Коронавирусът в САЩ: Икономическа криза, Ню Йорк близо да бедствено положение

Коронавирусът в САЩ: Икономическа криза, Ню Йорк близо да бедствено положение
САЩ се превърнаха в страната, в която коронавирусът се разпростанява най-бързо, и заразените вече са повече от 32 хиляди души, а жертвите – 415. Около една трета от населението на страната е под карантина. Положението е най-тежко в Ню Йорк, където кметът на града Бил де Блазио съобщи, че до десет дни се очаква да има недостиг на медицински доставки. Президентът Доналд Тръмп, който първоначално обяви опасността от епидемията за фалшива новина, е подложен под все по-силен натиск. Той продължава да обвинява Китай, че не е направил достатъчно за ограничаване на заразата. На този фон планът на Тръмп за противодействия на отрицателното влияние върху икономиката на обща стойност 1.8 трл. долара среща за затруднения. Процедурен вот за помощта се провали в Сената, след като получи 47 от нужните 60 гласа. Лидерът на малцинството демократи в Сената Чък Шумър коментира, че предложението е предимно в полза на корпорациите. Това, което липсва според демократите, са повече гаранции за помощ на работещите.

 

 

 

Коронавирусът причини опасен спад в американската икономика, а шансовете за преизбиране на президента Доналд Тръмп изведнъж се оказаха зависими от една трудно контролируема ситуация, пише Джош Боук от Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

 

За следващите седем месеца Тръмп може да бъде принуден да води предизборната си кампания в страна, обхваната от страха от загуба на работни места, банкрути и болест. На американския президент, който постоянно изтъкваше възхода на фондовата борса и силата на икономиката като централен мотив за преизбирането си, ще му се наложи да поддържа забележителен баланс.

 

Много икономисти твърдят, че очакваното отпускане на федерални средства няма да предотврати рецесията. Служители прогнозират, че пакетът, който се обсъжда на Капитолийския хълм, ще бъде на стойност от около 1,4 трилиона долара, като, заедно с допълнителните мерки на Федералния резерв, финансовата помощ за американската икономика може да достигне два трилиона долара.

 

Фондовите борси вече се сринаха. Компаниите и училищата спират работа в опит да бъде овладяна епидемията. От молбите за помощи при безработица става ясно, че седмичният брой на освободените от работа може скоро да задмине най-лошите дни на Световната рецесия, тъй като милиони хора губят работата си. Според експертите в банка "Голдман Сакс" 2,25 милиона американци са подали молби за помощи при безработица през изминалата седмица - броят им е малко по-голям от всички работни места, създадени през цялата 2019 г.

 

Според Федералния резерв масовите съкращения в страната могат да доведат до 30% безработица през периода април-юни, което може да се окаже по-лошо от времето на Голямата депресия.

 

Възможно бедствено положение в Ню Йорк

 

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио предупреди, че градът е изправен пред остра криза заради недостатъчни медицински доставки.

 

В щата, който е епицентър на заразата в САЩ, са регистрирани над 15 000 случаи.

 

"Американците заслужават само чистата истина. Ще става по-лошо и през април и май ще е доста по-лошо", каза кметът Бил де Блазио.

 

Губернаторът на щата Ню Йорк Ендрю Куомо призова федералното правителство на пресбрифинг незабавно да се позове на Закона за производство за отбранителни нужди, който задължава частния сектор да произвежда стоки.

 

"Наредете да се произвеждат маски, защитни облекла и вентилатори", каза той, като посочи, че цените на тези артикули рязко скачат на свободния пазар.

 

Американският президент Доналд Тръмп разреши на три щата - Ню Йорк, Калифорния и Вашингтон - да задействат Националната гвардия в помощ на борбата с коронавируса.

 

Тръмп посочи, че местните власти не трябва да се безпокоят за средствата, тъй като заплащането на мисията на гвардейците ще бъде поето от федералното правителство.

 

Президентът съобщи, че е одобрил исканията на щатите за изпращане на оборудване и медицински материали.

 

"В допълнение на големите количества медицински доставки, наредих на Федералната агенция по извънредните ситуации да създаде 4 големи медицински центъра с по хиляда легла за Ню Йорк, 8 такива центъра с 2 хиляди легла за Калифорния, 3 големи и 4 малки центъра с хиляда легла за щата Вашингтон. Доставките за Калифорния и Ню Йорк ще бъдат направени в следващите 48 часа", каза той.

 

Доналд Тръмп призова американците да спазват предписанията на властите в борбата с коронавируса като социална дистанция, избягване на неналожителните пътувания и миене на ръцете.

 

По думите му страната преминава през голямо национално изпитание, но ще победи в борбата с коронавируса. В изказването си Тръмп обеща, че американската икономика ще достигне до небесата, след като пандемията бъде ликвидирана.

 

Преговори между републиканци и демократи за мерките 

 

В САЩ законодателите провеждат преговори за отпускане на икономическа помощ в отговор на разпространението коронавируса в страната. 

 

В неделя процедурен вот за помощта се провали в Сената, след като получи 47 от нужните 60 гласа.

 

Междупартийни разногласия могат да забавят отпускането на помощ както за американските граждани, така и за фирмите, които регистрират невиждани загуби.

 

Лидерът на малцинството демократи в Сената Чък Шумър коментира, че предложението е предимно в полза на корпорациите. Това, което липсва според демократите, са повече гаранции за помощ на работещите.

 

Лидерът на мнозинството републиканци Мич Маконъл критикува демократите като ги призова да подкрепят проектозакона.

 

"Идеята, че тук имаме време да играем игри с американската икономиката и американските граждани е напълно абсурдна", каза той.

 

По време на гласуването в неделя от залата отсъстваха петима сенатори, които са в карантина. Сред тях е и Ранд Пол, който обяви, че е дал положителен резултат при проба за Сovid-19.

 

Американският конгрес е пред изключителен натиск да даде зелена светлина на пакета от мерки. Tова може да се окаже най-голямата федерална намеса в икономиката.

 

Предложението за 1.8 трилиона долара цели да помогне на милионите останали без работа и на хилядите фирми, които се е наложило да затворят врати.

 

Министърът на финансите Стивън Мнучин смята, че предложението би дало на малките бизнеси достатъчно пари да платят на освободените служители за две седмици, а на голяма част от американците – по около 1 000 долара.

 

Демократите настояват за по-силни протекции за служителите и компенсация от четири месечни заплати за останалите без работа. 

 

На пресконференция в Белия дом Доналд Тръмп заяви, че не очаква да има проблеми с приемането му. 

 

"Според мен това не е много сложно: трябва да помогнем на работещите. Трябва да спасим компаниите", каза президентът, цитиран от АП.

 

Той допусна възможността да се позволи на конгресмените да гласуват от разстояние. "Надявам се, че можем да го направим, ако това е възможно. Но трябва да видим как ще работи", заяви Тръмп.

 

Тръмп: Китай трябваше да ни информира 

 

Тръмп изрази известно неудовлетворение от реакцията на Китай на коронавируса и отново обвини Пекин, че не е споделил ключови данни за епидемията. Китайските власти "трябваше да ни информират", подчерта президентът на САЩ. 

 

Той отново определи китайско-американските отношения като "много добри", но добави, че "бих оценил, ако ни бяха информирали за проблема три месеца по-рано".

 

"Щяхме да спасим много животи по целия свят", каза Тръмп.

 

Президентът на САЩ отново нарече коронавируса "китайски вирус". По-рано подобно изявление беше осъдено от Пекин, припомня АФП.

 

Тръмп отказа да посочи дата за рестартиране на американската икономика, която понесе тежки загуби от епидемията. 

 

"Не мога да отговоря на това", заяви президентът. "Това, което мисля, е че ще постигнем добри резултати и мисля, че американският народ беше изключителен", добави той. 

 

Източници: mediapool.bg, dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Предстои

  23 Март 2020 14:57ч.

  Сега предстои да се види моралният облик и ценностната система на американската популация. Гледам юрнаха се да си купуват оръжия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър Костов

  23 Март 2020 15:37ч.

  Няма ли кой да овърже с бялата риза лудия кравар и да го въдвори в психиатрията!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Май ще се окаже вярно, че този коронавирус точно за Доналд спретнаха медийното заразяване

  23 Март 2020 15:41ч.

  Щото, вярно, невярно, ако е вярно че Доналд Тръмп иска да въведе Гласс Стийгъл, ясно е Федералния резерв ще направи невъзможното, за да го спре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тепърва настъпва времето на конфузните изненади за США

  23 Март 2020 16:42ч.

  Настъпва времето на тоалетната хартия в САЩ. Затова е и презапасяването - щото зелената шума не важи. Луди пари се хвърлят в тая страна за какво ли не, включително за разузнаване. Накрая пЛезидентът им негодува, че Китай го изненадал. А той спомня ли си колко пъти неприятно се опитваше да изненадва Китай с рестрикции и санкции? Спомня ли си как обича се държи като някой самозабравил се нацистки диктатор спрямо всички останали държави, и как уби като куче един изключително заслужил във войната срещу ИДИЛ ирански генерал на улицата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Китайските власти "трябваше да ни информират", подчерта президентът на САЩ.

  23 Март 2020 16:59ч.

  А къде блеят американските власти, та вече седем години не информират президента на САЩ? https://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/kak-noviiat-smyrtonosen-koronavirus-zaraziava-kletkite-ni-5605011, връзката към публикацията в "Нейчър" работи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И аз мисля като него

  23 Март 2020 17:04ч.

  ПРОФ. ДИДИЕ РАУЛ: ГОДИШНО В СВЕТА 2,6 МЛН. УМИРАТ ОТ РЕСПИРАТОРНИ ИНФЕКЦИИ! ПОВЕЧЕ МОЖЕ ДА УМРЕМ ОТ ДРУГО, ОТКОЛКОТО ОТ COVID-19! ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВАМ КАКВО МИСЛЯТ ОНЕЗИ, КОИТО ОБРАБОТВАТ СВЕТА ПО ТЕЛЕВИЗОРИТЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  23 Март 2020 17:55ч.

  Икономиката не би трябвало да се срине, само защото от нея ще отпаднат бизнеси, които зависят от струпване на хора на едно място, като ресторанти, барове, нощни клубове и др. Това са бизнеси, които са предимно свързани с развлекателната индустрия, със свободното време. Нима човечеството дава основния си приход за приятно прекарване през свободното време? Всичко останало може да продължи да се развива, ако карантината не бъде неразумно строга.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леле, колко форумни идиоти!!!

  23 Март 2020 18:16ч.

  САЩ ще се справят. И ще излязат много по-силни отпреди вируса. Малко бавно се завърта колелото им, но ще го завъртят и ще направят каквото трябва. Тогава всички, пишещи тук форумни идиоти, вкупом ще питат защо САЩ, като са толкова силни не ни помагат... И пак ще се молят на САЩ!!! Ето едно сигурно нещо!!! Не плачете за САЩ, идиоти! По-добре помислете какво се случва тук, с децата и бащите ви. Помня шейсетте и седемдесетте години, когато САЩ и Запада бяха пред загиване... по думите на пак такива идиоти, като тукашните форумци... Ама май нещо не познаха... САЩ ще се оправят, както и Англия, както и Германия, Япония, Южна Корея, Сингапур и всички развити държави... Ще се оправят, защото имат достатъчно умни и образовани хора на разположение, за разлика от родината на Боко Тиквата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подкрепям Helleborus

  23 Март 2020 18:26ч.

  Страхът от корона вируса вече не е толкова голям. По-голям е страхът от проблемите с работата и доходите на хората. Мисля, че държавата трябва да помогне на българските фирми, произвеждащи родни стоки - в селското стопанство и хранителната индустрия, лекарства и медикаменти... Сега не е време за помагане на калпак. Да се помогне от държавата при създаването на нови работни места в родните отрасли. И никакъв внос. Никакъв!!! Да се осигури изхранване на населението и въобще някакви доходи, защото иначе ще стане страшно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скандал в САЩ!!!

  23 Март 2020 18:45ч.

  Скандал в САЩ!!! Доктор Фаучи, “вирусната операция COVID-19” застраховка на “Дълбоката държава” ли е? https://pogled.info/svetoven/amerika/skandal-v-sasht-doktor-fauchi-virusnata-operatsiya-COVID19-zastrahovka-na-dalbokata-darzhava-li-e.114507 /Поглед.инфо/ В САЩ избухва скандал с участието на сенатора Ричард Бър и няколко други високопоставени лица от същото ниво, след като стана ясно, че са изтеглили акции на стойност около 10 милиона долара точно преди пандемията на коронавируса. В тази връзка мнозина се чудят как сенаторите биха могли да предположат, че в САЩ ще има епидемия от COVID-19 и че трябва да бъдат изхвърлени всички активи, които в близко бъдеще ще станат повече от токсични. От това се учуди и съветникът по стратегията Грег Руббин, който зададе в “Туитър” няколко въпроса на Антъни Фаучи/на снимкта-б.р./, водещ национален експерт по инфекциозните заболявания, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помня шейсетте...

  23 Март 2020 20:23ч.

  На колко годинки си, детенце? За да помниш шейсетте, трябва да си поне на 75, нали? Не ти ли е време да си лягаш? Пийни си хапчетата и да не забравиш да си завиеш крачката, че пак ще сънуваш кошмари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  23 Март 2020 20:55ч.

  Май освен " Аз съм ,българче", медиаторите/модератирите ни в момента, трябва да научат и поговорки от народа ни ? Като примерно : " Да би мирно стаяло, не би чудо видяло.".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Леле, колко...

  23 Март 2020 21:17ч.

  Леле како, ти що си толкоз влюбена в САЩ ма? Щото, както те твърдят, победиха комунизЪма, или просто защото ги има? Наясно ли си изобщо колко абсурдна е светлата ти комсомолска вяра на дърти години в един колос на глинени крака, който се чуди какви маймунджулуци да прави пред света, за да оцелее поне с още един ден от неминуемото, което му иде? Или може би си влюбен в американския интернационален сбирщайн, чиято основа са всякакви заблудени типове, авантюристи, и най вече тарикати и мошеници? Или може би ги обичаш заради историята им, дето я нямат, или за културата им, дето е псевдо и изцяло популярна, или заради морала им, който е окастрен откъм миросърдие и добродетели извън тесния егоистичен интерес, или заради образованието им, което е скапано и нефелно за друго, освен за приложност и прословутата "американска мечта"?! Лелче, заседнала си дълбоко в съветските времена, и нямаш сили да излезеш от антикомунистическите щампи и клишета на ранния седесизъм, а светът мръдна много напред... и твоите любимци се оказаха сред губещите, а на всичкото отгоре се фашизираха, защото комай само фашизмът ще ги спаси от тотално скапване. Ей го на - вчера излязоха видеокадри за окупацията на мегаполиси от цели дивизии на армията им - и чернилките снимат военната техника и крещят като маймуни, нарамили цели бали с тоалетна хартия. В Северна Каролина нападнали и откраднали цял камион от свръхценната г*зпапирна стока. И сигурно ще попиташ - защо пък е тая страст към тоалетната хартия в свръхдържавата и суперсилата на всички земни кълбета.? Защото тя символизира аналния стадий, издаващ първичната сигурност, но и ужаса да не изгубиш мама от фокуса на вниманието си при бебетата. А работите отиват натам...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • препоръчвам

  23 Март 2020 22:40ч.

  Относно рухването на множество митове в тия дни: https://cont.ws/@alexandr-rogers/1619289

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До комуниста, две-три мнения назад

  23 Март 2020 22:49ч.

  Само като прочетох за нефелното образование в Щатите и ми стана ясен. Няма нужда изобщо да те коментирам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ala_Bala

  23 Март 2020 23:19ч.

  Потреблението е твърде високо за едни страни и прекомерно ниско за други. Не се страхувайте от падането на финансовите борси. Нищо не се е загубило, загубите са привидни, защото борсовите цени са раздути. Става поредното пресяване на истинското от мечтаното. Печалбите не могат да са безкрайни. Изходът е в разумното намаляване на потреблението, което може да стане само с овладяване на човешката алчност. Висусът не е виновен за краха на необоснованите очаквания, той само ги препъна за да се сгромолясат в канавката, не и във финансовата пропаст. Ако не беше Ковид 19, друго щеше да бутне мечтателите от пиедестала им. И да не плачем на чужд гроб. САЩ все още са собственици на световната парична система наложена след ВСВ. Та нали затова бомбардираха Япония с две от трите първи атомни - за да имат авторитета да я наложат. Техния дълг, ще го плати целия останал Свят, през търговията на горивата с $.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “От Русия с любов”

  24 Март 2020 2:53ч.

  Така се нарича операцията на руските химически войски в Италия. Русия изпрати 24 военно-транспортни самолета с медицински екипи и специално оборудване в жест на приятелство и добра воля на Италия, по искане на италианския премиер, ден след разговора му по телефона с Путин.. В същото време САЩ прекратиха участието си и изтеглиха цялата транспортирана в Европа техника и личен състав, за учението на НАТО “Защитникът на Европа - 2020”. Това са фактите, без коментар и анализи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нефелното образование в Щатите

  24 Март 2020 9:49ч.

  Джордж Даблю Буш беше обявил като образователен приоритет за САЩ учениците на 14 години да могат да четат и пишат. Тоест, при завършване на основно образование децата ДА МОГАТ ДА ЧЕТАТ И ПИШАТ! Иначе образованието в САЩ се е утепало, да. За богатите, естествено. Бедните са глупави и мързеливи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До комуниста, две-три мнения назад на 23.03.2020 в 22:49

  24 Март 2020 9:54ч.

  Дреме ми на калашника какво ти е станало ясно на тебе при условие, че изначално нищо не ти е ясно и си объркан повече от едно дете, макар да си вече на възраст. Нищо не ти е ясно с тая мъгла в главата, а и не само там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В същото време САЩ прекратиха участието си и изтеглиха цялата транспортирана в Европа техника и личен състав

  24 Март 2020 9:58ч.

  А защо я изтеглиха - защото ясно им се каза на САЩ с тоя жест, както виждаме дори и от самите западноевропейци, че война срещу Русия с криене зад гърба на европейците няма да бъде допусната. Руснаците са винаги там, където трябва. Бог да напътства и закриля братята-славяни от севера!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сръхдържавата на благоденствието

  24 Март 2020 10:38ч.

  Изгледайте как се разграбват магазини в Сан-Франциско, САЩ - и после не се чудете защо САЩ рекетират и източват целия свят (на базата на първичните инстинкти на населението си): https://politikus.ru/events/127244-v-san-francisko-nachali-vnagluyu-grabit-magaziny-nakazaniya-net.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “От Русия с любов” на 24.03.2020 в 02:53

  24 Март 2020 10:54ч.

  Темнейшия много го бива в символиката - първо, самолетите с медицинска помощ са военни, макар че МЧС има същите. Седмица след като американците изнесоха с военен самолет половин милион теста от Италия - ако бяха опитали да го направят с граждански самолет, нямаше да минат митница. Изборът на стикери със заглавието на русофобското романче с Джеймс Бонд също не е случаен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леле, тъпо та чак вдлъбнато!

  24 Март 2020 11:20ч.

  "Помня шейсетте и седемдесетте години, когато САЩ и Запада бяха пред загиване..." Ама сериозно ли? Така ли се вижда през розовите пиндоски очила?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До комуниста, две-три мнения назад на 23.03.2020 в 22:49

  24 Март 2020 18:55ч.

  -: )) Соросоидче, безродно, и при биволите е така, както е било при мускетарите, " Един за всички, всички за един ". Ти не си нито бивол нито мускетар, дрого ни чехълче/ едноклетъчно /.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи