Рали пилотът Димитър Илиев: Пропуски в маркировката, светлоотразители и липсващ знак не са дали шанс на шофьора (видео)

Рали пилотът Димитър Илиев: Пропуски в маркировката, светлоотразители и липсващ знак не са дали шанс на шофьора (видео)
Шофьорът на автобуса-ковчег, в който намериха смъртта си 45 души, от тях - 12 деца, почти е нямал шанс да не се заблуди в района на катастрофата. Това става ясно от видео анализа на автомобилния състезател Димитър Илиев. Стъпка по стъпка рали пилотът разкрива пропуски в маркировката и наличие на светлоотразителни елементи, които са в окаяно състояние, за да стигне до най-голямото си разкритие - знакът, указващ, че след завоя на магистралата следва отбивка със зона за отдих и чешма, го няма.

 

Предупредителният знак е бил на мястото си край пътя през април, но днес си лежи захвърлен зад мантинелата. 

"И никой от май досега не е забелязал неговото отсъствие, защото вече 18 часа след инцидента никой не говори за това", изразява изумлението си автомобилният състезател. 

Той посочва още, че освен липсата на знака за зона за отдих и окаяната пътна маркировка, допълнително шофьорът на автобуса е бил затруднен от това, че е тъмно, вали дъжд, а вероятно и в ниското, където се намира този участък, е имало мъгла.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Ай сиктир

  24 Ное 2021 13:02ч.

  Хиляди превозни средства - включително другите три автобуса от кервана- са минали през тоя участък безпроблемно, само конкретният шофьор "почти е няма шанс да не се заблуди.."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кон спиратор

  24 Ное 2021 13:26ч.

  Когато минаваш през труден участък, си съобразяваш скоростта с условията на пътя. Тоя е хвърчал като снаряд по нанадолнището. Няма спирачен път. Друг вариант е да му е станало лошо или да е бил неутрализиран. Няма шофьор - няма проблем. Никой официално не споменава, но може да е терористичен акт, включително извършен от Турция. Турските интереси бяха силно настъпани напоследък. Не казвам, че е това! За обичайните заподозрени си знаем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • последният ще бъде първи

  24 Ное 2021 13:42ч.

  Имало е да става, станало е. Винаги първата информация, дори когато не е съвсем точна е най-вярна, защото по начина, по който еволюира в последствие, информацията оставя своите въпросителни. А във въпроса се крие и отговора. Най-голямата въпросителна е, кой и защо още в самото начало съобщава, че жертвите са 46 на брой, а в последствие се оказва, че са с един по-малко, т.е. 45. Излиза, че за мъртъв прибързано е обявен и един от 7-те оцелели, между които и момиче на 14 години. Как се допуска подобна грешка в числата? Единствено, ако предварителната информация е била, че в автобуса-факла са били 53-ма, от които са извадени живи 7 човека. Следователно математически, би следвало в огнения капан да са останали 46 неразпознати овъглени трупа. Но в последствие се уточнява, че един липства. Т.е. не би следвало да липсва, ако в автобуса са били 52-ма. Тогава кой е съобщил, че са били 53-ма? И така - въртим се в омагьосан кръг, чието огнено начало и край е числото 45(+1?). Кой е 45-я ден в годината? 14 февруари! За едни Трифон Зарезан, за други Свети Валентин, за трети Успение на Свети Константин Кирил Философ, за четвърти датата от която продължава календара след 31 януари 1918 година (т.е. от която са изчезнали 13), за пети навечерие на Сретение Господне по отрязания вече календар. За шести това е датата, на която в същатата тази факелна 2021, от настъпване на оголен ел.кабел загина момчето Людмил, при пресичане на булевард "Иван Гешов" в София. Т.е вариантите за датата стават шест. Един от тях е верният. Един от тях не е изгорял! Апропо, стана ли известно кой е оголил кабела убил момчето? Име и фамилия на човека собственоръчно извършил ремонта, и на този който му е наредил ремонта? Стана ли ясно? Щото някои зарязваха лозите по това време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЙацкРоцк

  24 Ное 2021 14:00ч.

  Не знам пишещите над мене дали някога са управлявали МПС през нощта с ниска видимост при дъжд на непознат участък и липсваща маркировка, но това което твърди Димитър Илиев, а той е човек с огромен опит в екстремното шофиране, е напълно вярно. Всяка катастрофа е вследствие на натрупване на грешки, а в този случай и мърлящината на българските институци също са спомогнали за огромната трагедия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЙацкРоцк

  24 Ное 2021 14:29ч.

  Да не сте забравили как след катастрофата край Своге тихомълком направиха ремонт на наскоро ремонтирания път точно на участъка където загинаха 20 души през 2018 година. Цитат от БНР: "На съд отиват шофьорът на автобуса Григор Григоров, началници в строителната фирма „Трейс“, надзорници на ремонта на пътя, както и директор на дирекция в Пътната агенция. Шофьорът ще отговаря за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата - карал е с по-висока от разрешената скорост, навлязъл е в насрещното платно, а автобусът, шофиран от него, не е преминал задължителен технически преглед. Експертизите на пътната настилка са показали, че структурата на асфалтовото покритие не отговоря на стандартите. Затова на съд отиват и техническият ръководител, отговарял за ремонтните дейности, ръководителят на фирма, на която са били възложени те, началникът на асфалтовата база, строителният инженер, който е трябвало да осъществява строителен надзор, и директор на дирекция в Пътната агенция." Вменяват ви вина казвате...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Автобусите са за хора, не за горива и други опасни товари

  24 Ное 2021 14:32ч.

  Ако поне това беше спазил шофьора взрив нямаше да има. А като знае какво вози има едно най-просто средство: караш бавно. Тогава имаш време за мислене и за реакция, особено вечер и дъждовно време. Голямо чудо че ще пристигне един час по-късно, важно е че ще пристигнат всички живи и здрави. Титаник и него така го блъснали в айсберга стремейки се да сложат рекорд за скоростно пресичане на Атлантика. Е, сложиха но друг рекорд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой официално не споменава, но може да е терористичен акт, включително извършен от Турция.

  24 Ное 2021 14:57ч.

  Включително извършен от Турция , но не от турските служби, а от службите на една друга Близко-източна Държава. Такъв е почеркът май...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Ржевски

  24 Ное 2021 15:05ч.

  Прав е рали състезателя, като дигнеш 200 км/ч на тоя участък и е доста сложен за управление, мога и аз да потвърдя. Има завои и планини, това е тежко наследство от ГЕРБ, а преди това от БКП. Всички говорят глупости за маркировки, ГЕРБ обвиниха Радев, други обвиниха ГЕРБ, а никой не пита тоя шофьор каращ от Турция за МК от кога не е спал?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЙацкРоцк

  24 Ное 2021 15:25ч.

  Правилно ли ви разбрах, че терористите не са сменили корозиралите светлоотразителните елементи на мантинелата 15 години, бутнали са знака обозначаваш зоната за отдих, не са поставили светлоотразителна маркировка, така ли? Или да приемем тезата, че шофьора на автобуса е превозвал контрабандно гориво от Турция пак ли терористите са го пуснали да премине българо-турската граница безпрепиатствено? ПП До неделя българските митничари бяха много съвестни да проверяват автобусите за контрабанда от Турция, във вторник изборите минали, американският генерала преизбран и вече може да се върнеме към нормалните работни практики. Терористичен акт казвате

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • с други думи:

  24 Ное 2021 16:55ч.

  поредното убийство с неизвестен извършител.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кокор

  24 Ное 2021 17:09ч.

  Вижте, все пак е важен и ваксинационния статус на превозваните. Нямаше ли някакви изисквания за преминаване на границите или бъркам? Тези не са тръгнали на избори, значи не са освободени от задължението да са сертифицирани, когато пият кафе на българска територия или как? Шофьорът бил ли е ваксан? Може пък да му е станало лошо? Или пък не, на ваксаните никога не им прилошава. След като ще се прави разследване, значи трябва да се проверяват всички възможни причини. Включително и тази , шофьорът да е получил инфаркт, преди да се забие в мантинелата. Разбира се това е вече недоказуемо, но пък може да се предположи, защото известно е, че за последствията от ваксинациите се знае, но просто се умълчава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  24 Ное 2021 17:11ч.

  Само като прочетох "рали пилот" и ми беше ясен коментара. Това да не е рали писта?! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  24 Ное 2021 17:55ч.

  Благодарности за автора Димитър Илиев за истински професионалния коментар !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Flick

  24 Ное 2021 19:04ч.

  Каква е причината, ще стане ясно след необходимите експертизи. Най-важният въпрос е защо е изгорял толкова бързо? Автобусът не се е обърнал, горивото е дизел, т.е. няма предпоставка за такъв пожар. Явно е имало силно запалими материали вътре в автобуса, някои споменаха за пиротехника за НГ и / или туби с бензин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  24 Ное 2021 19:05ч.

  Защо толкова искате да представите страната са за виновна за инцидента? Какво искате да покажете на съседите - че не струваме пет пари? Ами ако се окаже утре, че причината е в товара на албанския автобус и неадекватната реакция на неговия шофьор? За лешоядите от родните медии да не говорим, те отдавна се прекраили всички граници..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още един "експерт"

  24 Ное 2021 20:11ч.

  МОже ли без аматьорщина и публични самоизяви? Да оставим компетентните ОТОРИЗИРАНИ органи да вършат работата си и да се въздържаме от прибързани заключения. Знам, че в БГ всички разбират от всичко, но трябва да има някакви граници на родната ренесансова универсалност

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лешояд

  24 Ное 2021 20:56ч.

  Въпрос на 24.11.2021 в 19:05 Защо толкова искате да представите страната са за виновна за инцидента? Какво искате да покажете на съседите - че не струваме пет пари? Ами ако се окаже утре, че причината е в товара на албанския автобус и неадекватната реакция на неговия шофьор? За лешоядите от родните медии да не говорим.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Склонен съм

  24 Ное 2021 21:01ч.

  Склонен съм да се съглася с доводите на рали-състезетеля. Отбивката е на най-неподходящото място - на десен завой и се вижда в последния момент. Първият знак за отбивката и изкъртен и лежи на земята от 6 месеца,маркировката за лентата е доста протрита,а защрихованата маркировка за отбивката и съвсем недостатъчна за да предупреди за отбивка и то на завой. В съчетание с лошата видимост и ръмежа шофьорът само е видял в последната секунда ,че мантинелата му бяга рязко вдясно и инстинктивно рязко е повил на дясно за да не се удари в лявата мантинела - това е било фалшиво,подвеждащо усещане. Ако добавим,че е карал със 100-120 км/ч и евентуално,че не е преминавал нощно време в тоя участък... ,това са предостатъчно обективни и субективни фактори събрали се накуп да се надене на мантинелата на оствова и довели до трагедията. Хиляди преминават по този участък,но който не го познава е в риск.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  24 Ное 2021 22:35ч.

  Местата с рискови участъци, остаряла или липсваща маркировка, неравности, дупки и т.н. не могат да бъдат изброени. Единственото спасение, особено нощем, е разумна скорост и постоянна свръхбдителност при непознаване на пътя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мария

  24 Ное 2021 22:42ч.

  Хайде сега пътя лош, валяло, знакът го нямало от април...Хайде стига опрвадания да има катастрофа. Говорим за "професионален" шофьор, не за тинейджър без книжка! Той си е изкарвал с това хляба. И да попитам всичките обвинители на условията: колко тежки катастрофи е имало в този участък от април до сега? как останалите автобуси са преминали? как там всяка нощ преминават превозни средства без инциденти? и нима от април в този участък не е валяло? Между другото по БНТ първо казаха, че в 2 часа пътят е бил сух, после двама жители от съседното село казаха, че не знаят за тежки произшествия в този участък...и няколко часа по късно тези информация се обърна на 180 градуса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФЪБ

  24 Ное 2021 23:32ч.

  Защо ли ми се струва, че момента за критика към българските магистрали е неуместен?! Продължавайте в този дух, пък после да не ви се наложи да си спомните, че кой каквото прави на себе си го прави или да ви го припомнят от Стразбург. Така си е илиев, то ако в македония имаше автомобилни състезатели да се изкажат за състоянието на корабчетата в Охридското езеро сигурно нямаше да има удавени българи там. Не съм чул за обезщетения, но т.н. капитан и собственикът се отърваха с условна присъда. Ако не е изтекла вече се надявам да не удавят междувременно други българи. Знае ли човек, може и да ги наградят следващия път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дааааа

  24 Ное 2021 23:52ч.

  А евтиния бензин от Турция пък не е дал шанс на пътуващите с него ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  24 Ное 2021 23:58ч.

  Тесни магистрали само с две ленти, изобилие от завои, наклони, по правило с лоша настилка, неподдържана маркировка, най-често просто с боя, най-високата разрешена скорост с изключение на някои места в Германия, благодарение на Бойко Борисов и вероятността за катастрофа се увеличава. Случилото се в Охридското езеро навремето не е оправдание за нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  25 Ное 2021 5:12ч.

  Случилото се в Охридското езеро навремето не е оправдание за нищо. *** То и тесните български магистрали (между другото между Италия и Франция не са по-широки) не са оправдание за взрива предшествувал катастрофата, както и за шофиране със 120 км/час при ограничена видимост, но това едва ли ще спре предполагаемите македонски искове. Пък ако на някого са му тесни да ползува широките гръцки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пресечната точка

  25 Ное 2021 8:49ч.

  И без заключенията на дълбокомислените транспортни експерти е ясно,че има натрупване на комплекс от фактори довели до катастрофата - нелицензирани автобуси,фалшифицирани документи,натъпкани до дупка автобуси въпреки Ковид пандемията,превоз на нерегламентирани запалими товари,захабена маркировка,отбивка на проблемно място,ръмеж,тъмнина,несъобразена скорост - мястото на катастрофата е пресечната точка където всички тия фактори са гръмнали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  25 Ное 2021 12:10ч.

  Само това ще кажа, че има разлика между експертността на рали състезател, чиято работа изисква да се движи с висока скорост по перфектна писта, без перфектна писта един състезател ще катастрофира, макар и с перфектна да се случва. Но на пътя шофьорите развиват съвсем други способности, основното от които е оценка на точно тези реалности. И на мен ми се е случвало да не виждам маркировката през нощта или в мъгла, тогава трябва да намалиш скоростта, да се осланяш на фаровете и да се опиташ да държиш пътя под око без тези помощни средства. Никой от нас не шофира безразсъдно, с мисълта, ще катастрофирам и после ще се оправдавам с условията, съхранението на живота е водещо, освен, ако не е бил болен, шофьорът е поел неоправдан риск, не е вярно, че не е имал шанс. Това, че не е натиснал спирачка, към какви изводи навява рали състезателя? Ами шофьорът може и дори да е заспал в този момент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  25 Ное 2021 12:14ч.

  И когато водиш листа на ПП, все пак това е политизиране на разговора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уф,

  25 Ное 2021 17:32ч.

  щом е рали-пилот, може да е на всяка манджа мерудия. Остава да се изкаже и гол-майстор по темата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ (друг)

  28 Ное 2021 14:59ч.

  Абе вече минаха сума ти дни, а в масмедиите продължават да се ръсят препоръки и мнения с очевадно „хуманитарен“ характер... Включитело „хуманитарно“ се изказаха и ЗамесникГлавния Прокурор на България и докараните за пред публика негови експерти. А че „хуманитарността“ се набива на очи и все повеше пада доверието в националната ни съдебна система – съдете сами! И така- официално- нямало предварителен взрив и предварителен пожар!!! Имало бързо каращ автобус (някъде 90-120 км/ч или25-35м/с) . Който малко поспира, след което се врязва в мантинелата (отнася някъде около 15-18 метра) което предполага известно намаляване на скоростта на движение на МПС. И така можем да направим хипотеза, че към момента на забиване в мантинелата колата се е движила със скорост 25м/с , а е „слязла“ от мантинелата на паркинга с около 15-20м/с. След което пресича по диагонал магистралата (Още около 20-30м.) и се забива в мантинелата между двете платна - за още около 20-25м и ... спира. Дори да се предположи, че колата е продължила да спира по шосето , във втората мантинела се влиза със скорост 12-15 м/с. Но интересното е не изминалият път, а ВРЕМЕТО за преминаване на съответните пространства. И така, като разглеждаме трите етапа на движение на Автобуса до неговата Голгота събираме 1) около 3 секунди –„рендосване“ на първата мантинела,2) 3-5 секунди пресичане на платното на магистралата, и 3) още 5 –7 секунди докато автобусът се забие в междината на мантинелата на средата на магистралата. Или Чудото трае максимум около 15 секунди! Сега малко да обърнем внимание на запалването. Тъй като въздействието е траело 3 секунди на първата мантинела – за такова време може да се запали силен пожар само, ако е подготвен от пиротехниците от Холивуд. За тези 3 секунди вие трябва А) да успеете да спукате някой резервуар или туба с гориво Б) От спукания резервуар, да успее да се излее достатъчно гориво и да успее да се изпари/разпръска до такава степен, че да може да организира въздушно-горивна смес, която да се запали от искри на търкания метал Чисто горивна фаза осомено от дизел, не се самозапалва лесно. В)Гориво-въздушната смес да успее да омокри в достатъчна степен веднаж стените на каросерията, втори път багажа в багажното отделение, щото те да станат горими и да успеят да се запалят, а не да действат като инхибитори на пламъка и в режим на тлеене да ограничават неговото разпространение .Г) запаленият материал в багажното отделение и в сервизните кухини около предния мост да успее да се разгори в пожар до такава степен, че да се преодолее бариерата на металният под на автобуса и да се запали тапицерията- килимите и балатумите. За въпросните 3 секунди можете да мислите за достигане до позиция Б и от сила до позиция В, но посмъртно не можете да достигнете до позиция Г. Позиция Г можете да достигнете при най-благоприятни условия едва към 15 -20тата секунда, когато автобусът ВЕЧЕ е спрял. В е пак по данни на следствието масовите пътници не са баби и дядовци на 60 години, а относително млади хора, които би трябвало да отреагират при първи знаци на дим и да тръгнат да чупят съклата... Така или иначе, след първия удър от мантинелата са минали още 5 секунди, следва ВТОРИ удар от втората мантинела, което би трябвало да извади от дрямка всички пътници с много малки исключения. И след това още 10на секунди спиране следва да активизира публиката така, че тя веднага да започне да прави опити за напускане на автобуса.Още повече, през нощта трябва да почнат да се виждат пламъците от горящото дъно на автобуса!.. Интересно, от автобуса се спасяват само последните 2 седалки А термичната защита над автобусния двигател се простира и под 3тата?. Така че разказваното пред телевизията от досегашните български отговорни власти прилича на приказки в детската градина, а не на отговорен доклад пред активни граждани. Интересна е позицията и на разните „експерти“ развеждани от Прокуратурата. Колко му е да направят едно натурно изпитание от някой стар бракуван автобус, който да се засили на полигон, да се надене на две мантинели и да се запали, като се засекат времената на запалването и на изгарянето... Да не говорим за обявените автоматични защитни системи на уж новия автобус които така и не задействали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи