Кирил Петков: Фашизъм е имало в цяла Европа, трябва да видим как е повлиял на Северна Македония

Кирил Петков: Фашизъм е имало в цяла Европа, трябва да видим как е повлиял на Северна Македония
"В цяла Европа е имало фашистки режим работвите групи по история трябва да обсъдят как това е повлияло на територията на Северна Македония." Това заяви пред медиите в парламента премиерът Кирил Петков, отговаряйки на въпроси за визитата си в Северна Македония и за позицията, която е изразил в Скопие по повод писанията в македонските учебници по история, че българите са фашисти, татари и т.н. 

 

В Скопие Кирил Петков се съгласи с македонската теза, че е имало "фашистки режим",  като направи уточнението "да не говорим за български фашизъм". Думите му предизвикаха остра реакция в България. "Ако признаем, че в България е имало нещо наречено фашистки режим, ще легитимираме югославския прочит на историята между България и Македония. Това не само няма да спре македонците да наричат българите фашисти, ами направо ще узакони езика на омразата срещу българите. Щетите от такова признание няма как да бъдат поправени, тъй като такава позиция ще е потвърждения на всички лъжи и манипулации, които македонската историография разпространява от години", е мнението на историка Емил Соколов.

 

 

Кирил Петков отговори и на въпроси за КПКОНПИ и за спора му със Сотир Цацаров.
 

"Моята роля е да има работещи институции", каза министър-председателят и обясни, че трябвало да се спазва законът.
 

"Ние сме парламентарна република и е много важно да си останем такава", добави Кирил Петков.
 

"Няма вече специални хора. Когато някой дойде при мен и ми каже, че този или онзи трябва да бъде запазен, моят отговор е: "Не!" Отсега да си знаят, защото още не е дошъл никой при мен", продължи премиерът.
 

"Важно е да направим закона по начин, по който дава възможност тази агенция да работи свободно. Не съм обсъждал имена", заяви министър-председателят, запитан кой ще бъде приемникът на Цацаров.

 

"С президента сме в един отбор - отбора на България. Бих се радвал той да бъде също толкова критичен към новото управление, както беше към предишното. Това е ролята на разделението на властите", каза още Кирил Петков. 
 

Ние сме малка държава, не трябва да има разделение, трябва да има конструктивни критики, ако има такива, но работата ни, излизайки навън, трябва да е в един глас, продължи той. 
 

Действията на изпълнителната власт са базирани само на това, което смятам, че трябва да бъде извършено, заяви още Кирил Петков. 
 

Той определи напускането на пленарната зала от страна ГЕРБ по време на речта на президента след полагането на клетва пред Народното събрание за втори мандат като липса на парламентарна култура.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Кирил Петков: Фашизъм е имало в цяла Европа

  19 Яну 2022 12:41ч.

  Факт, имало е. Включително Царска България. Нещо, за което не обичаме много да си спомняме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "С президента сме в един отбор - отбора на България.

  19 Яну 2022 12:48ч.

  Леко уточнение С президента сме в един отбор - отбора на Америка за България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До първия чугун

  19 Яну 2022 12:53ч.

  Такива факти няма, това са измишльотините на червените отпадъци, за да оправдаят сталинистката окупация и съветското робство! За сметка на това е имало 45 години БКП тоталитаризъм,от който още не можем да се възстановим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • яне

  19 Яну 2022 12:59ч.

  оставка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво е Европа?

  19 Яну 2022 13:00ч.

  Управляват пълни аматьори и профани, че нямат и сносни съветници. Няма научно доказателство дали Европа всъщност е континент, считаме го както ни отърва, и често Европа и Азия се смятат за един континент с име Евразия. Това не е основния проблем, но този нафукан младеж като знае толкова много за фашизма, да отговори на един прост въпрос: Коя страна заема най-голямата територия в Европа? Говорим за почти половин Европа, и странно какъв фашизъм му се привидя там? Това момче говори абсолютни глупости, и ще направи много бели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А сега...

  19 Яну 2022 13:01ч.

  ...тоталитаризмът от съветски тип ще ни се вижда като рай, защото хунтата на Радев установява пропрезидентска република по примера на Путин, но побългарен вариант с диктатура на неолиберални малцинства. Олигархията преминава в охлокрация в режим на плутокрация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  19 Яну 2022 13:02ч.

  Аха не можем да се възстановим, затова за 30 години няма построен примерно нито един язовир. За което естествено “комунистите” са виновни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До третия чугун на 19.01.2022 в 12:53

  19 Яну 2022 13:07ч.

  Харесва или не, това е историята. Царска България е била с фашистко правителство (както и кажи-речи цяла Европа), както и съюзник на Нацистка Германия. Трябва повечко да е чете, а не да се учи хистори от "... Редник Райън". Хайде у лево!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България никога не е била фашистки окупатор!

  19 Яну 2022 13:13ч.

  България влиза в тристранния пакт в деня, в който 450 000-та немска армия започва да преминава Дунава и стъпва на българска територия. Изборът е бил дали да премине като враг или като съюзник. Избираме второто, за да няма жертви и след като всички възможности да останем независими са изчерпани. Подписваме Пакта в момент, в който самата Югославия е потвърдила участието си и Хитлер вече й е предложил Солун и Егейска Македония. Румъния и Унгария също са станали членове на Пакта. Така че изборът е бил: или съюз или война с Германия и предаване на територии на съседните държави. Борис е направил всичко възможно да остане неутрален. Великобритания и Америка, която не се е включила във войната към този момент, разбират българската позиция. Реални военни действия между България и Англия и Америка няма докато е жив Царя. Когато умира, Филов позволява на немците да атакуват съюзническата авиация, която се връща от бомбардировки в Румъния. Следва бомбарировки над София, но не и влизане на англо-американски войски, което би ни спасило от болшевизма. Провалят се и опитите за откъсване от Остра през 1943 и 1944 г. Съюзниците вече са разчертали границите на влиянията. При нас Запада остава с 25%. Чърчил държи само на Гърция. Сталин - за награда за това, че България никога не обявява война на Съветския съюз и не праща нито един български войник срещу него, обявява война на България, ден след като самата България е вече във война с Хитлер. Следва преврат, съветска окупация без нито един изстрел, 45 години комунизъм и безкрайни лъжи като тези които все още повтарят в Северна Македония. Да, били сме част от Остта. Да имало е жестока разправа със земеделци и комунисти, както и отвратителни убийства от страна на самата БКП и Коминтерна. Но така е с истинските, стари държави като нашата - минават през всякакви епохи, състояния, сътресения, светли, тъмни, черни, бели…. Перфектни държави има само във фантазията или в най-дивата и лъжлива пропаганда, като тази на Сталин и Хитлер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България никога не е била фашистки окупатор!

  19 Яну 2022 13:15ч.

  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9273325

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нещо му се размъти мозъка

  19 Яну 2022 13:17ч.

  Тоя наред ли е бе, каква ти СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ тогава е имало ?? Ехооо идиот!!??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Перфектни държави има само във фантазията или в най-дивата и лъжлива пропаганда, като тази на Сталин и Хитлер. НАПИШИ КОМЕНТАР

  19 Яну 2022 13:17ч.

  пропусна да споменеш и в най-демократичната ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СТАР

  19 Яну 2022 13:29ч.

  Формално в Царство България не е имало фашистки режим. Но България е била съюзник на нацистка Германия и на фашистка Италия. Възхваляването и на двете е била официална политика. Въпреки съпротивителното движение в България (голямо или малко е друг въпрос), въпреки героичното участие на българската войска във така наречената фаза на ВСВ срещу Германия, България не е призната за съвоюваща страна и са й наложени огромни контрибуции. Т.е. тя е останала в историята, пропагандата и оттам в съзнанието на много от живеещите във Вардарска Македония като пронацистка, профашистка държава. И това е наслагвано десетки години, като са заличавани всякакви факти за нелошите дела, които са направени за хората в районите, дадени от Германия на българските власти за администриране. А дали не са правени и недотам приемливи (меко казано) безобразия? Много добре знаем за жестокостите, които са се вихрили в самата България, каквито и оправдания да се прилагат към тях. Те от своя страна са продължени като отговор и след 1994 г. Но юридическата терминология "администриране" не е достатъчна, за да противодейства на другата по-агресивна терминология, че България е окупатор. Както и срещу това, че административните български власти са изпълнявали заповеди на германските окупатори, например, при депортирането на 11000 (ако е точна цифрата) евреи. Продължаването България и всички българи да се наричат фашисти се дължи и на факта, че у нас също се деформират историческите факти, като се славословят кобургите, яростните пронацистки и профашистки легионери и т.н., а тотално се отрича наличието на съпротивително движение в България (макар и в пъти по-слабо, отколкото в бивша Югославия), като се премълчават все повече героичните битки и жертвите на българската войска в земите на Вардарска Македония, с което се стига до по-бързото освобождаване на тези територии от нацистката окупация. Т.е. прочитът на историческите реалии трябва да бъде аналитичен, независимо от приятните или неприятни факти. Само тогава би могло ефективно да се противодейства на агресивна и невярна пропаганда. Нищо няма да се постигне с голи отричания и нови заблуди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Упрек

  19 Яну 2022 13:29ч.

  Радев днес се закле, но преди това нас ни закла с двукракото невежество Петков. Огромна грешка, която ще плащаме скъпо и прескъпо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  19 Яну 2022 13:34ч.

  Тоя мазник с поведението си вече е вреден за страната. Тъкмо в навечерието на рождението на Цар Борис 3, на който македоднопитеците дължат наличието на сегашната си пътна инфраструктура, тоя глупак от Канада се изока.Оставка, бе мазник !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майтап бе, Уили!

  19 Яну 2022 13:40ч.

  прочитът на историческите реалии трябва да бъде аналитичен - да бе, бахти глупостите си написал! Не е имало фашистки, а е имало монархо-фашистки режим. Балкан разлика, ще знайш! На всичкото отгоре, царя е германец! И на всичкото отгоре, евреите от Македония и Северна Гърция са депортирани - към съответния комин! Ей, правилно беше написал доц. Гочев в една от статиите си, че националната принадлежност е грешка! Ама кой да слуша, т.е., да чете?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оставка!

  19 Яну 2022 13:41ч.

  Да го разкараме бързо, че кой знае колко бели е намислил да ни стори тоя канадец!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  19 Яну 2022 13:48ч.

  "Кирил Петков се съгласи с македонската теза, че е имало "фашистки режим"" Този кретен е продал България. В България НЕ Е имало фашизъм. Комунистите го измислиха. Фашизъм е когато една държава се управлява от една единствена партия. По време на ВСВ България е управлявана еднолично от царя, а министерският съвет се е състоял от БЕЗПАРТИЙНИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  19 Яну 2022 13:49ч.

  "Факт, имало е. Включително Царска България. " Ти си непросветен идиот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  19 Яну 2022 13:52ч.

  Фашизъм е имало единствено в Италия. В Германия е Национал-Социализъм. Разликата е огромна, но въпреки това, разни многознайковци, приравняват нацизъм с фашизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По писанията ще ги познаете. Нашите червени професори

  19 Яну 2022 13:55ч.

  все още не са премахнали предателската си теза за "монархо фашизма" , а също и за "окупационния" ни корпус в Маскедония. С това те наливат вода в мелницата на руско-сръбското влияние в РСМ. "Нашите съветници", както видяхме от отеглилите се 5 броя ченгата съветници на външния ни министър , са от ДС. Същите тези хора и много други "бойци на тихия фронт" не защитават българския интерес и тъй като са роби на руското влияние у нас не дават точен анализ и не предписват точни действия на държавните институции. Не видях някой от нашите политици да познават материята с РСМ задълбочено. Казвам го със самочувствието на човек изчел и проучил почти всичко по въпроса. Целта на всички тези национални предатели е: - оставането на РСМ в сферата на руско-сръбско-гръцкото влияние. В тази война пак сме сами, защото нашите институции не направиха нищо сериозно за популязиране на нашето становище в Европа и в САЩ, и това не е случайно. Някои местни агенти на руското влияние си свършиха добре работата, а България ... кой ти мисли за България ! Немалко от читателите на този сайт чакат поредното трето "освобождение". Затова е прав Симеон Радев, че "русофилството в крайна сметка е невежество и води до национално предателство"....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дясното е криптофашизъм

  19 Яну 2022 14:04ч.

  Коминтернът е виновен е опорка на фашистите в България. Коминтернът кога управлява там? Кой прави езиковата и образователната реформа в югославия и Румъния в средата на 19 век.. Ето кой е душманин на българите, католиците. https://bg.wikipedia.org/wiki/Виенски_книжовен_договор https://bg.wikipedia.org/wiki/Договор_от_Нови_Сад https://bg.wikipedia.org/wiki/Румънска_кирилица

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • jrj

  19 Яну 2022 14:06ч.

  ми то ако не е фашизъм става комунизъм, още по зле

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пияния майстор

  19 Яну 2022 14:11ч.

  Няма да спорим за етикети, но Българската войска освобождава Македония и западна Сърбия от германците. Героични боеве. Така, че макетата и техните сръбски господари да не се отварят много.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Недоволен

  19 Яну 2022 14:12ч.

  Този Киро откъде измисли, че СМ имат териториални претенции към нас - вчера пръкнала се държава. Голям глупак ни управлява. Скоро трябва да се омете докато не е нанесъл непоправими щети на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пияния майстор

  19 Яну 2022 14:17ч.

  Преговорите с тия сръбски мекерета, трябва да се водят от хора знаещи и начетени като Коцето Костадинов. За съжаление харвардска школовка е плоска и извън тясните рамки няма " никой в къщи".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скопие, Стражин, Страцин, цяла Северна Македония е освободена от фашистката окупация от геройски загинали българи

  19 Яну 2022 14:24ч.

  Българи освобождават българи от фашистката окупация в Македония, давайки свидни жертви и затова няма как българите да са фашистки окупатори там. ---> https://www.youtube.com/watch?v=oWvgoVX1uA4

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Канадски гражданин

  19 Яну 2022 14:28ч.

  Така, така, Кире, направи още един анализ. Даже направи цяла комисия за анализ на това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дясното е криптофашизъм

  19 Яну 2022 14:38ч.

  От две години се шири измислицата "Кървава коледа" по измислиците на измисленият Веселин Ангелов. Нека видим събитията в Драма, които доказват - че Баташкото клане е от българи направено, че бомбите над София са реципрочни... http://www.librev.com/index.php/prospects-bulgaria-publisher/2671-2015-03-19-20-24-31 И ролята на коминтернът и на Г. Димитров в македонизацията е пълна фалшификация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 19.01.2022 в 12:41 Факт, имало е. Включително Царска България. Нещо, за което не обичаме много да си спомняме.

  19 Яну 2022 14:48ч.

  Безспорен факт, но благодарение на съветската окупация и героизмът на Българската армия в заключителната фаза на Втората Световна Война, срамният съюз с Фашистка Германия наложен от семейство Сакскобурготски на България е забравен на Парижката мирна конференция. От изтерзаното землище на Родината не биват откъснати територии и ни се разминава само с репарации, които чинно си плащаме до началото на 70-те години на миналия век.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  19 Яну 2022 14:53ч.

  Хайде вземете малко научете историята, не е имало фашистка Германия , имало е нацистка Германия .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто Киро

  19 Яну 2022 15:05ч.

  Имало ли е фашизъм в България? Да, за малко, през 1934. После - не, чак до окупацията ни от червения фашизъм и руския нацизъм (според типологията на Дугин).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  19 Яну 2022 15:10ч.

  Фашизъм в България ? Кире, кАжи, чедо, кога ти е рожденния ден, та да ти подаря един учебник по история за средното училище. Абе, запишете ги на курсове по история тези министър-председатели, че срам голям!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дясното е криптофашизъм

  19 Яну 2022 15:11ч.

  Нацисткият Фашизъм също е фашизъм. Италия и Испания също не си дават евреите. Но като България от 1923г. са фашистки режими. Когато капиталистите установят военен плутократичен модел. Хитлер: „Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество“ ........ Дясна в пълнотата си държава - диктатура която забранява левите партии и съюзи и работнически леви съюзи, всичко ляво се унищожава. https://bg.wikipedia.org/wiki/Енгелберт_Долфус

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дясното е криптофашизъм

  19 Яну 2022 15:17ч.

  Австрофашизмът, който е католически и корпоратистки и приема австрийския национализъм, се различава от австрийския националсоциализъм, който има пангермански и антисемитски характер. Хитлер: „Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хора,

  19 Яну 2022 15:19ч.

  този изпечен лъжец така ще ви похлъзне, така ще суче и така ще маже, че ще се усетите накрая, когато всички договорки, които направи със западната съседка ще бъдат вече необратим факт. Не виждате ли, че е ПРЕДАТЕЛ ! Когато в една Коалиция единият е ПРЕДАТЕЛ, а останалите ГО СЛЕДВАТ то ЦЯЛАТА КОАЛИЦИЯ Е ПРЕДАТЕЛСКА!?!?!? Баце…Нинова…Иваноф… Слави…Карайдиеф...КИРЧА…РАДЕФ…!!! Това са ГЛАВИТЕ на ПРЕДАТЕЛСТВОТО!!! ОСТАВКА!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елате,

  19 Яну 2022 15:43ч.

  Хиляди фашизоидни примати! Тук ви посрещат безрезервно и безкритично.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В България е имало фашизъм

  19 Яну 2022 16:16ч.

  Не може страна в която има Закон за защита на държавата и Закон за защита на нацията, да не е фашистка. По това не може да има спор. Друг е въпросът, че България се състои от Мизия, Тракия и Македония и затова трябва веднага да присъедини парчето от Македония към себе си, за което ЕС и САЩ също трябва да помогнат. Страни като Великобритания, Испания, Турция, Русия, Китай, Белгия и така нататък трябва и те да подкрепят това естествено единство на България, защото иначе ще се съгласят на центростремителни принципи, които ще засегнат и тях. Външното ни министерство трябва да се активизира и да вмени на посланниците ни да предприемат разяснителна кампания в този смисъл. Разбутването на света по този въпрос може да доведе до кръвопролитни войни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В България е имало фашизъм

  19 Яну 2022 16:23ч.

  Поправка: “ ... защото иначе ще се съгласят с центробежни принципи ...”, разбира се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  19 Яну 2022 16:30ч.

  До „дясното е криптофашизъм“: Откъде ги изравяте тия басни, че чак и тия арестувани ромчета ваксаджийчета, геройски отказвали да чистят ботушите на войниците от вермахта? И за кои от всички изредени грехове е отговорен „българският окупатор“? Бихте ли посочили източници, но надеждни, а не от вида „спомени по поръчка“? И като изреждате десет вида фашизъм, защо пропускате днешния сертификатен фашизъм на новоизлюпения ни дипломат №1 Петков дето ни е подгонил с иглите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирил Петков: Фашизъм е имало в цяла Европа, трябва да видим как е повлиял на Северна Македония

  19 Яну 2022 16:30ч.

  Убедени ли сме, че Прост О`Кирчо знае какво е фашизъм?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  19 Яну 2022 16:39ч.

  Докато в собствените ни редове гъмжи от национални предатели, включително маскирани като "антифашисти", няма да можем да постигнем нищо нито по отношение на Македония, нито по който и да било друг важен за нас въпрос. Прочее, къде е Иво МОЧА-та, да се изкаже и той по темата за "фашизма"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рапорт даден! - рапорт приет!

  19 Яну 2022 17:05ч.

  Господарите на просто Киро целят доразбиване на двете "държави" с въвеждането на "българско малцинство" в Мк и въвеждане на "македонско малцинство" в Бг. Следващата им задача е промяна на учебниците ни и вписване на Бг като държава, в която е имало "фашистки режим", от което следва официално извинение на мк евреи и плащане на репарации от бг страна. "Българският" премиер с усмивка ще се справи с тези задачи, както и със следващите и накрая успешно ще рапортува с "рапорт даден" !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Понеже братушките навремето казаха, че в България има фашизъм и немецкие захватчики,

  19 Яну 2022 17:46ч.

  какво може да кажат друго червените професори и цялата пропутинска петоколонна предателска дружина. Има, как да няма ! След 9-ти има т.нар. "народен" съд, благодарение на когото са избити над 30 000 българи, цвета на нацията ! Над 100 000 лежат в затвори и концлагери. Законът за защита на държавата е създаден срещу платените съветски шпиони-диверсанти у нас. Така държавата се защитава от престъпниците, които се борят за окупирането ни от съветския агресор и разбиването на царство България. След 1944 . година у нас се установява болшевишка власт, която е в пъти по-кошмарна от италианския фашизъм и германския социализъм зети заедно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Може ли малко да мисли този, преди да отвори уста

  19 Яну 2022 17:54ч.

  Който говори много, все ще каже нещо, което не е трябвало да казва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защо спорите за фашизма, а не за думите на премиера

  19 Яну 2022 18:04ч.

  Защо спорите по исторически въпроси, а не видите какво значат думите на премиера?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • думите на премиера?

  19 Яну 2022 18:10ч.

  означават американски подход към аборигени, пълно пренебрежение към нацията, неосъзнато невежество, и арогантност - какво тук значи вашата история....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • думите на премиера?

  19 Яну 2022 18:10ч.

  означават американски подход към аборигени, пълно пренебрежение към нацията, неосъзнато невежество, и арогантност - какво тук значи вашата история....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  19 Яну 2022 19:14ч.

  Между фашизма, който го е имало в цяла Европа и Титовия комунизъм, дето повлия на Македония, разлика няма никаква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бонго

  19 Яну 2022 19:20ч.

  Ако признаем, че в България е имало нещо наречено фашистки режим, ще легитимираме югославския прочит на историята между България и Македония. Това не само няма да спре македонците да наричат българите фашисти, ами направо ще узакони езика на омразата срещу българите. Щетите от такова признание няма как да бъдат поправени, тъй като такава позиция ще е потвърждения на всички лъжи и манипулации, които македонската историография разпространява от години. ===== Може ли г-н Дачков в телевизията на БСП да попита другарката Нинова дали в България е имало фашиски режим? Каква е позицията на БСП по въпроса , особено предвид факта, че на "Позитано" 20 се помещава и НПО БЪЛГАРСКИ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ (БАС).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма как да се казва на черното бяло и така да се печели

  19 Яну 2022 19:35ч.

  В България е имало фашизъм, защото е имало фашистки закони, суспендиращи партиите и налагащи драстичен анти-семитизъм. Няма как по линия на отричане на очевидното (независимо, че то служело на сръбска кауза; няма как да се пребориш с каквато и да е кауза чрез лъжа) да решим македонския въпрос. Македонският въпрос може да се реши единствено чрез отричане на също така очевидния сепаратизъм, който е чуствителният нерв и за много, даже привидно силни, държави. Трябва интензивна дипломатическа работа, за да се изясни този проблем сред тях, което ще доведе до тяхната подкрепа за присъединяването на частицата Македония към България. Властта днес е предимно от млади хора. Да ходят, да тичат и да не ги мързи. Нека разяснят на света, че разпокъсана България е опасност за мира и в техните страни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Quest

  19 Яну 2022 20:17ч.

  Дали е имало фашизъм в България става ясно като отворите критериите на Толиати и един по един проверите дали важат за страната преди 9.9. 1944 година. Толиати е комунист, цитира го и Желев в книтата си по въпроса. Не сте малки да го направите. Стига сте дрънкали глупости за да търсите някакво оправдание за последвалия комунистически режим, който покрива всичките критерии, че и връхница.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Quest

  19 Яну 2022 20:21ч.

  Киртакът е в един отбор с фърчилежкото, но капарът е капитан на отбора. Ще го употреби по предназначение докато се разправи с тиквата и след някой гаф като този с Македония ще го изчушка. Кандитати за премиер в България над 6 милиона, но намаляват с времето по обективни причини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  19 Яну 2022 20:38ч.

  Кириле, Кириле, голям глупак излезе Кириле и такава каша забърка, че никой след тебе няма да може да я изсърба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  19 Яну 2022 20:41ч.

  Кирчо, в България не имало фашистки режим. Имало е отделни фашизирани групи и отделни елементи. В Германия, също не е имало фашистки режим. Та е имало национал-социализъм, което е ляво движение. Фашизъм в истинския смисъл на думата е имало в Италия и Испания. Не зная къде си е учил, но със всеки ден си мисля, че ако си възпитаник на Харвард, горко за теб и за университета. Каня те на Трети март на Орлово гнездо, да станеш българин или заминавай в гейската Канада!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма нужда да четем нечии критерии

  19 Яну 2022 20:59ч.

  Ние имаме очи и разум и сами можем да установм, че в България е имало фашизъм, защото са действали фашистки закони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Румен Петков

  19 Яну 2022 21:25ч.

  Премиерът разговарял с македонския си колега, как да изглеждат учебниците в Северна Македония. И специално се спрял на темата „фашизъм“. Да говориш, как трябва да изглеждат учебниците на друга държава, при положение, че не си прочел учебниците на собствената си, каквото и да означава това в конкретния случай, е, меко казано, неприлично. Не е зле, преди да се изказваме по каквито и да е теми, да се опитаме да възстановим или създадем, макар и минимална, обща култура. Фашизъм е имало само в Италия. Във всички останали държави както в Европа, така и другаде, е имало нацизъм. И това не е въпрос на дребна подробност и недоглеждане. Защото с казаното вчера и повторено днес, в европейски и световен мащаб, нашият министър-председател декларира политическа неграмотност и историческа неподготвеност пред всички свои колеги. А това не е добре за държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веселина Томова

  19 Яну 2022 21:27ч.

  Радев, ти ги натресе тия идиоти! Вместо да рецитираш лицемерни тъпи речи, излез и се извини, посипи си главата с пепел за продуктово позиционираните от теб и Херо Мустафа кретени, които управляват държавата, защото отговорността е твоя и лична!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СТАР и Паметник на децата, жертви на фашизма

  19 Яну 2022 21:31ч.

  https://probuzhdane.files.wordpress.com/2018/03/capitalizm.jpg ДУМА обяви инициатива за мащабно изследване и издирване на имената на деца, загинали по време на антифашистката съпротива през 1923-1944 г. И второ – за съграждането на общ мемориал в централната част на София в памет на децата, невинни жертви на едно жестоко насилие, което никога повече не бива да се повтаря в живота на нито един народ. За жертвите на фашизма се знае и е писано много, но за най-малките обикновено не се сещаме. За някои от тях няма дори снимка, имената им са изгубени из годините, изчегъртани са от паметта ни. А би трябвало да ги помним, да има място, където всички, без разлика на личните си политически пристрастия – да сведем глава и да поставим цвете с горест за онова, което са им причинили възрастнитe без сърца. Такива мемориали на децата, жертви на фашизма, има в Чехия, в Беларус, в Русия и хората отиват при тях да помълчат и да им обещаят, че никога повече днешните и утрешните деца няма да имат тяхната съдба. И в момента Безсмъртният полк на най-малките българи, които не успяха да пораснат, малкият Безсмъртен полк, наброява 147 имена на деца на възраст от няколко месеца до 17 години. Списък на децата, жертви на фашизма, които са издирени до момента, може да видите тук: https://probuzhdane.wordpress.com/2018/03/31/detsata-ot-bezsmartniya-polk/ Освен това Инициативият комитет издири документ с имената на над 2900 еврейчета, депортирани от Македония, Тракия и Пирот директно към пещите на Треблинка. Сред тях има бебета, ненавършили годинка, и в графата „възраст“ за някои е означено… 0! Който има желание и време, нека проследи мартиролога на тези имена в линковете: http://www.marginalia.bg/wp-content/uploads/2014/07/T.1_palen.pdf http://www.marginalia.bg/wp-content/uploads/2014/07/T.2.pdf

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е вярно, че фашизъм е имало само в Италия,

  19 Яну 2022 22:13ч.

  докато в Германия било само нацизъм. Основна характеристика на нацизма е разделянето по биологичен признак. Такова е имало, и в Германия, и в България. При фашизма, в допълнение, има суспендиране на партиите, установяване на тоталитарна власт, без преразпределение на капитала. Преразпределение на капитала, както в Германия, така и в България, е имало единствено по отношение на еврейския капитал. Ето защо, фашизмът не е възможно да се счете за лява идеология, нито може да се заключи, че в България не е имало фашизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Методът на скопските българомразци, копиран от български лъже-историци

  19 Яну 2022 22:14ч.

  Мнението на лъже-историкът Емил Соколов е: "Ако признаем, че в България е имало нещо наречено фашистки режим, ще легитимираме югославския прочит на историята между България и Македония." >>>>>> Такова е и мнението на скопските анти-българи по отношение на цар Самуил и на Гоце Делчев. Те не признават цар Самуил за българин и български цар, и Гоце Делчев не признават за българин и за български революционер, борил се за Обединението с българската историческа област Македония, върната от западните враждебници Австрия, Англия, Франция обратно на Османската империя на Берлинския конгрес, юли 1878 г. Напротив! Скопските лъже-историци наричат цар Самуил и Гоце Делчев "македонци" и отказват да признаят, че са българи, за да не "легитимират" в очите на слепите граждани на РСМ истинската история, тази, която обективно се е състояла единствено и само като българска история. Лъже-историкът Емил Соколов е добър ученик на скопските лъже-историци... >>>>>>Ето легитимната и обективна основа за исторически състоялия се български фашизъм в Царство България, поради което наричан и монархо-фашизъм, ЗЗД: "Законът за защита на държавата (ЗЗД) е изключителен наказателен закон[1] в България, който е бил в сила от януари 1924 до октомври 1944 г. Гласуван е от 21 Обикновено Народно събрание на 4 януари 1924 г., влязал в сила с Указ № 2 от 23 януари 1924 г. Изменян и допълван четири пъти чрез Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на държавата (ЗИДЗЗД)." "Законът за защита на държавата (ЗЗД) е приет по предложение на правителството на Демократическия сговор (министър-председател Александър Цанков). Правителството идва на власт чрез Деветоюнския преврат (1923) в условията на следвоенната обществена криза. Среща трудности в укрепването и функционирането си. Чрез този закон правителството на Александър Цанков се стреми да узакони разправата с политическите си противници, организирали и осъществили Юнското и Септемврийското въстание от 1923 г." "С 18 члена на закона са предвидени различни начини за противопоставяне: забрана на организации, постановяване на система на политически престъпления, установяване на строги санкции от 15 г. до доживотен строг тъмничен затвор и смъртна присъда. Системата на политическите престъпления включва: членство в забранени организации, въоръжена форма на борба, действия срещу въоръжените сили на държавата, изповядане на идеология, интернационални връзки и помагачество. Криминализират се користни престъпления по време на метеж или размирици. Чрез членството в забранени организации се въвежда колективната вина, която заменя принципа на личната отговорност.[2] На основание на ЗЗД се забранява съществуването на всички видове организации, групи, сдружения и други, които използват нелегални структури и революционни методи за постигане на своите цели. През април 1924 година, въз основа на закона, Върховният касационен съд обявява за разтурени БКП, Партията на труда, Комунистическия младежки съюз, Общия работнически синдикален съюз и кооперация „Освобождение“, като имотите им се отнемат в полза на държавата.[3] Впоследствие ЗЗД многократно е допълван и променян. На 16 март 1925 г. 21 Обикновено Народно събрание допълва ЗЗД чрез Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на държавата (ЗИДЗЗД). Увеличени са съществуващите по ЗЗД състави за много от провиненията. Прибавени са още 6 нови члена, а част от съществуващите са изменени, като целта е увеличаване на присъдите със смъртно наказание. Увеличена е долната и горна граница на наказанието „лишаване от свобода“. Максималният размер на съдебната глоба се увеличава до 500 000 лв. Увеличава се съставът на административното наказание „уволнение“, като то се прилага и за политически идеи. На основание на това изменение, още на 18 март Народното събрание отнема мандатите на 6 народни представители комунисти. Чл. 13, ал. 2 въвежда изискването за доносителство от страна на роднините на извършителите на нарушение по смисъла на закона. Премахва се триинстационната съдебна система и се заменя с двуинстанционна. Апелативното обжалване на присъдите отпада, като се запазва касационното.[4]" https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD_%D0%B7%D0%B0_%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирил Петков: Фашизъм е имало в цяла Европа

  19 Яну 2022 22:33ч.

  Тогава фашизъм е имало, но не в ЦЯЛА Европа. Сега ще видим, дали ще има в цялата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Май е учил история

  19 Яну 2022 22:49ч.

  Фашизъм е по-общото понятие,а националсоциализмът е немската версия на фашизма,усъвършенствана и тунингована. Фашистки са режимите в Унгария,Румъния,Хърватия. Във Франция фашистите са представени в няколко партии и организации - кагулари, Национално-народно обединение, Френска народна партия. Видкун Куинслинг и норвежката партия Национално единение са фашсти. Съюзът на британските фашисти на Освалд Мозли е забранен чак от Чърчил чак над половин година откакто Британия е във война с Германия - 1940г.. Словашката народна партия също беше властваща с фашистки възгледи и практики.Испанската фаланга копира италианския фашизъм. Отделно бендеровците бяха по-върли нацисти и от немските нацисти. Нещо нуедобно се забравят SS войските на Литва,Латвия и Естония. Ами албоно-мюсюлманските дивизии - 21-ва албанска SS Вафен дивизия "Скендербег", 7-а SS доброволческа Вафен дивизия "Принц Ойген". Ами сръбския колаборационист ген. Милан Недич?Под патронажа на Недич e был създаден Сръбски доброволчески корпус от войск и на SS. В Гърция също властва правителство на колаборанта с немците ген. Чолакоглу заменен по-късно от Йоанис Ралис. Точно Ралис е създателят на "Батальоните за сигурност" за борба с партизините и изпълнение на антиеврейската програма. В България с изключение на Съюза на българските национални легиони откровена фашистко-нацистка партия нямаше, но имаше фашистко-нацистки практики и изстъпления - ЗЗД,законите и наредбите за репресиране на евреите,разстрели и рязане на глави без съд и присъда - дори по ЗЗД не беше допустимо да се разстрелва без съд и присъда. Парадоксално ноо... формално се оказва,че над месец време е имало българско нацистко правителство,както и SS военни формирования.! На 16 септември 1944г. във Виена проф. Александър Цанков, бивш министър-председател (1923-1926), обявява по радиото за създаване на свое правителство. Правителстото на Цанков е признато от Германия и от намалелите и сателити. Към 16 септември правителството на ОФ не е признато от никого и чак подписаното примирие на 28 октомври се приема като знак за признаването на новото правителство. За да пропагандира своята дейност, правителството на Цанков използва вълните на радио „Донау“, където 4 пъти дневно излъчва емисии на български език, както и студентския емигрантски печат в Германия. Неговото финансиране идва от немския дълг към България по отношение на военновременното снабдяване със земеделски продукти, а заплатите са съотносими с висшите постове в съответните местни служби.Немският дълг и досега не е изплатен. Образувани са части от доброволци, включени във войските на Вафен SS обединени в т.нар. Български доброволчески корпус. Такава е 1-ва българска СС противотанкова бригада. През февруари 1945 година Цанков бяга от Австрия в Аржентина (където живее до края на живота си). На 10 май същата година правителството прекратява своето съществуване. В заключение.....глупаво е заради гузната съвест на шепа наследници на български фашисти и нацисти да се отрича,че в България е нямало фашистко-нацистки изстъпления. Има безброй документи,спомени,снимки на отрязяни глави и ние може да си самовтълпяваме миражи,но на ниво еврепейско и световно общестевно мнение колаборационизмът на царство България е несъмнен.При това кроволокщината и мародерството бяха най-силно изразени в старите български територии. Долно и гадно е да се изкривява,оплюва и манипулира приносът на по-голямата част от българския народ в борбата срещу фашизма и нацизма,както на партизаните,така и на Българската армия,само и само заради шепа гузни съвести,сега яхнали се във властта като Боко,та да си оправдава дядото-мародер. Кирчо е прав,че фашистко-нацистки режими е имало в цяла Европа. Май е учил добре история в Харвард. Прав е и в намерението да се изследва как това е повлияло на територията на Македония. Да не се окаже,че немци,италианци и албански есесовци са направили делеч по-големи зулуми? В Македония освен български войски и администрация е имало немски войски и италианска окупационна зона. Имало е и албански есесовци,а Солун и околностите изцяло са окупирани и администрирани от немците. Партизанското движение в Македония до есента на 1943г. е напълно мижаво. Затова Тито изпраща през лятото черногореца Светозар Вукманович Темпо да реорганизира комунистите в Македония защото не искали да воюват с българската армия - има само няколко чети от по 10-15 души в италианската окупационна зона. В доклада си до Тито ,Темпо се оплаква,че македонците в гръцката част също не искат да воюват с българите,а воювали само гърците. В Македония са привнесени партизани от Босна и от Албания. По подробно изследване ще установи,че свободни зони е имало в италианската окупационна част и в гръцката част на Македония. В районите с българска администрация активността е много малка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На тоя Канадец Киро ли беше, къро ли..

  20 Яну 2022 0:32ч.

  трябва да му се признае едно: досега Македония беше "най-романтичната част от българската история". След вероломната намеса на Киро, формулирана и диктувана му дума по дума от лица с фамилни имена "Мустафа" и "Ескобар", с извинение, днес сме свидетели на бурна "антимакедонска реакция", изказвана с цветущ "език на омразата". Браво киро, просто киро!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @ Май е учил история

  20 Яну 2022 2:11ч.

  "имаше фашистко-нацистки практики и изстъпления" не означава действащ тоталитарен фашистки или нацистки режим. За сметка на това след 9.9.1944 година в България беше наложен чрез Червената Армия 100% комунистически тоталитарен режим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @ Май е учил история на 20.01.2022 в 02:11

  20 Яну 2022 3:58ч.

  Освен, че в България е имало откровен действащ тоталитарен фашистки или нацистки режим, което се доказва от наличието на ЗЗД и ЗЗН, по принцип фашизмът и комунизмът са несравними по своята чоеконенавистност. Фашизмът е човеконенавистен. Той разделя хората по расов признак, в допълнение към запазване на имотното разделение, фаворизиращо имащите, за сметка на мнозинството нямащи. Обратно, при комунизма отъства расово разделение и икономическото изравняване е цел. Ето защо, предимството на комунизма като хуманна цел и възглед е несравнимо по своята човечност, като идеология, пред това на фашизма. Няма две идеологии, които да са повече противоположни от фашизма и комунизма. Тук не коментирам практиката на комунизма, извратена от привнесената му неприсъща жестокост на азиатщината и ниската грамотност на заелите се да го практикуват. При фашизма жестокостта не е въпрос на самодейност, а е експлицитно вписана в документите му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 20.01.2022 в 03:58

  20 Яну 2022 8:26ч.

  Фашизмът е диференциалистка идеология. Комунизмът е универсалистка идеология. Терорът който установяват и двете идеологии е различен по "ген" , но сравним по мащаби. Фашисткият терор е тъпашки, защото е фасаден , видим , оправдан. Това обрича самият фашизъм на бързо ерозиране и неизбежен крах. Комунистическият терор е скрит но масов. Скрит, защото не се вързва с идеологията. Масов, защото без него, системата не може да съществува. Всеки терор по очевидна причина е "човеко-ненавистен". Българите сме калпави хора, но не сме били, и не сме фанатици. Затова нито фашизмът ни е бил краен /като в Германия, Испания -Гражданската война.../ , нито комунизмът ни беше така суров като в СССР. Нашите тоталитарни режими бяха смекчени тоталитарни режими... Наистина ни е нужна обективност в историческото оценяване. И в същото време - НЕ ! на нихилизма. Кирчо е безпросветно същество, той изказва опорки, които са му вкарани в устата от Началниците. В тези опорки нихилизмът е много повече от обективността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фашизмът започва от сащ, калифорния, ПОНЕ ИДЕЯТА ЗА ЧИСТА РАСА

  20 Яну 2022 10:31ч.

  Ако наричате фашизъм терористичните режими и привържениците на ЧИСТА РАСА, то тогава започва от сащ, калифорния....ЕВГЕНИКА, която много харесала на Хитлер и сие. .... Един от най-известните застъпници на доктрината в САЩ е президента Тиъдор Рузвелт, който предупреждава, че неуспехът на двойките с англо-саксонски произход да създават големи семейства, ще доведе до "расово самоубийство". ---- Първият, който използва термина "евгеника", е Франсис Галтън през 1883 г. Казано с прости думи, евгеника означава "добре роден" (от гръцките думи за "добър" и "произход"). --- Центърът на движението за евгеника в САЩ се намира в Колд Спрингс Харбър, Ню Йорк. Биологът Чарлз Дейвънпорт основава офиса и към работата му се присъединява Хари Х. Лафлин. И двамата са членове на Американската асоциация на развъдниците. Тяхната визия за евгениката що се отнася до човешкото общество, произтича от практиката за развъждане на най-силните и способни животински индивиди, докато потискат и предотвратяват размножаването на най-слабите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ИДЕЯТА ЗА ЧИСТА РАСА и генетичните изследвания днес

  20 Яну 2022 10:36ч.

  Американското дружество по евгеника --- Евгениците се опитват да демонстрират силата на наследствеността като създават родословни дървета на "дефектните" семейства. Тези диаграми се използват като научно количествено доказателство, че човешките слабости като леност и мързел са генетични компоненти, които могат да се предават от поколение на поколение. .... Хари Х. Лафлин и законът от 1924 г: През 1914 г. Хари Х. Лафлин присъства на първата Конференция за подобряване на расата, организирана от Дж. Х. Келог. Същата година в своя Закон за стерилизация Лафлин заявява, че "социално неадекватните" индивиди трябва да се стерилизират. Той е съпътстван от родословни схеми, които уж демонстрират наследствения модел за унаследяване на черти като алкохолизъм, престъпно поведение и слабоумие. Лафлин смята, че предаването на тези нежелани черти към бъдещите поколения ще бъде предотвратено, ако се възпрепятства възпроизвеждането на нещастниците, които ги притежават. През 1922 г. законът на Лафлин е включен в книгата "Евгеническа стерилизация в Съединените щати". Тази книга съдържа законови материали и статистики и е настолно четиво за активистите, защитаващи стерилизацията, в САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • През 1922 г. Закон за стерилизация на "социално неадекватните" индивиди е включен в книгата "Евгеническа стерилизация в Съединените щати". Тази книга съдържа законови материали и статистики

  20 Яну 2022 10:39ч.

  Имало ли е Фашизъм в АМерика? -- Кажи, Киро? - Просветли ни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имало ли е Фашизъм в АМЕРИКА?

  20 Яну 2022 10:43ч.

  Закона за стерилизация е използван във Вирджинския закон за евгеническа стерилизация, за да се легализира задължителната стерилизация в щата. Този закон има за цел да избави Вирджиния от "дефектните" хора .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Знаете ли за репресиите върху ИмигрантИ от Източна Европа в САЩ през 20 век - и за ЛАГЕРИТЕ КЪДЕТО ЗА БИЛИ ПРАЩАНИ ИЗРОЧНОЕВРОПЕЙЦИ,ИТАЛИАНЦИ, ЯПОНЦИ ИМИГРАНТИ?

  20 Яну 2022 10:49ч.

  Малко история: До 1924 г. влиянието на ЗАКОНА на Лафлин се простира в няколко посоки--напр Закона за ограничаване на имиграцията, който има за цел да ограничи потока от имигранти от Източна и Южна Европа. Лафлин оказва влияние върху един абзац от закона, представяйки манипулирани данни, за да подкрепи твърдението, че процентът на имигрантите с такъв произход в затворите,  е много по-висок от останалата част на населението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Канада, Лагери за интерниране -

  20 Яну 2022 10:57ч.

  Преди да бъдат изпратени в пътни лагери, във ферми за захарно цвекло или в лагери за военнопленници, много японско-канадски мъже и техните семейства бяха обработени чрез парка Хейстингс във Ванкувър, Британска Колумбия. Много бяха отделени от семействата си и изпратени в вътрешността или в цяла Канада, но повечето жени и деца остават в парка, докато не бъдат изпратени във вътрешни лагери във вътрешността или докато не решат като семейство да се присъединят към фермите за захарно цвекло в прериите. ------------ Ефекти от интернираните лагери върху жени и деца : Японо-канадските жени и деца са изправени пред специфичен набор от предизвикателства, които силно повлияват на техния начин на живот и нарушават социалните и културни норми, които са се развили. Цели семейства бяха иззети от домовете си и отделени един от друг. Съпрузите и съпругите бяха почти винаги разделени, когато бяха изпратени в лагери, майки също бяха отделени от децата си. --- https://bg.kjdswiki.com/920695-internment-of-japanese-canadians-SSABHN#Internment_camps

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българи и българяни коментират тук

  20 Яну 2022 11:28ч.

  За българяните не е имало монархофашизъм, а Първият Народен съд е избил "цветът на нацията" (въпреки, че много от тях са се родили само заради многото неизпълнени смъртни присъди). Българяните ги тегли на Запад. Те презират българите. Страната няма бъдеще с българяни на власт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 888

  20 Яну 2022 13:09ч.

  Лично обагрените емоционално постове не променят общата картина на българската история. Фашисти у нас е имало. Фашистки групи и политически организации - също. Влияние върху Властта у нас са имали повече или по-малко между 1923-1944. Но никога не са имали тоталната власт. Понятието "монархо-фашизъм" е спекулативно , няма такова чудо. Ни най-малко не съм монархист, нито фен на Кобургите (особено на бунака Фердинанд) , но трябва да бъдем обективни. Борис Трети НЕ Е ФАШИСТ. Той е един типичен европейски аристократ, нерешителен, флексибелен , опортюнист, готов да припознае и леви и десни идеологии, стига да се вписват в монархическата традиция. Безспорен факт е нежеланието на Борис да се включва във войната на Хитлер. Безспорен факт е неговият респект (по-скоро страх) от Болшевишка Русия. Завършен факт е НЕизпращането на българската армия на Източния Фронт ! Склонен съм да приема хипотезата за убийството му от Хитлер по тази причина, пак повтарям ! НЕ СЪМ ЦАРИСТ , нямам някакви сантименти към Кобургите. Но от тримата - Дядо , Баща и Симеончо - най-читав се е оказал Борис. Имал е най-лошия късмет като време в което да управлява .( Тъжен факт е че Фердинанд - този престъпник от Чаталджа, доживя дълбоки старини в Австрия. Умря през 50-те, надживявайки сина си) . В рода ми , по линията на единия родител почти всички са комунисти , имаме репресирани преди 9-ти , имахме АБПФК - истински, не записани на 8-ми септември. Имахме и един известен партизанин, умря през 70-те. Уважавам тези хора за идеите им, разказвано ми е много и много. Но това за "изцяло затритите родове" от фашистите, ако приемем за факт, не е масовият факт. От такива повествования не може да се прави национална история. (Както и обратното, от Народния Съд не може да се прави историята на обратно) Гражданската война на България, с давност век , трябва да приключи. Дори и в словесни форми. От нея днес , когато ДРУГА ВОЙНА се води срещу всички българи, и леви и десни, полза няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обективен почит

  20 Яну 2022 13:14ч.

  Без официална форма на фашистко-нацистка партия Царство България беше съвестен послушко на строителя на нова Европа - Хитлер. Прие ЗЗД,закони и наредби за репресиране и интерниране на евреите,огромната част от противниците на режима - комунисти,земеделци,англофили и американофили бяха избивани без съд и присъда,нищо,че дори ЗЗД изискваше все пак съд и присъда. Царство България беше същият послушко,какъвто послушко беше България по-късно към СССР,а днес е към Брюксел. Най-постижим за обективен прочит на събитията в царство България е периодът 1941-1945г. Трябва да се тръгне от обективния факт,че Македония не е администрирана само от България,а и от Италия,Германия,а и погромите на албанските балисти в Дебър,Тетово,Струга някак си са дезавуирани и затъмнени. Факт е,че първите партизански чети в Македония действат в италианската окупационна зона срещу италианци и албански балисти. Това е неприятно за албанците в Македония,но и днес Тетово е средище на наследници на балистите. Някък си при Вардара е забравено,че столицата на Макединия - Солун се командори от немци и никой не им дири сметка за измрелите от глад. В българската част измрели от глад няма. Факт е,че емисарят на Тито,черногорецът Стезар Вукманович Темпо през лятото на 1943г. идва в Македония и разтуря Покраинския комитет на БКП с овиненията,че не организира въоръжена съпротива в Македония. Същият пришива доброзорно комунистите от Македония към ЮКП и с придошли босненци организира партизанско движение в Македония. Факт е,че югославските партизани оказват много условна подкрепа но Бълтарската армия - армията се бие с немците,но после югопартизаните са първи на парада в съответния град. Факт е,че всички комунисти проявили българско съзнание през и след 1945г. са репресирани. Факт е кървавият Божик през 1945г. Факт е Голи оток. За всичко това в македонската историография не се пише или се пише НЕобективно. От дрега страна всички грешки и изстъпления на българската администрация се преекспонират в пъти и ако четеш македонски изледвания излиза,че престъпления в Македония са правили само "бугарите фашисти",а за репресиите през 1944/1945г се мълчи. От другата страна у нас се подадохме на воя на наследници и изтърсаци на фашисти и нацисти и започнахма да доказваме ...недоказуемото - че в България не е имало фашисти и нацисти. Това е смешно и няма кой в Европа да повярва. Имаше фашисти и нацисти... и те бяха много по-кръвожадни в българските предели до 1941г. Нещо повече - започна оплюване и омаловажаване приносът на Съпротивата,както и на Българската армия в Македония,Сърбия и Унгария. По същество в Македония има заинтересовани фактори да прикрият престъпленията на немци,италианци и албанските балисти за сметка на българите. Има заинтеросавани пак за сметка на българите никога да не излязят наяве престъпленията на титовистите и удбашите. В България пък има шепа изклесавци на фашаги и нацисти заинтересовани да се прикрият и оправдаят и забравят изстъпленията на роднините им. И в двете държави гузните за извършените престъпления днес са първи натовци и евроатлантици. Всъщност точно тия блокират постигането дори и на най-дребния кнсенсус по събитията от 1941-1945г. По тия събития обективен прочит е възможен,защото досега нущата се излагаха пристрастно или се премълчаваха. Щом немци,италианци и албанци са големите европейци...то те също трябва да приемат истината такава каквото са я случвали предците им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПОНЕ ИДЕЯТА ЗА ЧИСТА РАСА на 20.01.2022 в 10:31

  20 Яну 2022 17:29ч.

  Да, точно така. Въпреки че расизмът е само елемент на фашизма, определящ неговата разновидност—нацизма—Голтън, заедно с Пиърсън и Смит създават статистиката, с основна цел да обоснове “научно” евгениката. Виждаме в момента какво огромно значение се придава на този псевдо-научен нацистки подход, когато се приложи към обществено-медицински явления. Статистиката има място единствено в истинските науки, физика и химия (както и в инженерството, създаващо технологии, които нямат общо с науката). Прилагането на статистика, за да се обосновават лъжи като това, че имало някаква си “пандемия от Ковид-19”, е евгеника, най-откровен нацизъм в чист вид. Забележете върху какво се прилага статистика—абсолютно анонимни индивиди, каквито умират всеки ден, поради същността на човека, чиято кончина специално се извърта, срещу пари и политическа кариера, да изглежда, че е от Ковид-19. Кога преди са правени публични ежедневните смърти на хора, рапортувани най-прилежно от гьобелсовите медии, в нарушение на елементарния морал и етика? И, всичко това, зад евгеничната наукообразност на статистиката. Това е едно от най-ужасяващите престъпления срещу човечеството, което чака своя Нюрнбергски процес. Колкото до Кирил Петков, той не заслужава даже да се коментира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 20.01.2022 в 08:26

  20 Яну 2022 21:49ч.

  Радвам се, че споделяме разликите между разделителния фашизъм и обединителния комунизъм. Аз, обаче, не давам ухо на пропагандни фишеци за скрит комунистически терор, какъвто било имало въпреки обединяващата идеология, както не давам ухо на пропагандните фишеци за някакъв си умопомрачаващ брой починали от Ковид-19 от някаква си несъществуваща “пандемия от Ковид-19”. За “пандемията от Ковид-19” даже съм още по-сигурен, че е измислена, отколкото твърденията за милиони жертви от комунизма. За жертвите от комунизма лично аз нямам никакво доказателство, което бих могъл да проверя сам и да представя тук във форума. За такива жертви чувам единствено от изключително лъжливата, гьобелсова частнопритежавана световна медия. От изключително лъжливата, гьобелсова частнопритежавана световна медия чувам също, че Ковид-19 бил предизвикал някаква страшна световна “пандения”, която тъпчела труповете в чували, които линейките не можели да отнесат. Но, относно реалността на подобна “пандемия”, аз знам лично един непреодолим абсолютен факт—няма нито един европейски монарх или член на фамилията му, президент или друг държавно-санкциониран индивид, който да е умрял от/с Ковид-19. Това, предвид споделената биология, е невъзможно. Наблюдения в продължение на не по-малко от десет века показат, че, когато светът е връхлетян от истинска пандемия, има неминуемо смърт сред аристокрацията, независимо какви мерки е взела да се изолира. След като знам лично със 100% сигурност, че нито един крал или кралица на се починали от/с Ковид-19, което доказва, че “пандемията от Ковид-19” е лъжа, хич даже не е нужно да правя справка в Google, за да разбера, че навсякъде от 2019 г. до 2021 г. населението на Земята се е увеличило вследствие на “пандемията”. Особено забележително е увеличението през този период от потресаващите над 230 милиона души в Европа. При истински пандемии е измирало до 50% от европейското население. Каква ще да е тази наша нова “пандемия”, която създава хора, а не ги избива? Тъй че, лъжата за “пандемията от Ковид-19” мога да я забода лично с карфицата на абсолютната истина, докато твърденията за жертвите при комунизма висят във въздуха и разчитат единствено на моята доверчивост. Освен, че не е в идологията на комунизма, при него даже няма физически (колкото и тях да поставим под съмнение за фалшификация) места с видими жертви, каквито има при фашизма (нацизма). При фашизма, не само се чете черно на бяло в самата му идеология, че няма да се спре пред масово избиване на хора, но можем да посетим редица места, едното, да речем е край Ваймар, където в плът и кръв виждаме средства за масово убийство. Знам, има holocaust deniers, които отричат не само мащабите на масовите убийства, но изобщо истинността на подобни убийства, но, както казах, поне купчините отрязани коси и абажури от човешка кожа са видими. Колкото до зверствата на комунизма, свидетелствата на явно неуравновесен човек като Солженицин, за мен не са достатъчни. Чувал съм и други неща, но те ми звучат по-скоро фабрикувани, отколкото достоверни, за да ги приема за истина. Знам и теорията, че комунизмът дава простор на най-низкото от народа, да си прилага зверщината, както най-низкото в американския народ я прилагаше в Абу-Граиб. Но, от Абу-Граиб поне сме видели снимки, докато от комунистическите зверства фактическата информация е оскъдна, ако изобщо има такава. Да са я прикрили умело не е за вярване, предвид натрапваните от пропагандата огромни мащаби. За фашистките зверства и извращения, включително и в България, свидетелствата са изобилни. Така че, виждаш, даже на нивото на доверчивост има дисбаланс при дихотомията жертви на фашизма vs. жертви на комунизма. За (горчиво) щастие, при “пандемията Ковид-19” доказателствата, че е измама, са в ръцете лично на всеки човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а-ха

  23 Яну 2022 12:51ч.

  иди@т

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ИДЕЯТА ЗА ЧИСТА РАСА

  23 Яну 2022 14:22ч.

  Генетичните изследвания днес - ДА, от няколко години в Сев Америка се събира генетичен материал под формата на слюнка, с много активна и агресивна рекламна кампания, с прокламирана цел да ти правят Родословно дърво. Къде отиват данните, Бог знае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгениката е сляпа еволюционна пътека.

  23 Яну 2022 15:28ч.

  В дългосрочен план хибридите са обречени на изчезване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петко

  02 Фев 2022 11:21ч.

  Б България не е имало фашизъм ,а монархофашизъм ? Не врат , а шия. Ако не е имало фашизъм, кой изби няколко хиляди инакомислещи българи до 9,09,44? Защо протоколите от Народния съд не са явни и са недостъпни дори и днес за народа? Защото в тях са дадени поименно зверовете убийци на българи ,гърци, сърби и македонци от фашизираната буржоазия. Там има описания на зверствата в окупирана Гърция, Македония и Сърбия. Кратък цитат от едно дело:" Обкръжихме село.. в Гърция. Събрахме останалите жени, деца и старци (Мъжете ги нямаше). наредихме ги до стената на една къща. Със шмайзери и картечница ги застреляхме. В това време полковата музика свиреше .Накрая изиграхме и едно хоро. така бе и в други села." Случайно ли в центъра на Драма има паметник на загиналите 3 000 гърци по време на Драмското въстание. Подобно е било и поведението на окупационния български корпус в Македония. Стотици избити партизани, ятаци и помагачи. Миналото е жестоко за България- не може да се премахне фашистката ни помощ за германския райх, да се забрави за депортираните 11 000 евреи от Македония в лагерите на смъртта от българската администрация. В същият дух продължава и политиката на България към С.Македония и към македонците в Пиринска Македония- отричане на идентичност, език и история. Европа няма да ни го прости . Неофашизма на България няма да мине. Но пасаран !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи