Русия и новият световен ред

Русия и новият световен ред
Със затаен дъх светът наблюдава как Русия играе дипломатическа игра на „кой първи ще се изплаши“ със Запада при решаването на съдбата на Украйна. Русия заплаши с "военно-технически" действия, ако САЩ откажат да не допуснат Украйна да се присъедини към НАТО, и всички останали съмнения за евентуална инвазия се стопиха. Вярно е, че изборът на Русия в този конкретен момент не е съвсем ясен. Някои виждат това като реакция на нестабилната политика на САЩ, докато други търсят отговори в миналото, а именно ерата на Студената война. А някои гледат към още по-далечни времена: след завземането на Крим от Русия през 2014 г., тогавашният държавен секретар Джон Кери каза, че Русия „се държи като страна от ХIХ век“, пише американското списание The American Conservative в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса. САЩ не трябва да гледат назад, а да помнят думите на един от идолите на Студената война, президента Джон Кенеди, който каза, че „тези, които гледат само към миналото или настоящето, със сигурност ще пропуснат бъдещето“. Руският президент Владимир Путин не поглежда назад. Фокусирайки се върху настоящето, той съхранява бъдещето на периферни устройства. Така той изглежда е направил откритие: светът преминава през 30-годишен преход от биполярния световен ред на ХХ век към новия многополюсен световен ред на XXI век. И в името на добрите позиции в този контекст той манипулира Русия. 
 

Студената война отдавна приключи, както и краткотрайните ефекти от еднополярността, когато САЩ бяха ненадминати. Китай се превърна в техен основен съперник, Русия успешно се възстанови от „слабото“ последно десетилетие на миналия век. Дори Европейският съюз има заложбите на суперсила: ядрени оръжия, процъфтяваща оръжейна индустрия, приближава БВП на САЩ, и има население от близо 450 милиона души. 
 

САЩ трябва да се подготвят за възхода на тези сили. Но вместо това през последните 30 години те се занимават със структури от ерата на Студената война като НАТО (създадени, за да отразяват биполярността от началото на 50-те) в неподходящ период за тях в опит да запазят еднополярността от 90-те, колкото е възможно по-дълго. Желанието е разбираемо, но опитвайки се да спрат течението на времето, Съединените щати всъщност се превърнаха в хранителна среда за политически авантюристи. 
 

Междувременно, далеч от желанието да се върне в 90-те години на ХХ век, Русия отчаяно се опитва да продължи напред. След края на Студената война Москва почти потъна в анархия. Според Русия Западът се възползва от тази слабост и нахлу в нейната сфера на влияние, разширявайки НАТО и ЕС до такава степен, че американските танкове бяха само на няколкостотин километра от границите му. Америка обаче имаше различна гледна точка: колкото повече контакти Русия имаше със Запада, толкова по-бързо щеше да върви процесът на демократизация. Още през 2009 г., когато това очевидно не се случи, администрацията на Обама се надяваше да възстанови отношенията с натискане на един бутон. Ето защо през 2014 г. Западът беше толкова шокиран от руското поведение в стила на XIX век. Но в действителност тя тогава се държеше не като държава от XIX век, а като пълноценна сила. 
 

Нито СССР, нито Руската империя биха позволили на Запада да се приближи толкова близо. Крим беше най-важното дълбоководно пристанище, а през 2014 г. Русия почти го загуби от Европейския съюз, а може би и от НАТО. След като откри, че светът преминава през период на преход, Русия осъзна, че един дезориентиран Запад ще бъде безсилен да ѝ попречи да завземе полуострова. Сега, осем години по-късно, Украйна е решена да се присъедини към НАТО и скоро ще достигне ниво на военно развитие, което би направило цената на всяка инвазия непосилна. Освен това международният преход все още продължава и може да не приключи дори след десет години. От гледна точка на Русия наближава решаващ момент. 
 

САЩ не успяха да разберат това, защото в края на Студената война бяха пропити с идеята, че „краят на историята" е настъпил и либералната демокрация сега ще стане норма. Но 30 години по-късно съперничеството между великите сили в духа на ерата преди Първата световна война се завърна. Само че този път страните разполагат с ядрени оръжия. Как реагират САЩ на тази нова ера и как да подходят към Русия? 
 

Подготвяйки се за нова ера, Америка трябва ясно да определи своя основен съперник, а това е Китай. Доскоро американският истеблишмънт се страхуваше от това, но сега корпорациите трябва да разберат, че поклонът на Китай е неприемлив до същата степен, в която е неприемлив поклон пред СССР. Филмовите студия, които пускат китайски филми, не трябва да получават държавна подкрепа, а прокитайските спортисти трябва да бъдат засрамвани, сякаш са просъветски настроени. 
 

Америка също трябва да признае, че Европа е престанала да бъде център на света. Центриран около Северния Атлантик, НАТО е безсмислен инструмент за сдържане на Китай. Пактът трябва да се трансформира в организация, базирана не толкова на географията, колкото на формата на държава, тъй като географското разнообразие ще помогне на Алианса да се справи по-ефективно със заплахите, които ще възникнат в многополюсен свят и ще облекчи финансовото бреме на Америка. НАТО трябва да стане приобщаващ за всички демокрации, либерални или не, готови да поемат тежестта на отговорността. Ако една страна не отговаря на американската идея за демокрация, САЩ не трябва да се заяждат с нея. Никога няма да бъде постигнато единството, от което се нуждаят САЩ, за да се изправят срещу Китай, ако се разправят със своите съюзници. 
 

Новият възглед за Европа трябва да засегне и американската политика спрямо Русия. ЕС няма извинение за настоящата си слабост. Досега той не желаеше да поема отговорност за собствените си действия, отказвайки да използва гореспоменатите инструменти и да търси начини да спре да консумира руски газ. Ако това нежелание продължи, САЩ не трябва да се колебаят да ги оставят да се грижат сами за себе си. Европейският съюз не е сополив тийнейджър, а хилядолетна цивилизация, застрашена от чужда сила. Време е да започне да прави правилното нещо. 
 

Второ, Съединените щати трябва да спрат да третират всеки проблем като пирон, който може да бъде забит с чук за санкции, когато скалпелът можеше да бъде много по-ефективен. Руските опозиционни активисти предложиха списък с лица от обкръжението на Путин, срещу които Западът може да наложи санкции. Когато ги въведе срещу Русия, защо не ги въведе срещу хора от списъка? Една от причините може да е приятелството между богатите в Русия и Запада (все пак децата им ходят в едни и същи частни училища). Ако реформата изисква борба със собствените си елити, така да бъде. Не трябва да се допуска конфликт, в който американските елити са приятели с другата страна. 
 

Трето, САЩ трябва да приемат един вид доктрина на Роналд Рейгън от ХХI век. И да обещаят, заимствайки цитат от оригинала, „да оспорват агресията, поддържана от автократи и да защитят правата, които принадлежат на човек от раждането“. Това няма да изложи на риск живота на американците, но ще гарантира предоставянето на достатъчно оръжия и друга помощ на застрашени демокрации като Украйна. Това ще позволи засега да бъде отложен руския проблем, като същевременно не се отмества погледа от Китай. 
 

И накрая, ако Америка изостави мисленето от ХХ век, вероятно изобщо няма да трябва да се тревожи за Русия. Без да мисли за западния фланг, Кремъл ще се концентрира върху източния, върху Китай. И макар че това все още може да е далеч, време е Америка да започне да гледа към бъдещето.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Клил Бинтън

  04 Фев 2022 9:16ч.

  Нищо ново под Слънцето, пардон под Солара! Русия действа като държава от 19 век. Ами анализа на въпросното лице е също от 19 век. Обърнете внимание на политиката към китайските филми и спортисти. Същата политика беше и към съветските.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напиши коментар

  04 Фев 2022 9:19ч.

  Винаги слабия коментира силния, винаги. Дали с добър или зъл е коментара, е в зависимост от това дали е бит или погален. И Горбачов е роден за велики дела и Путин е роден за велики дела, но всички знаем че да съградиш, отнема далеч повече време от това да събориш съграденото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТАСС е упълномощена да съобщи

  04 Фев 2022 9:42ч.

  Всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие между Русия и Китай, а и ако има договор за военен съюз и отбрана, то тогава това би решило въпроса за пенсионирането на досегашния хегемон !!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  04 Фев 2022 10:10ч.

  Интересно какво съдържателно намират собствениците на сайта в "статията"? Пожелателно мислене, не се изследват причините за това състояние на САЩ. Правят се хилави опити да защити незащитимото. А проблемът е ясен: капитализмът като двигателна сила на прогреса вече е изчерпил възможностите си. Имам предвид класическият капитализъм от 19 век и до Втората световна война. И то по една проста причина: хората са излизали на пазара с две неща: СОБСТВЕНИ пари и СОБСТВЕНО име. Загубиш ли едното, губиш и другото. И цялото семейство страда. Това се нарична ОТГОВОРНОСТ. И на кучетата им е било ясно кой е собственикът на фирмата Х и всеки са могли да го срещнат на улицата. Това вече свърши. И сега тази сган търси допълнителни средства, които да "управлява", демек да изяде и изс.ре, без да носи отговорност. Затова ще бърка каши, за да може да краде на воля и да се размива отговорността и. А баламите нека скачат. Те са неспасяеми и никога няма прозрат това. Както се казва, роденият да пълзи не може да лети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гледна точка като на любимеца ни Доналд или #Трампнаш

  04 Фев 2022 10:31ч.

  The American Conservative

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The American Conservative

  04 Фев 2022 10:34ч.

  с добри думи за Русия на Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • след завземането на Крим от Русия през 2014 г., тогавашният държавен секретар Джон Кери каза, че Русия „се държи като страна от ХIХ век“

  04 Фев 2022 10:48ч.

  Присмял се хърбел на щърбел. По логиката на тогавашния държавен секретар международната политика на САЩ е на нивото на политиката на карибските пирати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доналд Тръмп от Долни Тръмпеш

  04 Фев 2022 10:50ч.

  Нагли егоистични копелета! Само за себе си мислят. Без никакъв свян си позволяват да коментират, как да накарат другите да им се подчиняват. Алоооу, ние сме тук. Все тяхното да става. Е, няма вече, тая мандра свърши, но те все още не са го разбрали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чуек

  04 Фев 2022 10:52ч.

  Статията на The American Conservative, наистина не допринася с нищо за истината, но пък научаваш, как в америка обработват американците. Да, научаваш тяхната гледна точка, но тя няма особена стойност, ако е построена върху лъжи. А тя е. Внушава се, че САЩ не са реагирали, достатъчно сериозно на заплахите. А се премълчава най-важното... Че проиграха доверието, което имаха . Проиграха възможноста да бъдат добри. Оказаха се обикновени измамници и крадци. Не бяха на нивото на историческият шанс - да водят света, камо ли да доведат "края на историята"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Миш-маш

  04 Фев 2022 11:22ч.

  Анализът е мишмаш, но от американски анализ не можем да очакваме нещо по-квалитетно. Крим бил окупиран, щото бил "най-важното дълбоководно пристанище", смях ! Вероятно се има предвид Севастопол. Не ! Крим не беше окупиран, а ВЪРНАТ обратно там , където му е мястото. Елементарната историческа истина го показва... И после , стойността на Крим (Севастопол) е силно надценена като "дълбоководно пристанище". Точно това е пример за мислене от 19-20 ти век. Крим е ценен за Русия на първо място като СИМВОЛ , като неразривна част от руската история, ерго като част от руския самоиндетитет. Свещенно място за руснаците, на което в множество войни, различни поколения са проливали руска кръв. И второ - Крим е важен във военно отношение като меридиан. За едно затворено море , чито Проливи се контролират от Турция, Крим не е особено ценен за флота. Като територия парираща южния фланг на НАТО и Средиземноморието. Територия която виси заплашително над Турция ( тактическите ракети долитат до Анадола за 10 минути ) . Крим е ценна база за руските ВВС и Ракетните войски. Толкова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко

  04 Фев 2022 11:36ч.

  В Азия се очертава сила и мощ.Индия,Китай,Иран,Русия.Центърът на света се измести.На икономическия свят.Америките и Европа заспаха.Все още държат обаче печатането на пари.Англо саксонският свят държи най страшното оръжие.Това е точката на фазовия преход.Ние през нашия живот няма да го видим.Ако цифровите валути не отвеят всички.Но се съмнявам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  04 Фев 2022 11:37ч.

  Истински буламач!Това ли е експертното мнение в Щатите?Ако е да,то тогава тия са много зле,по-добре ще е да четат руската преса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Америка

  04 Фев 2022 11:43ч.

  Най-голямото световно зло е САЩ. – агресивни, държащи те да определят правилата в уж суверенни държави, настройващи народите един срещу друг, убиващи мирно население. Все си мисля, че ще си получат заслуженото от оня, който ни гледа отвисоко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славов

  04 Фев 2022 12:21ч.

  .....................В Азия се очертава сила и мощ.Индия,Китай,Иран,Русия................................ Каква Русия - тов.Си прави среща с държави от Централна Азия,без да кани Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  04 Фев 2022 12:23ч.

  сащ убиха двама в иран вчера удариха ръководителя на ид в идлиб светът очаква постановки за фалшиви удари на русия от пентагона с бюджет 770 милиарда трябва да се очаква наи лошото след вирусите и ваксините сега ще трепят с ракети оон чопли семки и не реагира

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ (друг)

  04 Фев 2022 12:55ч.

  Дааа, Едно време Висоцки пееше „Бег на месте обще- у-креп-ля-ю-щий“ . И American Conservative тъпче на место с надежда да се предвижи напред. А движение напред НЯМА, дори напротив – имаме движение НАЗАД. Някой ще каже – ама как така? Ами така, например днешните американски БЛМ, нахранени и разглезени от модерната либерална демокрация и т.н. американско общество са ОГЛУПЕЛИ – вече са с повече от 4 пункта НАЗАД по скалата на IQ спрямо своите братовчеди от пустините на Нигерия … И това – само за едно столетие различен живот... А уж модерният WASP се трансформира в LBGTQ и продължава да се самонавива с фундаменталната глупост на либералния егоизъм на „общочовешките права“ много повече от 40 библейски години след началото му през 70те на миналия век. А един от най-старите информационно-интелектуални паметници на Цивилизацията – Тората , преминала след това в Библията , от 3000 години насам ни поучава безуспешно, че Човек не е център на цивилизацията, и когато се опита да стане такъв – се връща към ЖИВОТИНСКОТО. Колко от нас осмислии Екзодуса – втората книга на Тората/библията? Защо евреите ИЗБЯГАХА от (организирания) Египет? Искаха абсолютната свобода! Така както днешните неолиберални егоисти искат трансформирането на т.н. „постиндустриална цивилизация“ в животински хаос на надмощие на най-силния... Какво постигнаха? – 40 години бродене в пустинята като ЖИВОТНИ на самообеспечение – от гриса на пустинния тамарикс Какво им обеща Мойсей ? БОЖИ заповеди за съвместно КОЛЕКТИВНО съществуване... САМО ТОГАВА можеш да отидеш в ОБЕТОВАНАТА земя на своето цивилизационно бъдеще… А какво ни предлагаше последните 30 години Pax Americana? Животинско съществуване на най-силния хищник... А когато другите цивилизации-хищници оцеляха и се развиха в интелектуален и технологически аспект и надскочиха стария тигър Ширхан – почнахме да хленчим... и все повече да се самоубиваме! Старият WASP въз основа на протестантското християнско наследство РАБОТЕШЕ за да създава блага и да нараства Цивилизацията... Тази традиция водеше индустриалната революция в началото на 20 век и дори успя да заведе човешката цивилизация на Луната към 60те години на миналия век... Тогава какво беше казал JFK? Не питай, какво може да ти даде Америка, а питай каво ТИ можеш ДА ДАДЕШ на Америка! Днешния ЛГБТИ КОНСУМИРА и надува виртуални балони. Даже върхът на Днешната Американска Цивилизация – фирмата на Цукербърг – тръгна да се трансформира ... в „метавселена“ - предсмъртното бълнуване на отиващото си от реалния свят висш млекопитаещ представител-животно... А скучаещите идиоти почнаха да промотират емотикони във вид на ...“бременен“ мъж. Щото всичко друго им беше ясно и подредено... Днешна Америка и последователите й е УМИРАЩА ЦИВИЛИЗАЦИЯ без никакво бъдеще. Тук не става въпрос за новите оръжия на Путин или новите технологии на Китай и АлиБаба. И това че и American Conservative ВЕЧЕ го ЗАБЕЛЯВЗВА и не може да се прави на ни чул ни видял е твърде показателно :-) А препоръките - те са изкопани наистина от 19ти век - това е нивото и на мисълта в САЩ днес...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това е нивото и на мисълта в САЩ днес, Цукерберге, Цукерберге…

  05 Фев 2022 3:05ч.

  Затова защото както вече знаем ВСИЧКИ, пиндосите са Кравари!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо не разбрах

  05 Фев 2022 6:25ч.

  Някакво съчинение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bot

  05 Фев 2022 8:30ч.

  "Европейският съюз не е сополив тийнейджър, а хилядолетна цивилизация, застрашена от чужда сила. " коя ли е тази чужда цивилизация, която застрашава ЕС? чуждестранните индженери и лекари навярно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи