Премиерът: Твърденията, че след мораториума цените ще скочат, са "чиста пропаганда и глупости"

Премиерът: Твърденията, че след мораториума цените ще скочат, са "чиста пропаганда и глупости"
Готвят ли се управляващите да сложат посредници около "Булгаргаз", за да си поделят печалба от 100 млн. лв., този въпрос бе зададен на премиера Кирил Петков в предаването "Неделя 150" на БНР, след като бившият енергиен министър Делян Добрев обяви, че има такъв план. 

Кирил Петков: Край на злоупотребите в "Булгаргаз", няма да има посредници. Цялото интервю можете да слушате в звуковия файл.

 

"Г-н Добрев трябва да съжалява, че има пълно разследване и ако е имало злоупотреби, надявам се, че той не е участвал в тях - отговори премиерът Кирил Петков. - Не може държавна фирма да не максимизира благоденствието на крайните си потребители. Мога да уверя него и всички, които са се надявали, че ще участват в печалбата на "Булгаргаз", тази ера свърши - всичко ще е с пълна прозрачност и контрол! Нито ще бъде разделяна компанията на части, нито нещо ще й се случи, но начинът на управление на фирмата ще има една цел - да максимизира най-доброто по отношение на цените. Нищо друго няма да се случи освен, че искаме да сме сигурни, че няма да има злоупотреби."

 

В предаването премиерът уточни, че в четвъртък ще се гласуват мерките за цените на тока и газа, заедно с пакета от 1,5 млрд. лв., който ще е в помощ на бизнесите и на ЕРП-тата, за да няма дисбаланси в системата.

 

"Мантрата, че като падне мораториума цените ще скочат, са глупости  - посочи Петков. - На битовите потребители януарските и февруарските сметки няма да се повишат, на бизнеса е даден таван до 250 лв. (на мегаватчас - бел. ред.) и тя ще се появи като нетна сума, те трябва само да си платят сметките. Това няма да фалира ЕРП-тата, за да нетира техните загуби от преноса. Затова не са се образували дисбаланси, които ще избият след края на мораториума. Цените няма да ни изненадат с увеличението на КЕВР от 1 януари, през февруари ще стане ясно, че няма да има страшни сценарии. Ще се направи едно нормално планиране и как да се наредят различните цени между бита и бизнеса. Темата се използва, за да се предизвика усещането, че правителството не си върши работата."

 

Запитан за избора на нови членове на КЕВР, той обясни, че съществуващите са асоциирани с предишни управления.

 

"Ние искаме да сме сигурни, че там ще има хора, които ще изчисляват по най-добрия начин цените, за да не предават загуби на част от производителите, сега се води сериозно разследване в "Булгаргаз", защото нещата не са се вършили по най-добрия начин - допълни премиерът. - Сметката през февруари ще е по-ниска от януари, за да се компенсират и предишните, по делата ще ги познаете, дотогава ще има атаки. Да, има високи цени, има криза на световно ниво, но това няма да е неконтролируемо, за да удари крайните потребители и бизнеси. Искам да кажа на хората, които ги слушат, че повечето от говоренето е на базата на политически стремеж, а не на реални факти."

 

На въпрос, свързан с главния прокурор, той обясни, че вятърът на промяната е тук: "Уважаваме разделението на властите, но всички осъзнаваме, че прокуратурата не си е свършила добре работата и г-н Гешев няма доверието на парламентарната група и на по-голямата част от обществото, затова бяхме избрани, да направим законови промени, за да има по-голяма справедливост. ДАНС в петък отне допуска на г-н Цацаров.

 

Един от първите законопроекти е за КПКОНПИ - ако е направено нещо нередно дори от депутат, имунитетът няма да ги пази от това. С една работеща комисия никой няма да си позволи корупционни практики, нещата и в трите власти ще са обект на анализиране и разследване, ако има сигнали. В Плана за възстановяване ще се заложи именно това, което ЕК отдавна иска от нас - да има механизъм главният прокурор при провинения да бъде разследван. Обмисляме сценарии това да не се прави от друг прокурор, за да няма конфликт на интереси, а съдия, който да вземе временната роля на прокурор, за да се избегнат влияния и конфликти на интереси."

 

Според премиера сегашният шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров след първото обжалване, няма да има достъп до информация и няма да може да управлява комисията. Според него е най-добре да съкрати това с оставката.

 

"Ако неговото обжалване не се приеме, той изпада в позиция, в която не може да си върши работата - посочи Петков. - Надявам се, че законът за КПКОНПИ ще се случи в най-бърз порядък, ще има нов оглавяващ и нова законова рамка. Новото управление, надявам се, че ще е абсолютно безпристрастно. Ще видим кои са хората с най-добра репутация и най-способни да осигурят безпристрасност. Те не могат да бъдат нечии хора, а с най-добрия капацитет и най-добрата репутация, промяната става с максимално прозрачни избори. Това, което се е случвало, няма да се случва отсега нататък."

 

Според него целта е никой в България да не може да каже, че е над закона. 

 

По отношение на мерките срещу коронавируса, той обясни, че децата ще могат да ходят физически на училище, докато няма друг избор. 

 

"Докато не сме притиснати от липса на интензивни легла, дори тогава от 1 до 4 клас може да не ходят за 1 седмица - посочи премиерът. - Вратите ни винаги са отворени за дискусия, винаги може да се научи нещо повече, най-малкото, което може да се случи. 

 

Нека дискусията да е на база експертни мнения, а не на политици. Ако даден аргумент е базиран на данни, а не на вярвания или псевдоданни, да, отваряме диалог за съществени аргументи, в първата дискусия имаше добра посока да се следи капацитета на леглата с кислород, които са по-различни от интензивните, решенията трябва да са базирани на наука. След като новият модел на ограничителни мерки е свързан само с интензивни легла, дори хората, които не вярват, ще разберат. Факт е, че ваксинираните са с по-малък риск да отидат на интензивни легла, мисля, че и скептиците смятат така. Ако искаме икономиката и училищата да са отворени, трябва да се ваксинираме. Всички спорове дали ваксинацията помага, не са състоятелни, знаем, че тя помага хората да не стигат до фатален край и до интензивни легла."

 

"Не ме е страх от никакви протести, аз пръв ще сляза и ще говоря с хората, чувството за страх е последното, което ме движи - заяви той. - Интересува ме да има резултати, всеки ще бъде чут, но ако някой мисли, че ще постигне нещо със заплахи, това няма да е с нашето правителство." 

 

На въпрос, свързан с пътуването за Северна Македония и дали ще се отклони от българската позиция, след като Консултативният съвет и мнозинството българи не са склонни на такива отстъпки, той обясни: "Аз препотвърдих българската позиция до този момент, но ние надграждаме с по-конструктивен диалог с реални действия. До момента политици от двете страни заявяват лозунги, които не допринасят затова, трябва да има отворени пазари за бизнесите. Фактът, че няма авиолиния София-Скопие, няма железница между двете страни, знаем, че са добри, дайте да ги направим. Когато има конструктивен диалог, компромисите са по-възможни и от тяхна страна. Ние осъзнаваме, че с отворени граници с общи споделени успехи и двете страни ще са по-добре.

 

Ние потвърждаваме позицията си да отворим безспорните неща за доброто на двете страни. Сформирани са 5-те работни групи, имаме реални дати, има реален план какво да постигнато. В групата по икономика - бизнесите да имат реални срещи, в групата по инфраструктура - авиовръзката не е толкова трудна, да имаме общ културен календар, нашите култури като вкусове за музика и други са близки, един Теодосий Спасов ще е толкова харесван в Северна Македония, колкото и в България. Ако говорим за евроинтеграция - на Балканите всички имаме проблеми с корупцията, има неспазване на правата на човека във всички измерения, това е добре за всички граждани на Балкани. Историческата работна група трябва да влезе в ключовата фаза. Тогава на политическо ниво диалогът става много по-конструктивен. Хората ме питат защо ние отиваме, защо не ги чакаме те да дойдат тук с наведена глава, защото ние трябва да покажем, че ако вярваме в добросъседство, ние сме готови да подадем ръка за нов диалог и нов модел. За един успех комуникацията трябва да се инициира от страната, която по-силно вярва в това, което иска да направи и да има лидерска позиция в този нов подход." 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Славов

  16 Яну 2022 14:12ч.

  ................Твърденията, че след мораториума цените ще скочат, са "чиста пропаганда и глупости"............... Така е .Цените ще скочат преди мораториумаму.Жената се върна от кауфландаму и рече захарта вече е 1.99 лв/кг - преди месец на примоция я купих на 1.09лв/кг

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  16 Яну 2022 14:30ч.

  "Пълна прозрачност и контрол" "Вече НС ще разпределя публично парите"..... и за 7 дена разписа разходи за 9 млрд лв и никой не разбра къде потънаха!!!! – млрд за 7 дена! Надмина ББойко. Вярвяйте на Кирето Лъжеца, той ще ви оправи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йас

  16 Яну 2022 14:45ч.

  Дори и да скочат, едно е потреблението на ток лятото, съвсем друго зимата. Хората ще го усетят по-малко болезнено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колкото повече, толкова повече

  16 Яну 2022 15:42ч.

  Важното е, че сега Спецов прибира ДДС-то на по-високи цени, а енергийната компенсация ще закъснее поне два месеца, най-рано през февруари за предните два месеца и ще е частична върху цената без ДДС. Върху всичко, което сте си купили и платили услуга няма да има компенсация, но затова пък ще са ви събрали вече ДДС-то върху по-високите цени. Т.е. хазната ще се препълни с най-сигурният данък ДДС, от който се издържа държавната администрация и дУпетатите и онзи с юмрука. Освен това Асенчо Василев ще се скъса след това да се хвали как е преизпълнил плана и е напълнил хазната. Хайде, "честито" ви за свалянето на поне няколко кожи от гърбините ви!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  16 Яну 2022 20:12ч.

  Не знам. Въпрос на време е. И тия момчета упорито скъсяват стоенето си във властта. Обаче не съм сигурен дали този път ще е тихо и спокойно. На хората вече им додява от постоянната преса на която са подложени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Премиерът: Твърденията, че след мораториума цените ще скочат, са "чиста пропаганда и глупости"

  17 Яну 2022 9:38ч.

  Премиерчето да коментира защо в пика на потреблението на природен газ в ЕС през 2010 г. - 554 милиарда м3 цените са били смешни в сравнение с настоящите и знае ли то, че миналата година в същия този ЕС потреблението е било около 500 милиарда м3, тоест с 10% по-ниско, а цените скочиха от октомври в пъти? Същото това премиерче на ротативките зане ли че за 11 години от 2008 до 2019 в Европа и САЩ са напечатани от нищото и спуснати от въздуха около 12,4 трилиона хеликоптерни валутни единици. Същата сума била напечатана от печатниците на централните банки в САЩ и ЕС и за последните две години, 2020 и 2021 г. Възпитаникът на Харвард може ли да ни обясни вярно ли е това и ако ДА, има ли връзка между двете събития и как работи "свободния" пазар?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Необичаен

  17 Яну 2022 9:47ч.

  Не се надявай братко, от 40 години го чакам този народ да се вдигне. Е, 97-ма скачаха някакви студенти, но то си беше класическа "цветна революция", т.е. преврат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Кух

  17 Яну 2022 10:19ч.

  Всички твърдения на Кирчо са "чиста пропаганда и глупости"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  17 Яну 2022 10:24ч.

  Език мой, враг мой ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ............

  17 Яну 2022 16:57ч.

  тоя съвсем ни прави на прости. ще каже човек, че залъгва децата в детскста градина. че те децата знаят какво ще стане като падне мораториума. хайде моля ви се вземете се малко в ръце и не говорете харвардски глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи