Слави Василев пред “Труд”: Кирил Петков има намерение да премахне ветото на РС Македония

Слави Василев пред “Труд”: Кирил Петков има намерение да премахне ветото на РС Македония
Премиерът Кирил Петков има намерение да вдигне ветото на Скопие за ЕС преди РС Македония а да спре антибългарската кампания. Това заяви пред “Труд” политологът Слави Василев, който беше за кратко в екипа на президента Румен Радев по време на първия му мандат. Василев допълни, че това е основание за притеснение. “Аз повдигам тези притеснения публично, защото това е нередно и неправилно, а е голяма вероятността Кирил Петков да вдигне ветото преди македонската страна да гарантира за правата на гражданите с българско самосъзнание в РС Македония, да се впише в тяхната конституция”, посочи Василев.

Слави Василев, Румен Радев и Александър Маринов.

 

“Ако българското правителство пренебрегне това и вдигне ветото преди тази сложна процедура в македонската вътрешна политика да се осъществи, това би било огромен проблем”, категоричен беше Слави Василев.

 

“Публичните изяви на министър-председателя са достатъчни, за да заключи човек, че по-скоро такава е неговата теза и намерения. Това е желание да се подходи прагматично към един въпрос и един проблем, който не може да има подобно решение”, смята още Слави Василев. “Притесненията, които изявленията на министър-председателя будят в мен и в други хора, са продиктувани от обстоятелството, че задълбочаваме двустранните икономически връзки, които апропо почти не съществуват между София и Скопие, тъй като икономиката на София е ориентирана предимно към Атина и Белград, а не към Скопие”, аргументира се още Василев.

 

По думите му дори и да се развият внезапно двустранни отношения, това не може да бъде за сметка на историята и няма как едното да компенсира другото. “Няма как София да си позволи да пренебрегне една част от своя народ, която е останала извън граници”, каза Василев.

 

“Историята не е материя, която може да се подложи на тълкуване. Историята е такава, каквато е - до 1944 г. сме били един народ, всички документи и факти говорят за това. Международната политика и ходът на събитията след Втората световна война са предопределили събитията в Югославия и Македония се заражда не като географско понятие, а като етническо, което до 1944 г. не е съществувало. Смятам, че тези факти не могат да бъдат тълкувани по никакъв друг начин, а позицията на Кирил Петков нюансира на това обстоятелство”, посочи още той.

 

Преди дни, когато президентът на РС Македония Стево Пендаровски проведе среща със забранената у нас ОМО Илинден, Румен Радев отправи критики към колегата си в Скопие. Но веднага Кирил Петков заяви, че в двете държави има сили, които не искат РСМ да бъде в ЕС, “защото не ни мислят доброто”. “Да не се оправдаваме с чужди страни и сили. Какво е направил президентът на РСМ няма да коментирам. Това зависи от премиерите на двете държави”, каза Петков.

 

Нуждаем се от решение, основано на взаимното уважение и на европейските ценности. Това решение трябва да доведе до вдигане на ветото и да послужи като основа за добро сътрудничество между двете страни, казва премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски в интервю за белгийския ежедневник “Либр”, посветено на отношенията с България и цитирано от БТА. Ковачевски заявява, че процесът на започване на присъединителни преговори с ЕС е бил твърде дълъг и затова всички усилия са насочени към ускоряване на разговорите с България. “ЕС трябва да изпълни обещанията си към Северна Македония, като се вземат предвид четирите положителни доклада на Европейската комисия за развитието на страната”, казва Ковачевски. Според премиера на РС Македония преди разговорите между Скопие и София са били водени от “пропагандисти, докато в момента се генерира позитивна енергия”.

 

“Ние проведохме плодотворна дискусия и достигнахме до заключението, че трябва да бъде възстановено доверието между двете правителства, обществата и гражданите. В миналото дебатът беше воден от пропагандисти, което имаше негативно отражение върху медиите и възприемането на ситуацията сред гражданите на страните”, казва в интервюто Ковачевски.

 

“Министерствата на външните работи са натоварени с работата по политическите въпроси, проектодокументите се подготвят в момента. Веднага щом имаме осезаеми резултати, одобрени и от двете страни, документът ще бъде обявен и в двете страни чрез предвидените в закона процедури”, отбеляза Ковачевски по повод на срещите си с Кирил Петков.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Слави Василев пред “Труд”: Кирил Петков има намерение да премахне ветото на РС Македония

  07 Фев 2022 10:44ч.

  От една страна е грозно да използваш човек, който има затруднение с артикулацията на родния си език, от друга страна ако им свърши работата може би ще го изненадат с приятната новина, че от месец и кусур вече е министър-председател?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тотал щета

  07 Фев 2022 11:02ч.

  Лица, свързани с президента или от неговата администрация, започнаха игра, за която нямат интелектуален потенциал нито да продължат, нито да довършат! Улицата е най-безцеремонният съдия, не го забравяйте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фира пред НДК

  07 Фев 2022 11:04ч.

  А пажът на Радев нима забрави,че Кирчо предложи да се прочете влиянието на фашизма върху събитията в Македония през 1941-1944/45г. в... европейски контекст? А това означава да се отворят български,македонски,немски,италиански,албански архиви и да се дискутира по конкретни казуси и случки. Кой се уплаши от това? В Македония се уплашиха удбашите и титовистите,а в България се уплашиха наследниците на българските фашист/нацисти. Понастоящем е разнищена само ролята на БКП и Георги Димитров за капитулацията пред титовистите,но какви са ги вършили немци,италианци,албанскити фашисти-балисти и най-вече кръволакът на Тито за Македония т.н. черногорец Светозар Вукманович-Темпо е ... пълна мъгла. За къпак Радев отиде та се поклони на стената на национални и международни военни претъпници и фашисти. Менторът на пажа даде фира пред НДК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  07 Фев 2022 11:58ч.

  А бе тези нахалници, всякаквите замесени в АФЕРАТА РСМ, няма ли най-сетне да патаксат, да си замъчат поне, да си затворят несвързаните с мозъка усти?! Няма ли тук МЪЖЕ (с извинение), които просто да кажат - щом не подписвате ВИЕ, ние също няма да подпишем! Точка! - След 2 години - заповядайте пак. А бе всички ли са улави тъдява и се водят по липсващият акъл на САЩисаните, че не ги любезно сиктирдосат? Като толкоз ИСКАТ, 'ми да изменят клаузата в ЕС-папирусите и да приемат Макетата без нечие съгласие?! Толкоз ли е трудно? *** Но изглежда садистичното удоволствие да насилваш цял народ и Жертвата България е далеч над елементарният разум. То и като гледа човек какви ги вършат същите по света, то няма и за какво да се чудим! Да идва най-сетне Горският и цялата тази гадна помия наречена - "живот", да приключи най-сетне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Берия

  07 Фев 2022 12:15ч.

  Македонците са по-силната и водеща страна и следва България с марионетките си да свива уши. Какво значение има кои ще уравляват българистан - американци, турци или македонци. Българите са страхливи, глупави и хитреци на дребно. Циганите и турците ги управляват вече 30 години, та едни македонски еничари ли няма да ги управляват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слави Василев

  07 Фев 2022 13:27ч.

  що не стана министър, да видиш колко е готино след съсипията след Кюлчаря! Само празни приказки, политолози - дрън, дрън! Как не ви е срам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кире Петкоски

  07 Фев 2022 15:28ч.

  ще получи македонско гражданство по заслуги!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  07 Фев 2022 17:28ч.

  Слави Василев започна много да се излага, срещу незнайно какви ооблаги, обърна палачинката!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  07 Фев 2022 17:53ч.

  Нали вие си го избрахте бе, сега НЕдоволни от синергията със САЩ ли ИМАМЕ ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  07 Фев 2022 19:35ч.

  И какво да го спре КирЕ? Народа само люто се кани по форумите, иначе никакъв го няма. Все съм се страхувал, че пак някои "съседи" ще откъснат нови парчета от България дето е обявена за продан под масата от гусин "а, бе дай там неколко процента каш и кери!" Но, никога не съм дори и помислял че това могат да бъдат тия гнусни мижитурки от северна македония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи