Криворазбраната интеграция – „туй къща ли й, или курник?“

 Криворазбраната интеграция – „туй къща ли й, или курник?“
Истанбулската конвенция и добрата фея-трансджендър – какво се показва от „думата-куфар“, анадънму?

 

 

Хаджи Коста: Като си са захласнала подир тия моди... па не щеш да знаеш туй къща ли й, или курник, анадънму? 

Злата, негова съпруга: А че... модите, хаджи... нали сега светът гледа по̀ на друго... па и ний както правят хората. Не може без тях, хаджи.

 

Така започва най-големият възрожденски театрален хит – комедията „Криворазбраната цивилизация“. Написана през 1871 г. от основоположника на българския театър, пръв български режисьор и автор на театрални пиеси Добри Войников, комедията остава завинаги в златната книга на българската драматургична класика. 

 

Ако я гледате, ще видите един много забавен антагонист в лицето на Мосю Маргариди, който е омаял красивата, но наивна нашенска мома Анка. Маргариди е един шармантен и твърде комплиментарен мосю, той омайва девойката с французки маниери и само добрите възрожденски хепиенд-традиции на драматургичното повествование провалят пълния успех на коварните планове на злодея. Юнакът-протагонист Митю спасява любимата си от робство, но не и от прелъстяване. 

 

Нейсе, запуши я – би казал един друг, вече Алеков, герой.

 

Но нека не смесваме авторите и времената, защото става дума не за смесване, а за повторение. И това повторение не е много смешно, а е малко страшно. Защото сме забравили поуката на „Криворазбраната цивилизация“ – първо, да уважаваме сами себе си, ако искаме и другите да ни уважават; и второ – да не се правим на по-големи католици от папата и на по-големи немци от германците. Но може би първо трябва да започнем с речник на непознатите думи от „Цивилизацията“. 

 

Анадънму на турски означава „разбра ли“, а курник е кокошарник, сиреч – сайвант за кокошки. Разумява се, прочее, значението на тези думи. Но не се разумява значението на една друга дума от една друга пиеса. Пиесата е „Криворазбраната интеграция“, авторът е анонимен, а думата е „джендър“.

 

Истанбулската конвенция – „Такваз ли му била нему цивилизацията?“

 

„Джендър“?

Каква е пък тая дума, ще попитате. 

„Да зема едно дръво!“ – ще отговори някой. 

 

И все пак, нека опитаме да вникнем в едно от смислените изложения, опитващи се да преведат тази дума на български /referati.org/. Защо на български? Защото ни интересува преводът на „джендър“ на български, а не всевъзможните и лингвистично /поради които и смислово/ несъотносими интерпретации на английски, например. 

 

Терминът джендър (gender) (англ.) идва от гръцката и латинската граматика. Употребата му в смисъла на пол /мъжки, женски/ се налага през 70-те години на миналия век от американски феминистки, настояващи за социалния характер на разграниченията, базиращи се на пола. В буквален превод на български gender означава граматичен род, поради което в научната литература, особено в преводната, като синоними се употребяват конструкциите социален пол, родов пол, род. Когато става дума за женски изследвания и женска история – gender е синоним и на жени. По-сериозният проблем обаче възниква при опита да се разграничат sex и gender, тъй като нерядко gender не се употребява стриктно, а като научен евфемизъм, заместващ пол (sex). 

 

Това създава трудности при разграничаване на понятията биологичен и социален пол. И тези трудности произтичат от факта, че в българския език липсва термин, който да назовава/отразява социалното съдържание на взаимоотношенията между половете. Така е и в други езици. Така например в Унгария за sex и за gender се използва една и съща дума - nem. В граматическия финландски език /същото унгро-финско езиково семейство, б.м/, в който съществителните имена нямат мъжки или женски род  джендър е sukupuoli, което буквално означава половината от рода/семейството. 

 

Етимологията на немския термин Geschlecht е близка до българската дума род, но въз основа на англо-американската традиция в съвременния немски език се използва като биологична и социокултурна категория. 

 

В законодателството на англоезични държави като Ирландия се използват и двата термина, докато в академичните изследвания джендър често се среща като заместител на жени или женски.

 

Очертаното разнообразие в назоваването показва, че джендър (gender) може да се отнесе към термините, обозначавани като дума-куфар.

 

Край на цитата. 

Сега разбрахте ли какво означава „джендър“? Анадънму?! Ако да, поздравления и идете да се изповядате, защото току-що послъгахте. Ако не, значи оставаме да се чудим заедно. И все пак, има нещо показателно в цялото това цивилизационно размишление, което те кара да се чувстваш виновен, че не си достатъчно интелектуално извисен. Има нещо смислено и това е определението „дума-куфар“.

 

„Дума-куфар“ е дума с много възможности за тълкуване. Въпросът е кой ще тълкува тази дума? Кой ще каже какво има в „куфара“, без дори да ни даде да надзърнем вътре, защото най-вероятно е празен?

 

Истанбулската конвенция не дава отговор на думата що е думата „джендър“, но ясно посочва кой ще тълкува значението - Гл. 9 Член 66 Експертна група за действие срещу насилието над жени и домашното насилие – това е експертна група на име GREVIO, която ще следи за изпълнението на тази вълшебна конвенция.

 

Какво ще прави тази група? 

 

Ще докладва на Генералния секретар на Съвета на Европа доклад за законодателни и други мерки. Тези мерки ще въвеждат в сила разпоредбите на настоящата Конвенция, съставен на основата на изготвен от GREVIO въпросник.  

 

Това поне е ясно – тази именно вълшебно анонимна група ще ни каже какво значи думата „джендър“. И ако не ни харесва техният превод, значи сме хомофоби, сексисти, насилници на жени, домашни насилници, религиозни фанатици или в най-добрия случай – обикновени тъпанари.

 

Какво друго ще прави GREVIO?

 

Според гл. 9, чл. 68 ал.4 GREVIO ще определя подходящите средства за провеждане на тази процедура по мониторинг. 

 

И ще ни оценява! Да, ще ни оценява с въпросник и ще ни дава оценка за изпълнението. И страната ни ще е длъжна да отговаря на този въпросник, както и на всяко друго искане за информация от GREVIO.

 

Кой влиза и по какви критерии влиза в тази тайнствена анонимна група, която ще оценява това, което си иска по начин, който самата тя си определя? 

 

Колкото е ясно какво е „джендър“, толкова е ясно и GREVIO. 

 

Както казва мадам Злата: 

Не може без тях, хаджи. 

 

Наистина ли не може без тях? И как сме живели досега без „джендър“?

 

Или по-добре да цитираме думите на злочестата прелъстена Анка към безпардонния мосю Маргариди: След като ма измами и ма грабна от дома, сега ма правиш още и проста.

А ето какво отговаря прелъстителят Мосю Маргариди: Ако не беше проста, не можех та излъга. Разумява са!

И пак сирота Анка: Тази ли ти била човещината? Тази ли ти е цивилизацията?

 

Добрата фея-трансджендър и децата в предучилищна възраст

 

Известно е от стари времена, че ние, българите, сме хора храбри. И че по нашите земи има само три вида страх – първо, да не изстинем. Второ, да не се минем и трето, да не се изложим пред чужденците. 

 

Вторият и третият често вървят заедно в обратен ред – изложим ли се пред чужденците, то вече сме се минали и голям позор, прочее! Ще ни се смеят в Европа, ах! Вечен позор и прочее! 

 

Все едно ние живеем в Атлантида и ни управляват дистанционно, като подхвърлят чувство за вина през отворената врата на собствените ни комплекси и криворазбраната интеграция. Сякаш те нямат комплекси /Втора световна, колониализъм, брутално насилие в колониите/ и сякаш днес тези комплекси не дърпат цяла Европа надолу, към дъното.

 

Въпросът е, че ние също сме /в/ Европа, драги ми наднационални брюкселски смехурковци, които сте толкова усърдни да се присмивате над къщата, наречена национална държава и които сте толкова горди с наднационалния брюкселски курник, в който забърквате едни…директиви. 

 

За щастие, тази седмица се изложихме пред чужденците и дай, Боже, все така! Какво се е случило ли? През тази седмица – точно в навечерието на Рождество Христово тихомълком трябваше да бъде приета Истанбулската конвенция от Министерски съвет, след което пак така тихичко трябваше да бъде ратифицирана от Народното събрание. И хоп! – добрата фея-трансджендър щеше да се появи в учебните програми в предучилищна възраст. Обаче не. Истанбулската конвенция изобщо не влезе в дневния ред на МС. И засега децата ни ще бъдат лишени от „въвеждане на обучителни модули по джендър проблематика в предучилищни групи в детски градини и в училища“. 

 

Питате какво е джендър, та да разберете каква й е проблематиката? Попитайте българските институции и по-конкретно хората, участвали в работната група по тази тема. Дали някой от тези чиновници знае какво точно прави там и как точно защитава интереса на данъкоплатците, които му плащат заплатата? 

 

Или по-добре да питаме анонимниците от НПО-тата, които ще влязат в GREVIO – каквото те кажат, това е то джендър проблематика. Анадънму?! Или не сме се разбрали? 

 

Ако не сме се разбрали, значи това е една много добра новина! Бял лист не се подписва, защото някой може да напише много лоши неща над вашия подпис. 

 

И тъй като не сме ратифицирали Истанбулската конвенция – въпреки че правосъдният /тогава/ министър Екатерина Захариева я подписва на 21 април 2016 г. – сега никой не може да напише нищо на празния лист.

 

Затова няма да има и „повишени знания и умения на децата в ранна възраст за преодоляване на половите стереотипи и изграждане на здрави взаимоотношения“.

 

Преодоляване на половите стереотипи?! 

 

Тази чутовна глупост откъде се появи?! От феминистките, измислили алабализма „джендър“? И защо, аджеба, трябва да се преодоляват половите стереотипи и как точно пречи полът да се изградят здрави отношения?! Не е ли задължително първо да знаеш кой си ти самият, та тогава да градиш отношения с който и да е друг?

 

Чудите се каква е тази лукавост ли? Ами това е част от Национална програма за прилагане на Истанбулската конвенция. Национална програма, изготвена от същите неправителствени организации, натискащи националните институции да ратифицират самата конвенция. Само че понеже Конвенцията не е ратифицирана, то няма да бъде приета и тази Национална програма. 

 

Тъжно е, но децата ни ще бъдат лишени от удоволствието да им гостуват чичковци-трансджендъри, облечени като феи, които да им обясняват какво е „джендър“ и как като пораснат могат да си сменят пола – каквито случаи има в други страни /civilactionbg.com/. Ще трябва да продължат да ползват различни тоалетни – момиченцата в дамската и момченцата – в мъжката, вместо в „унисекс“ тоалетни, както в други страни. И родителите им ще продължат да ги наричат „моето мило момиче“ и „моето мило момче“, без да се притесняват от глоби и санкции на собствената им държава, ако е ратифицирала Истанбулската...

 

Това е толкова тъжно, нали?  Да не можеш да си сменяш пола според настроенията?

 

Затова нека завършим с нещо весело, нещо от „Криворазбраната цивилизация“:

Анка: За Бога, какво зло съм ти сторила, та си тури да ма излъжеш, да ма измамиш? Пресили невинността ми, озлочести младините ми! Какво по-голямо злотворство от това?

Маргариди. Да прощаваш, мадам Аннет. Това не е злотворство, а е една от онези добри роли, които може изигра само един цивилизован кавалер като мене. На вас, игнорентите, които не виждате по-далеч от носа си, това ви са вижда злотворство, ала не е тъй. Това е роля, която аз ви изиграх.

 

Роля?! Каква роля?! – пита  смаяната публика.

Как каква – социално изградена роля, отговаря член 3 на Истанбулската конвенция.

 

Пол означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и мъжете.

 

А кой ще ни каже коя „роля“ се смята за подходяща от „определено общество“ за мъжете и жените?

 

Е, как кой?! GREVIO.  

 

Нали се разбрахме?

 

Или не сме се разбрали? 

 

Добре. Тогава нека започнем от въпроса – туй нашата национална държава къща ли е,  или курник, в която всяка феминистка кукувица може да снася своите яйца във вид на „думи-куфар“? 

 

И никога да не забравяме, че когато кукувичетата се излюпят и пораснат, първата им работа е да изхвърлят от гнездото собствените пиленца на птиците, които доверчиво ги отглеждат.

 

Анадънму?

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Дървен Господ

  23 Дек 2017 13:36ч.

  Непосредственият и най-логичен извод от статията е, че боят е неотменна и задължителна част от живота, за да го има тоя живот въобще. И че една бивша министърка на онова и сегашна на това, май трябва да си го получи. Както и тия дето пеят в хора с нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Станислав

  23 Дек 2017 14:27ч.

  Блестящ коментар!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джордж Сорос и съмишлениците му глобалисти

  23 Дек 2017 14:48ч.

  са престъпници или целият свят е полудял, щом не го разбира. Слава на Бога, че сме се изложили пред Европа, за сега! Браво на автора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васик

  23 Дек 2017 18:13ч.

  От оригинала (на английски и френски) се разбира, че в самата Конвенция се прави разлика между sex и gender. Не е ясно защо обаче самият Съвет на Европа е разпространил българския превод, в който точно полът означава социални роли (а не социалният пол) и gender-based violence става "насилие, основано на пола".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  23 Дек 2017 20:27ч.

  В заведенията във Варна тоалетните вече са "унисекс". Добре, че все пак имат врати, ама не се знае докога. С тия анадолски и диарбекирски конвенции, които миришат на вкиснало брюкселско зеле... Моето поколение криво-ляво ще си изгледа децата, обаче за внуците ни (дай Боже да ги доживеем) се страхувам, че ще бъдат подложени на страшни извращения. Думите "момче" и "момиче" ще бъдат забранени, така както сега е забранена думата "негър" в някои страни. Вече има доста признаци за отварянето на прозореца на Овертон у нас, но за съжаление родителите не ги забелязват. Например никой не забелязва (или забелязва, но не се вълнува), че редовно в училищата върви пропаганда на свободния полов живот. Учениците получават презервативи и биват насърчавани към сексуални контакти. Разбира се, това върви под маската на "образователни" кампании за вредата от СПИН и други болести, но истинската цел е циганизацията (деца раждат деца). Някакви смрадливи НПО-та са се заели със сексуалното възпитание на тийнейджърите и са напълнили youtube с клипове, в които една лигава актриса обяснява на невежите ученички, че е много тъпо да са девствени. Това също минава за "образование" и се рекламира по "Хоризонт".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  24 Дек 2017 12:01ч.

  Хайде нещо по-смислено пред Коледа от същия регион :Реставратори снеха къс по къс подпорни колони, блокове и орнаменти от Желязната църква в Истанбул. Замениха разядените от корозията детайли, реставрираха помилваните от времето. И наново парче по парче съградиха обновения храм, който е единствената църква от желязо в света. Повече от 30 майстори от Турция в продължение на 7 години са направили мащабната реконструкция, за която община Истанбул е осигурила 15 млн. лири. Църквата вече грее срещу водите на Златния рог, в момента се извършват довършителни работи в двора. Една дребничка и крехка на вид жена, но с титанична енергия, стои зад мащабната реставрация. Архитект Фикрие Булунмаз е в професията от 35 години и е участвала и в ремонта на части от друг знаков обект в Истанбул - църквата „Св. София”. Но работата си по Желязната църква счита за върха в кариерата си. Първоначално изглеждаше, че е налице само олющване на храма, но при по-обстоен оглед се установи, че носещите колони са полуразрушени, разказва арх. Булунмаз. Затова дебелината на подпорите е увеличена от 10 на 15 см. Някои от колоните се оказали почти „изядени” от ръжда и корозия. Те са сменени с нови. Сваляхме елементите един по един, номерирахме ги, реставрирахме ги или ги заменяхме с нови и ги връщахме на предишните им места, разкрива технологията на работа арх. Булунмаз. Преди да се изработят новите детайли, е правено изследване на материалите на предишните, за да се постигне максимално доближаване до оригинала. Това е най-мащабната реставрация в историята на църквата, предишните частични ремонти не са помогнали особено и дори отчасти са влошили състоянието . Ако не беше възстановена цялостно, църквата щеше да бъде напълно унищожена до 10-20 г., прогнозира архитектката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Камелия

  24 Дек 2017 23:02ч.

  Саше, слугуваш на Каракачан ага в МО. Нал знаеш, че сички военни министри отиват или на светски съд, или пред Божия съд. Комисионни не зимай, нито си искай, не се лакоми. Аферата в БНБ ти се размина, тук - едва ли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  26 Дек 2017 13:33ч.

  Всичко това се случва, защото хората не правят разлика между управлението на двата свята, в които всеки от нас съществува. Има външен свят, в който се организираме, строим си пътища, градове, граници и се пазим от злодеи заедно, спазваме общи правила. Има и вътрешен свят, който е на нашите чувства, мисли и убеждения. Вътрешният свят е неприкосновен, поради вродената ни СВОБОДНА воля, която е свързана с нашето естество на висши същества. Ако няма свободна воля, няма висши същества, без нея ставаме добитък. Там, в нашето лично търсене как да приложим волята си, се коренят и началата на творчеството и вдъхновението. Нашият поглед по морални и житейски, образователни и научни въпроси, трябва да бъде напълно свободен, както казват учените, подлагай всичко на съмнение. Само и единствено по този начин, по-надарените от нас творят прогреса и спасяват човечеството от упадък и разложение. Различните погледи към живота имат вътрешно противоречие и не могат да се прилагат универсално. Налагането на един унифициран поглед насилствено, би означавало трансформирането на човешката раса в раса на примати. След години на вражди и противопоставяне, хората успяха да запишат в хартата за правата на човека едно основно право на човека, да проправя собствен път, да се отделя от общото, да има последователи в политиката, науката и образованието, също и морала. Да може да има общества на трансджендъри, тяхна воля, но да може да има и общества на мъже и жени, които разбират пола си като преди всичко духовна дарба и я развиват. Неща от такъв порядък не могат да се налагат със закон над всички, от политици. Защото политиците нямат власт във вътрешния ни свят. И ако настояват да ни мачкат, само ще се върнем към времената на горене на книги и преследване на еретици. Докога? Какво ще преследваме днес, майка, която възпитава момичето си като момиче и баща, който възпитава момчето си да бъде мъж? Семейства, които ползват учебници извън политическата конюнктура? Нека тираничните душици спрат да се крият зад думи, които не им отиват, като либерали и демократи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васик

  26 Дек 2017 16:01ч.

  Документът, който се обсъжда, е със заглавието "Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие" (тя е истанбулска, колкото договорът от Маастрихт е маастрихтски). В целия текст няма да откриете нито веднъж думи като трансджендър, хомосексуализъм, лесбийство, смяна на пола, унисекс (тоалетни). Фамозните полови стереотипи въобще не са рядко явление, а всяка вечер ги гледаме в рекламите за македонска наденица: "Тая Стойка голем дзвер, бе" и подобни мъдрости. Когато Бойко Борисов казва "На мен жена не ми е давала ултиматум или ако си го е позволила, отдавна не е в живота ми", думите му предизвикват срам, а не гордост. Бай Ганьо обаче се гордее с половите стереотипи, как така ще ги преодолява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аннет

  26 Дек 2017 17:58ч.

  Ах, мошу Васик, кажете им на тез игноранти-как е в Европата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДРЕМЕ МИ!

  26 Дек 2017 21:18ч.

  Тоя бе говорител на БНБ, като фалираха КТБ. Сега ще фалира и МО. А дано!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кукуряче,

  27 Дек 2017 7:37ч.

  Състоянието на тези, които живеят в два свята, се нарича шизофрения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  27 Дек 2017 11:23ч.

  Нямам предвид раздвоение на личността, а реализацията на личността в обкръжаващия свят. Според Юнг, хората са толкова по-болни и нещастни, колкото по-голяма е разликата между това как живеят и как искат да живеят, т.е., когато са принудени да си кривят душата, за да се впишат в общество с различен морал от техния. Поради тази причина обществото не бива да насилва личността да се променя в някакъв универсален, което е смисъла на моя пост. Единственият, който може да реши да се променя е самия човек, точно за това и аз няма как да изисквам от теб да не се държиш фамилиарно просташки, по което те разпознавам, където и да пишеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шушана Христоскова

  29 Дек 2017 1:32ч.

  Кой е този човек, се питаш на пръв поглед. Може би. Но достатъчно е да започнеш да четеш неговите поръчани и платени брътвежи, за да се увериш, че се касае за болен мозък, който може да се изразява единствено с езика на омразата. И то по това време на годината, а уж бил минал през /псевдо/- христиански организации. Всъщност, поинтересувайте се през колко партии и фракции е минал, за да се запре да обслужва другия основен бълвач на омраза- Каракачанов. Е, то като си бил без работа/ не се изненадваме при такъв ум!/, защо да не вземеш куп пари да поплюеш на воля по това време на годината, под заслона на /не/наялия, но налелия се с власт Каракачанов. Това по въпроса за парите, те са в основата, както и психопатията. Но къде е сексуалният елемент, бихте попитали. Тук е, навсякъде, във всеки порив и израз на мизогинията на авторчето. Да, защото мизогинията е също в основата на брътвежите му, мизогинията е оръжие на импотентните физически, духовно и интелектуално мъже. Те това и толкова могат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи