Напълно несъстоятелно е твърдението на Радев по въпроса за "македонско малцинство"

Напълно несъстоятелно е твърдението на Радев по въпроса за "македонско малцинство"
"Добре е президентът да се съветва с компетентни и непробити от чуждите посолства експерти", пише във Фейсбук Борислав Цеков, д-р по конституционно право. Д-р Цеков беше член на правния съвет на президента Румен Радев до 2019 г.

 

Президентът Радев заявил, че били "абсолютно несъстоятелни твърденията, че щом България иска равноправие на македонските българи, гарантирано в Конституцията, на свой ред РСМ реципрочно може да поиска македонско малцинство в България". И допълнил: „Нека не забравяме, че нашите конституционни уредби са коренно различни – българската Конституция предвижда закрила на индивидуални права, докато македонската Конституция се основава на защитата на колективни права на части от народи, така че няма как това изобщо да се случи“.

 

Това е напълно несъстоятелно твърдение и е достойно за съжаление, че в такива ключови за националните интереси въпроси българският държавен глава и промотираното от него правителство на К. Петков имат подобни неадекватни и вредни за България позиции по македонския въпрос.

 

Първо, г-н Радев в поредица от свои изказвания не се е застъпвал просто за "равноправие на македонските българи", а за вписването на македонските българи в македонската конституция, като държавотворен народ. 

 

Второ, това че нашата Конституция защитава индивидуални, а не колективни права, не е абсолютно никаква пречка за РСМ да повдига въпроса. Просто ще иска не колективни малцинствени права, а "права на лица, които принадлежат към македонски етнос или малцинство". Повтарям и потретвам - никаква пречка! Добре е г-н Радев да се запознае със смисъла и съдържанието на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства и българската декларация към нея, за да разбере за какво става въпрос.

 

Българското искане, формулирано с апломб като някакъв "принос" от президента Радев (а всъщност подсказано от едно посолство) - за вписване на българите в македонската конституция, е напълно достатъчно за ответно искане от Скопие българските власти да осигурят условия за лицата, които уж принадлежали към "македонския етнос"  да изучават "майчин македонски език" в училище, да се защитават от властите у нас правото на "македонска идентичност", правото да се сдружават лица с "македонска идентичност", както например в нерегистрираната ОМО "Илинден" и пр.

 

Всичко това на популярен език се нарича: "Скопие да поиска "македонско малцинство". Но всъщност, държавното ръководство в Скопие очевидно е доста по-компетентно и по-загрижено за националните интереси от българското и ответната претенция ще бъде именно в посока индивидуалните права, така че да съответства на българския конституционен ред. Добре е, г-н Радев поне да започне да се съветва с компетентни и непробити от чуждите посолства експерти, а не с такива елементарни хватки да се опитва да подвежда българската общественост. Никому няма да се прости национално предателство, както и да въртят и сучат управляващите! Това трябва да е ясно!

 

Източник: Фейсбук

 

 

 

 

Коментари

 • софиянец

  20 Яну 2022 21:26ч.

  що ли д-р Цеков и други кадри които имаме скоропостижно се заменят със шорошоиди, от ниво детска учителка, та до мин-пред и президент...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • румен геров

  20 Яну 2022 21:39ч.

  Понятието "малцинство" е опасно. Ами ако мюсюлманите у нас поискат и те да са "малцинство"? Това води и до откъсване на територия. И не само те. Може България да се накъса като Югославия. Въведе ли се това понятие, става неудържимо. Трябва много да се внимава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трябва България веднага да присъедини едностранно Македония към себе си

  20 Яну 2022 22:15ч.

  и с това да се приключи. Какви преговори, какви пет лева? Все едно да преговарям с лявата си ръка дали да е част от мен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  20 Яну 2022 22:17ч.

  От първия абзац авторът развива тезата си изхождайки от допълнението на президента, а не от оснавната му мисъл - реципрочността в претенции за малцинства е нонсенс. Глупаст ще бъде ние да търсим от Турция българско малцинство заради тяхното тук, или сърбите у нас заради нашето в Западните покрайнини! В случаят с РСМ никаква историческа причина не е преместила насилствено границите на България така, че "етнически македонци" да се окажат малцинство у нас, а точно обратното. Ако СРМ смята насилствената македонизация след ВСВ в Пиринско за право дело, направо да си го кажат. Така че основната мисъл на президента е правилна, допълнението му - въпрос на тълкуване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Националният предател Иван Костов: " Днес погребахме българския национализъм"

  20 Яну 2022 23:34ч.

  Когато се обсъждаше Рамковата конвенция за защита на малцинствата, СДС беше на власт, с премиер Иван Костов и той яростно защитаваше Конвенцията заедно с ДПС, с които СДС гласуваше заедно по много въпроси. Конвенцията не беше задължителна, някои държави не са я подписали, напр. Франция. БСП бяха против, но СДС и ДПС имаха мнозинство, а и явно нареждането от американското посолство, под чиято диктовка действаше СДС ( всеки ден СДС са получавали инструкции какво да правят) е било България да приеме Конвенцията. Вече не помня дали СДС я подписаха, вероятно да, но ясно помня как Иван Костов заяви от трибуната на НС: "Днес погребахме българския национализъм". Към многото злини, извършени от СДС - ликвидиране на селското стопанство от Жельо Желев и Филип Димитров чрез ликвидационните съвети, чиито заповеди гласяха: " Да не остане живо животно и камък върху камък", после ликвидиране на предприятията от Иван Костов, някои на световно ниво, като ДЗУ Стара Загора, Оптикоелектрон Панагюрище, Завод Черно море Варна и др. за фино приборостроене, чиито прибори се купуваха от западни държави за военни цели, се добави и бомбата със закъснител Конвенцията за малцинствата. Бог да ги съди за националните предателства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пълен абсурд

  21 Яну 2022 0:20ч.

  Ненормално и абсрудно е куп масони от ложата на Гергов да управляват и усвояват милиардите на България и да заменят шайката на Мутрата с нова масонска шайка. Да се забрани членове на тайни общества да заемат ръководни държавни постове, от трън та на глог, че е по-висок....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  21 Яну 2022 4:14ч.

  Ако не беше наложено това срамнао и най-вече глупаво вето, сега въпросът за малцинствата и правата на личността изобщо нямаше да стои. Защото в ЕС правото на личността е над правото на общността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен Фронт

  21 Яну 2022 5:24ч.

  До фют А бе ти четеш ли какво си написал . Значи ти си гей а ние останалият народ дето сме нормални сме общността .Та според теб и Ес ти като гей личност имаш повече права над нас нормалните хора .То е ясно че Ес е една тотално извратена организация . Но другото не ми е ясно как така деградиралият ЕС намира такива извратени типове като теб да работят за тях - за ЕС .Та ти или си голям глупак или работиш за пари за да ръсиш тези глупости по ранна доба .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А и до тоя опряхме

  21 Яну 2022 5:27ч.

  Хамелеона многопартийник

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Memento Mento

  21 Яну 2022 10:32ч.

  Дойде ли на власт в България болшевишки режим и хоп - ето ти и македонско малцинство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В личен план никога

  21 Яну 2022 10:54ч.

  не съм харесвал д-р Борислав Цеков.Но в последно време изказванията му са много стойностни и аргументирани.Как бе,Радев,как бе,ще спасяваме хилядолетната си история,а ще официализираме"българско малцинство".Това е като продължение на коментерновското и сталинско решение след 1947 год.да се приеме "македонско малцинство" в Пиринска Македония.Това е предателство към история,към македонските българи,към българския народ,към хилядите загинали и осакатени българи във борбите на българите в Македония.Лека полека,ще почват да лъсват предателствата на това президентско недоразумение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лалугер

  21 Яну 2022 11:12ч.

  Така се прави ! Хем си бил във властта през последните 12 години, хем я плюещ все вдно не си бил . Такива са семейство Лорер и семейство Петкови , а Василев просто ме е семеен - но пък има др. роднини / . ТеИ всичките са били я съветници , я заместник министри и сега се правят на луди, все ясно не са били.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  21 Яну 2022 11:13ч.

  Напълно несъстоятелно е да мислиш, че насилственото разцепване на македонските българи на македонски българи и македонски македонци не се отнася и за нас, когато ти го изискваш да става там. Едно и също е. Ако там са два етноса, тук също ще са два. И понеже не са два, а един, трябваше да реагирате на опитите българите в Македония да се отделят от македонците. Самосъзнанието няма отношение към биологичния вид. Ако едно прасе се държи като куче, не го водим куче по документи, водим го специално прасе - като в Бейб. Както и да се държи един биологичен вид, както и ментално да е повлиян, има си закони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цеков,

  21 Яну 2022 11:40ч.

  а какво ще кажеш за ромското малцинство. Нещо много нарастна. А от тази еквилибристика нищо не сти се разбира. Президентът има за съветник най- добрия конституционалист - проф. Емилия Друмева, която е светило.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кога българските управници най-сетни ще погледнат и към Западните покрайнини ?

  21 Яну 2022 12:02ч.

  Кога ще загърбят руско-сръбските си зависимости? Кога нашето контраразузнаване ще освети агентите на сръбско-северомакедонското влияние у нас ? Докога ще се мълчи за 102-годишната сръбска окупация на Западните покрайнини през които досега бяха избити, осъдени, изгонени и принудени да напуснат родните си краища над 100 000 българи. Това е резултат на „Черната граница”, прокарана през гробища, църкви, къщи и дворове, села, ниви и ливади, кладенци и чешми. На невинно осъдените политически затворници в концлагерите Голи Оток и Св. Гъргур. На пропагандните кампании по сръбските медии срещу Демократичния съюз на българите, който призовава „мракобесието на фашизма” в името на „Цар Борисова България”. На подмолната война срещу КИЦ „Босилеград”, с който босилеградските комунисти и тарторът на организираната престъпна група плашеха хората и ги насъскваха срещу него. Хора, политици, как не ви е срам да мислите само за далавери и няма да осъдите най-сетни Сърбия за политиката й на геноцид и асимилация спрямо българите в РСМ и в Западните покрайнини ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мишок

  25 Яну 2022 18:18ч.

  Промушил се безбъдник е този "доктор по конституционно право"! Откровен комплексар!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Албанец

  25 Яну 2022 18:20ч.

  А, егейските македонци, какво казват по въпроса? Тях пита ли ги някой?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Птолемей

  29 Яну 2022 0:50ч.

  Този сайт е подотдел на КДС . Публикува изборно мненията на читателите. Оруелщина на 200 %. Срам ! Позор ! Мекерета и подлеци. Хрантутници и мракобеси, а не журналисти. По-лоши ит Калинките 10 пъти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи