Кремъл се опасява от възобновяване на гражданската война в Украйна и повторение на Сребреница

Кремъл се опасява от възобновяване на гражданската война в Украйна и повторение на Сребреница
Кремъл се опасява от възобновяване на мащабни военни действия в Украйна, които ще представляват заплаха за сигурността на Руската федерация. Това съобщи в петък прессекретарят на руския президент, Дмитрий Песков, съобщава ТАСС. „В случай на избухване на военни действия и в случай на потенциално повторение на човешка катастрофа там, подобно на Сребреница, както президентът Путин вече каза, нито една държава в света няма да остане настрана", предупреди Песков. Той обясни, че заплахата от повторение на събитията от югославския конфликт в Украйна е свързана с неконтролираните действия на различни подразделения на въоръжените сили на страната, доминирането на националистическите настроения в тях, както и с подбуждането на омраза към населението на Донбаски републики.

Дмитрий Песков Снимка: ТАСС

 

"Кремъл се опасява, че гражданската война ще се възобнови в Украйна. И ако гражданската война и мащабните военни действия се възобновят близо до нашите граници, това ще представлява заплаха за сигурността на Руската федерация", подчерта говорителят на Кремъл. "Динамиката на развитие на тази ситуацията и динамиката на поведението на украинската страна като цяло създава опасност от възобновяване на истински военни действия.Украинската страна - това може да се съди по различни изявления - не отхвърля напълно идеята за военно решение на собствения си проблем с югоизтока".

Песков отбеляза, че в момента се развива изключително нестабилна ситуация на линията за контакт в Донбас.

„В случай на избухване на военни действия и в случай на потенциално повторение на човешка катастрофа там, подобно на Сребреница, както президентът Путин вече каза, между другото, нито една държава в света няма да остане настрана. И всички държави, включително Русия, ще предприемат мерки за предотвратяване на повторение на подобни трагедии. Всички страни по света, всички цивилизовани страни по света и европейските държави, в случай на повторение на Сребреница в югоизточната част Украйна ще противодействат на това по всякакъв възможен начин, за да се предотврати катастрофа“, заяви говорителят на Кремъл.

Песков обясни, че заплахата от повторение на събитията от югославския конфликт в Украйна е свързана с неконтролираните действия на различни подразделения на въоръжените сили на страната, доминирането на националистическите настроения в тях, както и с подбуждането на омраза към населението на Донбаски републики.

Ескалацията на напрежението в югоизточната част на Украйна кара Русия да предприеме мерки за гарантиране на собствената си сигурност, докато Руската федерация не представлява заплаха за никоя държава в света, подчерта Песков. Така той коментира изявленията на Държавния департамент на САЩ, че Русия е съсредоточила най-значителния контингент войски на границата с Украйна от 2014 г. насам. "Нарастването на напрежението, ескалацията на напрежението в Югоизточна Украйна определят мерките, които Русия предприема, за да гарантира сигурността си", каза говорителят на Кремъл. Песков нарече настоящата ескалация "достатъчно безпрецедентна", като отбеляза, че "това предизвиква безпокойство".

В същото време Дмитрий Песков подчерта, че „едва ли си струва да обясняваме на някого точните параметри“ на руските военни формирования на територията на Руската федерация и че „Русия не е заплашвала и не заплашва нито една държава в света“. "Но Русия е свободна да предприеме всякакви мерки, за да осигури своите законни интереси и своята сигурност", добави Песков.

От края на февруари ситуацията в Донбас започна да се влошава, въпреки споразумението за допълнителни мерки за осигуряване на прекратяването на огъня от 22 юли 2020 г. По контактната линия се възобновиха интензивни престрелки с убити и ранени и от двете страни. Украйна обвини републиките в Донбас в ескалация. Донецк и Луганск заявиха, че причината за това е неспазването от страна на Киев на юлските споразумения, посочва ТАСС.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • london

  09 Апр 2021 14:23ч.

  Преди малко агенциите съобщиха, че принц Филип е умрял.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  09 Апр 2021 14:28ч.

  Без съмнение съществуването на Украйна е гигантска заплаха за Русия. И наистина, както казва Песков трябва да се вземат мерки. Всички цивилизовани страни го правят. Примерно САЩ и Англия взеха мерки и укротиха сръбския диктатор Милошевич, който изкла Сребреница. Русия е задълна според член 57 на устава на ООН да предотврати "хуманитарна катастрофа" в Украйна !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тц тц тц

  09 Апр 2021 14:28ч.

  Сега ще се върне като вирус и ще ни изтреби или който копае гроб...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обер-лейтенаант Шулц

  09 Апр 2021 14:58ч.

  Мирише непоносимо на 1.09.1941, полско-германската граница.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маркс

  09 Апр 2021 15:07ч.

  С две думи, ако "их там нету" бъдат нападнати от техни хора преоблечени с украински униформи, руската страна ще защити Донецките освободители и ще се спре чак при Киев и на Днепър. Понятно, историята се повтаря /Полша-Германия/, но този път като фарс. Другари, това го е казал вашия любимец Карл Маркс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нали така?

  09 Апр 2021 15:51ч.

  Украйна е страна по Минските споразумения, за които има резолюция на СС на ООН. Така че Русия би следвало да спази ангажиментите си към военно умиротворяване при възникнал опит за масови кланета и геноцид на рускоезично население в Донбас, както е по резолюция. Сребреница, възпявана от западните апологети като недостатъчна натовска решителност, няма да бъде повторена - РФ поема ангажимента си на гарант съобразно казуса. Западът може да бъде спокоен на примера на Сребреница относно Донбас, защото явно Русия си е извлякла исторически поуки не само на основа на историческото събитие, възпявано в епоса на антисръбските действия на Запада, но и Русия вярва в западняшката загриженост за неповтаряне на прецеденти, именно по линия на партньорските си взаимоотношения със Запада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 888

  09 Апр 2021 15:56ч.

  Ако трябва да бъдем сериозни, Песков направо театрално се е избъзикал с тия западни и уркаински създатели на кьорфишеци около някаква предвоенна подготовка; съдържанието и тонът, с които е казано всичкото това, би следвало да предизвикват повече зловеща тревога в западните страни, отколкото пренебрежение или усмивки, защото когато Русия говори така, очевидно е наясно, че облайването по медиите все още не е способност да се действа и най вече да се воюва успешно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елеонора Митрофанова

  09 Апр 2021 17:00ч.

  Вярно, русия не заплашва само една отделна страна, а света като цяло с путинизма като нова версия на нацизма

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "путинизма като нова версия на нацизма"

  09 Апр 2021 18:05ч.

  Стига дрънка врели-некипели. Само на дебил може да хрумне нещо подобно. Путин не е Сталин, той е почти либерал и много мек, а на свой ред сталинизмът, който бе стоманен като режим и обноски, победи хитлеризма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голи сме, но сме въоръжени

  09 Апр 2021 18:21ч.

  "Северна Корея сега се намира в най-лошата ситуация в история в историята на страната", заявил лидерът на страната Ким Чен Ун в обръщение към членовете на Трудовата партия на конференция в Пхенян, съобщи държавната телеграфна агенция. Той признал, че КНДР е изправена пред недостатък на храни и икономическа нестабилност. Ким сравнил ситуацията с големия глад от 90-те години, когато заради недостиг на храни загинаха от 600 хиляди до 2 милиона души. В момента в КНДР цената на килограм царевица превишава една средна месечна заплата. Според ООН от глад са заплашени около 10 милиона души. Експерти, цитирани от Associated Press предполагат, че Ким Чен Ун се намира в най-тежкия момент от своята кариера. Изолацията на страната заради пандемията предизвика криза в икономиката, а влошаването на жизненото ниво в страната е резултат от десетилетията безстопанственост и парализиращи санкции, въведени заради ядрената програма на авторитарния режим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елеонора Митрофанова на 09.04.2021 в 17:00

  09 Апр 2021 18:50ч.

  Sin, това ли е новия НИК? Дано истинският собственик, те потърси скоро. Да види, дали си и, "син"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • vlado 157

  09 Апр 2021 19:42ч.

  Както се казва ако ти е писано да се удавиш ,няма да се обесиш!Тъпите украинци не могат да разберат,че провокирайки Русия само намаляват квадратурата на страната си.И това е защото слушат краварите,а не гледат собствените си интереси.Както стана в България,слава богу ,ние територия не сме загубили ,но крадейки от всеки 2 лв единия Бойко с подкрепата на американците ни докара до просешка тояга,а пандемията така я управлява,че хората мрат като мухи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ

  09 Апр 2021 21:24ч.

  Не знам колко и как е настроението на границата на Украина и Русия. Но днес, след като излезе в мрежата окръжното на Генерал-Губернатора Мем-Сахиб Херо Мустафа да ни призова бързо да се оправяме с следизборната ни треска, щото имало планирани военни маневри на НАТО за месец май – юни, в които и ние с гайдите трябва да участваме, преди малко по Нова Нюз се изцепи онзи иначе интелигентен разбойник Мишо Константинов (който трябва да бъде съден за систематическа диверсия и на последните избори) и започна да вие чакалски, че България е пред война, която започва в Черно Море и в която щяла да бъде нападната, и че трябвало веднага да си изберем силен и опитен политик (разбирай пак да викнем Бойко Борисов) който да ни преведял през бурята…Очаквам скоро в същия дух и онзи търговец продал България за 115 милиона $ в Нато преди около 15 години – Монката Паси в Панорама, и той същата песен да ни запее на фалшива тоналност… А истината е малко по-настрани: Дали ще се запали войната в Украина не зависи нито от руснаци, нито от украинци в тяхното болшинство. А зависи от САЩ и американците, които много искат да воюват с Русия, но не сами(не им стиска) а чрез своите источно-европейски пудели, а защо не и нас да излъжат да мрем за техните интереси. Тука даже не става въпрос и за сделка за военни наемници – получаваш еди колко си и отиваш да се биеш за нас. Тук ни насмитат като стадо овни, които трябва да ходят да избутат (или пък да нахранят) Мечката... Не е ли време да се организираме референдум и първи на бой да изпратим именно гореспоменатите ни национални разбойници-предатели??? А иначе троловете от по-горе могат да си дуднат и квичат за жестокия и кръвожаден Путин…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абсолютно вярно, Минаващия

  09 Апр 2021 22:50ч.

  Първи на фронтовата линия - Соломон Паси!!! Този храбрец, дето каза "майната му на православието" - да ходи сега във Варна и на лодка , с разпънат на североизток чадър, да пази Европа. България той я няма за нищо. Майната и. Нали е православна ..... .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  10 Апр 2021 1:09ч.

  Каква война ще води България с Русия? Кой луд си мисли, че българите ще тръгна да се бият. Ще преминат на руска страна под звуците на военния оркестър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  10 Апр 2021 3:52ч.

  В случай на геноцид към руското население в Донбас, руснаците ще възпроизведат т.нар. предупредителен изстрел. Т.е. ще изстрелят няколко хиперзвукови ракети към важни инфраструктурни обекти около Киев, и ще гледате шоу как Зеленски и сценаристите му ще се изнесат с космическа скорост извън Украйна, натоварили златния запас и др. ценни активи от държавната хазна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедо Йоцо

  10 Апр 2021 16:52ч.

  На борба ,другари на борба за мир в Украйна. Да подкрепим братята руси в усилията им да пазят мирът в Украина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майната

  11 Апр 2021 18:21ч.

  Тука виждам някакви хора които за "матушка русия" са готови да предадат всичко свято и мило .Хора, войната е нещо убийствено, тя убива животи и не пита чии са !!!! Първо Украйна, но като са тръгнали защо не и България, те и тук имат интереси.Нали Боко им подари газопровод ? Защо да не дойдат да си го пазят ??И много, много други интереси, най вече да прибират каквото може от тук.Както си беше ??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедо Йоцо

  11 Апр 2021 22:55ч.

  Ей,непрекъснато повтарям; Излизане от НАТО. Излизане от ЕС.Махане на валутният борд. Веднага ще се пориди лекаа инфлация ,която според Гечев ще е полезна за ръзвитието на стопанството. Връзване на левът към тугрицата ,една от наей-стабилните световни валути.И разбира се да се поканят руски икономисти ,за да ни покажат как се прави икономика. И разбира се руски зелени човечетае,които ще ни пазят от световното зло. Тоест гадното Саша. Путин,Бойко Димитров.Вечна дружба,вечва дружба. Да се равним по Мадуро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Бяндов

  12 Апр 2021 2:52ч.

  Гледам, и тук са налазили сороспии. Плоскоумни, полукрасиви и недоуспели сороспийки, които за възможността да се отъркат о нозете на задокеанските Сахиби (и чат -пат и отсамокеанските им васали ) са готови да вкарат България във война с напълно предвидими последици, включително до термоядрено остъкляване. Но като пукне първият изстрел, ще си хванат визата за "мечтания Рай"...а защо не си я хванат отсега?! Впрочем, има една историческа закономерност: винаги след война срещу коалиция, където е Русия, после тук се провежда съдене на виновните за войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи