Мадуро скъса дипломатическите си отношения със САЩ. Помпейо каза, че няма да изтегля дипломатите си

Мадуро скъса дипломатическите си отношения със САЩ. Помпейо каза, че няма да изтегля дипломатите си
"Реших да скъсам дипломатическите и политическите отношения с империалистичното правителство на САЩ. Вън! Да си ходят от Венецуела, тук имаме достойнство", заяви Мадуро, който даде срок от 72 часа на дипломатическите представители на САЩ да напуснат Венецуела. "САЩ не признават режима на Мадуро. Следователно САЩ не смятат, че бившият президент Николас Мадуро има законните правомощия да скъсва дипломатическите отношения със САЩ или да обявява дипломатите ни за персона нон грата", се казва в изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо.

 

 

 

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че страната му скъсва дипломатическите си отношения със САЩ, след като Доналд Тръмп призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен държавен глава, предаде Франс прес.


"Реших да скъсам дипломатическите и политическите отношения с империалистичното правителство на САЩ. Вън! Да си ходят от Венецуела, тук имаме достойнство", заяви Мадуро, който даде срок от 72 часа на дипломатическите представители на САЩ да напуснат Венецуела.


В реч пред хиляди привърженици от балкон на президентския дворец в Каракас Мадуро обвини САЩ и опозицията, че се опитват "да извършат държавен преврат и да докарат на власт марионетно правителство".


По-рано днес председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент на Венецуела пред десетки хиляди свои поддръжници, които протестираха в Каракас срещу втория мандат на Мадуро, който е оспорван от опозицията и не е признат от САЩ, ЕС и голяма част от международната общност.


Николас Мадуро поиска от държавните институции "да затегнат редиците в подкрепа на демокрацията" и отново призова армията, смятана за негов основен поддръжник, да му гарантира лоялността си.

 

"Призовавам армията, военните на нашата родина, националните въоръжени сили към най-голяма вярност, единство и дисциплина. Ще спечелим и тази битка. Лоялни винаги, предатели никога!", заяви Мадуро.  


 Хуан Гуайдо пък заяви в Туитър, че Венецуела ще поддържа дипломатически отношения с всички държави по света и изрази решимост да възстанови конституционния ред в страната, отбелязва ТАСС.


В писмо до посолствата на всички държави, които имат дипломатически представителства във Венецуела, Гуайдо ги призова да запазят дипломатическото си присъствие в страната.


До момента подкрепа на Гуайдо като временен президент на Венецуела освен САЩ са изразили Канада, Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Парагвай, Перу, Коста Рика и Организацията на американските държави. Мадуро е подкрепян на президентския пост от Мексико и Боливия.

 

Николас Мадуро няма правомощията да скъсва дипломатическите отношения на Венецуела със САЩ, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, след като Мадуро даде на американските дипломатически представители 72 часа да напуснат страната му, цитирано от Франс прес.


 "САЩ не признават режима на Мадуро. Следователно САЩ не смятат, че бившият президент Николас Мадуро има законните правомощия да скъсва дипломатическите отношения със САЩ или да обявява дипломатите ни за персона нон грата", се казва в изявлението.


Помпейо изрази задоволство, че Гуайдо е съобщил "на всички дипломатически мисии във Венецуела, че Венецуела възнамерява да запази дипломатическите си отношения с всички страни".


САЩ ще водят отношенията си с Венецуела "чрез правителството на и.д. президент Хуан Гуайдо, който покани дипломатическата ни мисия да остане във Венецуела", заяви Помпейо.

 

Призоваваме армията и силите за сигурност на Венецуела да продължат да защитават благосъстоянието на всички венецуелски граждани и на намиращите се във Венецуела американски и други чуждестранни граждани. САЩ ще предприемат необходимите мерки да потърсят отговорност от всеки, който би поставил в опасност сигурността на нашата дипломатическа мисия и служителите й", заяви Помпейо.

 

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • 1978

  24 Яну 2019 10:39ч.

  Явно превратът не върви по план. "Гласове" е единствената наша медия, която намерих, в която това е видимо отразено. В "Дневник" са го сбутали някъде надолу, "Сега", корпулентните и сайтовете на телевизиите (тези, дето се водят "национални") не са чули още - сигурно чакат нещо. В западните (CNN, Reuters, AFP, BBC) има по една новинка, само в RT има 2 новини в "горещите" + анализ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грейки

  24 Яну 2019 10:49ч.

  Няма никакъв реален преврат, има медийна пушилка по силно мобилизираните медии на сатанистите относно самоинициативата на един самозванец, оказващ се дежурната там американска марионетка. Създаваният прецедент може да ускори разпада на Украйна, защото изведнъж ще се намери и една донбаска самозвана президентска алтернатива на хунтата и Украйна една сутрин ще осъмне като народна република. И после западнярите ще трият пак сълзички, че тоя случай не бил като оня случай (подобно на косовския прецедент).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  24 Яну 2019 11:18ч.

  Кото по времето на Дивият запад ? Но поне тогава са имали закона на "съдията" Линч ? Щом Ердоган предлага помощ на зоконния Президент Николас М. , става интересно за янките. А екс шпионинът да си говори каквото иска .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Амира

  24 Яну 2019 11:31ч.

  "Гласове" са една от малкото медии у нас, осмеляващи се да информират за събитията във Венецуела. Браво за куража и обективността! Аман от козяшки лакеи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  24 Яну 2019 13:40ч.

  Поздравления за "Гласове" - за една обективна, достойна и честна журналистика!!! Това, че раковият тумор на планетата не признава реалности и се стреми всячески да предизвиква войни, диверсии, "цветни революции" и всякакви, в пълен разрез с международните закони, правила и принципи. Че САЩ са скъсали със съзидателната същност на човека и тласкат на "турбо" народите към самоунищожение, не прави техните Козни и Завери легални, приемливи или още по-малко, законни. След като либерастията в лицето на Дълбоката им държава води война дори с президента им - то какво остава и какви биха били очакванията, че те ще имат нормално поведение към други - още повече - малки държави? ... Разбойниците винаги си остават разбойници, непочтените - непочтени. Моралната уродливост се оправя само по един единствен начин. Каквото Горе - такова и Долу, каква е разликата между местният бияч-бандюга, кликата му и малтретираните в Махлата, отнесено към случващото се във все по-забързано кресчендо из Света?!... - Жалкото е, че всички ние сме техни заложници. Благодарени на "умните", "красивите", "честните", изплували в последните две десетилетия на обществената повърхност. Да очакваме родолюбие, загриженост, поглед към бъдещето, разумни действия... - не можем да си го помисляме въобще!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • hahaha

  24 Яну 2019 15:29ч.

  уродливите американци спретват нов майдан на друга територия. Мадуро не им върви по свирката айде разбуниха народа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ужас

  24 Яну 2019 15:48ч.

  егати наглите американци, гонят ги а те не искат да си ходят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг

  24 Яну 2019 16:52ч.

  Душан Симович беше прав! Айде давайте ... да ви видим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи