Новата власт не харесва СЕМ и Кошлуков, но до март ще ги изтърпи

Новата власт не харесва СЕМ и Кошлуков, но до март ще ги изтърпи
Без решения и без медийни началници, но с дебат на тема медии завърши второто заседание на парламентарната комисия по култура и медии.


СЕМ е политически орган, който налага политически наказания, видял съм го и съм го изпитал в тв 7/8, а БНТ се управлява по безумен начин, бюджетът е огромен, а резултатът - никакъв. С тези думи Тошко Йорданов, председател на парламентарната комисия по култура и медии, започна разговора по време на заседанието й за медиите у нас.

 

Нов закон за радио и телевизия, нов Съвет за електронни медии или премахването му и смяна на сегашния генерален директор на БНТ Емил Кошлуков. Това обсъждаха като належащи задачи близо час депутатите в комисията.

 

На заседанието им не бяха поканени ръководителите на обществените медии БНТ и БНР, нито на СЕМ, а единственото решение бе, че този разговор ще продължи.

 

"Няма да успеем да променим закона до края на март, когато изтичат мандатите на трима членове в СЕМ", каза Тошко Йорданов, но обясни, че работата по него трябва да продължи.

 

"Ще задействаме всичко, за да проверим цялата процедура, по която е избран Емил Кошлуков. Ако има нарушения, той трябва да бъде предсрочно освободен", каза още Йорданов.

 

Той предлага организирането и на дискусия за свободата на медиите - "не да си начешем езиците, а защото може да повее нов вятър от нашата комисия. Да поставим нови жалони, независимо дали ще ни хареса какво пишат после журналистите за нас. Склонен съм да приема всякакви обиди, но те да се чувстват свободни".

 

Александър Симов от БСП го подкрепи, като обясни, че начинът, по който се избира генерален директор на БНТ, не е нормален, тъй като се избирал от орган, който е паразитен. Отчетът на СЕМ бил пълен с регулаторни простотии - регулиране на звука на рекламите, колко оператори са глобени. Затова според Симов също трябва по-широка дискусия, за да се види как да се регулира медийната среда, тъй като законът е остарял. По думите му трябва и друг начин, по който да се избират шефовете на БНР и БНТ.

 

Мукаддес Налбант - също член на комисията, се обърна към Симов, обяснявайки, че преди седмица един от най-добрите журналисти беше освободен от в. "Дума". "Разбирам желанието да променяте, но аршинът трябва да е еднакъв", каза тя.

 

Тома Биков от ГЕРБ обяви, че от неговата партия няма да пречат на промените, които останалите депутати искат да направят в медиите.

 

"Ние няма да ви пречим. Ще си счупите главите много тежко. Ние няма да коментираме. Сменете СЕМ, генералния директор на БНТ, ако искате и на БНР, сменете и водещите. Ако искате, си назначете ваш член в БНТ. Но държа да кажа - в БНТ работят едни от най-добрите журналисти в България, тя единствена има културна програма, миналата седмица излъчваше шедьоври на италианското кино от 60-70 години на миналия век. Това няма да го видите нито в Би Ти Ви, нито в 7/8", каза Биков и напусна заседанието.

 

Преди да стигнат до медиите, депутатите в комисията изслушаха Мариус Донкин, директор на Народния театър, Пламен Карталов, който ръководи Националната опера, Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония, и Марияна Арсенова, шеф на Музикалния театър. Четиримата бяха поканени като ръководители на национални културни институти. Те обясниха колко ги затрудняват делегираните бюджети, тавана за субсидиране на билетите, липсата на регистър на артистите и други проблеми, свързани предимно с начина на финансиране. Найден Тодоров покани политиците по-често да идват в културните зали, за да насърчат така и останалите зрители.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

 • "Новата власт не харесва СЕМ и Кошлуков, но до март ще ги изтърпи"

  19 Яну 2022 19:39ч.

  Нима новата власт смята, че до март ние ще я изтърпим?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гербераст

  19 Яну 2022 19:48ч.

  Нима новата власт смята, че до март ние ще я изтърпим? А вие за какво се готвите - да правите коалиция на Боко Тиквата, копейкин и Доган ли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мунчо спасов

  19 Яну 2022 20:19ч.

  спрях да чета при името на тошко африкански. чалгрията ще затрие каубоите от харвард.за България никой не мисли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • учител

  19 Яну 2022 21:27ч.

  Обичам да гледам Панорама и Референдум по БНТ. Малко качествени публицистични предавания имаме по принцип.Смятам, че запазиха високо ниво на водене на дискусии и уважение към събеседника.Те ,,дърпат,, зрителя напред с добрия си език и теми за разискване. Благодарна съм им, че внасят добрия пример във всеки дом.Репортажите на Панорама са малко бижу- целенасочени, интересни и винаги с идея за размисъл. Чешмеджиева е винаги точна, адекватна, добре подготвена и много израстна в работата си. И винаги стъпили на земята. Благодаря им и добре, че ги има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдам

  19 Яну 2022 21:41ч.

  СЕМ по принцип са репресивна, тоталитарна, бюрократична организация, налагаща цензура. Членовете на СЕМ са заслужили кадри на милиционерската периферия. Кошлуков пък, е от младите надежди на ДС-център. Беше подготвян за шефче на БНТ от дълго време, като дори, по делянпеевски тертип беше променен законът, за да стане работата. Симпатяги...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Медиите

  19 Яну 2022 22:35ч.

  Първо, СЕМ трябва да се закрие. Второ, Емил Кошлуков трябва да се уволни. Трето, Панорама с Бойко Василев е толкова ретроградна, все едно си на поклонение. Четвърто, Референдум трябва да спре да кани Буруджиева, Стойчев, Панчугов. А в другите студия да се забранят да влизат Харизанов, Биков, Сачева, всякакви Харалановци и психоложки. Все подлоги на хунтата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Медиите

  19 Яну 2022 22:56ч.

  Всеки съвременен телевизор извън "Темп 714", "Опера", "Юност" и "Електрон", има едно нещо, което се нарича дистанционно . А сега сериозно. И на мен не ми харесват много неща. Но, Кошлуков определено направи БНТ гледаема. И,да. Не потъпквай Свободата на другите за да не отнемат твоята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Медиите

  19 Яну 2022 22:56ч.

  Всеки съвременен телевизор извън "Темп 714", "Опера", "Юност" и "Електрон", има едно нещо, което се нарича дистанционно . А сега сериозно. И на мен не ми харесват много неща. Но, Кошлуков определено направи БНТ гледаема. И,да. Не потъпквай Свободата на другите за да не отнемат твоята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Направо

  20 Яну 2022 9:12ч.

  подменете БНТ със 7/8 ТВ и всичко ще се оправи. Пази боже от културтрегери като Тошко и компания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На първо време,

  20 Яну 2022 10:07ч.

  разкарайте агентите от отдел пропаганда и агитация на цк на герб в БНТ, отчасти БНР, и другите телевизии и радиа. Нямате сили и капацитет да формирате нови еталони и модели на журналистика, но има начини да опитате. п.п. До почитателката на "Референдум", не споделям нейния ентусиазъм, не си представям по-безлично, лошо водене и изпълнение/регулиране на иначе добре замислена идея за обществено допитване!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи