Новият културен министър: Проф. Минеков е раздал 75 650 лв. за съветници и PR услуги

Новият културен министър: Проф. Минеков е раздал 75 650 лв. за съветници и PR услуги
Велислав Минеков е вероятно най-щедрият културен министър, тъй като за 6-те месеца управление е изплатил 75 650 лв. по граждански договори на съветници към политическия си кабинет. Данните са официални и са предоставени от новия министър на културата Атанас Атанасов, след като депутатът от ГЕРБ Тома Биков е задал писмено въпроса какви трудови и граждански договори са сключени от служебния министър от май до декември 2021 г.

Атанас Атанасов и проф. Велислав Минеков при предаването на министерското кресло

 

Отговорът на Атанас Атанасов е качен на сайта на парламента, но заради закона за личните данни там липсват цифри и имена. Затова “24 часа” помоли депутата Биков за разяснения. От справката става ясно, че през 6-те месеца четирима са подпомагали на граждански договор политическия кабинет на служебния министър. Единият е получил на три пъти за 6 месеца внушителната сума от 31 600 лв., което средно е 5266 лева. Не е известно кой е подписалият този граждански договор и за какви съвети е бил поканен.

 

Най-вероятно вторият съветник, посочен в справката като “подпомагал Министерство на културата във връзките с обществеността”, е Евелина Кирилова, която влезе в служебния екип с успешна кариера в компании и телевизиите Би Ти Ви, “Нова” и БНТ. Стойността на нейните съвети е 36 150 лева, получени от края на юни до средата на декември 2021 г. Сумата ѝ е изплатена чрез 5 граждански договора с Министерство на културата за 7 месеца. Като през август договорът е за 5200 лева, през септември и октомври - 10 325 лева, а от юни до август - 13 825 лева. През ноември и декември Кирилова е получила два превода по 3500 лева.

 

Очевидно последната сума е била обичайна за съветниците към политическия кабинет. От официалната справка се виждат още 2 договора. Единият е отново за 3500 лева и е за консултантски услуги за развитие и усъвършенстване на електронното управление в Министерство на културата. Консултант в сферата на сценичните изкуства пък е получил заплата в размер на 4400 лева за два месеца. Според неофициална информация това е Васил Василев, директорът на Плевенския театър, който е сред кандидатите за директор на Народния театър.

 

Размерът на гражданските договори при служебния министър рязко се разминава със средната заплата във ведомството му - малко над 1000 лева.

 

Самият Минеков води битка бюджетът на ведомството за 2022 г. да се увеличи от 244 милиона лева на 363 милиона лева заради “критичната ситуация” и вероятността системата на културата да се срине. Служебният министър на културата посочи и дефицита в министерството като причина да иска изгонването на ГЕРБ от централата, която е разположена на два етажа в една от административните сгради на НДК. Вероятно и заради това Биков е поискал да разбере какви суми са изплащани на съветниците в политическия кабинет на Минеков.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Ай, ай, ай, ай

  18 Яну 2022 23:03ч.

  Не мое да бъде. Този честен служител?? Дето ревеше самоотвержено срещу вестник Труд, че не си плаща наема. Туй да го видя, пък няма да го повярвам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, след 100 дни протести да викаш и мяташ домати

  18 Яну 2022 23:45ч.

  се изтощаваш - ставаш министър за награда и почваш да се възстановяваш енергийно хонораийно. Пълна пародия. Отвличане на вниманието. Пълна пародия на управление на държава. Важното е онази презокеанска дружба да укрепва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Paradigma

  18 Яну 2022 23:55ч.

  Време е за ,, Възраждане "

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  19 Яну 2022 8:36ч.

  Това моменце не е никакъв културен министър. СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ, която има достойни културтругури с опит и знания. Истински срам е случайни хора, дошли на власт с манията за величие и с идеята, че ще спират всякакви пари и ще обвиняват всички и всичко! ЩЕЛИ ДА ОТКРИВАТ ЛИНИЯ СКОПИЯ-СОФИЯ, КОЯТО ВИДИТЕ ЛИ ЩЕ СЕ ДОТИРА ОТ БЪЛГАРИЯ, т.е. от всички нас?!? Защо не финансирате българската култура - автори, книги, театри? Защо не дадете достойно заплащане на лекари и мед. сестри? За кои се мислят тези момчурляци и докога мислят, че ще търпим безумните им ежедневни изказвания? Оттървахме се от едни неграмотници, тропосаха ни други- още по-големи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • като закриете държавата

  19 Яну 2022 9:55ч.

  ще бъде най-евтино и корупзията напълно ще изчезне. Тъй че, продължавайте промяната до последния българин. "Ще дойде време, когато хората ще безумстват, и когато видят някой, който не безумства, ще въстанат срещу него и ще му кажат: "Ти си безумец" - защото той не е като тях."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханибал Барка

  19 Яну 2022 10:25ч.

  Отворете сайта на министерството на културата и се върнете с машина на времето в зората на интернета. Примитивна графика, ужасяваща визия отпреди 15 години. И раздавали пари на някакви Евелини - специалистки по нещо си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Новият културен министър: Проф. Минеков е раздал 75 650 лв. за съветници и PR услуги

  19 Яну 2022 11:15ч.

  Колко са раздали, а и получили колегите министри - бивши служебни министри на новия министър в битността им на колеги на бившия служебен министър Минеков?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нормално...

  19 Яну 2022 11:36ч.

  ...в условията на капитализъм, капиталът е основната движеща сила на икономическите взаимоотношения или казано накратко = С пръдня боя не става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Работата на Насето е...

  19 Яну 2022 11:39ч.

  ...да започне да върши работа и да видим резултатите му, а чак тогава да критикува и да раздава акъл, че то пололението "иди ми, доди ми" е силно на приказки и курсове за квалификация, но е гола вода на дела.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • momo

  19 Яну 2022 11:51ч.

  75 хиляди!? Ами той един директор на болница получава повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Милка архиварката,

  19 Яну 2022 12:02ч.

  проф. Велислав Минеков TРЯБВАШЕ да си остане и в това правителство, като министър на културата. Беше най-разумно избрания от повече от 32 години насам. А сега какво става? От огромния проблем, този с наглата и безсрамна корупция, сега се натъкваме на друг ? Това не е детска градина или видео игра, а е цяла държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Новият министър,

  19 Яну 2022 15:48ч.

  Не зная кое е по-добре - да кашираш като Банов, или само да седиш като Атанас Атанас!? Този човек, има ли въобще представа къде е попаднал!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи