КПКОНПИ видя опасна концентрация на милиарди при министри на ПП

КПКОНПИ видя опасна концентрация на милиарди при министри на ПП
Комисията не съгласува промени в закон и правилник, свързани с МФ и новото министерство на иновациите


 

КПКОНПИ видя сериозен корупционен риск в коцентрацията на ресурс и правомощия в две министерства, ръководени от хора на "Продължаваме Промяната" и несъгласувани, предлагани промени в закон и разпоредби в чисто нов устройствен правилник. Изискването за такова съгласуване на предлагани от изпълнителната власт актове е изрично записано в закона за антикорпуционната комисия. 

 

Първото от оспорваното сега от КПОНПИ изменение е в Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЗУСЕСИФ). Предложените промени предвиждат преминаването на дирекция „Централно координационно звено“ от администрацията на Министерски съвет в тази на Министерство на финансите. В мотивите на законопроекта не са посочени конкретни аргументи за необходимостта от предложените структурни промени, а законодателната промяна води до опасност от занижен контрол върху процедурите по управление на европейски средства", аргументират несъгласуването си от КПКОНПИ.

 

Оттам твърдят и, че концентрирането на множество правомощия в Министерство на финансите може да създаде условия за корупционен риск. По "тези причини и с оглед защита на обществения интерес, КПКОНПИ не съгласува предложенията за изменение и допълнение ЗУСЕСИФ".

 

Вторият отхвърлен от КПКОНПИ документ, е проекта на Устройствен правилник на новото Министерство на иновациите и растежа (МИР). И в него от комисията са установили индикации, представляващи рискови зони за корупция. 

 

Оттам разказват, че с проекта на Устройствен правилник на МИР, на новосъздаденото министерство се възлага управление и контрол на значителни средства, предоставени на България от Европейския съюз. Това включва управлението на пет оперативни програми, както и изпълнение на дейности по Националния план за възстановяване и устойчивост. Общият финансов ресурс за управление, без да се отчитат средствата по предходния програмен период, е в размер на 4 323 998 910 евро, изчисляват от антикорупционната комисия.

 

Съсредоточаването на управлението и контрола на значителен ресурс от средства по множество програми в една дирекция в новосъздаденото министерство "поставя предизвикателства както пред ръководството на структурното звено, така и пред изпълнението на програмите", смятат от антикорупционния орган. 

 

Оттам твърдят, че министерството се превръща в ключово звено, управляващо значителен обем от европейски средства, без надеждни контролни механизми. Фактът, че един и същи член на Министерския съвет е определен за зам. министър-председател по еврофондовете и е министър на финансите пък поставял  рискове по отношение на системата за контрол на всички нива на управление на средствата от ЕС. Според антикорупционната комисия по този начин, министърът на финансите се оказва в позиция да дава задължителни методически указания на сертифициращите органи и одитните органи във връзка с управлението на програмите, които са му подчинени.

 

От КПКОНПИ виждат проблем и в това, ръководител на Управляващия орган се явява министърът на иновациите и растежа, че той отговаря за процесите по програмиране, договаряне, изпълнение и мониторинг на средствата, а в същото време контрол на изпълнението се осъществява от министъра на финансите, чийто началник на кабинет е свързано лице, по смисъла на ЗПКОНПИ със същият министър на иновациите и растеж, твърдят още от комисията. Началник на кабинета на министъра на финансите Асен Василев е Виолета Лорер. Тя пък е съпруга на министъра на иновациите Даниел Лорер.

 

От КПКОНПИ информират, че анализа за установяване на индикации, предпоставящи възможности за корупционни рискове е изпратен на вносителите, както и ще бъде предоставен на Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ на Европейската Комисия (Directorate-General for Regional and Urban Policy, European Commission) – за сведение.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

 • въпрос

  01 Фев 2022 16:30ч.

  Всички знаем за 19 имота на Рашков. Някой ще посмее ли да напише колко са имотите на сем. Лорер? Повече от рашковите са, но колко?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ъхъ

  01 Фев 2022 16:41ч.

  КПКОНПИ много бързо забеляза РИСКА от корупция при новите министри, но за 12 години така и не видя и едно поне малко прегрешение на предишната власт. В същото време в Румъния натръшкаха две правителства народ в кауша и резултатът е видим : значително по-висок ръст на икономиката им и почти двойно по-висока минимална заплата в сравнение с България, която едва крета последна в ЕС....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съвпадения и случайности безброй

  01 Фев 2022 17:03ч.

  Министерство на иновациите и растежа (МИР) - Мир като Мирчев - Мир като Шалом - Мирчев като Шаломщайн. Случайно съвпадение ли е, че г-н Лорер е бил заместник-председател на еврейската организация "Шалом"? Когато професор по социология твърди нещо, каква трябва да бъде реакцията? Първосигнално го уволняваме, разбира се! Тука някакви се почувствали обидени от истината. Трябва да ги защитим! ПОВТАРЯМ: Не е вярно, че евреите искат да ни управляват! Тчк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  01 Фев 2022 17:52ч.

  Подхващайте ги!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е

  01 Фев 2022 18:17ч.

  Така е, уволнявайте достойни професори като Мирчев и наричайте българските патриоти "шепа нещастни фашисти", дайте ресурси за 6 млрд. на семейство Лорер и оставете самия Лорер да преговаря с албанеца Османи за правата на българите в Северна Македония...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей тва е Промяна

  01 Фев 2022 19:06ч.

  На КПКОНПИ да им се отворят очите за престъпленията на настоящата власт, а не само за тези на предишната... Остава само да проследим дали ще си останат само с виждането или ще предприемат и действия по казуса. Предполагам ще зависи "само" от новия му Председател, който и да е той.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По идея на министърката по ефективно управление и зам. премиерката Калина Константинова...

  01 Фев 2022 19:21ч.

  ... всеки ден се доставя в МС кошница екзотични плодове за 270 лв. Всеки ден ние, данъкоплатците, плащаме тези 270 лв. И пенсионерите, и безработните, и работещите бедни и всеки, който си купува хляб, лекарства и който и да е друг продукт, на всеки от които се начислява 20% ДДС, плаща тази кошница екзотични плодове за Калинка и приятели. Всеки ден! Само за месец януари събраното ДДС от сметките ни за тока надхвърля 100 млн. лева, а бюджетният излишък е 1 млрд. лв. по данни на МФ. Само че ние с децата и старците стоим на студено и гладни, а те разточителстват с кошница екзотика всеки ден. Колко ли са им разходите за тоалетна хартия и с какви екстри, мекота, пет био-еко-органик слоя, аромати и т.н.:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи