Когато кметът не е от ГЕРБ, няма пари за инфраструктура

Когато кметът не е от ГЕРБ, няма пари за инфраструктура
Община Дряново единствена от четирите общини в област Габрово няма да получи и лев от отпуснатите с правителствено постановление 13.8 млн. лв. за инфраструктурни обекти в областта. Лишаването на общината от финансиране не е защото в Дряново нямат готови проекти, които чакат пари. Просто кметът на общината е от БСП, докато останалите му колеги идват от правилната партия.

Община Дряново единствена в област Габрово няма да получи пари за инфраструктура
Снимка: Емилия Димитрова

 

На 9 декември т.г. от Областна администрация Габрово бе разпространена информация, че правителството отпуска 13.8 млн. лв. за инфраструктурни обекти в общините Габрово, Севлиево и Трявна.

 

Най-много, 8.3 млн. лв. се дават на община Севлиево. Част от парите (3.9 млн. лв.от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благостройство) са за финансиране на източния водопровод, който захранва севлиевски села. Всъщност водопроводът от години не успява да захрани живеещите в селата, защото над 90% от водата, която постъпва в него изтича. Проблемът е поне от петнайсет години, но с всяка следваща става все по-тежък. Тази година ситуацията стигна дотам, че цели села получаваха вода само от водоноски. Сегашната щедрост на правителството е втори транш за подмяна на амортизиралото съоръжение, след като преди два месеца бяха отпуснати 6.4 млн. за същото.

 

Още почти 4.5 млн. лв. получава Севлиево за ремонт на улици в града и изграждането на велоалея в крайградската зона.

 

Габрово също получава пари за водоснабдяване на села в общината (4.2 млн. лв.) и още 320 хил. лв. за улични ремонти.

 

За изграждане на подпорна стена в района на пазара на Трявна се отпускат 800 хил. лв.

 

С това си решение

 

Министерски съвет зачеркна Дряново от картата на област Габрово

 

коментира кметът на Дряново Трифон Панчев (БСП). Той не скри, че е разочарован от подхода на Кабинета при разпределянето на парите за инфраструктура, но каза, че за това има обяснение и то е политическо. „Имаме готови проекти за общо около 3 млн. лв. с ДДС. Най-належащите са за реконструкция на четири водопровода в селата Гостилица, Царева ливада, Чуково и Крънча. Отделно имаме входирано искане за финансиране на ремонт на две улици в града, които са в окаяно състояние, както и за площада. Все неща, които не са за кмета на общината, а за нейните жители“, каза Панчев пред „За истината“. „Все си мислех, че поне за водопроводите ще отпуснат пари, защото хората с месеци нямат вода“, добавя той.

 

А на въпроса как си обяснява отрязването на общината от финансиране, дори не се замисля: „Избран съм от БСП, а тази година бях избран в ръководството на партията (Панчев е член на Изпълнителното бюро на БСП б.ред.). Това обяснява всичко“.

 

Кметовете на Габрово и Севлиево са издигнати от ГЕРБ, а кметът на Севлиево е председател на общинската структура на партията. В Трявна кметът от листата на коалиционния партньор в Кабинета Борисов-3 ВМРО.

 

„За истината“ изпрати въпроси до Министерски съвет, които имат за цел да осветлят начина, по който са разпределени парите за инфраструктура в област Габрово. До публикуването на този текст отговор няма.

 

Източник: https://zaistinata.com/когато-кметът-не-е-от-герб-няма-пари-за/?fbclid=IwAR1B57gvlux67LP-BfDQkGZWdnUIyfkFlnNMRQmWH-CcG1e9Wqh6T6WM6lA

 

 

 

Коментари

 • отвратен

  10 Дек 2020 14:35ч.

  А габровската кметица даже благодарила лично на Борисов за отпуснатите пари, все едно, че той ги е дал от собствения си джоб! Колко е жалка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много пари бре....

  10 Дек 2020 17:10ч.

  Това са 3 чекмеджета на тиквата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От ГЛАД УМРИ ..ГЕРБЕРАСТ БЪДИ

  11 Дек 2020 13:51ч.

  https://gdb.rferl.org/0E9CB4D8-2244-4342-9444-89F452FA37D9_cx0_cy2_cw0_w1023_r1_s.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи