Коронавирусът – епидемия или инфодемия?

Коронавирусът – епидемия или инфодемия?
Под това заглавие БиБиСи посочва проблема, за който самата медия досега не иска да говори: ужасяващата информация, разпространена от медиите по цял свят, е всъщност много по-страшна и манипулативна от реалните факти. Опитите да се възпрат някои от признаците на паника, всъщност само наливат масло в огъня. Масово и по цял свят излизат статии под заглавие „90% от тънките хартиени маски няма да ви предпазят от заразяване“, но досега са известни само три статии и едната е написана от американски журналист, в която се казва: „Хартиените маски са напълно излишни, но ако носите памучни ръкавици на публични места и си миете ръцете след всяко излизане навън, а вечер перете тези ръкавици, то вероятността да се заразите рязко намалява.“ Онова, което хората чуват е: „Няма смисъл да опитвате да се пазите – все едно, вие сте обречени!“

 

 

Каква е реалността, обаче? 

 

Университетът Джон Хопкинс в реално време отразява всеки случай на заразен човек по света, както и всички, които са оздравели. 

 

 

Както е видно от картинката, която показва към 9ч. сутринта на 28 февруари каква е ситуацията, от повече от 83 хиляди заразени по света, смъртните случаи са под 3 хиляди, но доказано оздравелите приближават 37 хиляди. От всички 2858 починали, 2682 са в Хубей, откъдето тръгна и самата зараза. В същото време пак в Хубей, оздравелите са 26 500.

 

Най-разпространена е заразата в Китай, където регистрираните случаи са почти 79 хиляди, като там излекуваните не с подръчни средства, а под лекарско наблюдение, са 36 100. На второ място е Корея с 2 хиляди случая, следват Италия с 655 заразени, 17 починали и 45 излекувани, Иран с 270 пациенти и Япония с 214. Интересното е, че японците традиционно излизат навън с предпазни средства, което е само още едно доказателство за тяхната неефективност.  

 

Защо обаче нито световните, нито локалните медии не посочват числото на оздравелите? В български информационни сайтове се споменава един оздравял германец. Това е. New York Times съобщава, че всички 16 заразени виетнамци до един са оздравели. 

 

Никъде нито дума не се казва за десетките хиляди, които са преминали заразата успешно. 

 

И още една тема се изплъзва от фокуса на публикациите: защо децата са пощадени? 

 

Преди два дни в китайския град Хубей, в дома си е намерено 6-годишно дете, чиито дядо е починал от заразата, но детето се оказва здраво – то няма нито температура, нито хрема. 

 

Случаят води до бурна реакция в социалните мрежи в Китай и обвинения, че неспособно в управлението на кризи правителство, за свое удобство създава паника, която превръща хората в по-големи жертви, отколкото всъщност условията предполагат. На въпрос към малчугана защо не е потърсил помощ, той отговорил: „Дядо каза да не мърдам оттук, защото отвън има лош вирус.“

 

Американският Inquierer изтъква, че вирусът е „много мек“ с децата, но учените нямат обяснение защо, нито каква е причината основния брой от починалите да са мъже. 

 

Таблица показва нагледно какво е разпределението на смъртните случаи по възраст в Китай към 11 февруари: 

 

Във възрастовата група от 0 до 9 години, няма нито една жертва; от 10 до 19 години е починало едно дете, а броят на смъртните случаи рязко се покачва с напредване на възрастта и достига 15 на сто при хората над 80 години. Средната смъртност е 2,3 процента само за Китай. 

 

Още в началото на февруари, от Китай съобщават за две новородени бебета, чиито майки дават положителен резултат за вируса дни след раждането им. И двете деца остават здрави, независимо, че са били с майките си в едно помещение. 

 

Учени от Китай през Америка до Европа подчертават, че младите и здрави хора, без придружаващи заболявания, не само прекарват леко вируса, но често дори не разбират, че са били болни, защото неразположението е кратко и незначително. Затова съществуват предположения, че поне в Китай броят на преболедувалите и оздравелите може да се окаже около 25-30 на сто по-висок от реално отчетените излекувани. Лекото преболедуване на здравите хора е и същинската причина за епидемичното разпространение на болестта. 

 

В крайна сметка, въпросът вече не в това къде ще се появят нови болни, заразени с коронавирус, а какво е здравното им състояние и на каква възраст са. Комбинацията „възрастен и болен“ увеличава многократно риска от фатален изход. 

 

Университетът на Единбург показва глобалните нива на смъртност при грипни епидемии  и цитира данните на Световната здравна организация (СЗО), които показват, че годишните нива на смъртност от поредния грипен щам са между 250 000 и 500 000 в различните години, като окончателната диагноза е респираторни усложнения.

 

През 2017 г. обаче смъртността рязко се покачва и достига до 650 хил. случая. В същата година, само заболелите от грип в САЩ са 44 милиона. Обобщението, направено от единбургския университет разкрива, че средногодишното ниво на смъртност от респираторни усложнения в резултат от грипа по света водят до 389 000 хиляди случая. Около 67% от тези случаи са сред хора на възраст над 67 години. Грипът води и до енцефалити, които дават много по-висок процент смъртност, но като цяло случаите на такива усложнения са много малко в глобален мащаб. 

 

Кризата с коронавирус се превърна в своеобразна тенис топка, която се прехвърля между политици, които говорят за вируси и медиите, които предпочитат да цитират хората на деня, наместо ежедневно да показват данните на университета Джон Хопкинс, например. 

 

Само в рамките на няколко часа американският президент Доналд Тръмп заяви, че Америка трябва да се готви за пандемия и че вирусът сам ще си отиде, както е ставало и с всички предишни вируси. 

 

Противоречивите сигнали на властите по цял свят създават и глобалното недоверие и така думите на разума и примерите, дадени от специалисти отстъпват пред хора с микрофони и маски на лицата, които изиграват сценки на героизъм в нещо като полу-военна обстановка. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Комплексно динамично инфо от проверени източници: https://www.worldometers.info/coronavirus/

  28 Фев 2020 11:36ч.

  А що се отнася за децата, официално няма докладвани летални случаи, но се случват, за съжаление ---> https://twitter.com/WBYeats1865/status/1227271853753827328

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирил

  28 Фев 2020 11:41ч.

  Медийна наслада е говоренето за заразени и умрели като сладолед на клечка в новините. Аз не съм чул досега за оздравели, но чух за повторно заразяване и това е с цел на още по-голяма паника. Медиите не са четвърта власт, а световни манитулатори

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Паниката и психозата са по-опасни от коронавируса

  28 Фев 2020 12:57ч.

  "Ку-треската в Етрополе е по-страшна от коронавируса. Смъртността вследстие на заболяването възлиза на 12%. За сравнение - при коронавируса тя е 3%, а при обикновения грип - 5%. Както хората се лекуват от грипа, така се лекуват и предпазват и от коронавируса." Това коментира пред NOVA директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В глобален план текущо 93% (36 780) възстановени срещу 7% (2859) смъртни случаи

  28 Фев 2020 12:59ч.

  Според ранната/прогнозната оценка на СЗО смърността от този вирус 2%. В момента в глобален план има докладвани доказани 44094 заразени, от които в леко състояние са 36003 (82%), а сериозни или критични са 8091 (18%). От текущата статистика по държави се вижда в кои държави всички заболели са оздравяли, а именно (маркираните в зелен цвят) във Виетнам, Индия, Русия, Белгия, Камбоджа, Египет, Непал, Шри Ланка ----- https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries Таблици и диаграми по различни критерии и тенденции ----> https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-cases/#case-outcome

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сравнение с други вируси

  28 Фев 2020 13:08ч.

  За сравнение, смъртността на случаите със сезонен грип в Съединените щати е по-малка от 0,1% (1 смърт на всеки 1000 случая), а тук 5% според д-р Кантраджиев. В глобален план смъртността от SARS е 10%, MERS - 34%, TORS - 9,6%, свински грип - 0,02%, а прогнозните данни според СЗО за коронавируса на Ухан (2019-nCoV) е 2%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-новите научни открития и знания за коронавирусната болест (COVID-19) в компилиран база данни от СЗО и препратки към други сайтове

  28 Фев 2020 13:33ч.

  https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/global-research-on-novel-coronavirus-2019-ncov

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  28 Фев 2020 15:41ч.

  Който претендира, че разбира от всичико, обикновено не разбира от нищо...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  28 Фев 2020 16:03ч.

  Мерките са заради това, че ако успеем да се излекуваме от вируса, той няма да се върне догодина, освен, ако някой китаец пак не яде прилепи алангле. Защото вирусът не е човешки. Струва си да се опитваме да се отървем от него. Паниката идва донякъде и заради необходимостта от тези карантини и цялостната промяна на живота ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глуподемия

  28 Фев 2020 16:55ч.

  Епидемия по телевизора, гледайте на живо 24часа 7дни в седмицата, забравете за безпаричието и крадливите господари, ще се мре, бе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Perry

  28 Фев 2020 18:43ч.

  Щамът "Андромеда"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сини талибани

  28 Фев 2020 20:50ч.

  Чрез изкуствено раздухвана пандемична истерия се прикрива тотален срив на западните финансови институции. Кризата в еврозоната от напускането на Британия е стиснала евробюрократите за гърлото и се чудят какви да ги мислят и редят, за да покрият резила си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами

  29 Фев 2020 1:07ч.

  Не медиите, а неадекватните власти у нас създават паника. Вместо да си вършат работата, да провеждат логистика по определен алгоритъм за заразни болести, те се шматкат пред ТВ камери с ПР от сутрин до вечер във всикчи новинарски медии. Липсата на доказан случай по-скоро е аргумент, че здравните власти не си вършат работата, а не че няма инфекция в България. За другите географски места по света причините са от друго естество. Не трябва да си заравяме главата и за истинските факти, които внимателно да наблюдаваме и предпазливо да коментираме. Проблем е дългият инкубационен цикъл и повторното заболяване на въстановени пациенти. Да не се окаже, че това е ретровирус (от рода на HIV).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  01 Март 2020 11:02ч.

  Всъщност аз от телевизията разбирам, че имало паника след народа. Защото там по-скоро успокояват и дори се шегуват с опитите за презапасяване с боб и леща. Всеки сам си преценява как да възприеме мерките за защита, разумно или панически, никой не е давал съвети да се изпада в паника. Все пак, ако с тези мерки може да се спести излишно страдание, защо да не се спести. Още в първите дни на болестта обясниха, че този вирус не поразява само големите бронхи на белите дробове, но и малките бронхиоли, т.е. прониква по-дълбоко от другите вируси. И предизвиква задушаване, а това със сигурност е мъчително. Не е въпроса само колко души ще умрат от грип, а и по какъв начин. Хуманността изисква да опитаме да ограничим подобна болест.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Председатель Московского городского научного общества терапевтов, профессор, академик РАМН Павел Воробьёв

  01 Март 2020 14:49ч.

  Коронавирус — «фейк всемирного масштаба»: ситуация полностью выдуманная? https://eadaily.com/ru/news/2020/02/28/koronovirus-feyk-vsemirnogo-masshtaba-situaciya-polnostyu-vydumannaya?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop&utm_referrer=https%3A%2F%2Fyandex.ru%2Fnews

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  01 Март 2020 18:01ч.

  на 01.03.2020 в 14:49 И какво казват твоите руснаци, че след като смъртността е ниска, (САМО двама възрастни загинали на кораба???) не бива да се вземат мерки? А втората новина е пълен абсурд, американците искат с карантината да навредят на китайците. Че американците ли накараха китайците да направят карантината в първия заразен град? Ако опасността не беше реална, самите китайци нямаше да предприемат такива крути мерки. Болестта там не е открита, защото са правили тестове, а защото нова болест, с по-тежки поражения върху дробовете и различна клинична картина е започнала да убива хората. Т.е. лекарите са дали сигнал, (преди да изследват вируса) че нещо различно и опасно се случва, което им е станало ясно по ефекта върху хората, вероятно и от рентгенови снимки. Иначе щеше да се подмине като обикновен грип. Не мога да разбера какво изобщо искат да кажат хората, които отричат болестта. Това, че има хора, които винаги и от всяко нещо ще извлекат полза, не е причина да твърдим... и аз не знам какво, защото се казва с недомлъвки. Вирусът е много дребно създание, но е причина за повечето ни страдания на физическо ниво и може да убива. Затова всеки нов такъв враг причинява и нова паника... докато му свикнем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До г-жа Helleborus

  01 Март 2020 20:22ч.

  Г-жо Helleborus, не пиши глупости за области (епидемиология, вирусология и пулмология), в които, както и във всичко останало, си ИГНОРАНТ! Замърсяваш форума!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутрьо ПРЪСТОВЕТЕ

  01 Март 2020 20:25ч.

  В США 38% регулярно пьющих пиво стали избегать покупки пива марки Corona. Соответствующее исследование провело агентство 5W Public Relations.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  03 Март 2020 0:06ч.

  на 01.03.2020 в 20:22 За разнообразие, оформи в главата си някаква мисъл, която ще е полезна на поне един човек и я напиши. Може новата емоция да ти хареса, понеже сега ползваш сайта единствено като отдушник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи