„Курир“ (РСМ): Политологът Андрей Райчев седи зад Зоран Заев и СДСМ

„Курир“ (РСМ): Политологът Андрей Райчев седи зад Зоран Заев и СДСМ
„Човекът, който седи зад идеята да бъде отворен български университет в Република Северна Македония и който твърди, че Сърбия е отнела част от България, за да създаде Македония, има за задача да защитава и величае Зоран Заев и неговия Социалдемократически съюз“, пише приближеното до ръководството на ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание „Курир“ и продължава: "Става въпрос за Андрей Райчев, български социолог, човек, близък до Бойко Борисов."

 

 „Човекът, който седи зад идеята да бъде отворен български университет в Република Северна Македония и който твърди, че Сърбия е отнела част от България, за да създаде Македония, има за задача да защитава и величае Зоран Заев и неговия Социалдемократически съюз“, пише приближеното до ръководството на ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание „Курир“.

 

„Със своите изявления той подкрепя вредните политики, провеждани от македонското правителство за сметка на държавата“, категорични са от най-четената електронна медия в югозападната ни съседка.

 

„Става въпрос за Андрей Райчев, български социолог, човек, близък до Бойко Борисов. Той стои зад агенцията Gallup, която публикува анкети в РСМ, които благоприятстват Заев“, поясняват от редакцията на „Курир“.

 

Изданието цитира изявление на Райчев пред Deutsche Welle от миналата година, с което се опитва да докаже тезата си:

 

„И второ: в наш интерес е те да знаят за България. Защо например в Скопие да няма български университет? Както има Американски университет в Благоевград. Завършилите този университет не стават американци, а се сближават с Америка. Парите идват от Америка, експертите идват от Америка - и се смята, че голям процент от завършилите този университет са проамерикански настроени. И това е напълно законно, не е някаква пропаганда или агитация. Това е просто страхотна услуга, която тези хора са получили от една държава“.

 

Според медията на ВМРО-ДПМНЕ, „тези позиции на поддръжника на Заев са тревожни и, разбира се, в ущърб на РСМ“.

 

„Курир“ е извадил и още едно изказване на Райчев:

 

„Сърбия с много хитра и коварна политика успя да отдели парче от българите и да ги превърне в независима нация. Това е факт. Но това вече се е случило. И така: какъв е нашият интерес в момента? Нашият интерес е, първо, те да обичат България. Абсолютната предпоставка е да продължим да развиваме отношенията с тези наши братя, които постепенно са ни станали братовчеди“.

 

Както посочва изданието, в сряда оциалдемократичният съюз на РСМ обяви резултатите от анкета, проведена от агенция „Брима“, според която партията има 2.6 процента предимство пред ВМРО-ДПМНЕ. Според тази анкета 12,6% от анкетираните изразяват доверие към Зоран Заев. Зад тези проучвания пък, според „Курир“, седи българският политолог.

 

„Така Райчев повдига егото на Заев преди изборите. Ето как българите директно помагат на македонския премиер, който преговаря с тях за всичко, което поискат“, категорични са от приближената до кръговете около бившия македонски премиер Никола Груевски медия.

 

 

 

Превод и редакция: Иван Христов, Агенция "Фокус"

 

 

 

 

Коментари

 • Превод и редакция: Иван Христов, Агенция "Фокус"

  22 Юли 2021 10:20ч.

  Преводът и редакцията са написани на сръбска пишеща машина?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  22 Юли 2021 10:28ч.

  Въпреки, че трудно понасям "Лайчевците", в този случай АР е напълно прав, дори е много мек и обтекаем в поднасяне на фактите!!! България не напразно граничи със самата себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адвокат от САК

  23 Юли 2021 8:49ч.

  Единственото важно е да се лустрират в Македония сръбските ченгета. Ако Европа и Америка ни помогнат за това, няма да има кой да трови повече съзнанието на хората там. Трябва офанзивна работа, първо да се осветят основните агенти и организации и после да се атакуват. Не може само с добра, трябва и тояга, най-вече по подлите срби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи