Иван Лазаров: Разотивайте се, промяната се отлага

Иван Лазаров: Разотивайте се, промяната се отлага
Основният ремонт на държавата няма да има – това май е логичният извод, до който можем да стигнем след като видяхме как протекоха разговорите между партиите на протеста за подкрепа на кабинет, излъчен с мандата на „Има такъв народ“. Имената на хората, които може да държат в ръцете си изпълнителната власт през следващите месеци най-накрая станаха известни, но май вече няма никакво значение какви са те, както и колко са дипломите на кандидат-премиера Пламен Николов. Важното е едно – промяна наистина е необходима, но разговорът за нея куца повече от диво прасе в багажника на дансаджия.

 

До изтичане на крайния срок за предаване на папката с проектокабинета на държавния глава остават броени часове, а той може да бъде подложен на гласуване в пленарната зала съвсем скоро. Подкрепата за него обаче е неясна. Как да е иначе, след като уж партиите на промяната буквално се изпокараха при воденето на преговорите. „Има такъв народ“ и „Демократична България“ издигнаха бариера помежду си, която Слави Трифонов и Христо Иванов по-късно бетонираха, когато първият попита: „А ти като какъв се водиш за предлагач?“, а вторият отвърна: „В инсценировки не участваме“. Представителите на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ също не излязоха никак доволни от последната си среща с кандидат-премиера и депутати от „Има такъв народ“, на която бяха запознати с имената на министрите.

 

Така партията на популярния телевизионен водещ спечели предсрочните парламентарни избори с обещания за промяна, а правителството ѝ може да мине с гласовете на онези, които доскоро бяха яростно заклеймявани от нея като статукво. По всичко личи, че БСП ще подкрепи бъдещия кабинет, а причините за това са няколко. Първо – разговорите между двете партии досега като че ли протичат най-гладко, второ – така левицата ще препотвърди за пореден път анти-ГЕРБ позициите си и трето – Корнелия Нинова едва ли ще пропусне да се позиционира близо до новата власт, макар и за кратко, тъй като трети избори за годината вероятно биха били още по-пагубни за партията. Подкрепа като нищо може да дойде и от ДПС, а аргументите за това също не са един и два. От движението не веднъж са изразявали желание за подкрепа без да участват – любима тяхна политическа роля. Да си припомним и с чии гласове бе избрана Ива Митева за председател на новия 46-и парламент.

 

С други думи – „старите“ партии ще ударят едно рамо на „новите“ в борбата срещу самите тях. Изчегъртваните ще помагат на изчегъртващите, както вече с основание писаха някои анализатори.

 

Нещо повече. „Има такъв народ“ атакува служебното правителство на Румен Радев с компромат срещу знаково лице от този кабинет - финансовият министър Асен Василев. Борисов веднага влезе в тона като заяви, че не може човек, за когото има „съмнения за измами“, да заема такъв висок пост в държавата. Така на практика партията на Трифонов и ГЕРБ изглеждат със сближени позиции по отношение на държавния глава. Разбира се ползите от това са единствено за Борисов, за чието 12-годишно управление служебните министри не спират да вадят информация за злоупотреби.

 

В публичните изяви Бойко Борисов и Слави Трифонов също заприличват все повече един на друг. И за двамата журналистите са „мисирки“ (не че определението не е заслужено), и двамата говорят все по-сърдито, защото хората не оценяват напълно направеното от тях. Как точно интервюто, направено от заместник-председателя на партията Тошко Йорданов с лидера на диван в офиса ще помогне за свободата на словото, за която двамата така настояват, предстои да разберем. От видяното дотук обаче изглежда, че автомобилокрацията на Борисов, който не слизаше от джипа, е заменена с видеокрацията на Трифонов, който излезе от телевизора, но само, за да влезе във Фейсбук.

 

Така за пореден път ни връхлита усещането, че всички приказки за дълбока промяна, за съдебна реформа, за борба с корупцията, за пресичане на злоупотребите с европейски средства и за изваждането на българските институции от състоянието на будна кома са пратени в сферата на добрите пожелания. Положението не изглежда обнадеждаващо и на фона на идващата нова епидемична вълна. Българските политици отново доказаха, че не могат да водят нормален диалог за истински важните проблеми и да защитават обществения интерес.

 

 

 

Източник: bgnes.bg

 

 

 

Коментари

 • чугун

  04 Авг 2021 15:19ч.

  Да, моделът цар -пъдар-шут се налага с пълна сила. Тъжно е , но е така. Не видях конкретно ( може да е мой пропуск) как се действува по демографската криза. Огромен проблем, един от най острите. Не видях как се действува по социалното неравенство. Също огромен проблем, за привържениците на крайния либертариански капитализъм моят съвет е да погледнат този въпрос във любимите им западни страни ( индекс Джини и т.н.) и да видят колко сме по- зле. Не виждам радикална смяна на модела на здравеопазване, т. е. изваждането му от релсите на търговия и печалба от здравето. Сменят се някакви формулировки, методики, но това, главното, не се казва. Подобно за образованието. За икономиката - остарели десни рецепти за подпомагане на стартапи и SME, по малко държава и прочие неща от преди 20 години, които в специфичните български условия ще се превърнат в голямото завличане. Никаде не видях стратегическа цел в рамките на ЕС, като например достойното ни включване в международното (европейско) разделение на труда. И т.н., ИТН. НИКЪДЕ НЕ ВИДЯХ раздаване на ефективно правосъдие за Боковите години на мутризация и грабеж, всичко звучи като пито - платено. Никъде не видях призив за разглеждане конституционноста на етническата партия ДПС. Изброените нови приоритети не са лоши, но са главно легалистки, не са нови и не са (единствените, най належащите) приоритети. Най смешното е вероятната подкрепа на БСП в "борбата" на новите американски Франкенщайни ИТН срещу старите пак американски такива -ГЕРБ и ДПС. Както и да е, честито, хаирлия и берекет, колкото -толкова и когато -тогава. И а дано, ама надали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не съм съгласна!

  04 Авг 2021 16:04ч.

  По-скоро трябва да се събираме! Отново!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отче Ваш

  04 Авг 2021 16:28ч.

  Промяната настъпи на 10.11.1989 година!!! И от тогава съществуването на бившата държава България ПРИКЛЮЧИ, може би ЗАВИНАГИ !!! Слава Американу, Слава Булгаристану, Героям слава !!! АМИН !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  04 Авг 2021 16:29ч.

  И какво внушава автора, да върнем Бойко на власт ли ? :)) Ще има да почака...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стоит статуя

  04 Авг 2021 17:06ч.

  "Положението не изглежда обнадеждаващо и на фона на идващата нова епидемична вълна". Добър анализ Иване Лазаров, само идващата нова епидемична вълна го разваля. Махни я. Съвсем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  04 Авг 2021 17:13ч.

  Този юнак малко е избързал с вайкането. Щото както се вижда от обявената програма на ИТН - много добре са се разбрали за целите и приоритетите. Остава да видим колко ламтят другите за кабинети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дреалист

  04 Авг 2021 19:24ч.

  След Стефан Янев, много малко номинации за премиери могат да не изглеждат смешни. На неговия фон да предложиш търговски представител за държавен глава, показва липса на гражданска и политическа грамотност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отче ваш до Отче ваш

  04 Авг 2021 19:53ч.

  Много жалко е да се ползва чужд никнейм, отново. Подобни неща са вредни за коментиращите в този сайт, защото много често коментарите са не по-малко интересни от статиите. Може би сайтът трябва да направи коментирането само с регистрация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Край на реформите

  05 Авг 2021 9:38ч.

  Мукаддес Налбант зам.педседател на народното събрание - смърт за всякакви промени в образованието. Тя беше в МОН и остави потоп от невежество и връзки. Всички стари се върнаха и заеха още по-изгодни позиции. Всичко приключи. Разотивайте се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  05 Авг 2021 10:48ч.

  Да, натовският генерал Янев е уникален премиер.Досега не е имало такъв, който да урежда сина си и дъщеря си на служби в държавни органи.Достоен премиер на бандата на Оушън.., не, на Льотчика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  05 Авг 2021 14:48ч.

  Има тук един всеотдаен глуповат и многократно ваксиниран писач "зелен чорап от НАТО", казва се Стефанов, същият, желаещ да опознае ауспуха на льотчика, зове: изчегъртайте Радев! Водка Веска Томова от Варна така и не разбра, че в армията от 20 години няма зелени чорапи. Ама такива като нея, все си ходят с насрани гащи... хехе, ха ха ха ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи