Проф. Огнян Герджиков пред „Труд“: В момента акциите на „Левски“ са на Бойко Борисов

Проф. Огнян Герджиков пред „Труд“: В момента акциите на „Левски“ са на Бойко Борисов
"Акциите би трябвало физически да са при него. Това значи той да получи акциите с джиро. И на гърба да има подпис на Васил Божков дали и очевидно той ги е пратил с пълно джиро, т.е. с посочване на джиратаря. И на свой ред Бойко Борисов, щом не ги иска, ги джиросва или обратно на Васил Божков, или на Тити Папазов, който разбирам че е мераклията на това нещо, или на когото намери за добре. Сега, по правило, джирото се предхожда от един договор между джирант и джиратар. В изпълнение на този договор правно-техническият способ на прехвърлянето е това джиро, което се прави на гърба – ендосамент се казва още, било пълно джиро или непълно бланково, само подписът на джиранта ще е достатъчен и вече минават във физическото притежание, в случая на Бойко Борисов. И Бойко Борисов да се освободи от тях, щом няма предварително такъв договор, на свой ред джиросва на когото намери за добре. Има мераклии и толкоз." Това казва пред "Труд" проф. Огнян Герджиков.

 

– Проф. Герджиков, вие сте „бащата“ на Търговския закон у нас след демократичните промени. Обяснете какъв е пътят на джиросаните акции на ФК „Левски“, при положение, че стана ясно, че премиерът Бойко Борисов не желае да ги приеме, а Васил Божков ги прехвърля чрез инструмента „джиро“?

 

– Премиерът Борисов просто трябва на свой ред да ги джироса на когото намери за добре.

 

– Какво е правното действие?

 

– Акциите би трябвало физически да са при него. Това значи той да получи акциите с джиро. И на гърба да има подпис на Васил Божков дали и очевидно той ги е пратил с пълно джиро, т.е. с посочване на джиратаря. И на свой ред Бойко Борисов, щом не ги иска, ги джиросва или обратно на Васил Божков, или на Тити Папазов, който разбирам че е мераклията на това нещо, или на когото намери за добре. Сега, по правило, джирото се предхожда от един договор между джирант и джиратар. В изпълнение на този договор правно-техническият способ на прехвърлянето е това джиро, което се прави на гърба – ендосамент се казва още, било пълно джиро или непълно бланково, само подписът на джиранта ще е достатъчен и вече минават във физическото притежание, в случая на Бойко Борисов. И Бойко Борисов да се освободи от тях, щом няма предварително такъв договор, на свой ред джиросва на когото намери за добре. Има мераклии и толкоз.

 

– Т.е. трябва да има активно действие от страна на премиера като физическо лице?

 

– Да, точно така.

 

– Какъв е статутът на тези акции към този момент?

 

– В момента акциите са на Бойко Борисов.

 

– Без значение, че той не ги е приел?

 

– Да. И щом не ги иска, на свой ред той ги джиросва на когото намери за добре. Акциите имат значение, за да се участва в Общото събрание на дружеството за вземане на решение и съответно да се получи дивидент, ако се гласува такъв накрая на финансовата година. Това е значението на това да си акционер. Очевидно Борисов не желае да се занимава с това и на свой ред ще ги джироса на когото намери за добре и това е.

 

– Колко време отнема тази процедура?

 

– Може да отнеме 1 минута и 5 секунди. По един подпис се слага. Те са в купюри и нямам представа колко купюри са, но ги подписва и ги джиросва на когото намери за добре.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

 

Коментари

 • Раз

  13 Май 2020 13:36ч.

  Да, бе! Джирото материализира волята за дарение. Но за да е налице дарение, то трябва да се приеме от надарения. Иначе аз мога да надаря екстременти на бул. Витоша на някого и според професора, този някой ще стане техен собственик, без да се е съгласил, и от общината могат да го глобят за замърсяване. Той после може да ги надари на някой трети и този трети отново да го глобят. Хитро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  13 Май 2020 13:55ч.

  "Раз на 13.05.2020 в 13:36" Не си го разбрал. Само ТВОЯ собственост можеш да джиросваш, и дали е твое се проследява до началото на съществуването му. Така не е възможно да джиросваш бул. Витоша защото не е твой. Но когато акциите са собственост на Бойко, той може да прави каквото си иска с тях: Да ги изгори или да ги джиросва на агитка от Факултето. Преди години футбол и футболни клубове се обсъждаха в кръчмите и на улицата. Сега с това занимават правителството и всички политици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЧЕРЕПА Е ДЖИРОСЪЛ ВЕЧЕ

  13 Май 2020 13:56ч.

  Проф. Огнян Герджиков пред „Труд“: В момента акциите на „Левски“ са на Бойко Борисов ------ ЦЪРВУЛА ОТ БАНКЯ! -----------

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Следващия ход на Божков

  13 Май 2020 14:01ч.

  е да джироса ЛиЛана ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЧЕРЕПЪТ Е ДЖИРОСЪЛ ВЕЧЕ

  13 Май 2020 14:02ч.

  Проф. Огнян Герджиков пред „Труд“: В момента акциите на „Левски“ са на Бойко Борисов ------ ЦЪРВУЛА ОТ БАНКЯ! ------ МНОГО ПРИЛИЧА НА " ОТЪРВАВАНЕ ОТ ФАЛИРАЛА ФИРМА, КАТО СЕ ПРОДАДЕ НА КЛОШАР". НО ЦЪРВУЛЪТ ОТ БАНКЯ НЕ Е КЛОШАР, НАПРОТИВ, ТОЙ Е АЛЧНА, КРАДЛИВА СВИНЯ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  13 Май 2020 14:17ч.

  Дотук в случая е ясно едно:юридическата некомпетентност на Боко и съветниците Му.Ако бяха наясно с материята,те можеха да отиграят успешно ситуацията.Уви ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  13 Май 2020 15:40ч.

  Не е възможно акциите да са на Борисов, ако все още съществува такова нещо като право. Цитирам самия Герджиков, "по ПРАВИЛО, джирото се предхожда от един ДОТОВОР между джирант и джиратар". Сега този договор каде е? Не е измислено право, по което да ти набутат в ръцете нещо насила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  13 Май 2020 15:49ч.

  Този т.нар. професор много взе да се излага. Още малко ще излезе, че спокойно може да се прехвърля собственост и без страната, на която се прехвърля да знае или пък тя може да разбере постфактум.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  13 Май 2020 15:50ч.

  Да са му честити !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо В.Б. не джироса акциите за тоал. хартия на секретарката си, защото така и така тя "управлява" в ПФК "Левски":)

  13 Май 2020 15:57ч.

  Защо мутрите крадат/"приватизират" активите от държавата и винаги се опитват да ги върнат, когато им станат пасиви?! "Стажантът" диков е избран за "куриер", защото племеницата му е секретарка на Божков, адм. д-р на ПФК "Левски" и надзорник в "Пътища". Майката на Йонна Чолакова е Валентина Пенчева – Чолакова, която е сестра на секс символа на българското кино Аня Пенчева. Валя работи като одитор в различни държавни институции. Твърди се, че именно тя е ходатайствала дъщеря й Йонна да започне работа като секретарка на Божков. Специализираният съд остави в ареста Йоанна Чолакова. Според прокуратурата от 2014-а до 2019-а година тя е била началник на кабинета на мултимилионера и координирала голяма част от престъпната му дейност. Освен това Йоана Чолакова е бил в Надзорния съвет на Холдинг „Пътища”, който работеше по инфраструктурно строителство с договор от обществени поръчки. В последната година племенницата на Аня Пенчева бе административен директор на ПФК "Левски".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами

  13 Май 2020 16:02ч.

  Професорът да се произнесе за фалшификацията на подписа на 89.6%-ият собственик на ПФК "Левки": https://corner.dir.bg/futbol/igra-na-podpisi-ne-avtentichniyat-georgi-popov

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За сведение на кукурячка и цецеронка:

  13 Май 2020 16:22ч.

  дарението е едностранна сделка, за осъществяването на която не е необходимо съгласието на надарения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • архивите

  13 Май 2020 16:30ч.

  Мънинкото юридическо недоразумение връщащо топките на корта на банкенцкият толуп назначен от нелетялият космонавт за служебен премиер надстройващ мафиотските успехи се загрижил за подуенските кенефи!Юридическо джудже,как е с върховенството на закона и джирото.......Джуджетата сте или сексуални маняци или диктатори......Оги дай на околовръстното,сега заради карантината има примоция..........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До анонимния на 13.05.2020 в 16:22

  13 Май 2020 17:07ч.

  За ваше сведение, за да се осъществи дарението то трябва да бъде прието от надарения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бая работа му се отваря на пожарникара от Банкя

  13 Май 2020 17:24ч.

  Де юре Борисов е новият притежател на акциите, но де факто има да свърши доста работа по въпроса. Първо трябва да декларира, че е придобил собственост - 85% от акциите на акционерно дружество Левски. Да го декларира и пред Сметната палаата. После следва вписване в книгата на акционерите. След това промяна в Търговския регистър и заявяване на промените в собствеността в Агенцията по вписванията. Чак тогава де факто ще добие легитимност като нов собственик и вече ще има правото законно да се разпореди с акциите в полза на други лица. До тогава Левски ще трябва да кара на мускули. Аз лично не вярвам тълпи от спонсори да чакат на вратата с милиони, които да дадат, като се изясни кой ще бъде новият собственик. А Тити е един инфантиляга, разплакан наивник, симпатяга с добро сърце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • адв. Ивайло Дерменджиев: Джиросването на акции е като завещанието

  13 Май 2020 18:05ч.

  7 дни след 08.май.2020 г., когато е написано (с фалшивия подпис на Георги Попов) това джиро, този акт на прехвърляне отпада. Няма как някой да джироса на нежелаещ да приеме това. Изисква се неговата заявка, че приема. Не се изисква заявка, че отхвърля, защото има срок от седем дни. https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/598376

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за да се осъществи дарението то трябва да бъде прието от надарения

  13 Май 2020 18:57ч.

  Ами почни да пишеш дисертация по облигационно право, на мама умното и красивото. Имаш всички шансове за Нобелова награда за това си откритие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бая работа му се отваря... на 13.05.2020 в 17:24 - тц!

  13 Май 2020 19:04ч.

  Бойко Борисов можеше още тази сутрин да посрещне Сашо Диков и на колянце да джироса акциите на когото си поиска. Вписването има уведомителен характер. Само че Борисов си мисли, че като си завре главата в пясъка, проблемчето ще изчезне и няма да му се наложи лично да посочи новия собственик на "Левски". Греши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • умните и красивите станаха две -

  13 Май 2020 19:13ч.

  В https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/598376 никъде не се споменава, че "Няма как някой да джироса на нежелаещ да приеме това. Изисква се неговата заявка, че приема." Някой тъпанар като Барни Ръбъла е спуснал на герберастчетата тая опорка и те я повтарят навсякъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • едно е ясно

  13 Май 2020 19:24ч.

  Васил Божков “джироса” Бойко Борисов. Яко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • има нещо дълбоко нечестно в тая работа

  13 Май 2020 19:50ч.

  Да оставим настрана кой е Божков и какъв е. Нечестно е когато Левски е на минус 35 милиона, да извикаш Божков, да му предадеш акциите и да му кажеш: а сега, оправяй се. Нечестно той да е дал досега 25 милиона да запуши тая дупка и да издържа клуба, а ти да му запорираш всички сметки, от които го прави и да го изкараш виновен. Нечестно е да заблуждаваш феновете, за да не протестират срещу тебе, защото ако Божков върне акциите, ти (ББ) ще спасиш клуба. Нечестно е да му поискаш да предостави акциите и когато го направи, да кажеш, че това е гавра. Има гавра, но гаврата е с Божков (пак казвам, какъвто ще да е той). Все едно да блъскаш една баба по стълбите и да я изпревариш, за да я питаш защо бяга. Гнусно е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  13 Май 2020 19:58ч.

  Мале, царския поет го смятах за грамотен юрист!!! Ех Герджик, стой си при детските песнички......изложи се като юрист!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • адв. Ивайло Дерменджиев: Георги Попов продължава да е собственик на "Левски"

  13 Май 2020 20:15ч.

  https://www.btv.bg/video/shows/lice-v-lice/videos/ivajlo-dermendzhiev-georgi-popov-prodalzhava-da-e-sobstvenik-na-levski.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зайче

  14 Май 2020 7:28ч.

  Лична кореспонденция се носи в Банкя а не в МС. Деловодството на НС не е място за личните неща на Бойко. Джирото не е получено. Стига сте кряскали. Пощата зайче са ги върне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зайче,

  14 Май 2020 9:01ч.

  Джиро не се получава, то е едностранна сделка. Писна ми от невежи герберастчета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • много висок

  14 Май 2020 9:03ч.

  куега висок, би ли ни обадил в какво точно се е изложил Герджиков? Писна ми от невежи герберастчета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mунчо

  14 Май 2020 9:52ч.

  Приятели ,четох , четох коментарите Ви , и да Ви кажа , най-много ми хареса този : ,, ... има нещо дълбоко нечестно в тая работа ...... " Кратко , ясно и стегнато . Според мен безсмислено се дрънкате на юридическата тема с джиросването . Това би имало смисъл , ако живеехме в нормална държава , в която царства ВЪРХОВЕНСТВОТО на ЗАКОНА . Уви , ние приятели живеем в условията на една все по-засилваща се ПРИКРИТА ФАШИСТКА ХУНТА , която в най-близко време ще забрани и СВОБОДАТА на СЛОВОТО . Началото на този процес започна - сложиха си "мноооого правилната" личност ( Бетина Жотева , известна като кариеристката по система : пичи косъм кораб влачи ) за шеф на органа ( СЕМ ) , който ще има правото да казва кое е ,,истина" и кое ,,лъжа" , респективно да забранява ( най-общо казано ) телевизии , вестници , сайтове и к'вито медии се сетите . Даже и в затвора на Каскета ще предлага да се вкарват "НЕПРАВИЛНИТЕ" . Следва необходимите нормативни актове за потъкване свободата на словото , които да Ви обадя вече са върху бюрото на Барни Ръбала , който само чака знак от Бокоу Барселонски за осъществяване на зловещите им намерения . Моите съболезнования към феновете на ,,Левски" , ама като няма финансии за съществуването му в този вид , ще върви по този , по който върви и се мъчи да съществува ,,Локомотив София " , чиито фен съм аз . Откъде накъде ще се ангажира държавата да "спасява" специално един футболен отбор , който задължително трябва да остане във вишата лига . Ми , като няма финанси - да върви там където му е мястото , без значение колко агитка има - ГОВОРИМ ЗА ВЪРХОВЕНСТВО на ЗАКОНА .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ще имаме ли сделка?

  14 Май 2020 10:47ч.

  Явно плачещия Тити се е разбрал с Цеките да им прехвърли акциите и те да поемат разноските по клуба. Иначе той е Гола вода и няма 5 лева да се обръсне. Няма къде да ходят, ако не им се ходи в затвора като съдружници и съучастници на Божков. А могат и да им отнемат лиценза за хазарт, могат да им отнемат имуществото и каквото се сетите. Но Божков тая игра я играе по отдавна. Пусна Титко по пързалката, да го слухтарят дансаджиите и брилянтно си изигра картите - “джироса” Боксън на публично място, посред бял ден. Сега той ще трябва да се договаря с Цеките. Сделката е на тезгяха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама, разбира се!

  14 Май 2020 11:20ч.

  Каквото и да коментираме, Божков заби един здрав шут на Великия вожд! Пример за всичко натворено от него в спорта и не само там! Щом искаш да управляваш всичко и си ербап, без да си компетентен, айде сега действай! Все ще се намери, я друг от хазарта, я от строителството, я от други големи поръчки ...! Но, важното е друго - това пак ще е временно и в края на краищата измисленото от алчни и некадърни хора заминава в небитието! Това, за съжаление предстои и на "Левски"! Няма как да живееш като харчиш повече от колкото получаваш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всеки си получи заслуженото

  14 Май 2020 11:23ч.

  Борисов беше публично унижен и му бе отнет ореола на “спасител”, Сашо получи свите 5 минути слава, които с доста пелтечене той разтегна доста тягостно, Тити беше преметнат - наивността не бива да се толерира, Цеките получиха средният пръст, който заслужаваха заради бруталното си предателство, феновете бяха наказани заради неблагодарността си и заради размяната на интересите на клуба срещу угода на властта, а Божков показа, че е толкова умен, за колкото го мислят и че нещата едва сега започват. Това е само разгрявката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи