Сектантската идеология е главната беда на НГДЕК

Сектантската идеология е главната беда на НГДЕК
За състоянието на Класическата гимназия през последните 2-3 години не се изказаха само най-ленивите. Нейната първа и главна беда, заложена още в началото и присъстваща в самия замисъл за нея, е сектантската идеология, която й беше вдъхната тогава и беше поддържана ревностно повече от три десетилетия, и която вече даде своите много горчиви плодове.
<p>И по-точно. Винаги и задължително се казваше и внушаваше: &bdquo;Тази гимназия е уникална, тя е единствена, друга като нея няма, не може и не бива да има. Тя е крайно ценна. Защо &ndash; не питайте.&ldquo;</p> <p>Резултатът се вижда. Друга, толкова провалена като нея, днес не е лесно да се посочи.</p> <p>Да си сектант е лесно. Така че онези, които имаха влияние в тази общност (чиято поддръжка се заплаща от българския народ), тръгнаха по лесния път. Възпитаваха младежите зле. Това умееха и това избраха.</p> <p>...</p> <p>Какво да се направи сега? Смяна на директорката винаги е въэможна, но днес тя няма да промени същественото &ndash; няма да събере разпадналото се общество. Имаше време, когато директорката трябваше да бъде сменена, но тогава всички смятаха, че всичко е наред.&nbsp;</p> <p>И тъй, когато едно общество се разпадне, а все още има хора, които се нуждаят от него, разпадът му най-напред трябва да се констатира, регистрира и узакони. И ако така може да се постъпи с големи общества (държави), защо да не може и с училища?</p> <p>НГДЕК трябва да се раздели. Това е постижимо &ndash; има учители, ученици, учебен план, сгради.&nbsp;</p> <p>Не трябва да се казва &bdquo;това ще струва пари&ldquo;. Всичко струва пари. Щом има пари да се плаща на учители и персонал, които не работят (поради провала на общността им, а не защото не искат), ще има и за такива, които ще работят. И това ще бъдат същите хора. А после ще дойдат и други.</p> <p>...</p> <p>Тази гимназия се нуждае (както винаги се е нуждаела) от конкурент. Аз бих предпочел тези конкуренти да са повече и да са разположени в други градове. Но щом сме стигнали дотам, тогава да се задоволим и с по-малкото &ndash; да учредим втора гимназия в София. Това няма да е новост. В града има други гимназии, наречени &bdquo;втори&ldquo;.</p> <p>При това положение всяка от двете класически гимназии ще се заеме да доказва, че е по-достойна за това име от другата.&nbsp;</p> <p>Ще я конкурира - а няма да се занимава само със себе си и с вътрешните си беди.</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p>

Коментари

 • БС2003

  09 Март 2015 19:37ч.

  Механичното разделяне не е никакво решение.Просто ще има не една, а две гимназии с проблеми.И със сигурност причината за проблемите не е някакво измислено сектантство, а нещо друго, което авторът не е в състояние да идентифицира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • web

  09 Март 2015 19:43ч.

  Уникална гимназия, с уникални проблеми и в уникално състояние на безтегловност. Докога ли може да се виси така?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ххх

  09 Март 2015 20:24ч.

  Пълни глупости. Гимназията наистина БЕШЕ уникална. И тя трябва да остане уникална, НО с промени: преместване в културната част на града в модерна /обновена/ сграда; съвременен учебен план - намаляване на огромния брой часове по мъртви езици и овладяване на един чужд език на съвременно ниво, увеличаване на часовете по история, литература и култура; прецизен подбор на учителите - за съжаление днес някои от тях не отговарят на собствените си претенции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мнение

  09 Март 2015 20:39ч.

  ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА ТОЧНО ТОЛКОВА УНИКАЛНА Е КОЛКОТО И ДРУГИТЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА - ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГИМНАЗИЯ и т.н. и ВСИЧКИ ТЕ СЕ ПОМЕЩАВАТ В ДОСТАТЪЧНО ДОБРИ СГРАДИ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • студент

  09 Март 2015 21:14ч.

  Завърших тази гимназия и не съжалявам за нито ден,прекаран там,защото имаше дух, свобода и знание.Нещата зациклиха по-късно,когато въпреки навършени 65 г.директорката Г. Тончева не бе пенсионирана незнайно защо.Държавата в лицето на Министерството на к-рата има вина,че така и не намери сграда през годините в по-централната част на София.Възмущавам се сега,че всеки вдига рамене и проблемът остава нерешен-страдат само учениците,а т.нар. директорка и нейната дясна ръка Репуц досъссипаха училището.В европейска държава да унищожиш едно добро(макар и преди години) училище граничи с престъпление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хакамиах, който създаде Вселената и покровителства българския народ

  09 Март 2015 23:50ч.

  Айде сега съсипали някаква гимназия, която била нам\&#039;каква си! \&quot;Какво тук значи някаква си\&quot; гимназия!? Когато разсипваха държавата гимназията викаше \&quot;Ура-а-а!\&quot;, от малоумие, разбира се!!! Те за това и туриха за шеф спортната дръжка на микрофон, сестрата на Тити - синият глупак и главен клакьор на тиквата. Щото ако имаха капка разум в алабашите си, щеше да им светне, че сините вандали и цървули, ще й видят сметката и на нея, само и само да получат поредните \&quot;похвали\&quot; от дълбоко презиращите и гнусящи се от тях, \&quot;западнали демократи\&quot;, чиито цели винаги са били целите на душманите на българите и една такава изява е била схизмата от 1054 г., която още е в сила, бре сини глупаци и никой няма намерение да я отменя! Но де тоз акъл в кухите кратуни на сините цървули, които им служат само да си носят шапките на тях!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фагот

  11 Март 2015 20:41ч.

  Причината ли? Причината е същата като тази за общия упадък на образованието, науката и културата - управляващите не само не ги е еня за тяхното развитие, ами напротив - целенасочено ги разсипват. По-лесно се управлява и манипулира прост и необразован народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи