Ето какво трябва да провери Гешев по "Барселонската афера"

Ето какво трябва да провери Гешев по "Барселонската афера"
Същата Palms Enterprises LTD е извършила превода на около 2 млн евро на фирмата на Борислава Йовчева. Този факт и размерът на сумата са дали основание на каталунската полиция да започне разследване за пране на пари. В България Palms Enterprises LTD е превела 3 966 247 лв. Същата фирма, същият представител. В единия случай като подарък, в другия, за да се придобие чрез измама общински имот, който в такива размери и с такова предназначение няма как да купи без сериозен обществен скандал.

 

През 2013г., няколко месеца след регистрирането на Еma BGS SL , кипърска офшорка Palms Enterprises LTD и прехвърля около 2 млн евро. Директори на кипърската офшорка са Йордан Христов и Иван Саздов.

 

Ето какво предлагам на Гешев да провери:

 

Като се проследят вписванията в ТР се установява следното:

 

През 2008г. Palms Enterprises LTD и община Приморско регистрирали "Спортни имоти Приморско"АД при участие 50/50. Общината внесла 28 дка земя за спортен комплекс и спортна зала, а кипърската офшорка - 1 374 500 лв.


Въпрос към ДАНС, Финасово разузнаване, банката, която е осъществила превода, прокуратурата : Извършена ли е проверка според правилата на Закона за мерките срещу изпирането на пари относно произхода на сумата, идентифициран ли е собственика на офшорката?


Изпиране на пари според чл.2 от закона е налице и когато дейността, от която е придобито имуществото, е извършено в държава членка на ЕС или друга държава.

 

Очевидно никой нищо не е свършил, защото две години по късно - в края на 2010 г., - в един и същи ден "Спортни имоти Приморско"АД сключва договори за заем отново с кипърската офшорка, с две български дружества и с офшорка, регистрирана в САЩ.

 

От кипърската офшорка получава суми в евро и лева на общо стойност 2 966 247 лв.
От американската - 196 234 лв.
От "Перла Турист"АД - 1 413 012 лв.
От ОМЗ ООД - 75 883 лв.


Последните две фирми са изцяло контролирани от Йордан Христов.

 

Извършена ли е проверка съобразно правилата на ЗМИП? Как са постъпили паричните суми? Идентифицирани ли са собствениците и предприети ли са мерки по изясняване произхода на средствата?

 

Възможно е такива суми да не са постъпвали по банков път - аргумент за това е заключението на експертите по оценяването на непаричната вноска.

 

Тези въпроси са изключително важни, защото случващото се в следващите години е безкомпромисно ограбване!

 

През 2011г. предоставените заеми не се връщат от Спортни имоти Приморско"АД и срещу вземанията си фирмите придобиват акции с общинско участие. Капиталът се увеличава до 6 051 376 лв.

 

През 2019г. акционерите - американската и кипърска офшорка продават акциите си на българското дружество ОМЗ ООД - контролирано от Йордан Христов, както и другият акционер "Перла турист"АД.


Така на практика Йордан Христов придобива 99% от акциите на "Спортни имоти Приморско"АД пр, а за общината остава 1%. В капитала на дружеството е включен общински имот със сериозна площ, застрояване и предназначение.

 

Въпрос към прокуратурата: Няма ли данни за измама или документна измама и сериозно увреждане на обществен интерес? Какъв контрол е упражнил кмета на гр. Приморско и членовете на Общинския съвет?


Някой проверил ли е по ЗМИП офшорните фирми и произхода на средствата?

 

Същата Palms Enterprises LTD е извършила превода на около 2 млн евро на фирмата на Борислава Йовчева. Този факт и размерът на сумата са дали основание на каталунската полиция да започне разследване за пране на пари.

 

В България Palms Enterprises LTD е превела 3 966 247 лв.


Същата фирма, същият представител. В единия случай като подарък, в другия, за да се придобие чрез измама общински имот, който в такива размери и с такова предназначение няма как да купи без сериозен обществен скандал.

 

Какво ще направи българската прокуратура?

Има ли чадър над Йордан Христов и ЗАЩО?

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Helleborus

  25 Фев 2020 11:27ч.

  Аз имам един въпрос по темата, защо всички борци по света с прането на пари, не се борят за забраната на офшорните зони? Самият факт, че е законно да има някъде средства, за които никой не знае и не пита и те се атакуват само когато се инвестират (понякога), а собствеността им в повечето случаи е покрита от множество кухи фирми, означава, че всъщност няма никаква воля за правосъдие. Всички тези пари са били извлечени от бюджетите на държавите, много вероятно са от престъпна дейност (разбити животи на невинни хора) и често тези зони се използват за легално укриване на данъци. Когато офшорните зони са законни, това е все едно да оставиш открита пита с мед и да искаш мухите да не я накацат. Какво точно искаме, светът наистина да намали престъпността, която смуче от жизнеността на обществата или престъпниците да пръдължат да източват народите, но ние само искаме те да не стават политици, а да бъдат задкулисието на тези политици? Такъв тип порочна система се бори само и единствено глобално, с обща воля на всички правителства. Защото проблемът няма да отпадне, когато изгърми един бушон и се замести с друг. Името на Борисов изобщо не го виждам в статията, отново не е показана пряка връзка. Но дори да приемем, че Борисов (фиксацията на опозицията) се смени с друг лидер на ГЕРБ, след евентуален скандал, ще се промени ли технологията, по която функционира всичко? Ще изчезне ли същото това задкулисие, затлъстяло и ояло се, разплуто и дебелокожо, което просто ще си поставя млади и зелени пионки, които да ни зашеметяват с наивност и ентусиазъм? Като малката Тунберг или някои други младежи в политиката, призовани да внушават невинност и демократичност? Задкулисия, които стоят зад сексуалната революция, болшевизма и джендър идеологията, зелени сделки, множество войни и други политики, зад отслабването на държавите и техния авторитет, как точно се борят, когато ЛОЯЛНО и сляпо служиш на едните, за сметка на другите ли? И създаваш фалшиви илюзии, че злото е концентрирано в една публична фигура, която трябва непременно да се отстрани? След което ще дойде... благоденствие и справедлив ред?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ефрейтора

  25 Фев 2020 11:28ч.

  Тази "гнила ябълка" вместо да е в затвора , нагло се изявява в услужливи сайтове...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сержанта

  25 Фев 2020 12:06ч.

  Елементарно, ефрейторе! Я кажи нещо за информацията, а не за автора на статията. Не може само да си мечтаеш Боко да те оно#да през гащите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • инспектор Дюдю

  25 Фев 2020 12:34ч.

  Еми автора на статията доколкото разбирам е Търговския регистър, а данните са навързани от някакъв бот, боравещ с юридически алгоритми. Така че ефрейтора да се жалва от Търговския регистър, ако иска - и в съда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • офшорките

  25 Фев 2020 12:39ч.

  ВЪРХОВО ДОСТИЖЕНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КАПИТАЛИЗМ И ИМПЕРИАЛИЗЪМ ! В една държава нема как да имаш тайници, но в глобалната държава - може! Да задаваш глупашкия въпрос за затриване на офшорките, все едно да закриваш глобалната държава - също върхово достижение на международния капитализъм и империализъм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • историята се повтаря като гаф

  25 Фев 2020 13:02ч.

  30 г.-генералиисимус Сталин, 30 г.- генералисимус Франко, 33 г.- Фердинанд, , 30 г. -Брежнев, 30 г. Живков, ДАЙ МУ БОЖЕ ЖИВОТ за 30 г.- ген.лейтенант, професор,доктор - Борисов. ВСЕ ВЕЛИКИ САМОДРЪЖЦИ ! Ко щЕха да правят народите им без тЕх.! И защо ли във САЩ са решили лош или изключително добър - ДВА /2/ МАНДАТА ! А хеле брускай ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  25 Фев 2020 13:38ч.

  25.02.2020 в 13:02 Не знам дали разбрах въпроса и дали е до мен, но какво значение има дали лицето на управлението се сменя, когато задкулисието не се сменя? Теоретично погледнато, ако тези млади и зелени пионки провеждаха своя политика, тя нямаше да е една и съща постоянно. Или ти наистина мислиш, че задкулисия, произвеждани стотици години в общества, които не са изтръгвани от корен, които не са мачкани от тоталитарни режими и робство, не са произвели несменяем елит? Който ще допусне някой младеж идеалист още с акнето да им обърка работите? Или пък че този реален елит, който отдавна е в дебела сянка, ще предпочете да ходи на работа и лично да се занимава с изнасяне на речи и бумащина и печелене на избори? Те си плащат на палячовците, които ще омайват народа, причината да ги сменят е, за да може да отпушат напрежението и да дадат на хората нова надежда, породена от новия надъхан оратор, който ще оправи нещата. За да има нови сто дни толеранс , после нови проби и грешки, след които пак ще се окаже, че нищо особено не се е променило в света и корупцията в него. А в дълбочина задкулисието само се е укрепило и още по-издълбоко движи нещата в света, че и у нас правителства сменя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наивник за глобална правда

  25 Фев 2020 13:49ч.

  То в собствената страна няма правов ред, та глобално ще има. Всичките офшори показват, че са за ЛИЧНО облагодетелстване, а не зак инвестиции и благинки на трудещите се. Нима таво не е ясно на образованите люде???? Всичко друго е губи време...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хеле брускай,брускай

  25 Фев 2020 14:43ч.

  да, въпроса е кум теб, но от отговора разбирам, че и ти си дошъл до становище, с което са отговаряли на твоята истина И РОБЕСПИЕР И МАРАТ, И ДАНТОН И ЛЕНИН И ДИМИТРОВ И ТИТО - задкулисието се сменя само с революция. А МАНДАТНАТА СМЯНА сменя БАШБАКАНИТЕ, които иначе се самовлюбват и не дават и на друго задкулисие да смени тяхното. И ДА СЕ УСПОКОЯТ СТРАСТИТЕ, които водят до истинските революции, които първия път доведоха на власт задкулисието наречено буржоазия, а втория път задкулисието наречено работническо-селско власт. Даже не е въпрос на избор - както е казал великия Димитров " колелото на историята се върти до крайната победа на ..." на тези, които творят благата , а не на тези, които само ги консумират, експлоатирайки труда на първите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • К. К.

  25 Фев 2020 16:58ч.

  “Чудя се дали ако, дай Боже, скоро има Народен съд, който да осъди на смърт цялото Народно събрание, цялото правителство, повечето кметове, хиляди общински съветници и известен брой обикновени престъпници, след време историците ще говорят как е бил избит цветът на нацията? Защото цветът на нацията в момента са Борисов, Пеевски, Каракачанов, Горанов, Симеонов, Марешки, Сидеров, Цацаров, Екатерина Захариева, Домусчиев, Гешев, Меди Доганов и други подобни.“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мона

  26 Фев 2020 3:01ч.

  До К.К. Цветът на нацията са едни от вас самите, избрани от вас и поставени там от вас, за да управляват. Няма по-добра измислена система (за сега) от Демократичната. Дори и Народен съд да има и да ги убиете, както ти предлагаш демократе, , дори и да са най -големите идиоти, това ще означава ВАРВАРСТВО. Това ли искаш?! . Когато чета коментарите виждам, че българите са много прости хора и се мислят за по-образовани от Борисов. НО НЕ СТЕ! Борисов е единствения политик, който се изкачи бавно и последователно по стълбицата на властта нагоре. От охранител до ченге, от ченге до Гл.секретар, от Гл.секретар до кмет, от кмет до председател на най-голямата партия ГЕРБ и от там та до Министър председател на България Уаууууу! Кой друг може да се похвали с такъв огромен опит?! Никой!!!Невероятен опит и завидно развитие на политик. Той затова не е разбиран от повечето хора, защото е изпреварил историческото време, а от друга страна бълг.народ все още не е узрял в оценките си. Българо-циганско-селско-консервативно,-антимодерно и антидемократично мислене спъва прогреса на тази държава. Селски народ, с вехто мислене. Няма нито един друг политик, който да работи с такъв широк замах, с тези огромни мащаби и с изключително модерно, прогресивно и демократично мислене. Изключително работлив, почтен и всеодаен, Борисов е пример за политиците дори и в Европа. Затова той е чудесно приет навсякъде по света. Широко скроен, дисциплиниран и респектиращ, Борисив е най-добрия политик за България. Доказателството е в изградената почти наново цяла България само за 10 год.. България никога до сега не е била толкова красива и всичко това се дължи на Борисов. Факт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Мона

  26 Фев 2020 8:52ч.

  "Няма по-добра измислена система (за сега) от Демократичната". Леле! Сериозно ли? Още Платон пише: "Демокрацията винаги води до тирания". Когато повтаря глупашки мантри, човек може и да си повярва. Вгледай се, ако имаш необходимите исторически познания, къде е стигнала Европа за 1500 години липса на демокрация - и докъде се е докарала само за 100-150 години демокрация, и после започни да мислиш, ако си способна. Но изключи щампите, шаблоните, клишетата и мантрите, че "няма по-добра измислена система".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мона

  26 Фев 2020 9:10ч.

  да не би да е Биков!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  26 Фев 2020 10:34ч.

  на 25.02.2020 в 14:43 Мислиш, че като направиш революция, ще смениш елитите? Злодеите не са всички богати, както комунистите МАМЯТ обществото. Поради което не позволяваха през комунизма да се тачи паметта на редица заможни възрожденци, които са направили огромни добрини на народа си, строили болници, занимавали се с всякакъв тип благотворителност. Бог можеда те застигне и промени без значение в коя прослойка се намираш, както свидетелстват и евангелията, за променени и роби и богаташи. Бедните НЕ са по-добри, те са много по-близо до примитивното. Ако внезапно получат власт, ще я носят още по-зле. Когато аз говоря за задкулисия, не говоря за богатите като цяло, а за НИЩОЖЕН процент от тях, който е подпомаган надолу по пирамидата от много ПО-ГОЛЯМ процент продажници и тролове. Понеже пирамидата надолу СЕ РАЗШИРЯВА. Дефакто най-голямо количество най-обикновени хора крепят тази порочна власт в най-голяма степен, с това, че са меркантилни, подкупни, сервилни, безотговорни и духовно необразовани, за да се противопоставят на корупцията. Те съучастват в нея и страдат от нея, но обвиняват само върха на пирамидата, докато те са ОСНОВАТА на същата пирамида. По тази причина промяна се извършва основно с просветителска дейност, каквато са извършвали духовните водачи на народите. А революциите са подстрекавани от върхушки, които са заемали мястото на определени лидери, често ставайки и по-зли от тях. Преследваният става преследвач, гоненият става гонител и нищо не се променя така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, бе!

  26 Фев 2020 14:11ч.

  Малко напразно се хабите! Приемате диктатурата за комунизъм и псевдо демокрацията за демокрация! Всъщност, никъде по света няма демокрация, а само нейни бегли недорасли и уродливи форми! Всъщност, демагогията властва! И колелото на историята не се очертава, поне за сега, да спре да се върти! И глупави са тез и много са, които си мислят, че вечно са в задкулисието и/или в управлението, защото историята показва, че не е така! И някъде задкулисието определя управлението /САЩ .. /, а другаде управлението определя задкулисието /България, Русия .. /! И Европа не е цъфнала, просто таванът за злоупотреби там е по-нисък и моралът е различен! И животът, по-добър или по-лош, си продължава без хората да разберат какво точно и защо става! Още по-малко, трайно да променят нещо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vassil Zdravkov

  26 Фев 2020 15:52ч.

  Тоя Йордан Христов ни го знам, ни го познавам. Знам само, че Иван Саздов събира чували с пари на втория етаж на ресторанта си в Банкя. Говори се, че там се откупували големите контрабандисти. А познайте в чия полза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пресцентър на МС

  26 Фев 2020 19:06ч.

  Не забравяйте, че Ченалова е събеседничка в драмата "Две каки си говорили" където за пръв път се заговори за къщата в БарЦелона! Някои хора доста знаят....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ало...испанците

  26 Фев 2020 19:45ч.

  Румяна Ченалова задава доста щекотливи въпроси, по които 95% от коментиращите си нямат и грам понятие. Надявам се испанската прокуратура да вземе в предвид въпросите на Ченалова защото Гестапурата само ще замазва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Мона

  27 Фев 2020 1:27ч.

  добре си изредила стълбата в кариерата на банкябския простак. И си мислиш, че всичко е заради акъла му. Не забравяй имената на ген.Любен Гоцев,на Ал.Лилов и подобни , които са седяли зад гърба му. Още когато се отказа от МВР и стана Ипонджия, бе по съвет на такива ми ти, които му изграждаха образа на двуликия Янус, та и от Царя приет ...и да го следи, та и от Живков приет...и да го следи, та и кмет, за да спре пътя Софиянски, та и при Гоце приет за минпред, като внук на уж убит от комунистите дедо к......за да разгроми т.нар.реформаторски блок, както бе сложен Костов да разгроми СДС-то и от там на татък го пуснаха по динената кора да възстанови самодържавието на Живков, а вие да му лапате банана и с ваши пари да плащате на любовницата му, както казваше д-р Стела,по негови публични признания, "който веднаж е предал ще предаде и втори път" , втория път бе бе Цветелинка, на която раБи семейството и я натири, та и трети път с барцелонката...А Дончева каза " не е предал само този при когото не е служил"- предаде партията си, предаде царя, предаде Живков, предаде снахата на политбюро...СаЩ го мрепи щото са го стиснали за топките с парите му в българоамериканската банка и щото им предаде територията държава за бази откъдето ще стрелят с ядрени ракети по Русия, т.е. накрая предаде и народа си. И за какво благосъстояния дрънкаш, като повечето от три четвърти от народа е под или на границата бедността, за което децата им избягаха по чужбина, платена сорросидке, Не си ли и сам призна, че чужда партия-баварската на дебелогъзия Дол и с чужди пари на немската фондация К.Аденауер и Зайдел майдел са му е изградили герберастката партия,за което публично им благодари. Млък и айде у зайчарника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Редно е...

  27 Фев 2020 8:33ч.

  Реално тоя Франкенщайн го създаде Външното разузнавяне. Същото разузнаване домъкна и дедо Цар от Испания,но тоя проект се спихна като изпразнен . . й. При Бибитко стана обратното - роди се и израстна чудовище,което започна да изяждя създателите си. Още кат огиде да пази бай Тошо се веждаше,че тома мекере е проект на някого. Редно е тия ,които го пръкнаха ......сега да го пратят в Пъкъла.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи