Никола Вапцаров - професионалният протестър на Мая Манолова

Никола Вапцаров - професионалният протестър на Мая Манолова
“Като учредител на гражданска платформа “Изправи се, България” през 2019 г., с омерзение напускам. Поради нахлуване на паразити, службогонци и всякакви политикантски отпадници в движението, като поднасям съболезнования на лидера Мая Манолова! Това е публично изявление и моля да не свързвате името ми с тази напаст.” Това написа режисьорът Максим Генчев в личния си профил във Фейсбук. Популярният режисьор не уточнява конкретните мотиви за възмущението си, но изявлението му е добър повод да си припомним битието на друг учредител на платформата на Мая Манолова, която превърна скандала в ефикасно политическо оръжие, което я върна отново на политическата сцена.

Никола Вапцаров изнася реч пред празна зала на предизборната си кампания в Банско, която се превърна във фиаско.

 

Днес Вапцаров е сред кандидатите за народни представители на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" за 23 МИР - София.

 

Името на професионалния “протестър” Никола Вапцаров се чува или по избори, или по време на скандали, при които е необходимо изместване на фокуса на общественото внимание. Неосъществен политик, изгонен от БСП, непризнат от хората в Банско и получил едва 20-на гласа на местни избори там.

 

Името му се свързва и със скандалната кметица на кв. Младост Десислава Иванчева, на която той беше заместник. Заместник-кмет, станал известен с това, че 6 месеца не е ходил на работа и с това, че получи поста като награда за шумното си участие в протестите в Младост. Иванчева пък беше осъдена за подкуп от две съдебни инстанции.

 

В един момент той оглави и така наречения „граждански“ инициативен комитет „Лозенец“, който включва него и Войслав Тодоров. Други „обикновени“ граждани там няма. Протестите, в които участва Вапцаров са подозрително избирателни, а зад тях прозират корпоративни интереси. Най-яркият пример в това отношение е напълно двуличното му отношение към два огледални проекта в София - “Златен век” и Ай Тауър”. Срещу първия Вапцаров употребява невиждана “гражданска” енергия, но за втория от няколко години мълчи подозрително. Въпреки че Върховният административен съд се произнесе окончателно по законността на “Златен век” и постанови, че той трябва да бъде построен, Никола Вапцаров продължава да оказва натиск върху служебното правителство и да рекетира институциите с писма, сигнали и заплахи за протести. Сега вече и в качеството си на кандидат за народен представител. За сметка на това, мълчанието му за “Ай Тауър” е оглушително. Нито дума за небостъргача, който се свързва с Васил Божков и който продължава да се строи в идеалния център на София, въпреки че уж бе спрян от ДНСК. Може би заради близките връзки на Божков с Мая Манолова, под чието крило расте протестърската и политическа кариера на Вапцаров.

 

Освен това той се оказва и длъжник на Община Банско, на която с години отказва да плати данъците на западналия си семеен хотел и фалиралия си магазин. Огледало на упадъка и двойните протестърски стандарти.

 

 

 

 

В опитите си да влезе във властта, като се възползва от медийно внимание, Вапцаров създаде шпиц-командата ИК “Лозенец”, чиято основна цел е да създава шум, когато това е необходимо на един или друг политик. Предимно на Мая Манолова. Това се е превърнало в професия за Никола Вапцаров, за когото не е известно да има друга работа. Въпреки, че се представят за опозиционери, действията на ИК “Лозенец” срещаха подкрепа и одобрение от ГЕРБ, а предишната власт подозрително бързо откликваше на всичките им сигнали, насочени единствено и само срещу “Златен век”.

 

При ГЕРБ вратите на Министерски съвет бяха широко отворени за ИК "Лозенец", въпреки опозиционната им риторика

 

Ясно е, че тандемът Манолова-Вапцаров не се активизира случайно – търсене на политически дивиденти, поредният икономически рекет или лобизъм, или просто търсене на медийно внимание. Целта и този път е да прескочат четирипроцентовата бариера и да участват в бъдещото управление на страната.

 

По-странното е, че медиите продължават да легитимират дейността на тези професионални скандалджии, които под маската на гражданска активност и борба с корупцията защитават корпоративните интереси на своите спонсори и удрят избирателно политическата и бизнес конкуренция.