Как фармацевтични компании в САЩ създават смъртоносни зависимости към болкоуспокояващи

Как фармацевтични компании в САЩ създават смъртоносни зависимости към болкоуспокояващи
В последните 20 г. цяла поредица опасни аналгетици наводниха американския пазар, превърнаха хиляди хора в човешки развалини, опиха стотици хиляди, и доведоха страната до безпрецедентна опиоидна криза.

 

Наясно сме с понятията за добро и за зло. В една холивудска продукция героят и злодеят обикновено са лесно разпознаваеми. За съжаление в живота не винаги е така. Днес Иво Иванов разказва как в американското общество, в 21 век, границата между доброто и злото е опасно размита. Тази история започва през 1996 г., когато на американския пазар се появи болкоуспокояващото лекарство „OxyContin”.

 

Негов производител бе фармацевтичната компания „Purdue”. Според техните платени експерти лекарството било безопасно и предлагало 12 часа тотално облекчаване от болка. Благодарение на агресивна рекламна кампания в следващите няколко години „OxyContin” се превърна в едно то най-продаваните лекарства в САЩ. Компанията натрупа доходи от 31 млрд долара.

 

 

Това, което фирмата удобно пропусна да спомене е, че зад името на тяхното болкоуспокояващо всъщност се крие опасният наркотик „Oxycodone”. Той е почти два пъти по-потентен от морфина и води до неизбежното пристрастяване.

 

Но „OxyContin” беше само началото, той просто отвори вратата и в последните 20 г. цяла поредица опасни аналгетици наводниха американския пазар, превърнаха хиляди хора в човешки развалини, опиха стотици хиляди, и доведоха страната до безпрецедентна опиоидна криза.

 

В момента ситуацията е катастрофална. След като пациентът вече е пристрастен, той е готов на всичко, за да си набави лекарството, тъй като абстиненцията е ужасяваща.

 

Когато не може да се сдобие с лекарска рецепта, човек се втурва да търси заместители на черния пазар. В повечето случаи това е хероинът, който има същото въздействие, но е далеч по-евтин и леснодостъпен на улицата.

 

В момента 80% от пристрастените към хероин твърдят, че кошмарът им е започнал с употребата на болкоуспокояващи по предписание.

 

Когато усетиха, че болката може да бъде монетизирана, големите фармацевтични компании се хвърлиха да произвеждат наркоактивни медикаменти. Личните лекари бяха важна част от зловещото уравнение.

 

Фармацевтичните концерни ги обсипаха с финансови бонуси и скъпи екскурзии и те започнаха да предписват наркотични вещества за всякакъв вид болка, но най-опасното от тях се нарича „Fentanyl”. Той е най-чудовищният масов убиец в историята на САЩ, той е синтетичен медикамент и е почти 50 пъти по-силен от хероина. Десетки хиляди хора в САЩ биват убити всяка година то свръхдози фентанил. Опасността от него може да бъде описана в една единствена снимка:

 

 

Вляво е фаталното количество свръхдоза хероин, а до него е еквивалентната доза фентанил. Буквално няколко песъчинки фентанилен прах са достатъчни, за да ви убият.

 

В самото начало този опиоид беше създаден с една единствена цел – да облекчи страданието на хора, които са в жестока агония на прага на смъртта, но в последните години личните лекари започнаха да го предписват за всичко – за следоперативни болки, спортни контузии, болки в кръста, болки в коляното, хронични болки. Фентанилът се появи на аптечния пазар в най-различни и неочаквани форми – хапчета, инжекции, трансдермални лепенки и дори фентанилни близалки с вкус на ягода.

 

 

Пристрастяването е почти моментално и неконтролируемо. Фентанилът има мълниеносен достъп опиоидните рецептори в нервните клетки на мозъка. Въздействието му върху секрецията на допамин и серотонин е масивно, но това, което го прави особено опасен, е фактът, че потиска радикално дихателната дейност. Вдишванията и издишванията намаляват и стават все по-плитки, в повечето случаи смъртта настъпва в следствие на хипоксия.

 

 

Източник: btvnovinite.bg

 

 

 

 

 

Коментари

 • Михаил Иванов

  28 Май 2018 12:48ч.

  Много се надявам,че хората,които прочетат по-горе написаното ще могат и да го анализират правилно. Както се казва "скоро и при нас".....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мара Граматиката

  28 Май 2018 13:43ч.

  Зависимостта е ОТ нещо, не към. Пристрастяването е "към".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • либерален произвол под прикритието на концепция за човешки права

  28 Май 2018 13:44ч.

  Обикновен джендър капитализъм - капиталът е убиец, и което е куриозното, убива включително и тези, които си въобразяват, че го управляват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Роман

  28 Май 2018 15:09ч.

  Отдавна предупреждавам, че всеки успех в настигането на мириканците може да бъде фатален за успелите. Нерядко се оказва фатален дори за онези, които вярват, че са осъществили американската си мечта. Не всеки обаче разбира, че бързото удовлетворяване на материалните нужди си има висока цена от по-друг характер...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само фентанил ли?

  28 Май 2018 16:16ч.

  Фентанил се продава и у нас, срещу жълта рецепта вярно. Изписваш на тежкоболния болкоуспокояващо, той получава апнея и... споровете за евтаназията бяха дотук. Спира да тежи и на бюджета на НЗОК... Впрочем производството и търговията с нелекуващи, а само потискащи симптомите лекарства, които предизвикват у пациента /хипертоник, кардиоболен, астматик и пр./ зависимост, макар и не от наркотичен характер, и увреждат други органи при продължителна /а каква да е при хронични болести/ употреба, е едно от най-големите масови престъпления на късния капитализъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  29 Май 2018 7:59ч.

  Ами то и ние си имаме един стар, та стар виц за това: Как синът набързо излекувал един и се похвалил на баща си, стария лекар и оня какво му казал. Най-благородната професия. Фармацевтите покрай нея и те. Само зъболекарите не, тях ги броят при джелатите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • веган

  31 Май 2018 1:05ч.

  Ай ся де, да не вземете да излезете от Матрицата заради тази ''новина''? Не ми се вярва толкова лесно да ви се получи. Това е тема за нас, ''откачалките'', а вие трябва да вярвате в медицината, ваксините, здравното осигуряване и данък ''общоход'', както му вика Пипи. Според нас, ''откачалките'', медицината е имала много клонове и жанрове, така да се каже, докато тези прекрасни, предприемчиви хора от клановете Карнеги и Ротшилд не тръгнали да корумпират лекарите. Схемата била проста-предписваш хапчетата на зараждащата се Корпорация и получаваш заплащане за това. Оказало се, че хипократовата клетва да не вредиш на пациента не е толкова важна за жреците на медицината, затова ние, откачалките ги причисляваме към Черното братство. Колкото до Карнеги и Ротшилд, те не правят грях, според техните разбирания, защото да доиш и да вредиш на гоите не е грях според тях. И тук вече стигаме до важното-Принципът, защото светът е изграден от Принципи, не от тухли и бетон. И щом приемеш, че жестоките, сатанински опити върху животни, на чиято база се създават хапчетата, са допустими за твоето ''благо'', Мирозданието се отнася към теб по същия този принцип. ''И още по-ясно и още по кратко''-пиеш хапче и потискаш симптомите, холистично не мислиш и не действаш. Тук ще трябва да сложа любимия си цитат по темата, от автор, неуважен от Нобел.“Истинският морален тест за човечеството, неговият основен изпит, се състои в отношението му към тези, които зависят от неговата милост: животните. И в това отношение човечеството е претърпяло огромен неуспех, един толкова фундаментален провал, че всички останали провали са само следствие от това " - Милан Кундера Предричам, че никакви коментари няма да има тука, защото за зомбираното човечество е по-важно какво е казал поредният овластен дебелак-фен на убиеца на толтеки Винету, хах. Приятно валсуване, сбогом, /с Богом/ и благодарим за рибките и фона. https://www.youtube.com/watch?v=dq4_uDS_r0A

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи