“Фигаро”: България е хъб на трафика на хора

“Фигаро”: България е хъб на трафика на хора
Ужасното откритие, направено в сряда в тежкотоварен камион, дошъл от България, напомня, че страната е известна като един от хъбовете за трафик на мигранти.

 

Британските криминолози оглеждат камиона, дошъл от България, където в сряда бяха открити 39 тела. Снимка: АФП

 

Откритието на 39 души, загинали в ремаркето на камион близо до Лондон, колкото и страшно да е, не би трябвало да изненадва. Британската полиция все още не е потвърдила със сигурност произхода на жертвите, нито причините, поради които те са били затворени в този контейнер. Но никой, дори и премиерът, изглежда не се съмнява, че това е трагедия, свързана с нелегалната имиграция.

 

Началната точка на камиона, България, само потвърждава подозренията, тъй като е страната е известна като един от центровете за трафик на хора, особено до Великобритания.

 


Ако броят на мигрантите, влизащи в Европейския съюз, е намалял драстично през последните години, официално 92 хиляди през 2019 г. (към 21 октомври), според Международната организация за миграция (МОМ), далеч от онези 1 млн. души, регистрирани през 2015 г., тази дейност остава изключително печеливша за трафикантите.

 

В доклад за 2016 г. Европол посочва, че над 90 на сто от мигрантите са използвали "услугите" на мрежи в даден момент от пътуването си, понякога няколко пъти. Френската полиция смята, че 100 процента от нелегалните преминават през ръцете на контрабандисти. Докладът подчертава, че някои от секторите са изключително структурирани и се приспособяват непрекъснато към механизмите за контрол.

 

Най-печелившата дейност след наркотиците

 

Основните пътища за влизане в Европа малко се промениха. Пристигането със самолет на нелегални лица в ЕС остава ограничено и е дело на банди, предимно китайски или виетнамски. Голямата част от мигрантите достигат Европа по суша и още повече през Средиземно море по три маршрута.

 

Централният маршрут, който свързва Либия и Тунис с Малта и особено с Италия, беше най-активен през 2016 и 2017 г. Дълъг и опасен, днес той се използва много по-малко (около 12 хил. пристигания са регистрирани в края на септември).

 

Западният маршрут между Мароко и Испания е по-активен. Малко над 17 хил. души са пристигнали в Андалусия през 2019 г. В по-голямата си част мигрантите идват от Западна Африка, а именно Мали, Гвинея и Кот д'Ивоар, или от Източна Африка, особено от Етиопия и Еритрея.

 

Основният поток обаче минава през Изтока, като Гърция е първата дестинация. Близо 40 хил. мигранти са регистрирани през 2019 г., според МОМ. Те могат да идват от Африка, но също и от Сирия, Пакистан или Афганистан.

 

Съществуват и други пътища, през Русия или Украйна, за да се достигне Централна Европа, или директно Северна Европа и Скандинавия, но те се използват много по-малко.

 

Разследващите от Европол показаха, че трафикантите са толкова активни в Европа, колкото и извън Европа. След Гърция мигрантите, които мечтаят да достигнат Германия, Швеция и Великобритания, влизат в ЕС от Хърватия или България. Там те са поети от вторични мрежи, които им позволяват да се придвижат през целия континент. Според европейската полиция тези мрежи са с различни мащаби и възможности. Те могат да варират от отделни лица, които срещу заплащане помагат да се премине границата, до почти мафиотски системи. През 2015 г. тези големи организации са използвали около 40 хил. „служители“ на всички нива - шофьори, хора, които набират клиенти, посредници, но и "мозъци", които често са базирани в Източна Европа.

 

Българите, твърди Европол, са най-замесената в тази дейност националност, следвани от Унгария и Ирак.

 

Най-често "европейските" мрежи работят в сътрудничество с мафиите от страните, от които тръгват мигрантите, или от транзитните страни. Разследващите посочват, че трафикантите живеят във всички страни, в които пристигат мигрантите. Българи бяха арестувани не само в България, но и в Гърция, Италия или Австрия.

 

Тези огромни мафии използват за трафика на хора маршрутите, които се използват за други незаконни дейности, начело с наркотиците. Според ООН в световен мащаб нелегалната миграция е станала най-доходоносната дейност за трафикантите след наркотиците. Тя е и много смъртоносна.

 

39-те жертви, намерени във вторник, са тъжното доказателство.

 

Те се прибавят към бедствията, регистрирани почти всяка седмица в Средиземноморието. Според МОМ 1077 души са се удавили през 2019 г. Те са били 3139 през 2017 година.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

Коментари

 • А какво кара хората да бягат от родните си места?

  24 Окт 2019 9:06ч.

  Тия дето правят войните дето им кефне са главните виновници! После идват лешоядите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  24 Окт 2019 9:10ч.

  Камионът е влязъл от Белгия, но преди това е бил ползван също в Северна Ирландия, мигрантите не е установено къде са качени, шофьорът е ирландец, българска връзка няма никаква с изключение на това, че камионът е регистриран в България. Но както каза премиера, не е влизал тук от 2017. И все пак тези хора продължават да държат в заглавието на новината нашето име. Сега пък сме хъб. Сега започват да обиждат и самите мигранти, като ги третират вербално като насипен материал за хъб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъжно

  24 Окт 2019 9:23ч.

  Кой и защо ни направи КОЛОНИЯ? Ще носят ли някога тези безродни плячкаджии отговорност пред трудовите хора??? Ако така се будалкаме като в последните 30-40 години, нищо хубаво, справедливо не свети за страната! Криминалните сводки в Европа отдавна са пълни с български граждани (отчаяни от своята мизерия и безперспективност). Но магистрали, по които се чупят коли (СтЗагора-Каспичан) продължават да се откриват, ако че са с 10см по-тесни платна де-факто, но отчетени като нормално изпълнение с европейски фондове????????????????? Ток от "Мариците Изток"-най-скъп, но парите не постъпват в българския бюджет, а напротив НС одобрява поредните кредити за тях……….. и така докато влачим своето доброволно колониално иго!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заплюйте ни пак, заслужаваме го.

  24 Окт 2019 9:35ч.

  ЮК е просто еддна плюеща страна. Дали новичок, дали хъб, посланиците им редовно ни поучават, ние всички трябва да наведем глави и да оставим да ги отсекат. Пазели сме били границите.... Прост факт: 3 години не могат да излязат нормално каот произведат нужните за това правила. Всъщото време ние спряхме по 100% законен начин Истанбулската конвенция, прът в цялата соросклоака. България има потенциал, които ще бъде ДОУНИЩОЖЕН.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Надути пуяци!

  24 Окт 2019 9:56ч.

  А като се окаже, че камионът няма нищо общо с България, освен регистрационния номер, тогава какво? Ше мълчите като пукали и както обикновено ли? Вие бомбите, България ви бере гайлето, че и плюнките ви обира! Ача гьонсуратлък!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сини боклуци

  24 Окт 2019 10:10ч.

  ДрОгари седесари, разбрахте ли сега защо от самото начало не ви искахме ни атлантизма, ни Еуропата?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Патриотка от партията на Валери Симеонов арестувана за трафик на мигранти

  24 Окт 2019 10:11ч.

  Властта на суджуците, асансьорите, терасите, къщите на тъщите е пропуснала да граби? "Анелия Велева беше задържана при акция на АМ „Тракия”. Активистка от партията на Валери Симеонов е арестувана за трафик на мигранти. Тя е задържаха при акцията на магистрала „Тракия” преди три дни, съобщава Нова ТВ. Става дума за Анелия Велева - кандидат за депутат от Националния фронт за спасение на България (НФСБ) през 2014 г. Година по-късно се кандидатирала и за кмет на Костинброд, но не е избрана. При акцията в събота бяха арестувани общо деветима българи и петима чужденци. Срещу част от тях, сред които и Велева, вече са повдигнати обвинения за незаконен трафик. Мигрантите са от сирийски и иракски произход. Трябвало да бъдат закарани до българо-сръбската граница. " https://www.paragraph22.bg/22-novini/read/patriotka-ot-partiiata-na-valeri-simeonov-arestuvana-za-trafik-na-migranti

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, айде!

  24 Окт 2019 10:21ч.

  След измисленият "български чадър", който никой никога не е виждал и уж български атентат срещу папа Йоан-Павел II, дойде ред и за нови клевети. Сега България замразява хора! За да има мигрантски "хъб" трябва да има и поток който да го захранва. Франсетата ли не знаят кой стои зад миграционните потоци? Знаят и това не е България. Само че при първите две клевети имаше държава и хора които да защитят и защитиха националните ни интереси от чужди нападки, днес начело на държавата и на дипломацията имаме перушани и Тикви!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдаа

  24 Окт 2019 10:55ч.

  Щом "Фигаро" казва ,значи е така .И всичко става на българо-китайската граница .ЕС трябва да прати там граничари и митничари .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  24 Окт 2019 11:20ч.

  ъхъ, само дето няма детайлите, само гадните българи, да живее пакета макрон, що БГ да си докарва по милиярд евро на година, много по-демократично ще е да са френските фирми... аре обратно в селското синьо дкмс, помним чудесно ролята на жельо и френското посолство в погрома над БГ, айде сиктир...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не сме вода ненапита

  24 Окт 2019 13:35ч.

  Но и тия западняци са наглеци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Струва ми се,

  24 Окт 2019 21:18ч.

  че тези нападки не са случайни случки, а са един и същ проект за очернянето на страната ни с отделни епизоди. Мисля, че предстои да ни извиват ръцете за нещо - дали да приемем ИК, или нещо свързано с географското ни положение (между Турция и Русия, и Западна Европа) - още повече БЕЗПЛАТНИ военни бази или кой знае какво... Просто предварително ни нанасят удари (психически) за да отстъпим по-лесно... Бог да ни пази! И дано час по-скоро да прогледнат по-голям брой наши събратя, които 'оцеляват' по света и да разберат, че каквото и заплащане да получават за труда си ТАМ, експлоатацията им винаги е по-голяма от придобитото, и загубите за страната ни от заминаването им са по-големи от $$ които прилежно изпращат на близките си в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • whit

  24 Окт 2019 22:06ч.

  Разчитам на проницателно и бързо британско разследване. Все пак, възможно ли е тези мигранти да са минали през България с друго превозно средство и да са се качили в камиона вече в друга държава? Надявам се, че не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това в любимия ни Фигаро?

  24 Окт 2019 23:33ч.

  Значи е вярно. Не е в някой наглосакски вестник, казано на руски жаргон, че да е лъжа и обида.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е обективността

  25 Окт 2019 4:01ч.

  на западните медии, която ни сочат за светъл пример.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този

  25 Окт 2019 7:11ч.

  западняците си измиха ръцете с нас. крадеца вика дръжте крадеца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  25 Окт 2019 10:26ч.

  След като британците ни обявиха за "расистите" на Европа, сега французите ни изкарват най-големите трафиканти на хора на континента. Пък ние все още надяваме германците да ни пратят "Фолксваген"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пуч-и-ниЕ

  25 Окт 2019 13:13ч.

  Нищо случайно не е случайно. Някой по-горе вече направи връзката между постановките с "българския чадър" и стрелбата срещу папа Йоан-ПавелII, зад които систематично стоят едни и същи среди. Този случай е продължение на историята, в която се намесва и провидението. Трябва да се отбележи, че подобен случай е имало през юни-юли 2000, пак в кралството, пак с камион и пак с китайци-58 на брой. Само двама остават живи, за да ни напомнят, че е имало и китайци в съборените кули-близнаци година по-късно. Това, че камионът сега е с българска регистрация изобщо не е лоша новина, напротив, това е най-голямото свидетелство и доказателство, че срещу България е извършен "атентат" преди точно 38+1ненавършени години и че този атентат е имал отношение към предстоящи събития от 2000-2001година. Точно толкова са замразените китайци почти 20 години по късно. Любителите на операта знаят, че Пучини не успява да завърши операта си от три действия за китайската принцеса Турандот, поради смъртта си, но също така знаят, че китайката поставя три загадки на претендента за ръката й, като терминът "замразване" присъства в два от въпросите й, а на четвъртата загадка отговорът трябва да даде самата Тя. Коя е принцеса Турандот и защо се заявява с ирландски корени, отговор ни дава Фигаро...тук, Фигаро там или Севилският бръснар, който обаче вече не е Севилски, а Сибирски. Предстои ни изключително интересно четвърто действие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво

  25 Окт 2019 16:26ч.

  Китайците или отиват в САЩ, или са продадени за роби понеже имат дългове, или това е морга, докато ги върнат на роднините им. Труповете на умрелите китайци у нас се изгарят, на праха им се продава като „български чай“-В България по официални данни живеят около 40 000 китайци. У нас няма регистрирани смъртни случаи. Говори се, че труповете на починалите се кремират тайно в изоставени складове. После праха на покойника се връща обратно на роднините му в Китай. А на пакета слагали надпис „български чай”. Личните документи на умрелия минават в ръцете на поредния китайски емигрант.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кранист

  25 Окт 2019 20:10ч.

  Ей, хора, забравихте ли как преди пет години едни селяни от Коиловци, Плевенско биха (пребиха?) едни френски командоси! И французите продължават да си отмъщават ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 24.10.2019 в 12:10

  26 Окт 2019 2:43ч.

  Не само, че шофьорчето е ирландец, но и фирмата е ирландска, само регистрирана в България, (Варна). Няма никаква друга българска връзка в този зловещ случай. Ама така е, в момента ни подготват психически, като са се убедили (от наблюденията си върху гурбетчиите ни вече 30 години), колко е крехко его-то ни в същност... Единствената ми надежда е да ни откажат приемане в шенгенското пространство... Дай Боже такъв да е "тежкия удар", който ни готвят бившите колониални метрополии...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Репутацията на страната ни

  26 Окт 2019 6:33ч.

  е невинна жертва и на тази вестникарска акция.... Авторът Танги Бертме едва ли е зле информиран, като твърди, че България била хъб на трафика на хора... Само в UK годишните приходи от организираната престъпност за трафик на хора достигат 150 милиарда USD годишно!! Къде у нас такива пари? Млади хора като тези 39 жертви на модерното робство от Китай-ски и Виетнам-ски произход, предплащат с парите на семействата си част от цената за "пътуването", а останалата част - от заплати, след установяване на работа в ЮК, което ги прави зависими и уязвими за дълго време...Семействата им разчитат на тези приходи... Полицията е иззела GPS-а на камиона, който съдържа данните на движението му през последните седмици и рано или късно ще се разбере в кои джобове са отишли таксите за "билетите"... Преди няколко века чрез организирани презокеански доставки на роби от Африка до памучните плантации в хамерика са заминавали най-здравите и жизнеспособни младежи на континента, продавани от вождовете си за шепа мъниста. От тях едва около 40% са успявали да преживеят тежкото няколко-дневно пътуване през океана без храна... В наши дни събитията се повтарят, само синджирите са с друг формат... А крадецът продължава да вика "Дръжте крадеца!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи