Коронавирус ефект - когато лубрикантът става дезинфектант

Коронавирус ефект - когато лубрикантът става дезинфектант
Три баби влизат в люта схватка за последната опаковка лубрикант в супермаркет, след като са убедени, че така изглежда дезинфектант. Най-младата от тях печели, а касиерката не счита за нужно да обясни, че продуктът за 7 лева в най-добрия случай ще овлажни кожата на бабчето-победител. Случката е истинска и е от голям български град. Фактът, че спорът е станал за последната опаковка, само подсказва, че търсенето на продукта е било неочаквано високо. Нуждата от гаранции за хигиена на всяко място и във всяка ситуация е най-доброто, което можеше да споходи света в резултат от коронавирус.

 

Не ти го давам, не ти го давам!

 

До този момент, освен явно потискащата за мнозина новина, че у нас никой не е диагностициран с коронавирус, което ни поставя сред изоставащите, като Сърбия, Турция, Словения, Черна Гора и десетки държави по света, се случи нещо ново и безкрайно ценно за общата култура: от всички медии ни говорят за хигиена. 

 

Най-неочаквано се оказа, че няма проблем училищните тоалетни да са заредени със сапун и дезинфектанти, че голямата тема всъщност е кога и как си мием ръцете, как кихаме, за да не заливаме околните, колко често се целуваме на улицата с познати, без това да е наистина наложително, колко често си перем дрехите. 

 

Същинското послание: няма значение дали си мъж, жена, дете, двуглав, извънземно или праисторически герой, преминал през времето – ПРОСТО СИ МИЙ РЪЦЕТЕ! 

 

За работодателите осезателно възникна въпросът: да пускат ли на работа служители със симптоми на разболяване, защото и другата страна на „болното присъствие“ излезе ярко на преден план: обикновеният грип води до много по-чести и сериозни усложнения, отколкото коронавирус. 

 

 Познавате това, нали! А кога Вие бяхте в тази роля?

 

Световният бизнес тепърва се осъзнава, че след производството на милиони ненужни за опазване на здравето хартиени маски, е време да се насочи към удовлетворяване на нуждите от еднократни хигиенни материали, чието търсене тепърва ще се увеличава в глобален мащаб. 

 

Архитекти по интериорно оформление по целия свят ще се замислят сериозно за ползване на врати, без да се налага натискане или завъртане на брави. 

 

Още една голяма тема ще започне да търси своето разрешение: безопасността на круизните кораби. 

 

В света годишно с кораби пътуват почти 29 млн. души и ако един кораб е преносител на каква да е зараза, само слизането на хората в населено място е вече риск за цялото местно население. 

 

Не е случайна фразата, че „заразата се разпространява като на кораб“. Исторически, ако един човек на кораб заболее, то всички други ще прихванат болестта. 

 

Мексико стана втората страна след Япония, която арестува туристически лайнер с доказан случай на коронавирус. Плавателният съд от серията MSC с 6000 души на борда пусна котва в пристанището на Козумел преди седмица. Корабът бе приет, след като му бе отказан достъп до пристанищата на Ямайка и Гранд Кайман, защото един член на екипажа е диагностициран с коронавирус. Всъщност на кораба е позволено да застане на док поради рязко влошаване на метеорологичните условия, което би усложнило много положението на всички хора на борда, обяснява губернаторът на щата Карлос Жоакин. 

 

Президентът на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор подчерта на специална пресконференция, че макар да е важно да се спазват медицинските мерки за ограничаване на заразата, „страната ни няма да се поддаде на масовата истерия, причинена от този вирус. Ние няма да затворим нито пристанищата, нито летищата!“.

 

Медиите показаха групичка от неколцина протестиращи, които настояваха пътниците да не бъдат допускани да слязат в Козумел, тъй като се страхуват за ефекта върху туризма, на който до голяма степен се крепи икономиката на регионите по крайбрежието. До този момент в страната с население от 130 млн. жители, която не може да се похвали като пример за изключителна хигиена, установените случаи са пет. На този етап мексиканските медии мълчат за мерките, предприети спрямо пасажерите на огромния лайнер.  

 

На 5 март круизният кораб MSC Opera с 2000 пасажери бе изведен в открито море от пристанището Пирея в Атина, защото австрийски турист, който преди това е бил в Генуа, а после е пътувал на борда на същия кораб, е диагностициран след завръщането си у дома в Австрия, но можело да е оставил зараза. Пътниците са извикани спешно да се върнат на борда на кораба, след като са започнали разходка из гръцката столица „поради въпрос от обща сигурност“. След това корабът отплава и макар да е продължил по маршрута си към Корфу, никой още не знае дали пристанищните власти на гръцкия остров ще допуснат корабът да акостира. 

 

Преди няколко часа круизен кораб от серията Princess е задържан на котва преди да влезе в пристанището на Сан Франциско, след като става ясно, че от общо 2500 пасажери 11 от тях и 10 члена на екипажа, са показали симптоми. Губернаторът на Калифорния Гавин Нюзъм обявява извънредно положение, след като става ясно, че 71-годишна жена, пътувала на кораба е починала в сряда – първият смъртен случай извън щата Вашингтон (където са пет). 

 

Специалисти обясняват защо корабът е възможно най-лошото (и най-сигурно) място, където може да се прихване вирус. Пример е от арестуваният в Япония Diamond Princess с 3700 пасажери на борда. Там починаха шестима души, 700 бяха заразени, а евакуацията на пасажерите ставаше поетапно и по думи на епидемиолози, провеждането на кампанията по ограничаване на заразата е било изключително неефективно, а целият процес отне около месец и всъщност наместо да се ограничи, заразата бе гарантирана сред възможно най-голям процент от затворниците на борда. 

 

В какво е проблемът на кораб? 

 

Само определен брой каюти са с отваряеми прозорци. Цикулацията на въздуха във всички останали каюти е много по-опасна за здравето, отколкото в самолет. На борда на самолет колкото по-далеч е човек от заразения, толкова по-малка е вероятността да се зарази, а престоят на борда на самолет, при най-дългия нон-стоп полет, е 14 часа. 

 

През януари, 2019 г. CNN излъчи репортаж, че на борда на пътническите лайнери се генерира замърсен въздух, който носи пряка опасност за здравето на пътниците и по своята замърсеност се равнява на градове като Пекин и Сантяго. Това твърди пред Блумбърг проф. Раян Кенеди от университета "Джон Хопкинс". Своите тестове той прави на кораби от серията Carnival, MS Westerdam, корабите Princess. 

 

Случайно или не, но смъртните случаи са именно на борда на кораб от серията Princess. Епидемиолог от "Джон Хопкинс" коментира: „Корабът се е превърнал в своеобразно „стъкло на Петри́“, а вътрешната вентилационна система напълно е обезсмислила затварянето на пътниците по каютите. 

 

Вторият кораб, който се явява пряка опасност за Камбоджа, заради заболели на борда, е от серията, посочена отново в репортажа на CNN -  Westerdam.  

 

Най-високият клас кораби обаче, които са от серията Seas и за момента са най-големите в света, нямат нито един регистриран случай, макар да предлагат по 2740 каюти на всеки от тях. 

 

Този кораб превозва 6000 души

 

На борда на Harmony of the Seas, например, работят служители, чиято основна роля е да накарат абсолютно всеки пасажер, преди да започне да се храни, да си дезинфекцира ръцете. Пред ресторант с няколкостотин места стои човек с китара, който подрънква на нея и по десетки начини изпява: „И не забравяйте да си измиете ръцете! Ръцете се мият – нали не забравяте!“. Диспенсъри с фотоклетка стоят от всяка страна на входовете към заведенията и зад тях стоят хора от екипажа, които гледат в очите всеки, който доближи и елегантно му препречват пътя, ако не си подложи ръцете под дезинфектанта. 

 

В последната вечер, когато навсякъде из кораба се носят тържествени прощални послания, всички готвачи и сервитьори се подреждат на стълбите на ресторанта и пеят за довиждане. И какво пеят? „Не забравяйте да си измиете ръцете!“ 

 

 

Аплодисментите, които се чуват от триетажния ресторант (един от десетте на борда) са ехо от това как персоналът на кораба преследват пътниците с настояване ръцете да бъдат измити обезателно. 

 

Затова нашенската случка за свадата между баби, които все още не правят разлика между дезинфектант и лубрикант е всъщност част от общото позитивно послание – идеята за хигиена навсякъде и по всяко време вече е част от ежедневието. 

 

В същото време в китайския град Шенжен бе гласувано решение, с което се забранява ползването за храна на кучета, прилепи, змии, костенурки и животни, които сами по себе си са разпространители на вируси. Оказва се, че много от домашните любимци са носители на коронавирус и все още никой не може да каже дали негова мутация е довела до поредното избухване на човешка зараза.

 

От години не само защитници на животните, но и епидемиолози от световни институти алармират, че културата на ядене на сурови и прясно убити животни в Китай, на такива, които са носители на опасни за човека вируси, трябва да спре. В случая не става дума само за национална култура, а за култура на хигиената. 

 

В Китай храната масово стои изложена на открито и дегустацията на готови ястия е обичайна практика. 

 

Тук всички бактерии се множат неудържимо всеки ден

 

През 2017 г. университетът "Джон Хопкинс" публикува доклад със заглавие: „Китай ли ще е нулевата земя за бъдеща пандемия?“. Всичко започва от проучване на пазарите за живите животни, които се продават без никакъв санитарен контрол и какъв е механизмът на заразите, които поразяват хората. 

 

В основата на повечето епидемии са традиционните кулинарни предпочитания на китайците, комбинирани с пълната липса на хигиена. В доклада са дадени примери как на едно и също място се хвърлят заклани кокошки и одрани зайци, а върху тях – прилепи. В същите помещения се колят кучета и други животни. 

 

„Традициите в приготвянето на храна за цели региони на Китай не би било проблем за света, ако светът ежедневно не посрещаше нови и нови китайци, които още във фазата на зараждане на заразна болест в тялото си, не я разнасят докъдето може да стигне самолет!“, казва американски коментатор в статия, посветена на глобалните зарази.
Медии, които изразяват крайни мнения, вече подчертават необходимостта от световен отпор срещу Китай като източник на епидемии и затваряне на цялата страна, ако оттам тръгне нещо.

 

През 2009 г. обаче пандемията от свински грип е втората по мащаб след испанския грип през 1918 г. През сезон 2009-2010 г., 1,4 млрд. човека на планетата се заразяват – повече отколкото са заболелите от испански грип. 

 

 

Тогава обаче заразата тръгва от щата Веракрус в Мексико и минават месеци, преди да бъде признато, че положението е неудържимо. Началото на заразата тръгва през ноември, 2009 г. и пандемията е обявена за приключена от директора на СЗО на 10 август, 2010 г. Починалите от грипни заболявания през сезон 2009-2010 г. достига 575 хиляди.

 

След бума на птичи грип през 2013 г. серии от него следват на пет последователни вълни. Само в САЩ обаче през 2017 г. от птичата зараза умират 616 души.

 

На фона на всички изводи, които тепърва ще бъдат направени за икономиката, за множеството сектори, които са пряко засегнати от поредната зараза, на преден план излиза новата тема: хората трябва да добият изцяло нова култура на хигиена. 

 

И този път дори континентът Африка не бива да бъде пропускан, както по традиция става – оттам не излиза само ебола, оттам към всички краища на света прииждат нови и нови хора, а човечеството се оказа толкова крехко и податливо на кихавици!  

 

 

Снимка от летище София, 4 март, 2020 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • И за лубрикант не стават

  06 Март 2020 18:03ч.

  Това не цивилизация, това е сенилна старица , която не си спомня името на дъщеря си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MrBean

  06 Март 2020 18:07ч.

  Добре,даже благодаря за информацията. Много интересно на фона на задаващия се срив на тур.потока защо дейността на родното мин.тур. се сведе до препубликуване на изискванията за лична хигиена на ХЕИ?/РИОКОЗ. И дежурното трябва да се върнат парите/на такива чието пътуване е пропаднало/ Винаги се чудя тая Крокодил-министър не разбира ли какво трябва да върши. Както главния "Корона Тиквун" тя мо же да глобява и наказва.Не е свършила и трохичка работа за тур.бизнеса. Лани пробутваше да се правят договори с 'правилния' туроператор Томас Кук,видяхме какво стана на есен.Пак тогава заяви че е установила сериозни връзки с китайски компании,видяхме какво стана.Сега по време на борсата се фуклявеше с онези от "Мафия Шипинг Къмпани" MSC, и каква стана на техните кораби??? Безумно положение. Вместо да инициират просветна и помощна дейност,тая МАСТ.Я се крие в дън ...някъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  06 Март 2020 18:41ч.

  Аз не можах да схвана какво е искал да каже автора. Или поне защо. Това е в стилистиката, с която се сблъсках още преди години в 24 часа, когато за пръв път почнах да следя новините. Модерно е, там всички статии бяха такива. Авторът няма лично мнение или ако има го крие добре, не казва и едно изречение от първо лице, не заема никаква позиция, а затрупва четящия с безразборно натрупана информация. Много удобно, че е събрана на едно място, но някак е дразнещо да се предлага като журналистическа новина и като авторски продукт. От времето на Луи Пастьор знаем, че трябва да си мием ръцете. Само дето той е бил практик, а не просто теоретик. Та какво е искал да каже автора?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  06 Март 2020 18:52ч.

  Понеже не знам какво е искал да каже автора, ще си задам въпрос и ще си отговоря. Какво е правилното поведение в този случай. Правилното поведение е да не ядем полусурови прилепи, понеже всичко може да се случи. Или по друг начин казано, да стоим в нормалните рамки, които са ни дадени на живот и да не се правим на умници. Преди години хората са живели без прекалена лична хигиена, зарити сред животинска тор, всякакви паразити и микроби. Знаем, че са били по-здрави. Тъй като са имали и съответната култура на хранене. На всяко действие има и противодействие. Всички паразити и микроби могат да се преборят с храни, които ги унищожават. Така редица трапезни билки за мерудии, набор от билки поставяни във виното (като пелиновото), заедно с ферментирали храни и изобилие от лук и чесън, настойки, консумирани ежедневно, са гарантирали ефикасна борба с всякакви вируси, бактерии и паразити. Затова човекът не може и не бива да живее в стерилна среда, като някоя опитна мишка, той не е създаден да живее под стъклен похлупак, но той не е и създаден да предизвиква природата, като яде сурови прилепи. Можем да се справим с онова, с което ни е изначално дадено да се борим, но не можем да се справим, ако изгубим човешкото в себе си и границите, които са ни завещани от традицията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дали вируса е конспирация,

  06 Март 2020 19:48ч.

  както ни се иска? - задкулисна конспирация на фармата? -- или на итайците? -- или там на който друг ни падна на мушката? Ние си падаме много по конспирациите. Обаче това е много истински, и без паника да всяваме, да се знае, че и млади хора умират от този вирус....не е точно като грипа, по-страшен е от грипа............но ако искаме да си крием главата в пясъка както обикновено, кой ни пречи.................преди много години хората са живели без много лична хигиена, и не е имало кой да съобщи колко са умрели от инфекции, инфекциозните болести са били с най-висока смъртност. Днес са сърдечно-съдовите и рака.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ах, Доброто Старо Време

  06 Март 2020 19:56ч.

  „Знаем, че са били по-здрави" -- а откъде знаете? От тракийските хроники може би? А знаете ли например, че пневмонията е била с много висока смъртност до преди 80 години? или тифус или холерата и т. н. Говорите като неинформираните жени с лубриканта

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дан

  07 Март 2020 1:41ч.

  Тази псевдо журналистка е един от най-неприятните личности в медийното пространство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  07 Март 2020 7:58ч.

  Цветето на демокрацията е нагледна илюстрация на тезата, че който претендира да знае и пише за всичко, обикновено не знае нищо....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Василев

  07 Март 2020 8:14ч.

  Университетът се казва "Джонс Хопкинс", а не "Джон Хопкинс". Авторката и друг път е бъркала името - нека да го научи най-после.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  07 Март 2020 18:19ч.

  на 06.03.2020 в 19:56 Знам, че е имало пандемии и ти предполагам знаеш, че повечето са описани в свещените книги, при това заедно с причините за тях. И също така трябва да се знае, че действително някои от най-ужасните са подминали Тракия, където не е имало нито един заразен. Както и короната май ще ни подмине, ще видим. Болестите си имат и нематериални причини и не са нещо, което може да изчезне от живота на хората, както заблуждават разни материалисти, които си мислят, че човечеството само и единствено прогресира. И затова обичат да свързват миналото с безпросветна тъмнина и скръб, а бъдещето с наука и изцеление. Каквато и наука да развиваме, ако духовността запада, болестите ще прогресират, а науката едвам ще смогва да даде облекчение. Когато казвам, че хората са били по-здрави, сравнявам здрави със здрави, здравите днес и здравите преди. Виждаш колко болнави станаха децата, крехки и колко много болести, които свързваме с възрастта, идват все по-рано. Деца пият хапчета за сърце, кръвно и антидепресанти, страдат от сума алергии, непоносимости и автоимунни заболявания, болниците са пълни с деца. Обществото става видимо все по-болнаво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Alx М

  07 Март 2020 19:08ч.

  Вчера (06.03) бях в Козумел точно. Два пира има за акостиране. На нашия го нямаше споменатия кораб в карантина. На другия беше 'Harmony of the Seas' плюс още един ( не му видях името). Направи ми впечатление че имаше един на котва извън пристанището. Ако е същия, то това е вероятно MSC Divina, който в момента е на 'въже'на централния кей. Според 'итинерарито' му, би трябвало днес да е на Кайманите. Вчера не забелязах протестиращи или нещо по-различно от обичайната шумотевица и врява покрай 4-5 пасажерни круиза с хиляди гладни и жадни за приключения туристи. Аз бях с колелото на плаж и за риба от другата страна на острова, където почти никой не стига. Обикновено гледам да избягвам тълпите, особено в свободното си време. Винаги е било така с призивите за миене и пръскане с разтвор на входа на бюфета/ресторанта. Сега може е би е малко по-настоятелно. Това между другото създава настроение сред пасажерите и ги чувам да си повтарят после и да се смеяt на това 'washy-washy-happy-happy'. Може би дава някакъв ефект, но не е като миенето. Относно 'филтрирания'въздух, който се върти сред стотиците помещения на един огромен кораб съм съгласен, че едва ли е пречистен до клинична чистота. Рискове на професията, какво да се прави. Пасажерите не ги мисля толкова-все пак за седмица-две, доста от тях имат балкони и достъп до чист въздух.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Аз не можах да схвана какво е искал да каже автора. Или поне защо."

  10 Март 2020 9:39ч.

  Опасявам се, че и самата авторка не е схванала какво иска да каже, а защо го казала е ясно или за да чопне някое малко хонорарче или за да начеше журналистическото си графоманство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи