Плевнелиев - политическата смърт на един търговски пътник

Плевнелиев - политическата смърт на един търговски пътник
Думите на Плевнелиев, че всички страни в източния фланг на НАТО имат изтребители Ф-16 са плитка лъжа. Бившият президент очевидно нищо не разбира от авиация и отбрана, но поне е специалист по изчислителна техника и можеше да си включи компютъра, за да направи кратка справка в интернет, п.реди да тръгне да се излага за пореден път.


 

Рядко се случва обществена фигура да създаде няколко недоразумения само с две изречения. Дори и да се казва Росен Плевнелиев. Този път обаче бившият президент надмина себе си.

В интервю за bTV навръх празника на Българската армия Плевнелиев се яви като рекламен агент на американската военна индустрия (а вероятно и на точно определена компания), раздавайки „ценни“ препоръки относно решението за нов изтребител. Според него, то трябвало да се вземе не само по технически критерии, но и по… геополитически?! „Ако се случи нещо по източния фланг на НАТО, от Полша до Румъния, всички останали трябва заедно да могат да защитят суверенитета и териториалната цялост на демократичния Алианс. Всички от тях обаче имат Ф-16, а не „Грипен”, мотивира се той.

Жалко е когато думи на бивш върховен главнокомандващ не струват и пет стотинки и

могат да бъдат опровергани само с кратка справка в интернет

за няколко минути. Тя показва, че Ф-16 по източния фланг на НАТО имат само Полша (48 броя), и Румъния (12 бр.). Полските ВВС използват и 32 бр. МиГ-29, а румънците все още експлоатират и 36 бр. МиГ-21. От един вид изтребител е съставен бойният въздушен парк на Чехия и Унгария и това е шведският „Грипен“, който беше харесан и от българските военни. Двете страни имат по 14 самолета. Словакия пък разполага само с МиГ-29 – 12 броя, България в момента също има само от този вид 15 бр. А Хърватия все още разчита на дванадесет МиГ-21.

Тоест, в страните от източния фланг на пакта в момента летят четири вида изтребители, както следва: 60 самолета Ф-16, 59 МиГ-29, 28 „Грипен“ и 48 МиГ-21.

Ако се следва логиката на Плевнелиев, всички страни от източния фланг НАТО (а вероятно и в целия пакт) трябва да попаднат под монопола на само един производител. Защото няма кой знае какво значение дали Ф-16 са купени от Португалия или от друга държава – още по-големите разходи идват впоследствие за консумативи, резервни части, поддръжка, обучения, логистика и пр. Компанията „Локхийд Мартин“ харесва това!

Къде отива принципът на свободната конкуренция,

с който Плевнелиев лягаше и ставаше в кариерата си на пропазарен пропагандист?

Да не говорим, че експрезидент призовава да се манипулира приключил конкурс, който е откроил три оферти за нов изтребител. В условията му не присъства геополитически критерий, има технически задания и параметри. Интересно е дали в качеството си на министър на регионалното развитие инж. Плевнелиев е манипулирал конкурси и е сключвал сделки по геополитически, а не по технически критерии?

След като така и не можа да се превърне в политик, а още по-малко в български политик, специалистът по изчислителна техника и сухо строителство очевидно се връща там, откъдето тръгна – към битието си на търговски посредник. Едно ще му признаем – има надграждане. Плевнелиев прохожда в бизнеса с продажба на хороскопи и търговско посредничество с разнообразни стоки, преминава през недвижими имоти, а сега явно е решил да се пробва и с изтребители. Сигурно отнякъде е чул, че тук комисионните за лобизъм са най-високи.

 

 Източник: http://baricada.org/2017/05/08/politicheskata-smurt-na-turgowskiq-putnik/

Коментари

 • Лили Цекова

  09 Май 2017 15:26ч.

  Алоо БиТиВитооо , наясно съм , че усилено работите за опростачването и затъпяването на народа от години наред но... стига сте ни навирали този тъпанар пред очите . Човечето , наречено президент от мутрата Борисов го скрийте някъде . Разумно е да не ни го давате за да не разбере народеца , че го манипулирате . Много се разпасаха журналята и не им пука , че народа разбира манипулациите им. Не може човек , който не разбира от авиация , от ПОЛИТИКА , от народопсихология и т.н. да ни го размятате по студията и да ни дава акъл с малкото си мозъче .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1978

  09 Май 2017 17:09ч.

  Специалист по изчислителна техника, ама друг път. Това недоразумение дали има един работа по специалността? За останалото - без коментар, но ние сме свикнали с глупостите му. Тъкмо отвикнахме и пак започнаха да ни го навират в полезрението...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  09 Май 2017 17:17ч.

  Ох, само не Ф-16. Само този самолет не. Ако ще и нов да ни го дават, да не го вземаме. Че иначе лошо. Той добре ще ни пази а и особено добре разкоства съветски и руски танкове и други подобия на военни машини. И е неуловим. А т.нар. руски изтребители просто ги изтребва яко дим на дузини. Така че да поръчаме някой кокошкарник, та да ни е мирна главата. Че и джобовете ни да не са съвсем без. Че пустите хамериканци не бутат гювеч - правят всичко публично, та да не може да се краде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ръйш

  09 Май 2017 17:19ч.

  А сега пак казвайте, че случката със "Скалистите планини" е бил техническа грешка.Лъжеца Росен Плевнелиев винаги си е бил лъжец и манипулатор.От ония, не реализираните комунисти, които за една нощ станаха демократи и милионери.Които през "онова време" нямаха никакъв шанс за реализация заради профанщина и лакомия, но в новото време именно с това пробиха.Пожизнен лъжец - Росен Плевнелиев.Платен председател на ДКМС.Син на комунистически номенклатурчици - новото лице на демокрацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър Грънчаров

  09 Май 2017 17:34ч.

  Този невзрачен смешник докога ще получава екранно време да ни поучава и да ни разсмива с нелепото си поведение? Нима вече нямаме нов президент? Нима той не е капацитет в темата? Тогава защо БТВ ще кани комсомолския активист от Благоевград да ни пълни главите с недодяланите си глупости?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  09 Май 2017 17:52ч.

  Sin, вероятно имаш предвид превъзходството на F16 във войните срещу Саддам. А срещу себе си е имал летци араби, ликвидирана радарна подръжка, слабо въоръжение и никакво разузнаване. F16 не е лош. Също като колите Мерцедес. Но някои карат нови, а други 30-годишни от автоморгите. Но не и на цената на новите, разбира се. Когато плащаш от собствения си джоб. За това става въпрос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  09 Май 2017 18:11ч.

  Не знам точно, observer, не съм спецалист. Все пак дано не се окаже избор между нов Москвич и стар Мерцедес. Обаче в България сега определено при избора на самолет играе роля и факторът "Дали са от САЩ или не", което не би трябвало да е случаят. И тези, които отстояват непременно да не е, вече са смешни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SAAB 900

  09 Май 2017 20:01ч.

  Sin-ко, ти или си син на Политическата смърт Плевнелиев, или си негов близнак. Да сравняваш SAAB с Москвич, е върха на некомпетентността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • краварски ПР

  09 Май 2017 20:41ч.

  Sin, мълчи по-добре, че се излагаш. Москвичите във военщината ги прави Западът. Верно че Ф-16 не е лош, ако е нов или модернизиран от блок 50 и нагоре. И все пак съвременните руски машини от поколение 4++ са по-добри. Ролите просто са разменени в тая област, за разлика от ширпотребната. Руснакът е богът на оръжията и военщината, не американецът. Ама ти няма отде да знаеш, защото не само не четеш, но и не познаваш воинския характер - или малко си живял, или си предубеден по рождение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  09 Май 2017 21:05ч.

  Той видно за всеки мислещ човек с някаква нормална библиотека в главата и родова ценностна система, че от нищо не разбира ! Но това е явно в следствие на родово увреждане от времето на така не състоялото се турско робство на територията на тази държава и на този народ. Както е писал Акад. А. Дончев, всеки като дойде време на дръвника, избира каква шапка да носи на главата си или да няма глава. Като оня поп от " Време разделно ", дето мислел за хората ! - : )) И като Манол и Момчил и..... . А Наблюдателят и други тук се пробват да тикнат поне за кратко в друг коловоз един Син, Буриданов приятел. Не става, защото цифрата 29 е единствено важната за подобен типаж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срам!

  10 Май 2017 7:35ч.

  Тоя яко си плаща, за беумията по телевизиите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • petrov

  10 Май 2017 10:02ч.

  zachto prodalgavate da ni navirate tozi tarikat koito beche pozor za balgaria ili taka e po lesno

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  10 Май 2017 11:25ч.

  "И все пак съвременните руски машини от поколение 4++ са по-добри.". Такива глупости рядко се срещат. Една страна, която не може да сътвори една обикновена кафеварка имала по-добри оръжия !?!? Повече, по-голямо количество - може, но стари и даже отпреди 40-50 години. Всички образци на руско оръжие, което нещо се движи са копия или кражби и компановки от такива на западни технологии. Ето пресен пример: Наскоро катастрофира един Ту-154 над Черно море. Всички новини по австрийските медии (отдавна, очевидно ) го оприличават на копие на Боинг 727. В България това се крие. Очевидно за да могат глоферските тролове да могат да разпространяват небивалици като горната за някакви 4+ поколения. Аз самият навремето съм работил в БГ по копиране на западни техники. И знам в електрониката каква огромна разлика съществува. И винаги е съществувала. Но докато руснаците успеят да копират и да сглобят някакъв образец, той вече е морално остарял. Да не говорим, че ЦРУ понякога успява да им пробута глупости и усилия и ресърси за години отиват на вятъра. Пример - Ф35. Кога ще се появи руски подобен ? След 15-20г. най-рано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin на 09.05.2017 в 17:17

  10 Май 2017 14:01ч.

  Диагноза?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Обаче в България сега определено при избора на самолет играе роля и факторът "Дали са от САЩ или не", което не би трябвало да е случаят. "

  10 Май 2017 14:03ч.

  "Къде отива принципът на свободната конкуренция, с който Плевнелиев лягаше и ставаше в кариерата си на пропазарен пропагандист? Да не говорим, че експрезидент призовава да се манипулира приключил конкурс, който е откроил три оферти за нов изтребител. В условията му не присъства геополитически критерий, има технически задания и параметри. Интересно е дали в качеството си на министър на регионалното развитие инж. Плевнелиев е манипулирал конкурси и е сключвал сделки по геополитически, а не по технически критерии?"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мизерия

  15 Май 2017 17:42ч.

  Недоразумение, за което някои трябва да плати!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи