От името на всички еколози се извинявам за климатичната паника

От името на всички еколози се извинявам за климатичната паника
От името на всички природозащитници по света бих искал да се извиня официално за климатичната паника, която създадохме през последните 30 години. В последните три глави на „Апокалипсис никога“ излагам финансовите, политическите и идеологическите мотиви. Екологични групи са приели стотици милиони долари от кръгове, имащи интереси с изкопаемите горива. Групи, мотивирани от антихуманни убеждения, принудиха Световната банка да спре да се опитва да се справи с бедността и вместо това да направи бедността „устойчива“. Тревожността на човека за неговия обществен статус, депресията и враждебността към съвременната цивилизация стоят зад голяма част от мотивите и действията на алармизма. След като осъзнаете колко лошо сме информирани, често от хора с явно нечисти и нездрави мотиви, е трудно да не се почувствате измамени. През 30-те си години подкрепях възобновяемите енергийни източници и успешно помогнах да се убеди администрацията на Обама да инвестира в тях 90 милиарда долара. Допреди миналата година в повечето случаи аз избягвах да говоря открито против климатичната паника. Отчасти това беше така, защото бях объркан. В крайна сметка аз нося своята вина за алармизма, както всеки друг природозащитник. Години наред определях промените в климата като „екзистенциална“ заплаха за човешката цивилизация и ги наричах „криза“. Но най-вече бях уплашен. Останах безмълвен по отношение на кампанията за климатична дезинформация, защото се страхувах да не загубя приятелите си и финансирането. Няколко пъти събирах кураж да защитя науката за климата от онези, които я представяха невярно, но преживях тежки последици. Но тогава, миналата година (2019), нещата излязоха извън контрол. Александрия Окасио-Кортес (най-младият член на Конгреса на САЩ, от Демократическата партия, бел. ред.) заяви че „светът ще приключи след 12 години, ако не се заемем сериозно с изменението на климата.“ Най-популярната екологична организация във Великобритания обяви, че „климатичните промени убиват децата.“ Най-влиятелният зелен журналист в света, Бил Маккибен, нарече промените в климата „най-голямото предизвикателство, с което хората са се сблъсквали някога“ и каза, че „това ще заличи цивилизациите“. Журналистите от мейнстрийма повтарят непрекъснато, че Амазония е „белият дроб на планетата“ и че обезлесяването е като избухването на ядрена бомба. В резултат на това половината от анкетираните хора по света миналата година заявиха, че изменението на климата ще доведе до изчезване на човечеството. А през януари т.г. всяко едно от пет британски деца споделя в анкетите, че има кошмари, свързани с изменението на климата. Независимо дали имате деца или не, трябва да осъзнаете колко нередно е това. Признавам, че може би съм чувствителен по темата, защото имам дъщеря тийнейджър. След като говорихме от научна гледна точка по въпроса, тя се успокои. Но приятелите й са дълбоко дезинформирани и, разбираемо, изплашени. Така реших, че трябва да говоря открито.

 

Memoria de futuroТази статия на Майкъл Шеленбергер е публикувана в списание "Форбс" на 28 юни 2020 г., след което е свалена от политическата цензура. Авторът я публикува и в сайта на своята организация Environmental Progress, откъдето се разпространява в световната мрежа и в други международни издания.

 

 

От името на всички природозащитници по света бих искал да се извиня официално за климатичната паника, която създадохме през последните 30 години. Промяната на климата се случва. Но това не е краят на света. Това дори не е най-сериозният ни екологичен проблем.

 

Може да ви изглеждам странна персона, казвайки всичко това. От 20 години аз съм климатичен активист, а от 30 години – природозащитник.

 

Но като енергиен експерт, помолен от Конгреса (на САЩ – бел. прев.) да предоставя обективни експертни доказателства, и поканен от Междуправителствената група по изменението на климата (IPCC) да бъда професионален рецензент на следващия им Оценяващ доклад, чувствам за свой дълг да се извиня за това колко лошо ние, еколозите, подведохме цялата общественост.

 

Ето някои факти, които малко хора знаят:

 

– Хората не причиняват „шесто масово изчезване“ на видовете;

 

– Амазония не е „белият дроб на планетата“;

 

– Промените в климата не влошават допълнително природните бедствия;

 

– От 2003 г. пожарите са намалели с 25% по целия свят;

 

– Земята, която използваме за отглеждане на животни за месо – човечеството използва най-много земя за тази цел – е намаляла с площ, голяма почти колкото Аляска;

 

– Натрупването на дървесно гориво и строенето на все повече домове в близост до гори, а не климатичните промени са обяснението на въпроса защо има повече и по-опасни пожари в Австралия и Калифорния;

 

– Въглеродните емисии намаляват в повечето богати страни и стойностите им се понижават във Великобритания, Германия и Франция от средата на 70-те години;

 

– Холандия стана богата, а не бедна, докато се адаптираше към живот под морското равнище;

 

– Ние произвеждаме с 25% повече храна, отколкото ни е необходимо и излишъците ще продължават да се увеличават, когато планетата става по-топла;

 

– Загубата на естествена среда и директното убиване на диви животни са по-голяма заплаха за видовете, отколкото климатичните промени;

 

– Използването на дърва за отопление е много по-лошо за хората и дивата природа от изкопаемите горива;

 

– Предотвратяването на бъдещи пандемии изисква повече, а не по-малко индустриално селско стопанство.

 

Знам, че горните факти ще прозвучат като „отрицание на промяната на климата“ за много хора. Но те просто показват колко голяма е силата на климатичния алармизъм.

 

В действителност горните факти идват от най-добрите налични научни изследвания, включително тези, проведени от или приети от Междуправителствената група по изменението на климата (IPCC), Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO), Международния съюз за опазване на природата (IUCN) и други водещи научни органи.

 

Някои хора, когато прочетат това, ще си представят, че аз съм някакъв десен анти-еколог. Не съм. На 17 години живеех в Никарагуа, за да покажа солидарност със социалистическата революция в Сандиниста. На 23 години събирах пари за женските кооперации на Гватемала. В 20-те си години живеех около Амазония, правейки проучвания с дребни фермери, борещи се да си запазят земята. На 26 години помогнах да се разкрият лошите условия на труд във фабриките на Nike в Азия.

 

Станах природозащитник на 16 г., когато се хвърлих в набирането на средства за Мрежата за действие за дъждовните гори (Rainforest Action Network). На 27 години помогнах за спасяването на последните незащитени древни секвои в Калифорния. През 30-те си години подкрепях възобновяемите енергийни източници и успешно помогнах да се убеди администрацията на Обама да инвестира в тях 90 милиарда долара. През последните няколко години помогнах за предотвратяването на това ядрени централи да бъдат заместени с енергия от изкопаеми горива, за да не се стигне до рязко увеличение на въглеродните емисии.

 

Но допреди миналата година в повечето случаи аз избягвах да говоря открито против климатичната паника. Отчасти това беше така, защото бях объркан. В крайна сметка аз нося своята вина за алармизма, както всеки друг природозащитник. Години наред определях промените в климата като „екзистенциална“ заплаха за човешката цивилизация и ги наричах „криза“.

 

Но най-вече бях уплашен. Останах безмълвен по отношение на кампанията за климатична дезинформация, защото се страхувах да не загубя приятелите си и финансирането. Няколко пъти събирах кураж да защитя науката за климата от онези, които я представяха невярно, но преживях тежки последици. И така аз бях предимно пасивен и не предприемах нищо, докато моите колеги-еколози плашеха обществото.

 

Стоях безучастен дори докато хора в Белия дом, и още повече хора, работещи в медиите, се опитваха да унищожат репутацията и кариерата на един изключителен учен, добър човек и мой приятел, Роджър Пилке-младши, дългогодишен прогресивен демократ и природозащитник, който свидетелстваше в полза на въглеродните разпоредби. Защо направиха това? Защото изследванията му доказваха, че природните бедствия не се влошават.

 

Но тогава, миналата година (2019), нещата излязоха извън контрол.

 

Александрия Окасио-Кортес (най-младият член на Конгреса на САЩ, от Демократическата партия, бел. ред.) заяви че „светът ще приключи след 12 години, ако не се заемем сериозно с изменението на климата.“ Най-популярната екологична организация във Великобритания обяви, че „климатичните промени убиват децата.“

 

Най-влиятелният зелен журналист в света, Бил Маккибен, нарече промените в климата „най-голямото предизвикателство, с което хората са се сблъсквали някога“ и каза, че „това ще заличи цивилизациите“.

 

Журналистите от мейнстрийма повтарят непрекъснато, че Амазония е „белият дроб на планетата“ и че обезлесяването е като избухването на ядрена бомба.

 

В резултат на това половината от анкетираните хора по света миналата година заявиха, че изменението на климата ще доведе до изчезване на човечеството. А през януари т.г. всяко едно от пет британски деца споделя в анкетите, че има кошмари, свързани с изменението на климата.

 

Независимо дали имате деца или не, трябва да осъзнаете колко нередно е това. Признавам, че може би съм чувствителен по темата, защото имам дъщеря тийнейджър. След като говорихме от научна гледна точка по въпроса, тя се успокои. Но приятелите й са дълбоко дезинформирани и, разбираемо, изплашени.

 

Така реших, че трябва да говоря открито. Знаех, че написването на няколко статии няма да е достатъчно. Трябваше ми книга, за да изложа вярно всички доказателства.

 

И така официалното ми извинение за всяването на страх, което причинихме, идва под формата на новата ми книга „Апокалипсис никога: защо екологичният алармизъм вреди на всички ни“ (Apocalypse Never: Why Environmental Alarmism Hurts Us All).

 

Книгата се основава на две десетилетия изследвания и три десетилетия екологичен активизъм. На 400 страници, като 100 от тях са бележки, „Апокалипсис никога“ обхваща изменението на климата, обезлесяването, пластмасовите отпадъци, изчезването на видовете, индустриализацията, месото, ядрената енергия и възобновяемите енергийни източници.

 

Някои акценти от книгата:

 

– Съвременното земеделие е ключ за освобождаването на човека и напредъка по отношение на околната среда;

 

– Най-важното за щадене на околната среда е производството на повече храна, особено месо, на по-малко земя;

 

– Най-важното за намаляване на замърсяването на въздуха и въглеродните емисии е преминаването в прогресията от дърва към въглища, през нефт и природен газ до уран;

 

– Ако добиваме 100% от енергията, която използваме, единствено с възобновяеми енергийни източници,това би довело до увеличаване на използваната земя за енергия от днешните 0,5% до 50%;

 

– Трябва да се стремим градовете, фермите и електроцентралите да имат по-висока, а не по-ниска плътност на мощността;

 

– Вегетарианството намалява вредните емисии на отделния човек с по-малко от 4%;

 

– Не Грийнпийс, а преминаването от китово масло към петрол и палмово масло доведе до спасяването на китовете;

 

– Месото от „свободни“ говеда ще изисква 20 пъти повече земя и ще произвежда 300% повече емисии;

 

– Догматизмът на Грийнпийс влоши раздробяването на горите на Амазония;

 

– Колониалният подход към опазването на горилите в Конго доведе до обратна реакция, която може да е довела до убийството на 250 слона.

 

Защо всички бяхме подведени до такава степен?

 

В последните три глави на „Апокалипсис никога“ излагам финансовите, политическите и идеологическите мотиви. Екологични групи са приели стотици милиони долари от кръгове, имащи интереси с изкопаемите горива. Групи, мотивирани от антихуманни убеждения, принудиха Световната банка да спре да се опитва да се справи с бедността и вместо това да направи бедността „устойчива“. Тревожността на човека за неговия обществен статус, депресията и враждебността към съвременната цивилизация стоят зад голяма част от мотивите и действията на алармизма.

 

След като осъзнаете колко лошо сме информирани, често от хора с явно нечисти и нездрави мотиви, е трудно да не се почувствате измамени.

 

Ще предизвика ли „Апокалипсис никога“ някаква промяна? Със сигурност има причини да се съмнявам в това.

 

Информационните медии разпространяват апокалиптични прогнози за изменението на климата от края на 80-те години на миналия век и изглежда нямат намерение да спрат. 

 

Идеологията зад екологичния алармизъм – малтусианството – многократно е развенчавана от 200 години насам и все пак е по-мощна от всякога.

 

Но има причини и да се предполага, че екологичният алармизъм, ако не приключи сам, ще има намаляващо културно въздействие.

 

Пандемията с коронавируса е действителна криза, която поставя перспектива пред „кризата” с климата. Дори и да смятате, че сме реагирали пресилено, Covid-19  уби близо 500 000 души и разби икономиката по целия свят.

 

Научните институции, включително СЗО и IPCC, подкопаха доверието в себе си чрез непрестанно политизиране на науката. Бъдещото им съществуване и значимост зависят от смяна на ръководството и сериозна реформа.

 

Реалните факти все още имат значение, а социалните медии позволяват по-широк спектър от нови и независими гласове, които да противодействат на алармиращите журналисти от публикациите на мейнстрийма.

 

Нациите се обръщат открито към своя собствен интерес и се отдалечават от малтусианството и неолиберализма, което е добре за ядрената енергия и лошо за възобновяемите енергийни източници.

 

Има убедителни доказателства, че нашата високоенергийна цивилизация е по-добра за хората и природата, отколкото нискоенергийната цивилизация, в която биха ни върнали климатичните алармисти.

 

Поканите от IPCC и Конгреса на САЩ са признаци за нарастваща отвореност към нови мнения за изменението на климата и околната среда. Показателен е и отзвукът, който предизвика моята книга в средите на климатолозите, природозащитниците и учените по околната среда. „Апокалипсис никога“ е изключително важна книга“ – написа Ричард Роудс, спечелилият Пулицър автор на „Създаването на атомната бомба.“ „Това може би е най-важната книга за околната среда, писана някога“, каза един от основателите на модерната  климатична наука Том Уигли.

 

„Ние, природозащитниците, обвиняваме тези, които имат противоположни възгледи, че игнорират науката и са податливи на пристрастни твърдения – пише бившият ръководител на The Nature Conservancy Стив Маккормик.- Но твърде често сме виновни за същото. Шеленбергер предлага ‘трудна любов’: предизвикателство към укрепилата се ортодоксалност и непреклонните саморазрушителни нагласи. „Апокалипсис никога“ поднася понякога язвителни, но винаги добре аргументирани и базирани на доказателства гледни точки, спомагащи да развием „умствения си мускул“ – от това се нуждаем, за да си представим и да проектираме не само надеждно, но и постижимо бъдеще.“

 

Това е всичко, за което се надявах, докато писах книгата. Ако сте стигнали дотук, надявам се ще се съгласите, че не е толкова странно, колкото изглежда на пръв поглед, един природозащитник, прогресивен и климатичен активист, да почувства необходимостта да се изкаже против алармизма.

 

И също така се надявам да приемете моето извинение!

 

Превод: Христина Христова / Memoria de futuro

Източник: Environmental Progress

Свързани текстове: Паскал Брюкнер - Майкъл Шеленбергер: Умореният Запад и новите политкомисари на климата

 

------

Бел. на Memoria de futuro:

Майкъл Шеленбергер е американски експерт и писател в областта на политиката за околната среда и климата. Съосновател на BreakthroughInstitute и основател на организацията Environmental Progress (Екологичен прогрес). 30 години от живота си посвещава на природозащитни дейности и борба с бедността в различни точки по света. Автор и съавтор на няколко студии за природната среда и климата. Дълги години участва като експерт в правителствени и неправителствени дейности, свързани с климатичните промени.

Kнигата му „Апокалипсис никога: защо екологичният алармизъм вреди на всички ни“ (Apocalypse Never: Why Environmental Alarmism Hurts Us All) излиза на 30 юни 2020 г. и вече няколко дни предизвиква истински бум в природозащитните и зелените среди, тъй като чрез книгата, с научни факти и емпирични доказателства,  Шеленбергер се отрича от идеологията, внушаваща катастрофални климатични промени заради човешката дейност, и се извинява на световната общественост за това, че е бил част от тази фалшива пропаганда за всяване на страх.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • И какво правим сега?

  05 Юли 2020 14:09ч.

  Това повечето от нас го знаят... малцина повярваха на глупостите за глобалното затопляне, само че в момента сме на последната права да загубим правата си, като слушаме и изпълняваме поредната дивотия - ковид някой си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гост

  05 Юли 2020 15:22ч.

  Този хубаво написал книга, а колко ще я прочетат? В кои държави ще се издаде на достъпния местен език, за да може повече хора да разберат, че шайка чевоконенавистни изроди с генетични малформации на практика се подиграват с цялото човечество? И докога ще бъдат живи тези дебили, нима не е веч време да бъдат набучени на колове и оставени да гният по площадите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Naturalica

  05 Юли 2020 16:12ч.

  Изведените като точки твърдения взаимно си противоречат и противоречат на фактите. Защото с изнасянето на половинчати и странно интерпретирани данни дефакто автора умишлено поднася лъжа, а не истина. Тази книга е изцяло в стила на жълтите медии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  05 Юли 2020 17:26ч.

  Шеленбергер много лежерно твърди "Ние произвеждаме с 25% повече храна, отколкото ни е необходимо..." Но според Световната продоволствена програма на ООН през 2019г. 821 млн. души (повече от 1 човек от 9 души) не са получавали достатъчно, за да се изхранват. Пак според ООН всяка година 3 млн. деца под 5 г. умират от глад. Къде са 25% излишъци?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател до Тарильома

  05 Юли 2020 18:47ч.

  Излишъците са за тези, които ги произвеждат. Авторът не твърди, че няма глад по света, а че има презадоволеност в активната част от него, която произвежда повече храна, отколкото е необходимо. Това се вижда с просто око във всеки хипермаркет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  05 Юли 2020 19:46ч.

  Апокалипсис означава разкриване, разбулване на настоящето и бъдещето и доколкото такова разбулване е направено от Св. Йоан, то е напълно истинно и е невъзможно да бъде отменено написаното там. За съжаление хората са свикнали да свързват думата с катастрофи и край на света, пропускайки, че всеки край е и ново начало. Нещата, които разпознаваме от пророчеството (Апокалипсис) като лоши или като бедствия, не са спрели да се случват и всичко е съвсем реално, макар че думите са мистични и не всеки може да ги разбере. Подмяната при климатичния апокалипсис се състои в това, че хората не се борят с това, което е най-опасно за тях, обсебването на тяхната персона от сили, които са като паразити и които се хранят от пороците на хората, които са и причина за немощите на човечеството. Което при толкова много ресурси и технически напредък, не постига много в борбата с греха, чрез който влизат в нашия свят всички негативни процеси. Бедите на хората не идват от това, че горят дърва или въглища, а от това, че са користолюбиви, бездушни, егоистични, зложелатели, похотливи и всичко останало, което произвежда самота, отчаяние, депресии, извращения, несправедливост, насилие, завист, предателства и е резултат от едно такова обсебване. Които беди хората правят опит да лекуват не чрез покаяние и пропъждане на натрапниците, а чрез различни форми на комунизъм, който обещава материалистичен рай, базов доход, лесен живот, социални помощи, безплатни услуги, на едни покварени хора, на които се създава илюзията, че са много велики борци за правда и истина. Защото овластяват децата, жените и чуждите народи. Но овластявайки негри, имигранти, жени и деца, се връщаме във времената отпреди Ной, когато жени и непросветени хора се съчетаха с демоните на поднебесната и родиха свят, който трябваше после да бъде заличен. Т.е. врагът е вътре, а не вън! Той нахлува през нашите очи, сърце и влиза във физическия свят чрез нашите ръце, уста, нозе, ние не можем да опазим себе си, а искаме да опазим планетата. Всички учения, които виждат врага вън, а не вътре и особено го виждат в другите, а не в себе си, са измамни. Така или иначе нашето поведение произвежда реакция, съдби и божиите ангели ги изпълняват. За този апокалипсис няма алармисти и ако нечия душа крещи от болка, то тя е в този апокалипсис, за който не се говори!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  06 Юли 2020 0:22ч.

  A nqma nuzhda ot imeto na vsichki! Nai-dobre ot svoe. Pyk utre mozhe da se nalozhi pak da se izvinqva. No, nqma da mue sefte. Ekolozi, geografi i ikonomisti vsichkolozi deto napraviha mezhdunarodna kariera i napisaha knizhki deto se chetat samo na partiini sybraniq.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Агирре

  06 Юли 2020 10:18ч.

  Преди две години по-малкият ми син убедено ми каза, че така или иначе след 30 години няма да има човечество и затова нямало нужда се си даваш зор за нещо си. Издивях: Такива глупости ли ви учат в училище! Признавам това е случаят, когато щях да ходя да ходя да се карам с учителката му по география или природни науки, както сега се нарича. Онзи ден пак спорихме и му обяснявах, че климатичните промени са циклични и нямат нищо общо с антропогенни фактори - няма ефект. Казах му и че аз като ученик слушах и вярвах на абсолютно същите глупости. Още преди 30 години разправяха, че всяка година Амазония намалявала с 80 000 кв. км. Някой направили ли си е сметка, ако това бе така, че сега щеше да е колкото градската градина на Пловдив? Така са набили в главите на нашите деца апокалиптичната си нова религия, от която някои тарикати ще станат трилионери, а милиарди хора ще обеднеят още повече, че няма накъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно така Агирре

  06 Юли 2020 10:30ч.

  От 70 те на миналия век се топят ледниците и заливат бреговете на САЩ, само дето Ал Гор, същия този, който го разправяше, си купи чудно имение на брега на океана за милиони долари, събрани от глупаците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Следователно

  06 Юли 2020 13:42ч.

  Грета Тунбер незабавно да се върне в класната стая.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома на 05.07.2020 в 17:26

  06 Юли 2020 17:00ч.

  излишъците с в затлъстелите американци, които маат порция от 700 гр месо на ядене... ветрилниците, които трябвяшу дя змунт другите източници на енергия, са едно от най-вредните измишльотини на лащомите за пари. Сложени на места с постоянни ветрове, те им отнемат енергията, естественото охлаждане на плнетата е нарушено и ттма - глобално затопляне...да не говорим за милионите климатици, които 4зхвърлят излиишната топлина от затворените помещения в атмосферата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логореята

  07 Юли 2020 15:18ч.

  Тревожни сигнали с видео от повсеместното затопляне на Сибир: https://www.vesti.bg/sviat/uchenite-biiat-trevoga-za-tova-koeto-stava-v-sibir-6111954 // Някои тук пак манипулират яко, че нямало било глобално затопляне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко се подрежда идеално

  08 Юли 2020 19:05ч.

  В Сибир 38 градуса жега, очакваме крайбрежните градове да изчезнат под вода, половин Африка да ибага в Европа, предимно в Германия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До логореята

  11 Юли 2020 19:38ч.

  Поредните манипулации.Град Верхоянск е с най-висока температурна амплитуда в цял свят-от минус 50 градуса до плюс 40 лятото.Така че там не са невиждани температури от над 35 градуса лятото.Въпросът е,че става дума за отделни дни и сега максималната температура е 16 градуса в този град.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цяла статия изпълнена с лъжи

  13 Юли 2020 15:52ч.

  За радетелите за бетонирането на българските планини и крайбрежие е обяснимо да пробутват подобни четива на тълпата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  13 Юли 2020 15:56ч.

  Извинения обувки не лъскат...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Поредните манипулации"

  18 Юли 2020 10:43ч.

  Ами като се съмняваш във видеото, погледни климатичните статистики за последните тридесет години - всички възможни норми на температурата са скочили с 1,5-2,5 градуса, включително и в България. Което за средна температура е голям скок. Как можеш да отричаш данни? Друг е въпросът как заинтересовано ще ги интерпретираш, но не можеш да отричаш очевидното - за разлика от тебе, има маняци, които следят времето и климата и тях не можеш да ги излъжеш, даже и с извинения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • golden goose sneakers sale

  21 Авг 2023 4:28ч.

  I have to express appreciation to the writer just for rescuing me from this type of issue. As a result of searching throughout the the web and finding advice that were not beneficial, I believed my entire life was gone. Being alive without the answers to the issues you've solved through your entire post is a crucial case, as well as those which may have in a wrong way damaged my career if I hadn't noticed your web site. Your personal training and kindness in handling all the stuff was very helpful. I'm not sure what I would've done if I hadn't come upon such a step like this. I can also at this point look ahead to my future. Thanks so much for the high quality and results-oriented help. I won't think twice to recommend your web blog to anyone who wants and needs direction on this matter. <a href="http://www.goldengoosessale.com" >golden goose sneakers sale</a> [url=http://www.goldengoosessale.com]golden goose sneakers sale[/url]

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • kd 12 shoes

  22 Авг 2023 10:47ч.

  I was more than happy to search out this web-site.I wanted to thanks to your time for this glorious read!! I definitely enjoying each little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post. <a href="http://www.kd12.org" >kd 12 shoes</a> [url=http://www.kd12.org]kd 12 shoes[/url]

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • curry shoes

  25 Авг 2023 8:01ч.

  After I initially commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get 4 emails with the identical comment. Is there any means you may remove me from that service? Thanks! <a href="http://www.curry-8.us" >curry shoes</a> [url=http://www.curry-8.us]curry shoes[/url]

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ggdb

  26 Авг 2023 7:44ч.

  Aw, this was a really nice post. In idea I wish to put in writing like this additionally ?taking time and actual effort to make a very good article?but what can I say?I procrastinate alot and in no way appear to get one thing done. <a href="http://www.golden-gooses.com" >ggdb</a> [url=http://www.golden-gooses.com]ggdb[/url]

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи