

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  01 Юни 2019 19:27ч.

  Не всеки лидер може да се хареса , обучи и поведе децата в национална кауза дори и в продължителни кръвопролитни военни действия ! Досега е успял само един .......................................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Непротивобайхуйствателствайте!

  01 Юни 2019 20:04ч.

  Обикновен капитализъм, дами и господа! И не забравяйте да хапвате банани!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дани

  01 Юни 2019 20:11ч.

  Адска глупост е тази демонстрация. Невероятна малоумна идея да е пред шест годишни деца. Защо никой от служителите на звеното не е протестирал или всички чинно по заповед извършват престъпление по невнимание. В какво да вярваме ние гражданите, ограбени, лъгани, без кураж и надежда останахме. Знаем само да лаем по всичко, жената, съседа, правителство. Озверяхме и оглупяхме. Няма и помен от онзи твърд народ с огромна душа за брат си, комшията, дори непознат. Никой не иска детето му да пострада от глупостта на висш кадър от полицията и вместо мнения и критики да раздаваме е по достойно да повдигнем въпроса мъжки пред институциите защото утре може да е вашето дете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  01 Юни 2019 20:16ч.

  На децата от малки трябва да се обясни репресивната роля на държавата. Естествено в по-мек вариант. Затова е създадена програмата „Детско полицейско управление"? Самото наименование говори за нещо много сбъркано в мисленето!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николов на 01.06.2019 в 18:10

  01 Юни 2019 21:07ч.

  Гълтай си редовно хапчетата, че един като тебе не ги гълташе и скочи от осмия етаж на болницата в Бетезда с крясъка "Руснаците идат!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ку-Ку

  01 Юни 2019 22:00ч.

  Капитализма е изпил акъла на милиционерите. Никъде по капиталистическия свят няма умни ченгета, само по филмите и сериалите се намират такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ванко

  02 Юни 2019 0:29ч.

  Родителите на момиченцето да заведат дело срещу МВР с иск за 5 милиона евро за нанесени физически и психични травми на детето. Това дете ще бъде белязано за цял живот. Също така да бъдат осъдени и наказани педагозите за това безумие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • pesho

  02 Юни 2019 11:08ч.

  Я, ефрейтора се появил и пак дава ценен акъл! Статията е вяра за съжаление, едва ли по света има по-идиотска полиция с идиотски дейстивя, но това е разбираемо - вижте кой е министъра, да не говорим и министър-председателя. По-големи мутри от тях ще откриете ли в момента?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ххххх

  02 Юни 2019 11:51ч.

  Не обвинявайте полицията и шефа им Юлиян.Търсете в посока на депутат и областен координатор .Без тях тази простотия не може да се измисли и осъществи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не обвинявайте полицията и шефа им Юлиян.

  02 Юни 2019 16:01ч.

  А защо не? Ако полицай на генералска длъжност няма здравия разум да откаже идиотския сценарий за "празненството", той нито е за генералска длъжност, нито е за полицай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да се обвиняват

  02 Юни 2019 19:35ч.

  родителите и педагозите, които са придружавали децата на едно тържество под мотото ,,Ваканция здравей", и едва ли са знаели и очаквали какво ще сътвори родната полиция е глупаво. Отговорност трябва да носи шефа на полицията, който следва да е бил най-малкото информиран как ще протече ,,представлението". А госпожа -авторката, американската възпитаничка, да не се самозабравя да ни дава пример със САЩ, където стават най-масовите убийства на деца в училищата и то предимно от техни съученици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто Минувач

  03 Юни 2019 17:51ч.

  Поредния словесен дрисък на г-жа Панделиева. Тя се е изучила в Америка и разбира от всичко! Даже и няколко секунди кадри по телевизията са и достатъчни да направи пълен анализ на недъзите на педагогиката в България. Браво! И добре, че дойде тя от Америка, че да ни отвори очите тук. Ама се чудя, що пък като всичко е толкова прехвалена зад океана, точно там ден през ден тинейджъри стрелят из училищата? И между другото... много хора помним коя е госпожата, как и на чий гръб се изучи в Америка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сульо

  04 Юни 2019 12:35ч.

  Авторката дрънка глупости,щото сега е модно да се дрънкат глупости. Силистренската полиция не е цвете,но е по добра от повечето в страната и общо взето имат добри идеи. Това е класически непредвиден нещастен случай. Просто е трябвало наблюдението да става от по далече. А авторката да вземе една такава граната и да си я натъпче в широката уста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • адв. Богданов

  06 Юни 2019 15:21ч.

  Лиана тук е особено точна. Браво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи