Македонският главен прокурор пред bTV: Видях пластмасови туби, които не бяха изгорели

Македонският главен прокурор пред bTV: Видях пластмасови туби, които не бяха изгорели
Любомир Йовески определи като спекулация твърденията, че инцидентът е причинен заради възпламеняване на въпросните туби.

 

Прокуратурата на Северна Македония събира ДНК проби от близките на загиналите в инцидента край Боснек, за да се идентифицират жертвите. Това заяви ексклузивно пред bTV обвинител №1 в западната ни съседка Любомир Йовески. 

 

Той уточни, че резултатът от пробите ще бъде предаден на българските власти. Иззета е документация от фирмата превозвач „Веса Транс“.

 

Оцелелите все още не са разпитани официално от македонското обвинение, данни са снети от прокурори в София. Йовески допълни, че напълно се доверяват на професионализма на българските си колеги.

 

 

Обвинител №1 обясни, че са уволнени двамата митничари, пропуснали автобуса да излезе от Северна Македония без необходимите документи. Предстои да бъде санкциониран и техният пряк ръководител.

 

В системата на митницата не е отразено дали автобусът да е имал разрешително за международен превоз на пътници. Излизането на автобуса от държавата изобщо не е отразено в митническата система, според първоначалната проверка.

 

Македонският главен прокурор заяви, че българските власти проверяват дали е имало туби с гориво в автобуса. Той потвърди, че на мястото на инцидента е видял пластмасови туби, но те не са били изгорели. Той определи като спекулация твърденията, че инцидентът е причинен заради възпламеняване на въпросните туби. 

 

„Няма да водим паралелно разследване, такова се води от прокуратурата на България – ние ще съдействаме. Ще изчакаме резултатите и тогава обвинението на Северна Македония ще вземе решение как да постъпи след това“, заяви Йовески. 

 

Относно двете водещи версии за причината за инцидента – техническа неизправност или човешка грешка, Йовески коментира, че разследването ще покаже точните причини. По техни данни обаче автобусът е бил почти нов и с редовен технически преглед.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Коба

  25 Ное 2021 10:13ч.

  Автобусът изгорял, пластмасовите туби останали, а хората изгорели! Като паспорта на "атентатора" на двете кули...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анти-666-ер

  25 Ное 2021 10:39ч.

  Кого обвинява този „ОБВИНИТЕЛ НОМЕР ЕДНО“ на контролираната от МОССАД територия, наречена „Северна Македония“, а? Търсят се „русофили“ да ОПЕРАТ ПЕШКИРА, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и в двете кули

  25 Ное 2021 12:59ч.

  личните карти оцеляха сред стопен метал, значи може.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи