Изненада – със закона за бюджета премахват съдиите по вписванията и променят ГПК

Изненада – със закона за бюджета премахват съдиите по вписванията и променят ГПК
Фигурата на съдията по вписванията се заличава от правния мир, при това с преходни разпоредби на Закона за бюджета за 2022 г. Това намерение на правителството става ясно от внесения проект на Министерския съвет за бюджет за тази година

 

В него има десетки преходни разпоредби, с които се изменят множество нормативни актове, които нямат нищо общо с бюджета, а са свързани с планираните структурни реформи в изпълнителната власт – Гражданският процесуален кодекс (ГПК), Законът за съдебната власт, Законът за кадастъра и имотния регистър, Законът за нотариусите и нотариалната дейност и др. (За практиката да се променят закони с преходни и заключителни разпоредби на други закони следва да се припомни становището на конституционния съдия Красимир Влахов – виж тук).

 

Една от тези структурни промени е създаването на мастодонта Държавна агенция по вписванията (ДАВ). Тя ще е на подчинение на Министерския съвет и ще събере в едно Агенцията по вписванията (сега към Министерството на правосъдието), Агенцията по геодезия, картография и кадастър (сега към Министерството на регионалното развитие и благоустройството), Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (сега към МРРБ) и Централния регистър на особените залози (сега към МП).

 

Именно към тази нова агенция се предвижда да преминат съдиите по вписванията и вече да не са свързани по никакъв начин със съдебната власт, а да станат длъжностни лица по вписванията (ДЛВ). В момента съдиите по вписванията се назначават от Министъра на правосъдието, но са към районните съдилища и се ръководят от техните председатели.

 

Освен това възнаграждението им е като на районен съдия, а с превръщането им в ДЛВ ще получават колкото съдебен администратор в окръжен съд. Проектът предвижда, че трудовите правоотношения със съдиите по вписванията при районните съдилища ще се уредят при условията и по реда на чл. 123 от Кодекса на труда, а заплатите им изравняват с новите, т.е. ще бъдат намалени.

 

В мотивите за тази промяна в закона за бюджета се казва, че статутът на съдиите по вписванията и сега е различен от този на съдиите и се заявява: „Съдиите по вписванията осъществяват дейността си в тясна взаимовръзка със служителите по вписванията към Агенция по вписванията и на практика би могло да се каже, че в осъществяване на правомощията си са по-близо до длъжностно лице в административен орган, отколкото съдия по смисъла на Закона за съдебната власт. Същевременно запазването на статута им извън администрацията, и по-конкретно извън Агенцията по вписванията, затруднява процесите по вписване и създава проблеми, за които отговорна е самата агенция“.

 

Авторите на промените, които не са ясни, защото те влизат в общата маса на изменения, свързани с бюджета, пишат, че определянето на съдиите по вписванията като „длъжностни лица по вписванията“ „не само ще оптимизира процесите, но и ще преустанови една правна несигурност, създавана от постоянни полемики къде да бъдат „ситуирани“ съдиите по вписванията“.

 

В промените се предвижда, че длъжностното лице по вписванията разпорежда или отказва вписванията, отбелязванията или заличаванията в имотния регистър и се произнася за издаването на справки и удостоверения.

 

„За длъжностно лице по вписванията се назначава с конкурс при условията и по реда на Кодекса на труда лице, което има завършено висше юридическо образование, придобита юридическа правоспособност и юридически стаж не по-малко от 3 години“, пише още в законопроекта.

 

Преходните разпоредби на закона за бюджета крият и още една изненада – в тях се появиха промените в ГПК, с които процесуалното представителство на държавата по дела се прехвърля от министъра на финансите на министъра на правосъдието.

 

Както „Лекс“ писа, антикорупционната комисия видя корупционен риск и ги критикува за липсата на обосновка и краткия срок за обществено обсъждане (критичните становища виж тук и  тук).

 

Сега се оказва, че те няма да бъдат обект на самостоятелно обсъждане в Народното събрание, а ще минат под „шапката“ на бюджета.

 

От фигуриращите под §68 от ПЗР на бюджета за 2022 г. текстове става ясно, че управляващите са се отказали от едно от най-критикуваните им намерения – министърът на правосъдието да може да упълномощава кметове да представляват държавата по дела.

 

Сега се предвижда, че той може да упълномощава „ръководителите на държавните учреждения, от чиито незаконосъобразни актове, действия или бездействия са причинени вреди, както и от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни длъжностни лица, включително и за вредите, причинени от действието на отменени като незаконосъобразни или обявени за нищожни подзаконови нормативни актове, упълномощени от министъра на правосъдието“.

 

Всички висящи съдебни дела, както и производствата пред чужди юрисдикции, включително и международните арбитражни производства, ще продължат с участието на министъра на правосъдието.

 

„Министерството на правосъдието замества Министерството на финансите по договорите, свързани с процесуално представителство и правни cъвeти пo мeждyнapoдни apбитpaжни дeлa и дeлa пpeд чyждecтpaнни юpиcдиĸции, ĸaĸтo и пpeдocтaвянe нa правни cъвeти и представителство в пpeгoвopи и мeдиaция, cвъpзaни c paзpeшaвaнeтo нa правни cпopoвe“, предвиждат още промените.

 

Ето и някои коментари под публикацията: 

 

 

 

 

Източник: news.lex.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Отмъщението

  01 Фев 2022 20:19ч.

  на Кирето. От независими съдии - уплашени държавни чиновници. Ще си позволяват те да спират незаконните назначения на харвардските любовници в бордовете на разни фирми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  01 Фев 2022 21:30ч.

  От няколко години чуваме израза "превзета държава". Ето сега виждате как се превзема държава! Поздравления Гласове за публикацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Иван Младенов - кардиолог.

  01 Фев 2022 23:36ч.

  Няма как да отмина това деяние на остапбендеровците ( между другото, аз за първи път във форума ги нарекох така ). Няма промяна има замяна и то в по-лошо направление. Смятах, че няма да има по-лошо управление от герберското, но ...имало и то се разбра още през изминалото лято. Какво правят другите коалиционни партньори, или и те са същите? Къде ДБ, нали са все за правото?! Тези харвадци, изглежда никога не са чели правна литература или са карали там курсове за бавноразвиващи се. Та, Цветан Цветанов беше повече в час от тях. Позор и обида за хората!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • има, има промяна

  02 Фев 2022 6:20ч.

  харвардската школа се учи от симеоновската школа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма промяна

  02 Фев 2022 10:10ч.

  И се знаеше още от самото начало... не знам къде сте били? Кое не разбрахте, че политиците ни за да прокарат нещата, които искат от тях, трябваше някой от тях да си сложи главата в торбата и да се откаже после завинаги от политиката и понеже никой не пожела да се откаже от лапачката, заедно родиха Кирчо! Той ще прокара всичко ненормално и набързо, че хората вече се усещат! Само Конституцията няма да могат да пипнат, тя ще остане за БОКО като го върнат пак, а повярвайте, пазят му мястото! Те всички без ВЪЗРАЖДАНЕ /засега поне/ са едно! ... без изключения!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този закон вероятно е писан за облекчаване усилията на "имотната мафия".

  02 Фев 2022 10:21ч.

  Зер хората бяха много затруднени последните години !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нещо му се размъти мозъка

  02 Фев 2022 11:27ч.

  Хаххахаха, так апреди време другаря Бойко Борисов принуди сумати хора работещи по трудовото законадателство въ дръжваната администрация да станат държавни служители и да сключат договори по закона задържавния служител! За неразбиращите по-добре да се не обаждат и да поздравяват лъжеца Кирчо Петков и негомите там слуги. Така се отнемат парите по фонд работна заплата, здравни, пенсионни, отпуски и др. Ефекта е че системата ще заработи още по-лошо!! Част от хората ще напуснат и съвсем целево няма да предадат подходящо работните си места!! Разграждането продължава, при лъжеца Борисов и сега при лъжеца Кирчо!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • при лъжеца Борисов и сега при лъжеца Кирчо!

  02 Фев 2022 11:52ч.

  Та те са едно и също, Кирчо продължава политиката на Борисов, само че Борисов ще излезе сух от цялата работа и ще го върнат после обратно, когато всички нелицеприятни мерки бъдат вкарани - джендърите, ветото, ваксите и пр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • странна работа

  02 Фев 2022 18:25ч.

  Защо непрекъснато се трият коментари, нали се борим да се измъкнем от унизителното 112-то място по свобода на словото, сиреч липса на всякаква свобода?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • опасни за електората

  03 Фев 2022 9:15ч.

  Тези скакалци са по-опасни и ще надминат Мутрата по крадливост, арогантност, безпардонност и неспазване на закони и Конституция

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи