Фондацията на Петков и Денков поема контрола върху огромен държавен финансов ресурс

Фондацията на Петков и Денков поема контрола върху огромен държавен финансов ресурс
Кирил Петков и Николай Денков са в конфликт на интереси и в служебния, и в редовния кабинет. Денков отговаря за научните и приложни изследвания, както и за милиарден ресурс от европейски средства за иновации. Подобна е и ситуацията с Петков, който чрез оперативна програма Иновации и конкурентоспособност отговаря както за огромните средствата за насърчаването на предприемачеството, така и за иновациите. Именно тук се крият и интересите, зад които стои предложението на двамата служебни министри да преместят в тяхно пряко подчинение дейността на създадената от редовния кабинет Агенция за иновации, която към момента е на подчинение на министерския съвет.

 

Видно от търговския регистър на 16 февруари 2018 г. със 100 лв. се учредява фондация “Център за приложни изследвания и иновации”. Учредители на фондацията са Кирил Петков Петков и Николай Денков Денков, които стават и членове на настоятелството є и действителни собственици. Представляващ директор е Кирил Петков.


Дейността на фондацията e насочена към стимулиране развитието на биотехнологиите и приложната химия и утвърждаването на тяхната роля в икономическото развитие.


Фондацията е създадена с основното партньорство Фондация “Америка за България” и Софийския университет, а през същата година се рекламира шумно във вестник “Капитал”.


Биологическият факултет на Софийския университет предоставя безвъзмездно сграда с условието центърът да си поеме текущите разходи по обслужването u, а тя да е достъпна за всички студенти и преподаватели в учебното заведение.


На 16 октомври 2018 г. вестник “Капитал” пише, че идеята за създаването на фондацията и центъра е на завършилия в Харвард сериен предприемач Кирил Петков, чиято фирма Proviotic продава продукти на основата на Lactobacillus bulgaricus на четири континента. Инвестицията в центъра била 800 хил. лв., от които 500 хил. лв. са дарение от компанията на Петков, а 300 хил. лв. - от фондация “Америка за България”.


Проверка във финансовите отчети на фондацията обаче сочи, че през 2018 г. единствените приходи са точно 300 хил. лв. и никъде не се вижда допълнителна инвестиция от Петков, освен внесените от него 50 лв. при учредяването.


Видно от интернет страницата на фондацията лектори в центъра освен учредителите Кирил Петков и Николай Денков, са Асен Василев, Евгени Ангелов, Лена Бориславова и Даниел Лорер. От публикуваните в търговския регистър финансови отчети за 2018 и 2019 г. не се вижда осъществяването на никаква дейност освен дарението от фондация “Америка за България”, което веднага е похарчено в някаква посока под формата на “друго плащане”.


Така се стига до 2021 г. когато Петков и Денков са номинирани за министри в служебния кабинет на Радев и трябва да спазят изискванията за несъвместимост. Тогава юристката Лена Бориславова, която е и лектор в центъра, заявява поредица от вписвания за освобождаването на Петков и Денков от ръководството на фондацията. Процесът по отстраняване на несъвместимостта започва на 13 май 2021 г. и фактически приключва с вписване на 27 май 2021 г.

 

Интересен е фактът, че Петков и Денков правят отказ от правата си в ръководството на фондацията с молби по подобие на отказа на Петков от канадско гражданство. Така се оказва, че обществения интерес към съдържанието на декларацията за несъвместимост, попълнена по чл. 313 от НК от Кирил Петков, става още по значим.

 

В крайна сметка Петков и Денков са отписани от търговски регистър, но учредителят Кирил Петков де факто и де юре запазва част от правата си. По-конкретно в чл. 17, ал.1 от вписания актуален учредителен акт е записано че “Учредителят Кирил Петков си запазва правото да изменя и допълва учредителния акт и да взема решения за прекратяване на дейността на фондацията, в който случай той определя ликвидатора и взема решение за разпределение на имуществото на фондацията, останали след удовлетворение на кредиторите”.


Така реално скрит управляващ остава Кирил Петков, защото може да променя чрез устава директора, респективно и настоятелството. Всъщност само привидно е прикрита наличната несъвместимост за заемане на поста министър. Независимо от всичко това и в момента Кирил Петков и Николай Денков са министри в служебния кабинет на Радев, като в ресорите им са поверени точно дейностите, с които се занимавала фондацията, независимо от очевадния конфликт на интереси.


Денков отговаря за научните и приложни изследвания, както и за милиарден ресурс от европейски средства за иновации. Подобна е и ситуацията с Петков, който чрез оперативна програма Иновации и конкурентоспособност отговаря както за огромните средствата за насърчаването на предприемачеството, така и за иновациите.


Именно тук се крият и интересите, зад които стои предложението на двамата служебни министри да преместят в тяхно пряко подчинение дейността на създадената от редовния кабинет Агенция за иновации, която към момента е на подчинение на министерския съвет. Нещо повече, предлага се по подобие на структурата на личната им фондация да се създаде консултативен съвет, който да бъде шапка на агенцията.


Предлагат се и конкретни имена за консултативния съвет - това на Илиян Михов, чиито брат вече е назначен от Петков в надзорния съвет на ББР, както и на преподавателката в Харвард - Райна Фичерова, която Петков твърди че е поканил за гост лектор в личната си фондация. Значими постове в правителството на Радев и в структурите на държавата получават и всички харвардски лектори от фондацията на Кирил Петков и Николай Денков:


Лекторът Асен Василев е назначен за служебен министър на финансите, който заедно със заместничката си Виолета Лорер (съпруга на лектора във фондацията Даниел Лорер), разработиха схемите във Фонда на фондовете и преструктурираха същия по аналогия структурата на фондацията на Кирил Петков.


По-конкретно заместиха надзорния съвет с консултативен съвет със същите и по-широки функции, като в него включиха представители на съсловните асоциации въпреки явния конфликт на интереси. Така в консултативния съвет ще влезе чатната Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране, чиито председател е Евгени Ангелов, лектор във фондацията на Кирил Петков. Асоциацията от една страна ще е в консултативния съвет на Фонда на фондовете, а от друга страна нейните членове ще получават средства от нея.


Лекторът Даниел Лорер е назначен за консултант на Кирил Петков в Министерството на икономиката. Той е и член на консултативния съвет на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, която ще влезе като член в органите на Фонда на фондовете. Едновременно той е партньор в “БрайтКап венчърс”, което управлява 39,1 млн. лв. рециклиран ресурс от програмата JEREMIE, разработена през 2013 г. от Асен Василев като министър на икономиката.

 

Даниел Лорер е съпруг на Виолета Лорер, настоящ заместник-министър на финансите, отговаряща за Фонда на фондовете и бивш заместник-министър на икономиката в кабинета на Асен Василев. Тогава Виолета Лорер като член на съвета на директорите на Национална компания индустриални зони одобрява конкурсната процедура за сделката за терена в Божурище, чиито купувач е фирмата на Кирил Петков - “Волаком”. Тогава “Волаком” получава права върху терен чрез право на строеж при цена от 3.5 евро на ангажираната земя, при условие, че в същия период на немски инвеститор е продадена земя в зоната в Божурище на стойност от 15 евро на кв. м.


Лекторът Евгени Ангелов е председател на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, която ще бъде член на консултативния съвет на Фонда на фондовете. Той едновременно е управляващ партньор в Силвърлайн Партнърс ООД, което управлява 75,3 млн. лв. публичен ресурс, предоставени му от Фонда на фондовете и с източник Оперативна програма иновации и конкурентоспособност. Евгени Ангелов е завършил харвардското бизнес училище, а като съветник в президенството е лобирал за назначаването Асен Василев за служебен министър на икономиката през 2013 г.


Лекторът Лена Бориславова, обслужвала и юридически фондацията на Кирил Петков е назначена чрез адвокатска кантора да обслужва ББР при месечно възнаграждение от 13 690 лв. или 164 289 лв. годишно без ДДС, без разноски и без допълнителните 274 лв. час. Договорът се оказа подписан на 01.07.2021 г. от изпълнителния директор Цанко Арабаджиев, който е вписан в Търговския регистър на 07.07.2021 г.

 

Според информация в медиите, директорът подписал скандалния договор без да има право за това и назначен от Кирил Петков е член на “Зелено движение” и на изборите на 4 април е кандидат-депутат от “Демократична България”. Същият е уволнен от Обединена българска банка /ОББ/ заради “липса на умения да планира и организира работата си, както и да управлява и разрешава възникващи проблеми”.


Ето така цялото финансово икономическо, иновационно и образователно управление на държавата e завладяно от една фондация учредена с по 50 лева от Кирил Петков и Николай Денков, както и на присъдружната им приятелска група.


В сенките на тази кампания ясно се виждат силуетите на Прокопиев, Саша Безуханова и други фигури от кръга “Капитал”.

 

 

Източник: Фейсбук

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Прозрачност, морал

  24 Яну 2022 9:04ч.

  Нулева корупция. Само кухи фрази.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кошмар без край

  24 Яну 2022 9:05ч.

  Тези рафинирани престъпници ще надминат 12-годишните кражби на Тиквата, само че в много по-бърз порядък и по на едро. И всичко това с помощта на националния предател Румен Радев, който ги нареди в двете си служебни правителства и им даде летящ старт. За пореден път управляващите се интересуват само от себе си и хич не ги е еня за българите, които отново бяха излъгани и ще продължават да имитират живот на ръба на оцеляването

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На това му се вика

  24 Яну 2022 10:26ч.

  ПОЧ/Е/ТЕНОСТ по академично-харвардскому. Чрез тези индивиди Посолството се бори срещу корупцията в РБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  24 Яну 2022 10:27ч.

  Затова ли накараха Цацара да се махне, а сега отчаяно искат да разкарат и Каскета?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Връстник на президента и сие

  24 Яну 2022 11:01ч.

  Младоците си играят играта, защото мислят, че ще го направят брилянтно. Но къде са старейшините, запознатите с трудностите и с това, как се създава нещо за всички на дело. Лансиралите този проект не би трябвало заради зрелостта си да не познават хората и да вярват на фантасмагории. Иначе - значи, не им пука и не обществотото им е първа задача, а лични користни цели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  24 Яну 2022 11:07ч.

  Браво Гласове. Тово го пиша от Май 2021 г!!!! Целта им е през Фонда на фондовете да дакопат целия евроресурс. Вижте как тяхната фондация държи властта във Фонда след като Кирето промени устройствения правилник? Това са кръстоска между кърлеж и марокански скакалец. Защо мислите ЕК върна Плана за възстановяване с 43 забележки? Някой прочете ли какви са забележките? Не го върнаха заради Гешев, а заради опита на тези измамници както по времето на Орешарски да заграбят всичко. Затова няма да получим нито едно евро, защото Европа вижда как тези измамници ще го откраднат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Указ 56

  24 Яну 2022 11:17ч.

  Денкоглу е изпечен източвач на грантове и държавни средства. Киро му е само ученик и параван. Кирчо ще опере пешкира. Денко винаги се изнизва ни лук ял, ни лук мирисал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славов

  24 Яну 2022 11:21ч.

  Прозрачност, морал на 24.01.2022 в 09:04 Нулева корупция. Само кухи фрази. Това не е корупция - това е за лична употреба.Ние им даваме правото да управляват милиарди - това е доверие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  24 Яну 2022 11:37ч.

  НАГЛО и ВЪЗМУТИТЕЛНО! Тези хора трябва да си ходят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  24 Яну 2022 11:58ч.

  На тези "харвардски курсове" не трябва да се гледа като на филиал на Харвардския университет. Дипломите, които раздава, в най-добрия случай са валидни само в България, при това като някаква обществена самодейност за споделяне на опит. За да стане човек университетски преподавател, е необходима освен много по-задълбочена академична подготовка, също и принос към съответната дисциплина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алооооо, славуца

  24 Яну 2022 13:03ч.

  айде БСП са на кравешка хранилка, ам вия на коя хранилка сте, че още крепите тоя пладнешки обир?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  24 Яну 2022 13:34ч.

  Вие си ги избрахте, дори ходихте да ви бие полицията за да могат после да дооберат държавицата ни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А мистър Радеф къде е в играта

  24 Яну 2022 13:45ч.

  него все го забравяме, та той има достатъчно ресурс държавен да знае всичко това за Кирчо лъжата и Денкоф измисления учен? А бе не подминавайте новия стар президентен нали щеше да следи за корупцията нещо паксе скри ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ние им даваме правото да управляват милиарди - това е доверие.

  24 Яну 2022 13:57ч.

  Необходимо ли е да ти припомням съдбата на доверчивите или си знаеш...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рилски спортист

  24 Яну 2022 14:48ч.

  Моля ви, те въобще нямат намерение да се нагушат покрай тези милиарди с милиони! Ама те са почтени, много почтени! Благодарим на президент Радев за това почтени правителство с тези чисти хора в него!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как?! Тез честни хорица, даже и хардвардци нЕкои!

  24 Яну 2022 15:29ч.

  Това е грознЪ инсинуациЪ... може и куролация!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тез няма да изкарат Дълго...

  24 Яну 2022 20:15ч.

  НА ПРОЛЕТ ИМ БИЕМ "ШУТА"!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Та тия са прозрачни още от началото!

  24 Яну 2022 20:23ч.

  Само видеото, което Петков пусна, как го посрещат в Ямбол, слиза нашия човек и другия пак от същия автобус му вика, добре дошъл. ..... За колко тъпи ни смятат, за да ни поднасят тая изшуптяла боза. Да се махат, колкото по-бързо, толкова по-добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГЛАСУВАХ за кирЧо КАТ СИ МИСЛЕХ,

  24 Яну 2022 20:30ч.

  ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАЕМАТ с ПРЕДНИТЕ КРАЖБИ и ОЩЕ В ИЗКАЗВАНЕТО му в ПАРЛАМЕНТА като ВЗЕ,ЧЕ ПРОЧЕТЕ ГРЕШНО това,КОЕТО мУ БЕШЕ НАПИСАНО ми СТАНА ЯСНО,ЧЕ Е ЖАЛЪК НАИВНИК(щял да завърши пътя "СОФИЯ-ВРАЦА и забележете с ШУМЕН").ТОЗ още ПОВЕЧЕ ЩЕ ЗАГРОБИ България,РЯДКО НЕПОДГОТВЕН е от ВСИЧКИ ДРУГИ ПРЕДИ НЕГО изключая тиквоЧа,КОЙТО със СВОЙТА НЕКАДЪРНОСТ и НЕГРАМОТНОСТ ЧУПИ ВСИЧКИ РЕКОРДИ и по ПРОСТОТИЯ - ВЪРНА ДАРЖАВАТА ни в 19-ти ВЕК!!!НАДЕЖДИТЕ са ми в Асен и Божидар,КОИТО са на СЕДМО НИВО НАД киро - НАТОВЕЦА - ПЪЛЕН НЕЩАСТНИК!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тотал щета

  24 Яну 2022 21:55ч.

  Кутев беше говорител на служебното правителство на Радев, то за мен е едно! Та Кутев изрече забележителното: ако те не разкарат Гешев, Гешев ще ги разкара тях! Какво всъщност ни казва той? Сигурно това, дето един форумец май днес беше написал - при Бойко се крадеше много, но при тия се краде всичко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  25 Яну 2022 1:09ч.

  Е, ова йе стандарт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радев е предател!

  25 Яну 2022 1:30ч.

  Престъпник с крила.На ви почтения президент.Лобисти за САЩ.Долу предателите.Кръвта ще изсмучат като вампири от страната. Никаква мисъл освен кражби и далавери.Мадритският лъжец и Тиквата ще са бледо копие на тия избраните от Радев. Само гледайте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво

  25 Яну 2022 3:48ч.

  Може да се очаква от натресен ни от ПРЕЗИДЕНТА байдън премиер, чейто жена продава торти за 124 лв, когато децата от Ивайловград, Симеоновград нямат пари за банички. Е според френските кралици... Всичките му декларации за установяване на правила и закон са празни харвардски? изявления!?!?!? както и на талибаните му!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ala_Bala

  25 Яну 2022 7:49ч.

  Остап-бендеровците са се разпищолили, защото са под крилото на Р. Радев, а над него бди Х. мустафа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денгов

  25 Яну 2022 8:03ч.

  Денков е в конфликт на интереси и в един друг случай. Докато бе служебен министър, през м. юни 2021г. стана "академик". БАН е подчинена на министерството на образованието и науката, а министърът си уреди титлата, която иначе по същество- като научна стойност- не струва пусната пара, но пък ще му носи на министъра по 4000 лева пенсия, когато се пенсионира. Подсигурил си старините. Редно е да си подаде оставката, слаб министър с неморални прояви. Отделно- по негово предложение повишиха заплатите на даскалите, така че един даскал получава по-голяма заплата от професора .Срам и позор за Денков и денковщината!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • интересчия

  25 Яну 2022 8:04ч.

  Денков скоро ще си отиде,такива хитреци рано -рано се разбират колко чинят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • слаб министър

  25 Яну 2022 8:08ч.

  Министърът нищо не прави за висшето образование. Там цари пълна мизерия, хаос и липса на ясни правила. След 5-6 години няма да има преподаватели във висшите училища, ниско заплащане, мизерия, лоши условия, липса на стимули за израстване, социалистическа уравнивиловка, раздут административен персонал, неуважение към професорите, поставени в унизително положение, производство на професори и доценти на килограм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • e хубу де

  25 Яну 2022 10:08ч.

  Гледам "антикорупционерите"които са се превъзбудили надуват вувузелите. Професорът обясни при Цветанка, че участието им в тази програма е на доброволни начала т.с. без заплащане, което предизвика голямо недоумение у водещата. Оборудването на лабораторията в СУ е с европейски средства. Тази "статия" по -горее с автор фейсбук. Продължавайте с плюнките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хубу, лошо....

  25 Яну 2022 10:35ч.

  доброволните начала са само за прикритие на частния бизнес на държавни разноски. Денков е специалист в тоя тип източване. Както и за прикритие на политическата им дейност на територията на държавен ВУЗ, нещо забранено със закон. Няма обучение на студенти, няма дипломи. Само крадене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  25 Яну 2022 11:17ч.

  Очаквам в най-скоро време 'Гласове' да пуснат материали с източник ЕЖК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • e хубу де

  25 Яну 2022 12:14ч.

  Народ, който не вярва на медицината и бори ковида с белина, не може да бъде преметнат от някакви си професори дето решили с прикрито зад доброволчество източване да развиват политическа дейност. Не на Андрешко тези номера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хубу е, я

  25 Яну 2022 12:38ч.

  Тия дето викат на хлорния диоксид -белина най-вероятно са продукт от реформите в образованието на Денков и сие. Киряк Стефчовия ген е неизтребим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • e хубу де

  25 Яну 2022 12:51ч.

  E хубу де пий си хлорния диоксид и пиши пиши, ама от време на време чети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даскалов

  25 Яну 2022 13:41ч.

  Денков няма абсолютно никакъв принод за развитието на науката в България,той е един деловодител и съставител на седмичното разписание на килийните училища, нещо като тартор на даскалите, даже не тартор, ами главен даскалски чиновник.И това ми било "учен", "професор", пък и "академик"-член на съветската организация БАН, демек един БАНски старец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • E хубу де пий си хлорния диоксид и пиши пиши, ама от време на време чети.

  25 Яну 2022 15:09ч.

  Ти кво казваш че си чел ,библията или химията за 7 клас?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Иванов

  25 Яну 2022 16:20ч.

  Остап Бендеровци. И колорадски бръмбари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи