Кристалина Георгиева: 2020-а е най-лошата година след Голямата депресия

Кристалина Георгиева: 2020-а е най-лошата година след Голямата депресия
"В МВФ проучихме предишни епидемии, ТОРС, H1N1, Зика. Те показват, че неравенствата се увеличават по време на епидемии, засягайки най-уязвимите. Това ме тревожи в световен мащаб. Пандемията ни напомня значението на мрежите за социална сигурност. Всъщност най-добрата мрежа е по-скоро въже, което помага на хората да се изкатерят нагоре. Неравенствата - липса на достъп до образование, на финансово включване - отслабват производителността и растежа на една страна като цяло. Борбата с неравенствата е от полза за социалния климат. Спомнете си всички тези демонстрации през 2019 г. във Франция, Чили, Ливан. Хората излязоха на улицата, защото нямаха надежда за по-добър живот. В това отношение тази криза е възможност. Трябва да я използваме". Директорът на МВФ Кристалина Георгиева, която наследи през 2019 г. Кристин Лагард на този пост, даде интервю на пет големи международни издания, сред които "Фигаро". МВФ ще актуализира прогнозите ди на 26 януари.

 

- Каква обещава да бъде 2021 г. за световната икономика?

 

- Годината започва с безпрецедентна надпревара между вируса и ваксината. Ние сме в процес на актуализиране на оценките си за растеж за 2020 г. и на прогнозите за 2021 г. Те очертават по-малко мрачна картина от последната ни прогноза през октомври, главно благодарение на изненадващото съживяване през третото тримесечие. Все още се сблъскваме с огромна несигурност за излизането от здравната криза и ще продължим да бъдем изправени пред трудни времена. Вътрешните неравенства и неравенствата между страните се увеличават. Но има огромни възможности за структурни промени.

 

- Какво ви прави малко по-голям оптимист за 2021?

 

- 2020 г. беше най-лошата година след Голямата депресия (от 1929 г., бел. ред.), но тъй като навлизаме в 2021 г., можем да кажем, че ситуацията е по-малко лоша поради три причини: паричните политики и бюджетните мерки в развитите страни бяха висотата на „каквото и да струва“ на Марио Драги. Второ, страните успяха да се адаптират бързо към променящите се обстоятелства. Например Япония и САЩ предприеха нови мерки за бюджетна подкрепа, тъй като ситуацията се влоши. Трето, с течение на времето се справяме по-добре с пандемията, приспособихме се към цифровата икономика, към тези индивидуални бариерни жестове и преди всичко разполагаме с ваксини.

 

- Какви са вашите приоритети за тази година?

 

- Трябва да се стремим към траен изход от здравната криза. Искам да подчертая, че ваксинацията ще бъде неравномерен процес между страните и между регионите. Това означава, че някои ще излязат по-бързо от други. За да се ускори съживяването, ще бъде необходимо международно сътрудничество, за да се гарантира, че имунизацията достига до страните със средни и ниски доходи. Това може да включва преразпределение на ваксини, които страните са поръчали в големи количества, към нуждаещи се страни. Ако ускорим ваксинацията в света, неговият БВП може да нарасне с 9 трилиона долара до 2025 г. 60% от тази сума ще отиде за развиващите се страни, 40% за напредналите икономики, така че ще бъде от полза за всички .

 

Трябва да спрем и обърнем опасната тенденция на разминаване между богатите и бедните страни. Много развиващи се страни и страни с ниски доходи продължават да страдат и средствата им за действие са много по-слаби от тези на напредналите страни. Последните използваха еквивалента на 20% от своя БВП, страните с ниски доходи - 2%. И разбира се, техният БВП е много по-малък. Без координирана международна подкрепа, това разминаване ще се превърне в проблем не само за засегнатите държави, но и за световната сигурност и стабилност.

 

- Как да се противопоставим на тази опасност от нарастващи неравенства?

 

- В МВФ проучихме предишни епидемии, ТОРС, H1N1, Зика. Те показват, че неравенствата се увеличават по време на епидемии, засягайки най-уязвимите. Това ме тревожи в световен мащаб. Пандемията ни напомня значението на мрежите за социална сигурност. Всъщност най-добрата мрежа е по-скоро въже, което помага на хората да се изкатерят нагоре. Неравенствата - липса на достъп до образование, на финансово включване - отслабват производителността и растежа на една страна като цяло. Борбата с неравенствата е от полза за социалния климат. Спомнете си всички тези демонстрации през 2019 г. във Франция, Чили, Ливан. Хората излязоха на улицата, защото нямаха надежда за по-добър живот. В това отношение тази криза е възможност. Трябва да я използваме.

 

- Какво може да бъде мястото на екологичния преход при възстановяването?

 

- Действието за климата е печелившо, печелившо, печелившо. Печелившо за нашата планета, разбира се, печелившо за икономиката, защото може да създаде работни места, и накрая печелившо за хората, които могат да бъдат продуктивни в тази нова икономика, подпомагани от комбинация от тласък на публичните инвестиции и стимули за частния сектор. Освен това най-добрият стимул е очакваната траектория на цената на въглерода до 2050 г.

 

- Държавите и компаниите задлъжняват. Ами ако не изплатим всичко, както предполагат някои икономисти и политици, особено в Европа?

 

- Наблюдаваме натрупване на дългове и дефицити в развиващите се и напредналите страни. Това се случва в период на исторически ниски лихвени проценти с много, много голяма вероятност задълго да останат такива. Това дава възможност за действие срещу кризата с Covid и в полза на цифровия и екологичен преход. Когато тази криза остане зад гърба ни, което все още не е така, ще трябва да се заемем с проблема с дълга. Намирам обаче за много проблематично сериозно да се поставя под въпрос погасяването при вземане на заем. Това би било отклонение от функционирането на пазарната икономика. Въпреки това, в рамките на държавите, мерките трябва да бъдат коригирани така, че корпоративният и домакинският дълг да остане устойчив. С подобряване на ситуацията, парадоксално ще видим още фалити. Когато мерките за подкрепа постепенно намалеят, страните ще трябва да въведат стабилни процедури за справяне с проблемите на несъстоятелността.

 

- Трябва ли Китай и САЩ да направят повече, за да подкрепят икономиките си?

 

- Да. В Китай може да се направи повече, особено за прехода към нисковъглеродна икономика, за който страната се ангажира. Съединените щати също трябва да направят повече. Приспособимата парична политика е добра за цялата икономика, но има тенденция да благоприятства най-богатите - тези, които вече са в цифровата икономика и вече присъстват на финансовите пазари. Фискалната политика може да има ребалансираща роля. В САЩ част от населението е силно засегнато: нискоквалифицирани работници, млади хора, жени. Съединените щати могат да направят много повече, за да ускорят прехода си към нова икономика, благоприятна за климата, като организират преквалификация на работната сила, която няма да се върне на нивото си на заетост в сектори като туризма или ресторантьорството.

 

- Досега САЩ блокираха увеличаването на вашите средства за намеса (СПТ, специални права на тираж, „валутата на МВФ“). Какво очаквате от администрацията на Байдън?

 

- СПТ са един от инструментите, които могат да се използват за избягване на това различно съживяване. Досега не сме постигнали необходимия консенсус (между страните акционери на МВФ, бел. ред.) за ново разпределение на СПТ. Но държавите-членки искат темата да остане на масата. Ще работим с новата администрация веднага, след като встъпи в длъжност. Миналия март го представих на страните от Г-20 (новото разпределение на СПТ - бел.ред.), като един от начините за подпомагане на нововъзникващите и развиващите се страни чрез увеличаване на ликвидността. Един от аргументите срещу ново разпределение е, че 60% отиват в страни, които не се нуждаят от него, което е неефективно. Но през последната година казахме, че може да се вземат назаем неизползвани СПТ от някои държави и да се дават при облекчени условия на страни, които се нуждаят от ликвидност. Ще продължаваме да го правим.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

 

Коментари

 • шапкарев

  15 Яну 2021 9:21ч.

  Назначиха единствения кандидат Кристалина и кризата започна! И ний сме дали нещо на света и продължаваме да даваме! Един ден ще стане ясно, че България е била в основата на всички кризи в света. откакто свят светува, защото всеки който е пипнал България с мръсни ръце и с мръсни помисли го състига възмездието. Ето сега МВФ си има Кристалина. Не е ли това възмездие? А като си помислим, че възмездието грозеше локално само ЮНЕСКО, но му се размина за сметка на цялата световна криза, под егидата на Кристалина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • су лю е внучката ти

  15 Яну 2021 9:50ч.

  Госпожата си е крипто сталинистка по дифолт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  15 Яну 2021 9:56ч.

  Ехххх , ако можеше с мААне на рЪце да се ръководи к'вото и да е , то българопредателката КриСталинка щеше да най - добрият фюрер на Запад . Разбира се , само в нейна полза . Да го духат бедните ( от Мел Брукс : ,,Сътворенето на света" ) .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • реално

  15 Яну 2021 9:57ч.

  Джордж Сорос има пръст за внезапното издигане на Кристалина Георгиева за лидерския пост в ООН от българското правителство. Преди 1989 г. Румен Гечев, Стати Статев и Кристалина Георгиева отиват по едно и също време да специализират на Запад. За първите двама излязоха документи, че са вербувани от Първо главно управление на ДС, преди да заминат. За Кристалина не излезе нито ред, а тя се оказа с най-главоломната международна кариера. Еврокомисарката взе приз за принос към изграждането на "Отворено общество" .. Кристалина Георгиева завършваполитическа икономия и социология във ВИИ „Карл Маркс“ (днес Университетпо национално и световно стопанство) през 1976 г. През 1986 г. защитавадокторска дисертация на тема „Екологични политики и икономически растежв САЩ“ Започва научна кариера в УНСС през 1977 г., където се издига додоцент. Гостува в катедрите по икономика на Лондонското училище поикономика (1987-1988), както и в Университета на Южния Пасифик във Фиджии Австралийския национален университет, корпоративни финанси в Масачузетския технологичен институт и в Харвардското бизнес училищели от специализации в САЩ и Великобритания. През 90-те години бяхме в една катедра в УНСС. Въведохме преподаването на новия курс “Икономикс”, който смени дисциплината политикономия. Тогава и двамата току-що се бяхме върнали. Румен Гечев, депутат от БСП за Кристалина Георгиева. https://glasove.com/categories/skandalut/news/kristalina-georgieva-e-agent-na-ds-i-cru-

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • консерватизмът фрисейският квас

  15 Яну 2021 9:58ч.

  Карл Маркс е кръстен като християнин на седемгодишна възраст. Баща му е кръстен по-рано и се отдава на юридическа практика. От юношеските години Маркс се проявява като ярък антисемит. На 26-годишна възраст той пише статията „За еврейския въпрос“ (1844 г.), съдържаща следните мисли: „Коя е световната основа на еврейството? Користта. Какъв е световният култ на евреите? Търгашеството. Кой е неговият истински бог? Парите… Парите – това е ревнивият бог на Израил… Банкнотата – ето истинският бог на евреите!“. Евреите, според Марск, са псевдонация, обединяващото начало на която е изключително религията – юдаизмът, пропита с дух на презрение към човека като самоцел. Историческите условия за формиране на еврейството са подпомогнали превръщането на тази група в социална категория, явяваща се олицетворение на капиталистическото начало в човешкото общество. За да бъде преодоляно това начало е необходимо да се разтвори еврейството в окръжаващата го среда. Маркс отъждествява юдаизма с капитализма и от тази гледна точка подхожда към еврейския въпрос. Маркс определя евреите по икономически принцип – те са синоним на буржоазията. Оттук са и изводите, които прави той – с края на буржоазията, т.е. с революцията, ще дойде и краят на еврейския проблем. Маркс казва: „Химерическата националност на еврея е националност на търговеца и користолюбеца. Еврейският закон, лишен от основа и разум, е само религиозна карикатура на морала“.(международната търговия създава капитализмът, тази търговия е създадена от наднационалната междуеврейска търговия и връзки, те определят и банкирането-инвестирането в производствата за тази търговия, и патентите и науката, тоест и политиката)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • консерватизмът фрисейският квас

  15 Яну 2021 9:59ч.

  „Християнинът е бил от самото начало теоретизиращ евреин; евреинът затова е практически християнин, а практическият християнин отново става евреин. Християнството само на външен вид е преодоляло реалното еврейство… Християнството е възникнало от еврейството. То отново се е превърнало в еврейство… Ние виждаме в юдаизма присъствие на универсалния и съвременен антисоциален елемент, чиято историческа еволюция… достига своя пик в днешно време… Еврейството е еманципирало себе си типично по еврейски начин, придобивайки финансово могъщество и чрез него властта в света, и практическият еврейски дух става практически дух на християнските народи. Евреите са еманципирали себе си дотолкова, доколкото християните са станали евреи…“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • консерватизмът фрисейският квас

  15 Яну 2021 10:00ч.

  Християнството прокарва идеята, че всички са равни. Затова финансовият интернационал спуска джендърството, с което ще обърне християнството. Както обърнаха социализмът. И в разпитът на Кристиян Раковски е казано, че християнството е пречка, за световният елит, и знаем - че Чичо Томовата колиба, премахва робството. Вярва се, че тя е написана от Господ. Тоест християнската вяра в равенството, вдъхновява борбата и идеята срещу неравенството. Ако премахнат християнството, ще въведат кастовостта, пълната евгенична система, пълният фашизъм. И хората ще го приемат. ТОЕСТ ХРИСТИЯНСТВОТО Е ПРОГРЕСИСТКА СИСТЕМА, СЪЗДАЛА ЛИБЕРАЛИЗМЪТ И НАЦИИТЕ. Вярата на либералът Гладстон, съчувства на народите, и на българите, онеправданите. Така либерализмът дава държави на етносите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато перуанският съд

  15 Яну 2021 10:04ч.

  е произнесъл обвинение към "престъпни световни елити" за ковид кризата, е пропуснал Световната банка и международния валутен фонд, респ. и госпожа Сталинка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до "консерватизма и фарисейския квас"

  15 Яну 2021 10:15ч.

  Интересни постове, с повечето препостнати тези няма как да не се съглася. Без да посочвам контекст с цитиране, само ще кажа, че трябва да се прави разграничение между автентичното проповедно Христово Слово в евангелията и християнството като доктрина, създавана след Павел. Неслучайно Ницше нарече Христос "последният евреин" и това много ясно го виждат хората, които живеят автентично по Христа и следват наставничествата му без видими посредници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • самоубийството чрез само техногенна виртуализация

  15 Яну 2021 10:25ч.

  Онова, което може да се каже за съвременното (неолиберално) състояние на еврейската капитализация - тя повече фактически не притежава реални активи (въпреки окупираните от НАТО и Израел територии), доколкото е подчинена на лицето на цифрата (луи-цифер), т.е. доколкото се е виртуализирала само технологично, за да използва за господство и печалба промеждутъка на изоставане на реално от виртуално в полза на второто. Въпросът е обаче, че има осъзнати сили извън неолибералната монетаристка парадигма, които мощно действат ционистите от борсовките да започнат да живеят според заработеното и те, в качеството си на новите избрани, "съкращават мощно времената", както е (пред)речено в Писанието. Въпросната мощ изхожда главно от ресурсната самодостатъчност на русия, която единствена разполага с потенциални активи на реална капитализация, равна на сумата от всички останали реални активи... а освен това и далновидно е създала и натрупала военните сили и средства, с които да може да защити бъдещето си. Не стоят така обаче нещата със само зацифрената, т.е. мнима пред лицето на новите варвари, капитализация на техните сили и средства. Затова все повече ще наблюдаваме онова, което се нарича "ускорено сгромолясване" на еврейската легенда, крепяща и разпростираща мита за либералния западен капитализъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  15 Яну 2021 11:11ч.

  И ти си най-лошия възможен избор на българска за такъв висок пост, но нейсе...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оффф

  15 Яну 2021 11:14ч.

  Аман от гнусни баби! От къде ги намират такива?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оффф на 15.01.2021 в 11:14

  15 Яну 2021 11:20ч.

  От ЦК на ДКМС, друже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  15 Яну 2021 14:00ч.

  Ми нали това е целта на цялото мероприятие. Що се правим на неразбрали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз питам

  15 Яну 2021 14:38ч.

  Защо на официалната страница на Световната банка може да се намери информация за вноса и износа на диагностични тестове и апарати за ковид-19, много преди 2020??? Как ви изглежда това: COVID-19 Test kits (382200) imports by country in 2017? И ако ви звучи "успокояващо" има и други години. Пак преди 2020, когато се"появи" непознатия/познат за някои/ вирус. Когато Кристалина обяви притеснението си за евентуален провал на масовата ваксинация, това притеснение не е ли свързано с плана 2030? Ето този план: https://www.forbes.com/sites/worldeconomicforum/2016/11/10/shopping-i-cant-really-remember-what-that-is-or-how-differently-well-live-in-2030/?sh=76d9ef7a1735

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Агирре

  15 Яну 2021 15:10ч.

  Не мога да разбера защо тази жена е толкова щастлива, винаги когато обяснява, колко лоши са нещата? Това говори за емоционална незрялост. Пак - депресия, лоши години и тя хпилена все едно разказва какви нови видове сладолед ще си купуваме лятото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • евронарком

  15 Яну 2021 15:54ч.

  Защо е щастлива ли? Защото, като всеки демократичен дебилитант, не разбира от нищо друго, освен от медийни щампи, клишета и повтаряне на либерални мантри. Впрочем, преследването на щастие, манията да изглеждаш щастлив и в крайна сметка щастливото пребиваване са пряк резултат от модерното потребителско зомбиране през ХХ и ХХІ век, такова нещо в предни векове е нямало.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Илф и Петров

  15 Яну 2021 16:09ч.

  За такива като Сталина вече се допуска само "член на клуба Рога и Копита" , иначе гумата !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  15 Яну 2021 18:52ч.

  На нашето "слънце", което изпържи и нас и Планетата, с възможния избор на Бокова, за Генерален секретар на ООН, си му стои, тоя Голям камък, в градината. А за помагачката, на дълбокото, Георгиева, по-добре нищо. Добре е Българите, да имат памет, на 4 април.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  15 Яну 2021 20:20ч.

  Тази, ако някой я запомни въобще, ще остане в паметта с това, че когато си отвори устата казва единствено неща които са известни дори на пеленачетата. Предполагам, подписала е безброй доклади изготвени от други бачкали денонощно да оправдаят поредното безумие. Най-героичната и постъпка изглежда са обиколките из наводнена България върху БТР зад широкия гръб на премиера. Такава е обаче длъжностната характеристика на всеки мениджър - по-малък или по-голям - празни приказки, налагане на наказания и гонка на подчинените, губене на времето на опитващите се да правят нещо полезно и разбира се лично облажване и влажен поглед смирено отправен към сайбиите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вжвж

  19 Яну 2021 10:38ч.

  Марксистката сталинка трябва да се национализира и прати в лагер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • .....

  19 Яну 2021 14:22ч.

  срамувам се че тази жена е българка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а какви ли

  20 Яну 2021 16:16ч.

  ги е вършил баща и като командир на щаба на граничните войски в Любимец Свиленградско

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи