Как Иван Костов се превърна в земевладелец на 503,7 дка срещу 1,1 млн. лв.

Как Иван Костов се превърна в земевладелец на 503,7 дка срещу 1,1 млн. лв.
В последните две десетилетия "Албена" се оказва един от най-големите инвеститори в земи на територията на община Генерал Тошево. Няколко десетки са сделките, които показват засиления интерес на акционерното дружество да изкупува земеделски земи в региона. Като цяло "Албена" не продава, но винаги има изключение, особено, ако то е по отношение на Иван Костов и съпругата му Елена Костова. Така в рамките на две последователни години - 2016 и 2017, Костови придобиват общо 503,7 дка земеделски земи на обща стойност 1 114 677, 65 ст., показват данните в Службата по вписвания в Генерал Тошево.

 

В края на 1997 година, броени месеци след като начело на Министерския съвет застава Иван Костов, а ръководената от него партия държи контрола и над останалите власти – законодателна и съдебна, както и президентската институция, държавата набързо продава една от "перлите" на Черно море – строения през 60-те и 70-те години на миналия век курорт "Албена".

 

20 години по-късно Иван Костов се оказва крупен земевладелец, благодарение именно на "Албена" АД, а търгуваната на борсата публична компания с активи за над половин милиард лева се оказва в ръцете на икономически фигури, натрупали първите си милиони именно през Костовия управленски мандат, пише в подробен анализ сайтът "Блиц" през месец юни миналата година, който хвърля повече светлина върху проверката на НАП срещу семейството на бившия премиер, за която Костов сам съобщи във вторник пред бТВ.

 

В последните две десетилетия "Албена" се оказва един от най-големите инвеститори в земи на територията на община Генерал Тошево. Няколко десетки са сделките, които показват засиления интерес на акционерното дружество да изкупува земеделски земи в региона. Като цяло "Албена" не продава, но винаги има изключение, особено, ако то е по отношение на Иван Костов и съпругата му Елена Костова. Така в рамките на две последователни години - 2016 и 2017, Костови придобиват общо 503,7 дка земеделски земи на обща стойност 1 114 677, 65 ст., показват данните в Службата по вписвания в Генерал Тошево.

 

Костов купува 503 дка за над 1,1 млн. лв. в землищата на двете съседни села Кардам и Чернооково от фирма, свързана с Прокопиев и Донев, където Сашо Дончев иска да добива газ

 

Инвестиция на толкова крупна сума е повече от рискова, като се има предвид, че цената на придобиване за един декар излиза около 2200 лв. Фактът, че разплащането е извършено по банков път означава, че Елена и Иван Костови са декларирали произхода на средствата и би трябвало да са платили дължимите данъци. Като се има предвид истерията, в която Костови изпаднаха покрай източването на Корпоративна търговска банка от мажоритарния й собственик Цветан Василев и риска да загубят преференциалния си влог, който бе близо десет пъти по-малък като размер от направената инвестиция в земята в Добруджа, то трябва да има някакъв достатъчно основателен мотив за решението на някогашния премиер. 

 

Закупените от Костови 503 декара попадат в землищата на съседните села Чернооково и Кардам, които от своя страна, заедно с още 16 села, влизат в рамките на газовото находище "Спасово". През 2016 г. става ясно, че именно край селата Чернооково и Кардам, където Костови спешно са закупили земя за над 1,1 млн. лв., е било предвидено изграждането на две сондажни площадки за добив на газ. Но се появява един солиден проблем – човешкият фактор, в лицето на местните жители, мнозина от които дори и не подозират, че крупен земевладелец в тяхно село е станал идеологът на криминалната приватизация Иван Костов.

 

Почти 97% от жителите на Генерал Тошево и селата, влизащи в общината, се обявиха категорично против проучванията и добива на природен газ. Това стана на проведения в края на 2017 г. референдум. По-късно и експертният съвет на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна отхвърли с мнозинство от 34 гласа срещу 3 реализирането на проекта на "Русгеоком БГ" ЕАД за добив на газ в находище "Спасово". Така Костови останаха без шанс да реализират спекулативна печалба. За това говорят данните в имотния регистър, според които земята на Елена и Иван Костови е отдадена под аренда на местния земеделски стопанин Ертол Тефиков за срок до 2025 година. Куриозното в случая е, че съпругата на фермера е сред противниците на добива на газ в Добруджа, а самият Ертол Тефиков е запален ловец, докато Костов още от премиерските години обичаше да парадира, че има вегетарианска душа.

 

Превръщането на Костов в крупен земевладелец в "Златна Добруджа" обаче разкрива низ от скрити свързаности, които обясняват други публични инициативи. 

 

В началото на януари 2018 г. трима издатели - Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев, седнаха на една маса, за да обявят, че са загрижени за бъдещето на медиите в България. И тримата отричат да използват медиите си за търговия с влияние и натиск върху държавни органи, макар реалността да е точно обратната. 

 

Както се оказва и сега – зад компанията "Русгеоком БГ" ЕАД, която засега не успява да получи "зелена" светлина за добив на газ в "Златна Добруджа" стои именно Сашо Дончев. ("Русгеоком БГ" ЕАД е собственост на "Ди Ди инвестмънт". В края на 2017 г. в борда на директорите й са Сашо Дончев и двамата му синове.) Фирма, свързана с Огнян Донев пък има дял в собствеността на "Албена" АД. (Април 2016 г. "Телекомплект Инвест" АД, свързана с Донев, придобива 6,36% от "Албена Инвест Холдинг", продавач е "Албена" АД.) Пенсионно дружество, което от години бива свързано с интересите на Иво Прокопиев, също е сред големите акционери в "Албена" АД. И това далеч не е всичко – председател на Борда на Съвета на директорите на "Албена" АД е Радосвет Радев, известен още като собственик на Дарик радио. 

 

Същото в последните две-три години усилено следи темата с добива на газ в района на Генерал Тошево. В опит да успокои населението, компанията "Русгеоком БГ" твърди, че ще прави проучване за добив на природен, а не на шистов газ. Но нека си припомним какво казва на 20 декември 2014 г. именно Иван Костов, при това пред Дарик радио на Радосвет Радев: "На пазара на течните горива и на природния газ настъпиха две технологични революции, които вече дават своя ефект. Едната е извличането на природен газ от шисти и втората е извличането на суров петрол от нефтоносни пясъци. България трябва да използва технологията за добиване на газ от шисти. Ще ни изпреварят и ще започнат да ни го продават този газ." Две години по-късно – декември 2016 г., Елена и Иван Костови купуват първите си ниви край намиращите се едно до друго села Чернооково и Кардам. 

 

В редица цивилизовани държави публичните коментари и последвалите инвестиции, които оказва се далеч не са случайни, биха изисквали регистрирането на Костов като лобист. Но както е известно, у нас все още няма Закон за лобизма. Няма как да бъде търсена отговорност на Костов и за конфликт на интереси и политическа корупция. Най-малко заради изтеклата давност около приватизацията на курорта "Албена". Но пък за пореден път онагледява скритите зависимости между представители на икономически кръгове и свързаните с тях политически лица, най-малкото, защото поне за трима от четиримата споменати бизнесмени е валиден фактът, че станалото нарицателно заради ширещата се корупция управление на Иван Костов е било златна мина за натрупването на значителни печалби.    

 

Сделки между "Албена" АД и Елена и Иван Костови за земи в община Генерал Тошево  

 

Декември, 2016 г. 

44,4 дка – нива – с. Кардам, местност Хижата 

283 дка – нива – с. Чернооково 

50 дка – нива – с. Чернооково, местност Кованлъка

 

Обща стойност - 830 383,40 лв. 

 

Октомври, 2017 г. 

101,3 дка – нива – с. Кардам, местност Хижата 

25 дка – нива – с. Кардам, местност Хижата 

 

Обща стойност – 284 294, 25 лв. 

 

Общо закупените земи от Елена и Иван Костови от "Албена" АД възлизат на 503,7 дка, за които са платени 1 114 677, 65 лв.

 

Пряко или косвено тримата бизнесмени Иво Прокопиев, Сашо Дончев и Огнян Донев имат връзка с превръщането на Иван Костов в земевладелец, пише сайтът "Блиц".

 

 

НАП установила 400 хил. лв. с недоказан произход на Иван и Елена Костови

 

Ревизия на НАП е открила около 400 хил. лв. с недоказан произход на бившия премиер Иван Костов и съпругата му Елена. Това обяви самия той в ефира на бТВ. Според Костов парите са съвсем чисти, а сумата е толкова голяма защото средствата били добре управлявани от финансов инвестиционен фонд. Едната половина са негов заем, а другата хил. - на съпругата му, като с тези средства е закупена земя в Добруджа.

 

"След две данъчни ревизии, които продължиха почти 2-3 години, екип на НАП стигна до абсурдното твърдение, че мои и на съпругата ми значителни парични средства не са наши, въпреки че ние сме декларирали тези средства като заеми пред Сметната палата, те са оповестени на обществеността от медиите и никога не са предизвиквали някакъв проблем", каза Костов пред телевизията.

 

Според него става дума за политическа атака преди местните избори заради връзката му с "Демократична България".

 

"Затова се надявам изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова и нейният заместник Пламен Димитров да се запознаят с тези факти, които изнесох, и да не позволят данъчната агенция да бъде използвана", каза още бившият премиер.

 

 

Източник: legalworld.bg

 

 

 

 

 

Коментари

 • Gen Gurko

  27 Авг 2019 13:10ч.

  Циг@нина земя златна, плодородна не обработва, но земя купува. Знае циг@нина, много добре знае какво да прави. А откога трябваше да е в затвора, нахиления наглац.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гларуса

  27 Авг 2019 13:12ч.

  Браво Ваньо,браво Ленче! И защо тази алчност бе,защо.Съсипахте родината,оглозгахте я.От Златните направихте бардак.....Я данъчните да метнат Славчо хр.,Хампарцумяна,ЗлатниАд ,колко съкилийници на Банев ще изкочат,ехеее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГларусА е прав!

  27 Авг 2019 13:21ч.

  Забелязал съм, че е много лесно да се повтарят папагалски всякакви глупости как правителството на ОДС и в частност – лично Иван Костов са съсипали България. Обикновено най-гръмогласни са разни “седесари”, водени от лична омраза към Костов, вероятно защото Костов не е допуснал тези индивиди типично по български да се налапат от народната трапеза. Най-лесно е да бъде сочен с пръст Костов за приватизационни сделки, а много удобно се забравя, че има едно чудо, наречено “следприватизационен контрол“, съсипано основно от Крадлив Дедо. Тук просто бих искал да препоствам следния текст: През пролетта на 1990 г. тогавашната СО БГА”Балкан” се разделя на 16 самостоятелни фирми – Ръководство въздушно движение, Учебен център, “Ер Виа” и др. В разделителния протокол новосформираната авиокомпания “Балкан” е натоварена с най-големи пасиви. Началото на разграбването е сложено на 4 юли 1990 г., когато от сметката на “Балкан” в Баварската банка в Мюнхен са изтеглени 7 млн. долара. С платежно нареждане сумата е преведена по сметка на “Кайман Айлънд холдинг” регистрирана на Каймановите острови. Нареждането е подписано от тогавашния представител на “Балкан” във Франкфурт Петър Петров и от финансовия директор Димитър Апостолов. Следите на измамата са заметени веднага. След получаването на превода,”Кайман Айлънд холдинг” е ликвидиран. През 1991 г. с решение на Съвета на директорите и под натиска на тогавашния изп.-директор Костадин Ботев са сключени три лизингови договора за наем на западни самолети, с които “Балкан” е ужилена с десетки милиони долари. Договорите са с японската лизингова компания “Орикс Авиейшън Систъмс” за четири машини “Еърбъс” А320, с австралийската “Ансет” за три “Боинг” 737-500 и с Ер Франс за два презокеански лайнера “Боинг” 767-200. Месечният наем за последните два самолета е около 1,5 млн. долара месечно, а те летят с 18-20 пътници до Ню Йорк. Най-фрапираща обаче е сделката с “Орикс”, като стойността на лизинга за двата еърбъса е 100% над пазарната за момента. Следват показни арести на самолети на “Балкан” на летищата в Лондон и Амстердам, тъй като авиокомпанията не е в състояние да плаща вноските.БСП печели изборите в началото на 1995 г. и на власт идва правителството на Жан Виденов. То подписва споразумение за фалирането на „Балкан”. 2000 души елитни летци, стюардеси и техните семейства трябва да останат на улицата без доходи… През същата 1995 година, комисия водена от тогавашния гл. секретар на Министерството на транспорта Станислав Велинов прави ревизия на договорите. Тя установява, че само комисионната, платена за наема на четирите машини “Еърбъс”, е над 12 млн. долара. Договорите са прекратени, но наказани няма… Година по-рано, вече бившият изп.директор на “Балкан” Костадин Ботев става представител на авиокомпанията в Ню Йорк. Така “Балкан” “олеква” с още 3,5 млн. долара, след като Ботев сключва договор с компанията “Вега” на Апостол Табаков за 50 автомобила “Хюндай Пони”. Колите са купени кеш, но се раздават на служители на авиокомпанията на изплащане. Повечето от тези автомобили не са изплатени, а друга част са препродадени. Има и автомобили, които са платени, но не са получени от “Балкан”. След тази “операция”, достойна за великия Остап Бендер, Костадин Ботев си купува къща в Ню Джърси и повече не се появява у нас… По-назад не остава и следващият шеф на “Балкан” – Никола Доцов. През 1996 г. той подписва договор за доставка на гориво с “Българска петролопреработвателна компания” за доставка на керосин. Споразумението предвижда цената му да е с 5,4% по-ниска от тази, на която го продава “Нефтохим”. Горивото обаче излиза 2,6 пъти по-скъпо от това на бургаската рафинерия, а авиокомпанията е вкарана в списъка на фирмите, които не могат да теглят кредити.След идването си на власт, кабинетът на ОДС успява да продаде затъналата по това време до гуша в дългове “Балкан”(357 000 000$), едва няколко часа преди изтичането на срока в споразумението подписано от Виденов. В последствие, правителството на ОДС започва съдебни дела срещу Зееви за неизпълнение на приватизационния договор. Следващият кабинет на НДСВ създава България Ер, но след като за 4г. стойността й пада с 57% също е принудено да я продаде… БГА "Балкан", "Кремиковци" и пр. бяха в списъка за ликвидация от Виденовото правителство, заради огромни дългове. И не ми разправяйте, че били продадени евтино! БГА "Балкан" беше продаден с над 50 млн.задължения, плюс ипотеки и запори. Ако не беше продаден щеще да бъде ликвидиран и целокупното българско население щеше да плаща дълговете на източените от комунистите предприятия.А що се отнася до "Балкан" нямаше да имаме компание, пътуваща под български флаг! Е за това Костов правилно реши да го приватизира! Централна роля в мита за лошата приватизация на добрите социалистически предприятия е отредена на Авиокомпания "Балкан". А тя беше разорена много преди продажбата й. През последните 10 години от своето съществуване компанията гълташе средно по 20 млн. долара държавни помощи годишно. Въпреки това задълженията й надхвърляха 100 млн. долара, а активите й бяха едва половината от тази сума. В компанията работеха четири пъти повече хора от необходимите. Всичките й сметки бяха под запор. Самолетите, носители на националния ни флаг, биваха редовно арестувани по международните летища заради неплатени такси и гориво и ни излагаха пред света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денчо

  27 Авг 2019 13:23ч.

  Изсмукана от пръстите статия. Костов бил веган, а арендаторът на земята му - запален ловец. Голямо морално падение, няма що. Що ли си дал земята под аренда, ако очаквал че веднага ще я препродаде на Дончев!? Костов бил казал нещо си за шистовия газ, че това престъпление ли е. И как Дончев ще добива шистов газ, като има мораториум. И като знаеш къде ще е площадката (няколко декара), що ще закупиш над 400...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  27 Авг 2019 13:28ч.

  Пък ако седнете и разровите собственостите и свързаностите и на Пеевски и Доган, цена няма да имате. За Костов разбрахме - всичко е под лупа и това е добре. Но защо само за него ? Кога ще видим имототе на корифея на Водно- и електродобиването ? А кога на корифея на медиите ( и не само на тях ) в България ? Дали някога въобще или никога ? На бас, че никога !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  27 Авг 2019 13:50ч.

  Независимо от грешките (според мен много бърза приватизация и тъпа реституция), ако Иван Костов беше останал начело на държавата, нямаше да сме на този хал и в тази кал. Мадридския си отмъсти жестоко на българите.... Голям грях носят гласоподавателите на Симеон и на ординареца...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери е права!

  27 Авг 2019 14:30ч.

  Искаме си "Царя-я-я"? Всичкото зло за България започна от идването на Мадридския Кретен. Симеон 2 е шедьовърът на Българското Пропадане, стореното от него е катастрофа за цялата ни История! омБостан Пенчев беше главна фигура в Национално Движение Симеон Втори Сакскскобургготски (НДСВ). Също и брадатият Валери Димитров от Сметната палата, от НДСВ. Огнян Герджиков, свален Председател на НС, от НДСВ, Каквато главна фигура (шеф на младежкото НДСВ) беше и Пеевски. Каквато МУТРА беше назначения от Симеон Втори Сакскскобургготски "Генерал" "Доктор" Бойко Борисов, да...от НДСВ. Каквито бяха Милен Велчев (НДСВ) - един изключителен икономист, обърнал лесно дългът в още по-голям дълг, дребното Василев (НДСВ) - чудесен организатор, продал БТК на "най-високата" цена, г-ца Хачикян (НДСВ) - взе безплатно апартамент и се отдаде (вероятно) на Родината си, и на близката, вечно близката, страхотната лекарствена спасителка Долорес Арсенова (НДСВ), г-н Влахов Легни-Стани (НДСВ) - пиеше силно, но с мярка в името на Царя… Любка Качакова-Срамната (НДСВ), Шофьорът-убиец Борислав Великов (НДСВ, сега РБ) ... Пискливецът Каролев, Ал Джабури (НДСВ), Красивият убиец Катев (НДСВ), Симеоновите синове... И другарката Кунева от НДСВ... ИСКРОВ от БНБ-КТБ от НДСВ... Преди идването на Мадридския Кретен - Сакскобургготски, Доган беше наврян в кучи г ъ з. Боклукът-"Цар" го извади на светло и управлява с него. И изкара на показ мутрата Борисов. Боклукът-"Цар" беше избран от ДВА МИЛИОНА образовани и необразовани БГ-МУХЛЬОВЦИ, и те, разбира се, са още в България - разни гербаджии и всякаква друга измет. Какво сте се разревали сега бе, бахти с к а п а н а т а чалгаджийска държава сте, в която живеете и се дразните взаимно. Тъпанари, малоумникът-"Цар" диша чист въздух в някоя от резиденциите си, а вие ще продължавате да го д у х а т е. Това ви се пада. Нещастници. Ходете за гъби при избори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • chedomir

  27 Авг 2019 15:46ч.

  Ами голяма част от хората в България повярваха на Костов и оглавяваното от него и създадено от Луканов СДС,че ни водят към по-добър и справедлив живот в сравнение с този при комунизма..Което си е направо смешно,защото иде реч за преход към капитализъм и то към либерална пазарна икономика с всички произтичащи последици.Шепа хора-част от бившата комунистическа номенклатура ,икономисти-преподаватели от ВИИ"Карл Маркс",както и идеологически обслужващите ги от Философския факултет на СУ и АОНСУ са били наясно какво в действителност предстои да се случи.Всички останали ,погледнати от дистанцията на времето,изглеждаме меко казано идиоти.Е,след убийството на Луканов се намесиха и бившите от специалните служби и картинката придоби горе-долу сегашния си вид. Случи се това,което трябваше да се случи и ето ни-погледнал се Илия,пак в тия...И да мразим,и да се упрекваме,все тая.Справедливост със задна дата едва ли ще получим.Знаещите какво и как се възползваха и сега са вече олигархия и пак ни управляват. Битката за преразпределение на награбеното продължава с пълна сила пред нашите очи,като борбата за овладяване на съдебната власт и прокуратурата е важна част от нея. А за нас остава зрелището и коментарите,доколкото и докогато ни ги позволят, или радикалния изход през терминал 2. Доста мрачно май...Сорри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гларуса

  27 Авг 2019 15:50ч.

  Да обобщим Мони-царчето и Ваньо мургавелкото при Банев! Лично от тогава уволнените пилоти знам ,че основен виновник за краха на БГА е Ваньо,допускам че и комунетата като него са намазали .И да не забравяме ,че Костов бе и финансов министър преди Виденов. А източването на държавата по схемата "масова приватизация" КОй е собственик на земята на Златни,на Златни АД,на паяка дето вдига колите,не е КОЙ, Ваню е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денчо

  27 Авг 2019 15:54ч.

  И само Костов ли се оказва, че си е купил земята на пазарни цени? Това ли е смутило гербаджиите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГларусА е прав! Искаме си "Царя", долу Костов. А Бойко е извън всичко... Леле...

  27 Авг 2019 16:22ч.

  Какво е правил КОМУНИСТЪТ Бойко Методиев Борисов през 1990-1991-ва година. Тогава, когато хората ставаха в четири часа сутринта за да се редят на опашки за мляко. Когато по телевизора учеха майките как да хранят децата си без мляко и без хумана при режим на тока и водата. Когато пред „Света неделя” разни благотворителни дружества разливаха безплатна супа. Какво е правил тогава? Ами да погледнем в юначната му биография. Точно тогава, през 1991-ва година КОМУНИСТЪТ Бойко Методиев Борисов създава охранителната си фирма Ипон. Докато разни благотворителни служби раздават безплатна супа и мляко за децата, КОМУНИСТЪТ Бойко Методиев Борисов раздава платени бухалки и ритници по дюкяни и пазарища. И процъфтява. И той, и фирмата му... През март 1995 г. при акция на НСБОП е разбито предприятие за производство на нелегални цигари. Единият от притежателите на това предприятие е КОМУНИСТЪТ Бойко Методиев Борисов. Да, същият Бойко Методиев Борисов, който сетне става министър-председател на република България. Същият, който не помни кризите от онова време. Съдружници на Бойко в предприятието за производство на нелегални цигари са Цветелина Бориславова, Румен Николов - Пашата, Ангел Бончев от "Литекс" и разни други подобни. Основният акционер на фабриката за нелегално производство на цигари Емил Райков избягва в чужбина. Правосъдието, обаче не разследва неговите авери и вероятни съучастници, единият от които по-късно става министър-председател на република България. Фирмата с избягалия притежател и с нелегалните цигари не бива закрита обаче. В управителния й съвет влизат КОМУНИСТЪТ Бойко Методиев Борисов, който по-късно става министър - председател на република България и Пашата...Както казва умно, простоватата иначе Калина: Имате късмет, че баща ми ви е цар…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГларусА е прав! Долу Костов. На "царя" пазачът Бойко е невинен...

  27 Авг 2019 16:27ч.

  Когато Иван Костов каза, че в договора, подписан по негово време за “Мариците” няма никакви заробващи числа, почти никой не го чу или му повярва. По-късно, Делян Добрев оповести (оспорвайки по този начин шефа си от Банкя), че заробващ е не самият договор, а анексите към него, подписани от съответните енергийни министри по времето на НДСВ и Тройната коалиция. Ама който чул - чул, който разбрал – разбрал, куче влачи – диря няма. Важното е, че се чу, че сестрата на Иван Костов е ку р ва! Ако Костов беше правил далавери досега да си беше купил имоти по Ривиерата и да си живее на спокойствие, вместо да се занимава с кретени като БМБ... То и Костов въведе касови бележки по пазарите... и искаше да станем една нормална държава, ама видяхте какво му се случи... МЕЖДУ ДРУГОТО, КОСТОВ МИ Е НАПЪЛНО БЕЗРАЗЛИЧЕН. НО, МРАЗЯ НЕГРАМОТНАТА и ПРЕСТЪПНА МУТРА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  27 Авг 2019 19:03ч.

  Костов си е вероятно за заденията за принудително въдворяване, но не от Гешев, предизвикано, това. А доста от коментарите са си направо , необясними. Срамни , просто. Според мен си има резон да се отсече това дърво на този клан, но не и да се изполва, за да омаскари борбата , срещу наложения избор на единствения кандидат за Главен Прокурор. Не, че Костов не си избра Филчев и какво ? Да не овладя корупцията ? А точно той направи починалия първи Председател на Върховния съд- Иван Григоров. Който опорочи и тази система. Седереси, сър !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  27 Авг 2019 19:07ч.

  ГларусА е прав! на 27.08.2019 в 13:21 : 1. Иван Костов имаше 2 години да управлява БГА Балкан. Единственото в което беше последователен беше безропотното слушкане на меламед 2. Точно цитираният доведе хайдука Зееви. 3. Иван Костов разследва ли "случките" от близкото минало на авиокомпанията? Не, и не само Ботев и керосина. Не разследва нито едно представителство и имуществото което бе разпродадено. В т.ч. Велчев (ЮАР), да същия, таткото. 4 Дълговете бяха огромни, но активите наистина ги покриваха наполовина. Да не говорим за безценните лотове по най-желаните летища в света (БГА Балкан кацаше на Хийтроу - 2 лота). Могат да се изпишат стотици страници за безхарактерния типаж с его и вегетарианска практика. Всичко, обаче, може да се сведе до едно. Той не умее да управлява и затова предпочете да реформира и продава изгодно... за себе си. И ако Балкан е била трудна или невъзможна за управление (дългове и пр.) защо продаде "кучето касичка" Булбанк ?! Отговора са едни 7% , които обясняват и управленското дълголетие на арменеца в банката. За златните ли да се сетим, където схемата беше "на си ви хотелите, пък ни плащайте за инфраструктурата" (адекватно приватизирана) ?! Или може би да припомним РМД схемата. Ами че я има 10% истински работническо мениджърски приватизационни сделки, я не! Хич да не се прави на улав командирчето, а и апологетите му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хехе

  27 Авг 2019 19:38ч.

  Интервюиращ: "Но трябва да проявим разбиране към г-н Костов. Той е искал да подсигури децата си. Един ден като се открие находище на нефт и газ в Добруджа, децата му стават собственици на това находище и ще получават някакви скромни приходи. Дето се вика, всеки може да го направи това." Филчев: "Двуличието е за Костов начин на живот. По същото време когато Костов купува за милиони земя в Добруджа, жена му, за да покаже, че и тя е пострадала от фалита на КТБ, се оплаква, че взела хляб и мляко в магазина, но нямала пари да ги плати, та се наложило да ги остави в магазина. "

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  27 Авг 2019 19:39ч.

  Отговорен, фактологически сте прав, но сега е важното , новия т.н. Главен Прокурор , да е читав. Да не ги пази .Тоест, няма предложен такъв.Иначе, алхимията си е науката , която всеки учен, философ, екзорсист, учен е привличала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • помнещ

  27 Авг 2019 19:41ч.

  ....колкото и да изглежда далечно и почти невъзможно...ще дойде времето на истината...и тогава костовци и подобните им ще се изместят в новооборудваните дунавски острови...Белене ню, Белене 1, Белене 2. Белене 3, Белене 4 и още някой друг номер...но...с България ще е свършено...уви

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Филчев

  27 Авг 2019 19:48ч.

  Доколкото разбрах Костов си е купил земя в Добруджа за няколко милиона, защото там можело да има газ. До тук е разбираемо – да има един ден за децата. Но лошата неевропейска прокуратура и данъчната служба (която той създал) си позволяват да го питат моля ви се, „откъде има тез пари“. Ставало дума за дребни пари – някакви петстотин хиляди лева. Как не получи срив от това че разсипа живота на милиони хора със своята алчност, Костов не ни обясни. С това интервю Костов бяга пред вятъра. Ако прокуратурата му повдигнела обвинение, това щяло да е политическа провокация срещу неговата партийка преди изборите, посегателство срещу демокрацията и евроатлантическите ценности, които той олицетворява и защитава. Нищо ново не е измислил. Това го практикува вече четвърт век. Хващат го да краде, а той скача като ужилен и крещи „Не е по европейски. Да се реформира прокуратурата. Да се измени Конституцията. Най-малкото – да се махне лошия главен прокурор“. Според Костов излиза, че всеки крадец е борец за европейска прокуратура. Така злословеше и продължава да злослови той срещу всички главни прокурори, които не му прислужват, а му търсят отговорност за кражбите. Така скача срещу Татарчев, срещу Филчев, срещу Цацаров, а сега и срещу Гешев. Само от Борето Велчев е доволен, защото първото нещо, което Велчев направи като стана главен прокурор е, да отиде на крака при протежето на Костов - разградския мишок милиардерът Прокопов и да му се поклони. Костов да хвали прокурор, това е най-лошата атестация за прокурора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  27 Авг 2019 19:56ч.

  Интервюиращ: "Но Вие бяхте главен прокурор ?" Филчев: "Виновен съм много пред българите. Че не го тикнах в затвора, където му е мястото. Костов използва цялата държавна власт, с която разполагаше като премиер – контролираните от него парламент и правителство, контролирания съд чрез костовиста Иван Григоров, контролираните медии, неограничения финансов ресурс, чуждите посолства, за да ме злепоставя, да ме тормози и да избегне наказателна отговорност. И той успя – не беше осъден. Жена му беше съдена за неплащане на данъци, но съдът на костовиста Григоров я оправда." Интервюиращ: "Но защо г-н Филчев? За какво е виновен Костов?" Филчев: "За това, че разсипа България. В резултат на хайдушката приватизация на Костов цялото държавно имущество премина в ръцете на десетина олигарси - негови приятели. Поради това днес българският народ е в толкова окаяно състояние - няма пари за заплати и пенсии, за здравеопазване и медицински грижи, за образование. Той унищожи икономиката и селското стопанство на България. Той прокуди милиони българи в чужбина. Никога вече България няма да има икономика и селско стопанство, каквито имаше. Никога България няма да бъде девет милиона. И всичко това Костов нарича „демокрация и европейски ценности“. За политика обаче не може да се търси наказателна отговорност. Всички разбойнически действие на Костов са облечени във формата на КОЛЕКТИВНИ решения – на Министерския съвет или на Народното събрание. Поради това не може да бъде осъден за конкретно престъпление. Но Костов е осъден от народа. Той е на бунището на историята и винаги ще си остане там като ликвидатора на България. "

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  27 Авг 2019 20:02ч.

  комсомолци, седерасти, гейберасти и обикновенни цоциалисти... мадридският шмекер само заради това, че докара тиквоча трябва да увисне на въжето два пъти... п.с. за седерастията и хадвентистите на косомолеца от седмият ден бронебойни патрони не са измислени, той е геният на Прехода/геноцида, даже преглъщат и срещата и коалицията на останалият файтон продажници с тиквоча, викат му десни партии...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  27 Авг 2019 20:05ч.

  Интервюиращ: "Но нали трябваше да се извърши приватизация, за да тръгнем по пътя на демокрацията и евроатлантическите ценности? Все пак това беше световна тенденция. Защо укорявате г-н Костов?" Филчев: "Тия евроатлантически ценности служат да се замажат очите на хората и да се прикрие криминалния характер на приватизацията, която Костов извърши. На народа той пробутваше лакърдии за демокрация, а в същото време организира разграбването на държавата. Да оставим личностните му качества, които будят само отвращение. Този семпъл счетоводител се гордее, че преподавал научен комунизъм и социалистическа икономика в университет. Но всъщност нищо не разбира от икономика. При управлението си Костов разсипа държавната икономика, но пък „оправи“ семейната си икономика." Интервюиращ: "Г-н Антон Тодоров в неговите книги извади на бял свят твърде неприятни свидетелства за преподавателския период от живота на г-н Костов." Филчев: "Да, г-н Тодоров публикува ценни исторически изследвания, които трябва да се знаят и да не се забравят. Например, става ясно, че Костов е изгонен от УНСС поради некадърност и защото е задирял студентките. На това по-простите хора му викат „курварлък“. Още има хора – братя и роднини на насилени студентки, които търсят Костов, за да го кастрират. Но не съм сигурен дали ще успеят… Що се отнася до идеите на Костов за прехода, те претърпяха пълен крах. Либерализмът в глобалния свят се провали. Особено в икономиката. Икономическият либерализъм на Костов се свежда до това – всичко се решава от пазарната анархия, т.е. от само себе си. Няма нужда от никакви правила. По този принципен въпрос Костов дълбоко греши, ако изобщо го е вълнувал. Това е основният въпрос за съотношението между правила (ред) и свобода в обществото. Без държава, без държавна собственост, без държавна регулация не може да има успешна, добре развиваща се държава. Китай е най-яркият пример за това. Само държавата се грижи за гражданите си. Само държавата провежда дългосрочна социална политика на нарастване на доходите, пенсиите, подобряване на здравеопазването и образованието. Другото означава да чакаме от Гинчито, Вътю, Гатю, Митю, Кътю, Гаргов и други подобни да подарят на народа дворците си на френската ривиера и да си купят карта за почивния дом на профсъюзите на Нареченските бани..." Интервюираю: "Костов и костовистите се оплакват, че днес нямало демокрация, а управляващите нарушавали разделението на властите и контролирали свободните медии?" Филчев: "Ще Ви дам един пример, а Вие сам си отговорете, дали е така. При управлението на Костов прокуратурата извика на разпит като свидетел народния представител от Разград Никола Николов – директор на „Агнешките главички“ и близък другар на Костов. Той беше разпитан за приватизационна сделка в рамките на една предварителна проверка. Управляващите вдигнаха вой до Бога. Министър-председателят и лидер на управляващата партия Костов, който контролираше парламента, олигарсите и медиите, свика екстрено съвещание на политическото ръководство на управляващата партия и излязоха със следната декларация: Ръководството на СДС подкрепя нашата приватизация и застава зад всеки един от нашите приватизатори. Прокуратурата час по-скоро да завърши своята голяма проверка, защото иначе тя се нарежда до политическия ни противник БСП. Костов прочете тази декларация по телевизията и никоя медия не реагира, че той нарушава грубо разделението на властите, че накърнява независимостта на съдебната власт. Напротив някои бяха доволни дори, че най-сетне „Костов натри носа на Филчев“. Казаха ни ясно: „Прокуратурата да се занимава с джебчийските кражби и да не рови в приватизацията. Иначе ще я превърна в агенция към Министерския съвет“. И опита, но не успя. Къде бяха тогава днешните борци за разделение на властите, за независима съдебна власт ? Къде бяха тогава независимите медии? ... Ако сега управляващите си позволят да реагират както тогава Костов, ако четат декларации срещу прокуратурата по телевизията и заплашват съдебната власт, днес те едва ли ще оцелеят. Но тогава това беше възможно. В крайна сметка Костов си отиде скоропостижно..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Филчев на 27.08.2019 в 19:48

  27 Авг 2019 20:12ч.

  Гешев, Вие ли сте ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво Ваньо, браво Костов!

  27 Авг 2019 20:32ч.

  Ади ся чистокръвните седесари да ни разяснят приватизацията на Нефтохим-Бургас - като как икономистът Ваню Църното успя да направи нефтена рафинерия губеща (първи и последен случай в историята на човечеството), за да я шитне на цената на месечната й печалба. Айде, дами и господа, напънете се! Докато се напъвате, припомнете ми - на кого викаха "Министър 10 процента"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гери

  27 Авг 2019 20:52ч.

  Отговорен на 27.08.2019 в 19:07, Костов може да управлява, но процеса на разграбването. За съжаление управлението на държавата беше подчинено на облагодетелстването на семейството му. И през всичките тези години той е в колаборация с бивши номенклатурни величия от соц. времената, независимо дали са останали червени, дали са се пребоядисали или го играят безпартийни. Прав си, че имаше хора, които знаеха за това как ще се състои прехода и си бяха разпределили позициите и дяловете. Други също знаеха, но бяха извън схемите и се започна с политически атаки, компромати, убийства и т.н. Кой стоеше зад схемите на студентските кооперации с хилядите преференции, ами Костов. А за БГА от всичко изписано по- горе по темата излиза, че Гад Зееви направо ни е направил услуга, като я купи за 250 х. долара и се е набутал с милионите дългове, натрупани от алчните комунисти. Ми президента да го награди с орден “Стара планина”, за приятелски подадената ръка, паметник да му издигнем и да кръстим летището на негово име, че “Враждебна” звучи зле. Изобщо идването на Костов на власт си беше чиста сделка между Костов и БКП, зад гърба на Виденов. Затова и никой не е понесъл и грам отговорност за БГА, девненските заводи и др.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • братът на Иван Георгиев от Попово

  27 Авг 2019 21:37ч.

  Както рече един колега в друг форум: "Трябва незабавно да се възстанови проектът Белене! Нямам предвид атомната електроцентрала." Струва си, заради Костовци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Комадирът" неслучайно успя да възпре лустрацията и разкриването на доносниците от ДС, които възпроизведе в чин "капиталисти"

  27 Авг 2019 21:37ч.

  „Кремиковци“ беше продаден за 1 долар. „Авиокомпания Балкан“ с 18 самолета, беше харизана на Гад Зееви за 150 хиляди лева. „Нефтохим“ беше продаден за 101 милиона долара, при положение, че е струвал над 2 милиарда долара, а в допълнение, Костов лично отписва на 21 октомври 1999г. негови задължения към държавата за 172 милиона долара. Изба „Дамяница“ и „Каолин“ потънаха в кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев за жълти стотинки, срещу компенсаторни записи. „КТБ“ по времето на Костов беше продадена на Цветан Василев, а сега дупката от нея е 5 милиарда лева, платени от всички граждани. Костов също държеше парите си там, а дъщеря му всеки месец получаваше по 30 000 лева от Василев, за „консултации“. Списъкът на „приватизираните“ от Костов предприятия е много, много дълъг, цели 3000 завода, държавни фирми и дружества. Така си заминаха „Арсенал“ – Казанлък, „Хлебна мая“ – Русе, ОЦК – Кърджали, „Хемус ер“ – София, „Електроимпекс“, „Гранитоид“. Повечето по схемата „РМД“, тоест на „наши хора“. Министърът на икономиката по времето на Костов дори си спечели прякора мистър „10 процента". По експертни оценки стойността на приватизираните активи (разбирай откраднатите) по времето на Костов е 30 милиарда лева, от които в хазната са постъпили малко над 2 милиарда. Кастова приватизация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Quest

  28 Авг 2019 1:53ч.

  Ха, ха, българските мафиотски отбори си имат свои верни кресливи агитки. Едните са за Костов, други за Курнела, трети за философа от Дръндар, четвърти за Рапоня и т.н. Прост народ - сбъркана държава. Ако това изобщо е народ и ако това изобщо е държава. Какъв абсурд - да си фен на пресъпници. И категорично - да, те всичките за маскари. А тези, които ги подкрепят - идиоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необходимо уточнение

  28 Авг 2019 9:32ч.

  Публична тайна е, че "Правен свят" е собственост на КОЙ. А това обяснява и публикацията....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  28 Авг 2019 9:51ч.

  Ох, то само Костов да беше... А ДА СИ СПОМНЯ НЯКОЙ КАК СЛЕД 1991 Русия спря да ни купува боклуците, а фирмите на старата номенклатура на входа и изхода на предприятията, а Желю с унищожаването на ТКЗС, в други страни ги преобразуваха в акционерни дружества, у нас ги разкрадоха, а дирижираната инфлация при Виденов, за да се обезценят всички активи, а изгърмялите банки, а некадърните сини приватизатори, продали машините за скрап, а Крадлив Дедо с най-големите машинации? Че то още през соца на държавното се гледаше като на нещо, от което можеш да влачиш безнаказано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фалцев

  28 Авг 2019 18:49ч.

  Филчев е забравил, че подземните ресурси принадлежат на държавата. и ако открият газ под земята му, много дертове ще яде; може и да му е отчуждят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще му пръднете на...

  29 Авг 2019 16:44ч.

  Костов е мултимилиардер бе другари. Той раздържави държава за няколко Трилиона лева активи и ги разпродаде всички. Даже най опадналите му министри са мултимилионери. 400 000 лв за Костов това е джобна пара.Както стана видно и от казуса КТБ само месечните му лихви на един от депозитите му в Български банкии то на името на дъщеря му е няколко стотин хиляди лв лихви и такси по консултационни услуги. А той нас той е собственник чрез поставени лица на стотици предприятия и икономически дейности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  29 Авг 2019 18:01ч.

  Нека Иван Костов да обясни как си спаси 1 000 000 лв. на депозит при Цецо Василев в КТБ?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи