Македонският президент се срещна ОМО "Илинден"

Македонският президент се срещна ОМО "Илинден"
Македонският президент Стево Пендаровски прие в резиденцията си представители на нерегистрираното в България движение ОМО "Илинден", което настоява за признаване на македонско малцинство у нас.

 

Първоначално Пендаровски отложи срещата заради посещението на премиера Кирил Петков в Скопие, въпреки че бяха обявени други официални мотиви.

 

"Разговаряхме за тяхната работа и дейността им в областта на човешките права, насърчаване на толерантността и изграждане на гражданско общество", написа Пендаровски в профила си във Фейсбук.

 

Той посочи, че Северна Македония е насочила усилията си към развитие на добросъседство и приятелски отношения с България в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави от 2017 г.

 

 

Очаква се Пендаровски да посети България следващия месец.

 

По-рано в петък премиерът Кирил Петков коментира решението на Пендаровски лаконично, като каза, че друстранните отношения се определят от правителствата, и категорично отхвърли исканията на ОМО "Илинден".

 

Следващия месец се очаква и визита на Пендаровски у нас, като много вероятно е двамата президенти да се сблъскат по въпроса за исканите от София конституционни промени, които да впишат и българите сред народностите в основния закон на Северна Македония.

 

В Скопие има антибългарски гласове, които обвързват българското искане с македонско малцинство у нас.

 

"ОМО Илинден - Пирин" бе регистрирана като политическа партия през 1999, но регистрацията ѝ бе отнета година по-късно.

 

Конституционният съд обяви ОМО за противоконституционна политическата партия, тъй като тя се бори за отцепване на част от територията на страната ни.

 

 

Източник: mediapool.bg

 

 

 

 

 

Коментари

 • Македонският президент се срещна ОМО "Илинден"

  28 Яну 2022 16:22ч.

  Ким, Херо и Ескобар харесаха това, а Кирчо не го и разбра...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  28 Яну 2022 16:25ч.

  Тия ли са? :DDD

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мичман-комодор

  28 Яну 2022 16:41ч.

  Портиерът на американското посолство вече се е разплатил с предателите, както и на Кирчо§Кокорчо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  28 Яну 2022 16:50ч.

  ябе може ли да им качите по качествени снимки....и адресите...един приятел пита!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СТАР

  28 Яну 2022 16:54ч.

  Ако Р.Р. се срещне с Пендераски и не го изрита, значи правителството ни е паднало и скоро ще управлява "Възраждане" или ДПС. Да видим има ли българи наистина или само "пием, пеем буйни песни, зъбим се на тирана" по форумите?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  28 Яну 2022 17:23ч.

  след тази среща няма нужда да идва всичко е ясно не е задължително македония да влиза в нато и ес това е малка държава вноската и в ес е много малка така че какъв е този зор

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И едните и другите, дядо попе !

  28 Яну 2022 17:24ч.

  От цялата братска дандания за малцинствата на бившите и настоящите българи само в Белград и Кремъл печелят. А вий, както казва Ботев, си знаете какви сте !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „Часът, който от петстотин години очаквахме, за който работехме ден и нощ, купувахме пушки, скитахме из балканите и пълнехме занданите, най-сетне е ударил."

  28 Яну 2022 17:31ч.

  Да припомним на македонския президент, че с тези думи на 6 август 1903 година борецът анархист Михаил Герджиков дава началото на Преображенското въстание като част на така нареченото Илинденско-Преображенско въстание.. . На конгреса на Петрова нива (28-30 юни 1903 г.) той е избран за член на Главното ръководно тяло, заедно с Лазар Маджаров и Стамат Икономов. Голямата му обич към онеправданите и жадуващи за правда, свобода и хляб поробени българи му дава сили да понася и да надмогва несгодите и лишенията, които го съпътстват през целия му живот. На 18 март 1947 г. седемдесетгодишният прославен народен революционер и анархокомунист умира в София. На погребението му се стича хиляден народ – негови сподвижници, съидейници, почитатели. Отечественофронтовската власт буквално въвежда военно положение в столицата – улиците гъмжат от милиционери, а в околностите на града са дислоцирани части на вътрешните войски. Впрочем съвсем естествена реакция на властимащите тирани, за които, макар и мъртъв, Михаил Герджиков е безпределно опасен за сатрапското им управление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да,това е първият резултат от

  28 Яну 2022 17:54ч.

  "супер успешното" посещение на "Просто Кирчо" в Македония. Ха сега да видим превратаджията държавен глава дали ще приеме президента на Сърбомакедония и ако извърши такова предателство,какво ще си хортуват.Ние старите ги знаем с годините българопродавците.За съжаление се пръкнаха такива и от младите ,наежени кариерисчета-"политици"..Остава и сега вече младите да разберат и да видят каква е "промяната".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Очаквам

  28 Яну 2022 18:10ч.

  Пендаровски, като изявен борец за човешките права, да покани и родопчаните, но ще му трябва преводач наистина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  28 Яну 2022 18:16ч.

  БЮРМ-аджиите искат да са малосърби, не европейци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  28 Яну 2022 18:31ч.

  Това ли са мекедонистите в България? Някакви фосили от времето на Александър?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Раковски

  28 Яну 2022 19:25ч.

  Т.е. един сръбски агент се срещна с други сръбски агенти!... Нещо не виждам американо-либералната гмеж във форум!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По всичи правила на дипломацията

  28 Яну 2022 20:20ч.

  След такава провокация посещението на Пендаров трябва незабавно да се анулира ! А нашето Външно да изпрати остра нота до Скопие !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • елитът долу

  28 Яну 2022 20:43ч.

  След като хърватската традиция тъй многократно повтаря, че Йероним е създал „далматинските“ славянски букви, значи, че това е станало през IV-V век - времето на Йероним. Но това означава също така, че още тогава на Балканите, и дори в найзападната им част, е имало славяни, за които тези букви били предназначени съобразно езика им. И най-после означава, че оставеното от самия Йероним сведение за автора на преведения от него на латински език трактат, Етикус Истер, съставил азбука на своя език, е вярно. Ако по Йеронимово време в Далмация е имало нуждаещи се от азбука славяни, на които той я дал, още преди това в източния край на Балканския полуостров трябва вече да е имало славяни, от които той я взел, за да я даде на западните. Йеронимовото сведение е вярно изцяло, включително и в тази част, която утвърждава скитския произход на Етикус, който не е друг, а именно славянски, защото по времето, когато е оставено сведението, както ще докажем по-долу, едното е тъждествено на другото, Поради това естествено е Етикус Истер да се счита за славянин. Затова и съставената от него азбука на родния му език по-късно била възприета с посредничеството на Йероним от западните славяни. Славянската принадлежност на Етикус с всички произтичащи от нея следствия ние ще докажем с редица доводи. http://macedonia.kroraina.com/tschilingirov/gg1/gg1_7.htm

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • скука

  28 Яну 2022 20:50ч.

  И кой безсрамник ще се осмели да посрещне и стисне ръката на този првокатор македонския президент в БГ пред очите на бг народ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към Радев

  28 Яну 2022 20:56ч.

  Лале ли си, зюмбюл ли си, предател ли си, че ще се срещаш с Пендаровски. Пендаровски трябва да се обяви за лице, което не може да влиза в България. Точка по въпроса. След като нарушава споразумения, които Македония е подписала и според които в България няма македонско малцинство, няма какво да говорим с това лице, че и да го каним. Радев да заяви ясно, че отменя срещата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  28 Яну 2022 21:15ч.

  А Радев ще го приема у нас?! Би трчбвало да отмени посещението незабавно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  28 Яну 2022 22:10ч.

  Г-н президент вие като български офицер(надявам се) би трябвало да разберете че македонствуващите ви плюха в суратя. Ваша работа си е дали ще се направите че не сте забелязали заради известни фактори или ще отговорете както се полага. Всъщност май няма значение. Те българите са на свършване, а си мечтаем за истински български офицери. Те свършиха преди това. А помним че ги имаше. Живи и здрави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  29 Яну 2022 0:45ч.

  ОМО Илинден - би трябвало да са в затворите. Пендаровски дали си дава сметка, че т.н. македонско малцинство никога не е било преследвано, а винаги приютявано в България за разлика от българското избивано и затваряно до положение българите в македония да се страхуват да заявят етническата си принадлежност? И това продължава при него?! Питам се защо България въобще поддържа дипломатически отношения с такава власт и защо въобще продължава да прави отстъпки на тези прошляци и нехранимайковци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чупката

  29 Яну 2022 8:39ч.

  Кирчо като Министър Председател на България открито работи против нейните национални интереси и против българския народ. Сигурно е единствения на такъв пост национален предател на световно ниво. Да оставим неоспоримите факти, че е абсолютно неподготвен, неинформиран, необразован, неграмотно говори и се държи като палячо и у нас и на вън

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петко

  29 Яну 2022 11:17ч.

  Да живее Обединена Македония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТихомирТомов

  29 Яну 2022 11:48ч.

  Тъй наречения " македонски елит " се интересува само от парите, които ще потекат към тях от ЕС ,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петко

  29 Яну 2022 18:04ч.

  Да живее Обединена Македония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи