ГЕРБ отново се опитва да провали изслушването на Илчовски в парламента (видео)

ГЕРБ отново се опитва да провали изслушването на Илчовски в парламента (видео)
Крупният бизнесмен в земеделието Светослав Илчовски е за втори път в комисията по ревизиите, оглавявана от Мая Манолова. Очаква се той да говори за корупционни схеми в сектора и овладяването му от близки до властта фигури. Илчовски твърди и че има запис, който показва коя е Мата Хари и как са правени снимките в спалнята на премиера в оставка Бойко Борисов. Кюлчетата, заснети в шкафчето на Борисов, са истински и са му подарък за рождения ден от крупни бизнесмени, твърди още Илчовски.

 

Депутати на ГЕРБ правят отчаяни опити да не се даде думата на Илчовски и бавят изслушването му с процедурни хватки пред препълнена зала. На заседанието прииждат още депутати на Борисов. Въпреки техните опити Илчовски все пак успя да вземе думата. Той не успява да говори, защото постоянно го прекъсват. 

"Представил съм на комисията снимки, че ме беше поканил в най-хубави хотел в Манока, за да ме пита дали мога да му помогна да си завиши оборота", разказа Илчовски. Той обяви, че предоставя и видеоклипче. "Много други хора ще говорят тези дни. Това, което ви разказвам, ще ви се стори всичко. Никой не можеше да говори, всичко бе контролирано от машината на ГЕРБ. Това, което съм ви дал, е достатъчно да се докажат финансови злоупотреби", коментира Илчовски. "Купуваш си кухи акции от този човек зад мен за 100 лв., но те струват 50 лв. Години наред съм трупал доказателства срещу вас", допълни Илчовски. 

 

 

В момента комисията се опитва да премине  в режим на задаване на въпроси. Първият въпрос на ГЕРБ към Илчовски бе за обвинението за убийство, за което той разказа още в сряда и заяви, че е скалъпено. "Искам да попитам това лице, което счита за ненадежден свитедетл, колко жалби има срещ него в прокуратурата, стрелял ли е по свои роднини, искам да разкаже за своето криминално минало?, попита Тома Биков. 

"Нямам регистрирано оръжие, никога не съм стрелял по човек. Имаше жалба от г-н Ангелов, че ще го убивам, това бе предпоставка да ми вземат бизнеса. Тя е приключена. Беше ме сготвил в СтараЗагора господин Анггелов и по бързата процедура да почнат да ме работят – подпиши тук, подпиши там", разказа Илчовски. На въпрос има ли доказалества, че кюлчетата са били там или са внесени Илчовски кказа: "Похвалиха ми се. Ей този човек ми каза, че е почерпил една женица за 5000 лв. да обслужи премиера", отговори Илчовски. В отговор на въпрос на БСП той обясни, че само през 2017 г. с негово участие са скалъпени кухи обороти за 70 млн. лв., така че да се завишат резултатите на фирма "Градус" с цел излизане на борсата. В залата се чу призив за тест за наркотици, като Илчовски откликна с готовност да бъде направен веднага. 

Димитър Главчев от ГЕРБ прекъсна разказа, като настоя да се даде думата на представителите на фирма "Градус".  Главчев не млъква въпреки нееднократни подканяния от страна на ръководството на комисията. В залата настана какафония.  Опит да вземе  думата направи и Иван Ангелов от фирма "Градус". Мая Манолова призова НСО да дойде в залата да си свърши работата. Депутатите спряха да спазват ред на изказвания и влязоха в диалог помежду си с включени микрофони. 

 

 

"В дневния ред има две точки, които нямат нищо общо с предмета на комисията - проверка на разходите, направени от правителството, дейноста на дружества с държавно участие. Комисията се превръща в трибунал. Още 100 души могат да дойдат да говорят, но това е предизборно политическо шоу", коментира Дани Каназирева от ГЕРБ. Партията е против както изслушването на Илчовски, така и разглеждането на казуса с препродадения проект за "подпорната стена" на "Алепу". От БСП се изказаха против, като изтъкнаха споменати от Илчовски факти за рекет от страна на държавни дружества като "Напоителни системи", както и злоупотреби от други държавни органи. В правилата, които приехме, гласувахме и възможност за подаване на сигнали от граждани, тук става въпрос за сигнал на гражданин, коментира председателят на комисията Мая Манолова. 

От ГЕРБ продължават да настояват точката да не се гледа. "Ясно е за всички, че няма никакви писмени доказателства, има един сигнал. Не може да се връщаме към едни години без съд и прокуратура да четем присъди. Разбирам, че има постъпили сигнали, най-правилно е всеки един сигнал да се насочи към компетентните органи. А не по всеки сигнал да слушаме разкази, чиято достоверност не може да се докаже", коментира Каназирева. За доказателства настоява и Тома Биков. Според него без документи, каквито от ГЕРБ не са получили, изслушването ще има "публицистичен характер". Още на предното заседание стана ясно, че представените документи са финансови и бе планирано по тях да се дебатира на закрито заседание, защото касаят пенсионни фондове и листване на комапнии на борси. Биков настоява документите да се прочетат от всички и разглеждането им да е публично. Маноил Манев от ГЕРБ пък настоя да бъде изслушано и ръководството на фирма "Градус" АД, която според него е била унищожена на последното заседание на комисията.  

 

Какво се случи по-рано

 

Премиерът в оставка Бойко Борисов омаловажи скандала, като отрече да познава Илчовски и обяви, че му е било платено да говори "претоплени стари манджи". Оправдавайки се с почивния 6 май прокуратурата не отговори дали ще образува проверка по твърденията на бизнесмена. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева обясни, че ще се решава тепърва и помоли да бъде потърсена днес. Днес обаче не отговаряше на телефона си.Какво твърди Илчовски


- че е участвал в три неформални срещи с премиера в оставка Бойко Борисов и приближени на него лица, на които се е обсъждало кой бизнесмен ще бъде  "сдробен". "Беше поръчал известен бизнесмен, който още е в затвора", разказа Илчовски, като после уточни, че става дума за Николай Банев. На такава среща гледали и клип със сексуални изведателства в килия с друг бизнесмен от Карнобат. Клипът бил заснет, за да го изнудват за огромни пари и да покажат какво се лучва с неподчинените. Не споменава конкретно име, не разполага със самия запис. 

- че разполага със запис на плейметка- "момичето, което всички търсят" и което всъщност е така наречената Мата Хари - направила прословутата снимка с пистолет, банкноти и кюлчета от спалнята на Борисов. Кюлчетата са подаръци за рожден ден. Борисов първо получил малко кюлче от бизнесмена от Стара Загора, определен като ковчежник, а накрая - голямо кюлче от друг крупен минен бизнесмен.  Ковчежникът се засрамил и добавил към подаръка още кюлчета. 

- че е бил подлаган систематично на натиск, като последно през 2020 г. му са поискали половината от бизнеса. Бил е принуден да продава зърно на силно занижени цени на бизнесмена от Стара Загора, да закопава норки в собствен имот, да участва в схема за фиктивно завишаване на оборт на фирма, която ще излиза на борсата. Пенсионни фондове били задължени да купуват акции с изкуствено завишена стойност на фирмата. 

- бизнесменът от Стара Загора контролира земеделското министерство и агенцията по храните, която се ползва като бухалка. Измислят се фиктивни болести, за да се осуети конкурентен внос на месо в България. Бизнесменът от Стара Загора участва и в картел със слънчоглед, като продукцията се изкупува на ниски цени и се препродава в Турция (твърдение, направено в интервю за "Капитал").

 

Източник: "Сега"

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Как източиха пенсиите ни по схемата Градус:

  07 Май 2021 19:59ч.

  „Иван Пилето поканил Светослав Илчовски на разходка до Монако, на която да дискутират как изкуствено да завишат оборота на компания на „Пилето“, която щяла да се листва на Българската фондова борса. Това твърди Илчовски в свой сигнал до Народното събрание. Според Илчовски целта на това листване била „да се вземат“ 100 млн. лв. от пенсионните фондове. В така описаната от бизнесмена пред Народното събрание картина най-точно се вписва операцията по продажба на съществуващи акции и увеличение на капитала чрез издаване на нови, които направи фирмата „Градус“ през май 2018 г. Т.нар. IPO тогава беше приемано с голямо въодушевление, заради мащабите си като целта наистина е набирането на 100 млн. лв. Предложени са 55.5 млн. акции при ценови диапазон 1.80-2.35 лв. за акция. Записани са 45 млн. акции на цена 1.80. Това оцени компанията на близо 450 млн. лв. След приключване на публичното предлагане става ясно и кои са новите акционери. И това наистина са най-вече пенсионни фондове, което не и толкова изненадващо. Унивepcaлният пeнcиoнeн фoнд „Дoвepиe“ e зaĸyпил нaй-гoлям бpoй aĸции – 10.86 млн. зa 19.548 млн. лв. Oбщo дpyжecтвaтa oт гpyпaтa – зaeднo c дoбpoвoлeн пeнcиoнeн фoнд „Дoвepиe“, пpoфecиoнaлeн пeнcиoнeн фoнд „Дoвepиe“ – вeчe пpитeжaвaт 12.225 млн. aĸции зa 22 млн. лв. Taĸa тe пpитeжaвaт 5.018% oт oбщия ĸaпитaл нa дpyжecтвoтo, пише сайтът Money.bg. Гpyпaтa нa „Aлиaнц“ e зaĸyпилa 8,3 млн. aĸции, a пeнcиoннитe фoндoвe „Poдинa“ – 4,36 млн. aĸции. B ІРО-тo ca ce вĸлючили и „Cъглacиe“ c 600 xил., a „EнEн“ ca пpидoбили 890 xил. aĸции“, описва реалните доказателства за истинността на показанията на Илчовски пред Комисията на Мая Манолова блогът Финансови смислици на специализирания журналист Мирослав Иванов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  07 Май 2021 20:19ч.

  Това е отново в стил Радев, който отрече работата на всички институции и парламента, преценявайки, че еднолично може да си обяви най-голямата партия за мутри, без доказателства, сега отново неговите хора, които вече са в парламента, се заемат с несвойствени функции. Има съвсем други служби, които вземат показания, документират ги и повдигат обвинения, ако преценят, че доказателства има. Но пак като част от големия сценарий, явно пак няма доказателства, пак се прави опит за компромат, който да е в медиите, в новините, пак предизборно. Най-вероятно пак няма материал за повдигане на обвинение, както и предния път. На незапознатите да кажа, че прокуратурата по принцип не се самосезира от снимки на чекмеджета, както и да са аранжирани. Но ако има доказателства, те щяха да се появят в протестърските божкови медии, т.е. медии като фрогнюз, Бивол, щяха да публикуват документи и всички щяхме да видим доказателства за някакво престъпление. Явно продължава да няма какво да се покаже, само ще се разказва... За разлика от предния път, когато имаше режисирана снимка и нищо друго свързано с нея, има нагласен свидетел и нищо друго освен него, дума срещу дума. Очевидно е, че хора, които не могат да произведат доказателства, произвеждат подозрения, като с Барселона и т.н. Ефектът за тях е да се говори, да заменят с нещо втръсналите на всички чекмеджета, за които няма какво повече да се каже, защото не постигнаха ефекта да направят ГЕРБ втора политическа сила. Т.е. прогнозирам, че ще има много врякане и накрая няма да има читави доказателства за нищо. Но това врякане, всъщност най-вероятно е новия Костинброд. Защото Костинброд също не беше нещо друго, освен хвърляне на кал и подозрения, т.е. аналогично е. За сега е ясно едно, че протестърите нямат за цел да управляват или да правят някакво добро на народа, тяхната цел, с която са ги пратили господарите им е конкретна - унищожението на Борисов и евентуално овладяването на ГЕРБ. Мафията така разчиства сметки, тя не познава друг стил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашите имена /задължително/

  07 Май 2021 21:30ч.

  Helleborus на 07.05.2021 в 20:19 - "...Но ако има доказателства, те щяха да се появят в протестърските божкови медии, т.е. медии като фрогнюз, Бивол, щяха да публикуват документи и всички щяхме да видим доказателства за някакво престъпление...." Да ме светнеш, че съм дърт и не помня, кога точно от подобни разкрития и вадене на факти е имало реакция от страна на прокуратурата. Щото БИВОЛЪ са експерти в разследванията и винаги вадят факти, ама полза никаква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пичове, така няма да стане

  07 Май 2021 21:55ч.

  Трябва картечница!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, наистина

  07 Май 2021 22:10ч.

  И висока камбанария на църква, където да е инсталирна картечницата. А за инсталирането и трябва доста работа. На първо време - поне 5-6 яки момчета, които да я качат горе, щото тя си .... тежи. След това някой трябва да осигури /горе, на камбанарията/ муниции - т.е., патрони, ленти за тях и т.н. След това трябва да се осигури и помощник-картечар, който да държи лентата с патроните така, че те да се изстрелват без проблем и засечки през дулото на картечницата. А бе, .... сериозна работа си е картечницата. А трябва и картечар, за нея. А това се учи. Трябват най-малко 6 месеца. Ако говорим за истински картечар, де. Иначе с картечницата може да картечи и попа. Ама какво ще уцели, е отделен въпрос. На първо време .... трябва да има здрави уши, нос и гърло. На първо време днес, идеални за стрелба с картечница биха били: багерист, трамбовач на пръст или чакъл. Абе, все хора, със здрави уши, нос и гърло. А, и ..... мозък. Щото при тези вибрации мозъкът понякога изневерява. Е, не при всеки и не винаги но ..... .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  07 Май 2021 23:59ч.

  Проявих биволско търпение да изгледам и изслушам целия цирк и съм в потрес от всичко видяно и чуто – и като взаимоотношения между хора, повечето от които имат представителни функции, и като фактология, и като изказ и аргументация. Няколко неща ще отбележа. Непукизмът на хора като Ангелов, за когото е без значение кой е на власт, защото е убеден, че с всяка власт ще смели брашно, ясно по кой начин. Той не прояви особено усърдие и да брани последния си благодетел в лицето на Бойко Борисов, след като неволно или нарочно го злепостави като огласи възможностите му за виляние върху турските митнически власти. Опита се да подведе аудиторията с документални данни - фактурите за изкупено зърно на по-ниски от тези на Илчовски цени не са доказателство, че и едните, и другите не са под пазарните. Сравнение би било коректно с цени на сключени сделки за същия период на свободния пазар. Фактурата не може да замени договора, отделен е въпросът, че договорът може да е устен, но при възникване на спорове устният договор не върши работа. За кухите акции и пенсионните фондове не ми се отваря приказка, явно номерът толкова се е харесал, че се разпростря и върху една банка и дори бе издигнат в ранг държавна политика, бе представен като някаква много умна стратегия. Арогантността в опредметяването на жената, при това пред очите на цяла България – обезличаването на човешко същество и приравняването му към подарък равностоен на по-малко или по-голямо кюлче злато. Шоуто на Слави впрочем е същото в това отношение. И защо ги бяха сложили Ангелов и Илчовски да седят един до друг, сбутани така? Беше гротескно. Не на последно място, ако Божков е „твърдата ръка“ зад тези разкрития, начинанието едва ли вещае кой знае каква смяна на модела на управление. Но не заради това, че самият Божков е продукт на този модел и доскоро идеално се е вписвал в него, което е най-близкият до ума отговор. Неговите лични делови и предприемачески качества са безспорни, но той винаги е бил наблюдаван отблизо и следен от сценаристите на прехода. Той беше постепенно изтласкван от определени сфери, което стана особено видимо след сагата с хотел „Рила“ през 2000 г. Ще съумее ли да се еманципира и освободи от хватката на задкулисието?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  08 Май 2021 8:47ч.

  Много са гледали мафиотски филми гербаджиите. Вчера това си беше римейк на разпитА на Майкъл Корлеоне от сенатската комисия от филма "Кръстника". Само, че поставянето на Ангелов до Илчовски донесе негативи за матросовците. Той се стресира и обърка конците, а не Илчовски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • RoSop

  28 Юни 2021 17:32ч.

  Что-то меня уже не на ту тему понесло. ---- [url=https://ecoteplo.net/post/komplektuyuchi-dlya-obigrivachiv--neobhidnist-chi-zajve]https://ecoteplo.net/post/komplektuyuchi-dlya-obigrivachiv--neobhidnist-chi-zajve[/url] По-моему это очевидно. Попробуйте поискать ответ на Ваш вопрос в google.com ---- [url=https://smm4top.com/]best smm panel usa[/url] Я считаю, что Вы не правы. Я уверен. Давайте обсудим. Пишите мне в PM, пообщаемся. ---- [url=http://noves-shop.ru/]аккаунт gmail цена[/url] Я об этом еще ничего не слышал ---- [url=https://bailong.kr.ua/products/police-p56-p50-usb]https://bailong.kr.ua/products/police-p56-p50-usb[/url] Вы допускаете ошибку. Давайте обсудим это. Пишите мне в PM. ---- [url=https://venro.ru/]накрутка подписчиков в инстаграме[/url] Это ценное сообщение ---- [url=https://lolz.guru/market/supercell/]купить аккаунт clash of clans 12 тх[/url] не треба) ---- [url=https://online-ruletka.ru/1_3_2_6_sistema.html]https://online-ruletka.ru/1_3_2_6_sistema.html[/url] Быстрый ответ ))) ---- [url=https://bitsmix.biz/bitmix]cryptocurrency exchange sites[/url] Это здесь, если я не ошибаюсь. ---- [url=https://igrovye-avtomati-online.com.ua/victorious_avtomat.html]https://igrovye-avtomati-online.com.ua/victorious_avtomat.html[/url] Советую Вам посетить сайт, на котором есть много статей на интересующую Вас тему. ---- [url=https://lolz.guru/threads/1862078/]https://lolz.guru/threads/1862078/[/url]

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Johnnyves

  30 Дек 2021 11:52ч.

  Пора взяться за ум. Пора придти в себя. ----- Острые козырьки - все сезоны Увольте меня от этого. ----- смотреть Элита Ты этого не сделаешь. ----- kharkov university ukraine Только посмейте еще раз сделать это! ----- Instagram Video Downloader Что это тебе в голову пришло? ----- https://opt24.store/product-category/produkty-pitaniya/ Стыд и срам! ----- invest to bitcoin Смотри у меня! ----- what is crypto currency Это еще что? ----- https://bookofra-avtomat.ru/ Что за безумная мысль? ----- онлайн казино пин ап играть бесплатно Этого еще не доставало. ----- https://casinomillionb.ru/igrovie_avtomati_million.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ChrisFer

  04 Фев 2022 10:45ч.

  Вы допускаете ошибку. Могу отстоять свою позицию. Пишите мне в PM, пообщаемся. ------- [url=https://mosgor-balkon.ru/price/works/]остекление лоджий окнами цена[/url] Не могу сейчас принять участие в дискуссии - очень занят. Буду свободен - обязательно напишу что я думаю. ------- [url=https://www.mayflor.ru/category/sozdanie-kompozitsii.html]https://www.mayflor.ru/category/sozdanie-kompozitsii.html[/url] Я об этом ничего не знаю ------- [url=https://telegram-skachat.org/telegram-web.html]телеграмм веб версия[/url] Извините за то, что вмешиваюсь… Мне знакома эта ситуация. Давайте обсудим. Пишите здесь или в PM. ------- [url=https://vk-pesni.net/song/smino]https://vk-pesni.net/song/smino[/url] ОГО , ну наконецто ------- [url=https://metlana.ru/]поломоечная машина на склад[/url] Без разговоров! ------- [url=https://exkavator-rent.ru/excavators/ekskavatory-pogruzchiki/]аренда техники экскаватор погрузчик[/url] Жаль, что сейчас не могу высказаться - опаздываю на встречу. Вернусь - обязательно выскажу своё мнение по этому вопросу. ------- [url=https://xn----htbdjbj4afmz1a5i.xn--p1ai/]орхидея дикий кот купить[/url] Опа' ------- [url=https://xn--80aakfajgcdf8bbqzbrl1h3d.xn--p1ai/]дизайн сочи[/url] Конечно. И я с этим столкнулся. Давайте обсудим этот вопрос. Здесь или в PM. ------- [url=https://xn--80adbhccsco0ahgdgbcre0b.xn--p1acf/]ремонт квартир сочи архитектор[/url] ето точно круто ------- [url=https://xn----8sbwhhnjdzg8hwa.xn--p1ai/]купить тюльпаны оптом в беларуси[/url]

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи