Макрон отзова посланика си в Турция след нова словесна атака на Ердоган

Макрон отзова посланика си в Турция след нова словесна атака на Ердоган
Турският президент заяви, че френският му колега трябва да "прегледа психичното си здраве" заради думите му за исляма. Елисейският дворец отхвърли това "неприемливо" изказване и отзова френския посланик в Анкара за консултации, съобщава Europe1. Това се случва за първи път в историята на френско-турските дипломатически отношения.

 

Напрежението между Париж и Анкара нараства в контекста на убийството на френския учител в Конфланс-Сент-Онорин и речта на Еманюел Макрон за "сепаратизма". На 2 октомври той призова френското общество да се бори решително срещу ислямисткия сепаратизъм.

Турският президент Ердоган заяви в събота, че Еманюел Макрон трябва да прегледа психичното си здраве. "Какви проблеми има този човек на име Макрон с исляма и мюсюлманите? Какво можем да кажем за държавен глава, който демонстрира неподобаващо отношение към милиони жители на своята страна, които изповядват различна религия? Макрон се нуждае от лечение на психическо разстройство", заяви Ердоган на митинг в град Кайсери, излъчен  от TRT. - Обиските в джамии в Берлин са проява на ислямофобия. Трябва да помним, че всяка подобна проява на враждебност към исляма е проява на враждебност към Турция", заяви Ердоган, цитиран от ТАСС. 

Според Ердоган "ако европейските държави искат да запазят позициите си в политически и икономически реконструираната глобална система, трябва да се избавят от тази враждебност към исляма възможно най-скоро. В противен случай тази болест ще унищожи цяла Европа отвътре, от Франция до Германия", предупреди турският президент.

В отговор Елисейският съд отхвърли забележките на Ердоган като "неприемливи" и отбеляза "липсата на съболезнования и подкрепа на турския президент след убийството на Самюел Пати", седмица след обезглавяването на френския учител от ислямист близо до Париж.

Френският гняв се изрази и в незабавното отзоваване на френския посланик в Анкара, за първи път в историята на френско-турските дипломатически отношения.

Миналия ноември Реджеп Ердоган пак постави под съмнение психичното здраве на Еманюел Макрон и на изявлението на френския президент за „мозъчната смърт“ на НАТО, реагира с думите „да изследва собствената си мозъчна смърт“. „Обиди и провокации от Ердоган имахме почти всяка седмица това лято“, признаха в събота от близкото обкръжение на Макрон. Това, което е различно този път, е "контекстът".

Припомняме, че през септември Реджеп Ердоган атакува френския си колега, наричайки Еманюел Макрон „амбициозен некадърник“ заради твърдата му подкрепа за Гърция в кризата в Източното Средиземноморие. Малко преди това Ердоган предупреди Макрон "не си търсете кавга с турския народ, не си търсете кавга с Турция". "Макрон, наприятностите ви с мен не са свършили", предупреди тогава турският президент, обръщайки се за първи път директно и поименно към френския президент. Причината бе, че Еманюел Макрон призова Турция да спре политиката си на "конфронтация" в Източното Средиземноморие.

 

 

 

Коментари

 • Я,що не виждам и нашета турска парийка

  25 Окт 2020 9:14ч.

  и по точно нейното ръководство да заклейми тоз гяурин?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  25 Окт 2020 9:26ч.

  Първо слагам задължителното условие за коментара, не съм ни най-малко фен на Ердоган , османизма и диктатурата му в Турция. Но ислямът е голяма бариера пред плановете на световния САТАНИЗЪМ за единно правителство над планетата , редуциране на населенията и тотален контрол. Докато сатанистките планове са силно напреднали над белия и християнски свят , християнството се руши и на изток и на запад , хората вече са под диктатура и протестите са спорадични... не така стои въпроса с милиард и половина мюсюлмани по света. Ислямът се сблъсква челно със сатанистите по основни въпроси от тяхната "програма" , а именно - чистене на населението , ограничаване на раждаемостта , премахване остатъците от религия и набожност. Ислямът за разлика от християнството не оставя на новороденото мюсюлманче избора - атеизъм или вяра ! Всяко новородено мюслманче е такова от мига на раждането си , а принципите на исляма са вкоренени на битово ниво около него до смъртта му ! Дори мюсюлмански страни, които не са официално теокрации , на практика са такива. Как сатанистите ще забранят на мюсюлманите, например, да не раждат по много деца ??? Как ще им забранят да не ходят на хадж ? Как ще ги вкарат масово и насилствено в алкохолизъм и морален упадък ? Как ще осквернят вярата им на цинтрално равнище след като мюсюлманите нямат един единствен религиозен лидер , какъвто е Папата /признал преди дни гейските бракове !!!/ Как сатанистите ще наложат масово ЛГБТ сред мюсюлманите , "социален пол" , джендър идеологията и прочие перверзии , априори служещи пак и пак на основната им цел - намаляне на световното население ??? Всички тези "проблеми" пред сатанистите изискват да започне нова кампания срещу исляма и мюсюлманските страни. Сатанисткият "фронтмен" за Европа , геят Макрон , е изразител на тази кампания. Опасенията са че тя няма да остане на равнище вербални закани и обиди, а ще премине към "гореща фаза" на военни сблъсъци в близкия и средния изток. Ако тръмпистите в САЩ запазят властта и надделеят във вероятната идваща гражданска война, тази агресия срещу Исляма ще трябва да се води от сама Европа /Франция, Кралството.../ което разбира се е комично и нереалистично. Достатъчно е да си спомним военните им мъки в Либия преди намесата на САЩ... Ако обаче в Америка надделеят демонократите /силно вероятно/ , САЩ ще поведата нова серия от войни срещу мюсюлманския свят. Последвани разбира се от сатанистките си марионетки в Европа , начело с обратно-ориентирания Еманюел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сблъсък на цивилизациите, сър!

  25 Окт 2020 10:15ч.

  Турция и Франция се блъскат от доста време. При кюрдите в северна Сирия от години има френски и германски командоси, т. нар. инструктори и не само. Германските по едно време май ги изтеглиха. В Армения неизвестно откъде се появиха кюрди да се бият с джихадисти от Идлиб и от Либия. Около Турция се затваря обръч, инициаторите са САЩ (при Тръмп и от по-рано), Израел и Франция. У нас политическия модел е крайно неудобен за тия планове, пречи и ще трябва да се премахне. Номера е да бъдем скарани не само с Русия, но и с Турция, вкючително да се стигне до горещи форми на общуване. Тръмп и компания са кръстоносци 100%, в Израел властта също е религиозна 100%. Покрай Йерусалим конфликта е на повече от 1000 години и ще продължи. Израелско-палестинския конфликт от 10-20 години е глобален и въвлича всички. Много ясно, че турците ще се бият, за тяхното мислене друг вариант няма. Либералите в САЩ ще видят властта през крив макарон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател до --- сблъсък на цивилизациите, сър! на 25.10.2020 в 10:15

  25 Окт 2020 10:40ч.

  Слабият пасаж в коментара ви е че Тръмп и Макрон играят в един отбор. Не играят. Сблъсъкът на цивилизациите беше настолна книга по геополитика от 1992 до 2020. Вече не е. Сега на преден план се връща идеологията, тази на ТРАНСХУМАНИЗМА и Новия Световен Ред. Той трябва да бъде прокаран над народите чрез /био/диктатури. Именно в този контекст ислямът се явява пречка и ще бъде подложен на нова атака. Но не от "кръстоносците" , а от атеистите-сатанисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светът се е умълчал пред Ердоган

  25 Окт 2020 11:28ч.

  както се беше умълчал пред Сталин и Хитлер и ги остави да избиват безнаказано милиони. Сега историята се повтаря. Лошото е, че страдат народите. Величията дакато не ги убият или не се самоубият си живеят прекрасно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  25 Окт 2020 11:46ч.

  До 25.10.2020 в 10:40: И Вие правите "грешка в лицата": За "Нов Световен Ред" работят еврейските организации. Именно на еврейските планове пречи ислямът. А сателитът на САЩ - Ердоган - не е истински мюсюлманин, както и Турция не е типично ислямска страна; коварният план на САЩ е - Ердоган да оглави ислямския свят и да го завлече в кошарата на евреите. На която въдица обаче няма да клъвнат нито ИРАН (страната на арийците, която е теократична ислямска република), нито Индонезия (най-голямата ислямска държава).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Наблюдателя

  25 Окт 2020 12:48ч.

  Слабото място в разсъжденията ти е пренебрегването на историята. А историята учи, че за унищожаване на християнството бяха необходими 1500 години. И това унищожаване беше извършено от представителите на една съвсем конкретна религия и съвсем конкретен етнос. А за унищожаване на исляма, със склонността неговите последователи към робско подчинение, са необходими, да речем, 150 години. Първият почти успешен опит беше извършен в Турция от Ататюрк, но това е било само проба, тестване, експеримент. Експериментът се оказа успешен и пробивът беше направен. Следва тласкането на исляма и християнството в открит сблъсък на територията на Европа, окончателно унищожаване на християнството и разлагане на исляма по същия начин. Всичко вече е тествано и следва реалното му прилагане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до 11,46 и 12,48

  25 Окт 2020 14:52ч.

  Не виждам къде съм казал нещо противно.За Новия Ред работят в Европа и основно в Лондон /там е сатанисткия център/. САЩ са продукт на Великобритания и са тяхното мускулесто "момче за поръчки" . Проблемът е че се появи Тръмп , който е изразител на американския изолационизъм-патриотизъм , което не се вързва с плановете на Сатанистите. Затова работят срещу него - както европейските сатанисти , така и демонократите в САЩ зад които стои "дълбоката държава" . Европа начело с Макрон + Кралството + Демонократите = един общо отбор. Турция НЕ БЕШЕ истинска мюсюлманска страна , но от 20 години кемализма се руши системно и последователно. И днес мнозинството от турците са про-ислямски ориентирани и подкрепят Ердоган. Кемалистите са се свили в няколкото големи града - Истанбул , Измир, Анкара ...извън тях подкрепата им е слаба. САЩ нямат никакъв особен или "коварен" план спрямо Турция. Тяхната основна цел винаги /след ВСВ/ е била една. Турция да служи като форпост насочен срещу Москва. Поради днешните заигравки на Ердо с Кремъл , американците се дразнят. Но стратегическо отлюспване на Турция от американската сфера на влияние и преминаване към руската - НЯМА. Това трябва добре да се осмисля. Русия и Турция са по дефолт геополитически противници. Ердо използва конюнктурата за да играе самостоятелна роля и да направи Турция регионален-глобален фактор. Общо взето надценява възможностите си. Във всеки един момент както Вашингтон , така Москва , а така и Израел - могат да му натрият носа. За останалото писано от вас съм напълно съгласен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европейските сатанисти работят против Тръмп,

  25 Окт 2020 15:09ч.

  а руските сатанисти ЗА Тръмп. Той затова като види Путин и ще се разтопи от радост. Тръмп е бизнесмен, американски бизнесмен, а те не се разтапят за черните очи на някого.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  25 Окт 2020 16:27ч.

  Руските сатанисти са друга бира. По принцип Русия също е в мъртвата хватка на сатанистите , Путин е ротшилдов човек , така както и Макрон. Сложността идва от това че властта в Кремъл остава един компромис между олигарсите, руските сатанисти /такива като Греф и Кудрин/, от една страна. И "силоваците" от другата страна, предводителят на които е Шойгу. Путин /или това което се крие зад образа "Путин"/ балансират между лагерите за да държат властта. За да не дойдат на власт по-радикални националисти , партии с програми /какъвто беше Ходорковски/ и най-вече комунистите - истинската опозиция в Русия. Русия днес е категорично в сатанисткия заговор , но не и против Тръмп, а по-скоро срещу собствения си народ и собствената си опозиция /истинската/ . Въпреки военната си мощ , дефакто Русия не е напълно суверенна страна и затова не представлява алтернатива на Световното Зло , обгърнало планетата ни. Казвам го със съжаление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ---

  25 Окт 2020 17:45ч.

  Прекалено сложни са ви теориите за да са верни, припомнете си монаха Окам и неговия . А като се приложи принципа "Кой има полза?" става ясно че от напъните на Ердоган имат полза най-вече САЩ. Франция е в интересна ситуация на страна победител от ВСВ и заедно с Германия лидер в ЕС. Следователно само тя може да прокара неизгодна за САЩ нова политика в ЕС. Имаше нужда някой да нахока Макрон за т.нар. "мозъчна смърт на НАТО" и за идеята за собствени армейски сили на ЕС. Не го направиха САЩ, направи го Ердоган. Имаше нужда някой да замести САЩ в Сирия и Либия, направи го Ердоган. Имаше нужда някой да попречи на т.нар. Път на коприната на Китай за да остане сегашната му морска зависимост на транспорт през Молукския пролив, също и на влиянието на Русия и Иран едновременно в Средна азия, прави го Ердоган с неговите смешни идеи за велик Туран там под егидата на Турция. Все пак войната в Карабах е една печална реалност. Ясно е, че тези многобройни напъни на Ердоган в мнозинството си няма да се реализират, но той безспорно върши добра работа за интересите на САЩ. Все нещо ще получи за това, да видим какво. Определено няма капацитет да се отдели от опеката като Хитлер и да започне изцяло самостоятелна игра, но за рамките на Балканския полуостров силите му са достатъчни. Да видим какъв ще е новия Мюнхенски сговор и кой ще бъде жертван подобно на Чехословакия, някогашния съсед на Хитлер. Сега възможните жертви от съседите на Турция са немалко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • paris

  25 Окт 2020 22:47ч.

  Проблемът е ясно изложен от Ерик Земур и Мишел Онфре в диалог от 23 оkтомври, който можете да проследите в Ютюб. Всички останали в този форум пишат абстракции и си вярват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи