ДПС замеси премиера в казуса със „златните паспорти“

ДПС замеси премиера в казуса със „златните паспорти“
ДПС сезира прокуратура по сигнал за нарушения при получаване на българско гражданство чрез инвестиции или т.нар. златни паспорти.

 

Бурната дейност, която ДПС развива в последно време около т.нар. „златни паспорти“, придоби нов обрат. От движението обявиха, че са получили анонимен сигнал, че китайски и руски граждани посредством документи с невярно съдържание получават сертификати, че са инвеститори у нас, което е една от възможностите за придобиване на българско гражданство. Замесиха и името на директора на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев, а чрез него – и на премиера Кирил Петков.

 

Чудовищни схеми, Вечната Амбър и китайските спецслужби

 

Информацията беше оповестена от депутата от ДПС Хамид Хамид. Той съобщи на брифинг в парламентарните кулоари, че е получил сигнала в пощата си за „чудовищна схема за придобиване на българско гражданство и издаване на документи с невярно съдържание“. В него се твърди, че над 120 китайски и руски граждани са получили възможност да пребивават постоянно у нас в периода 2015 – 2021 г., като са се редували да представят фотокопия на едни и същи банкови излечения, с които да докажат инвеститорските си намерения. Всички инвестиции са на стойност 1 000 001 лв., а за част от китайците се твърди, че работят за китайските специални служби, разказа още Хамид. Получили са инвестиционни сертификати и право на пребиваване, а някои и българско гражданство.

 

Като основно действащо лице във въпросната „чудовищна схема“ в сигнала се посочва шефът на БАИ Стамен Янев. Хамид го определи като „вечната Амбър“, тъй като е назначен при управлението на ГЕРБ, преминава през други постове, но се връща начело на БАИ, когато Кирил Петков е служебен министър на икономиката м.г.  Депутатът използва този факт, за да замеси името на премиера. „Тук изскачат въпросите дали има тези близки отношения с Кирил Петков, дали е от свитата на цар Киро, дали е издал инвестиционния сертификат на цар Киро, който заради това е могъл да купи и продаде индустриална зона Божурище“, каза Хамид, като използваше обидния прякор, който партийният ми лидер Мустафа Карадайъ даде на премиера.

 

Споменаването на Божурище е свързано с опити на фирми с участието на Кирил Петков да строят в зоната през 2013 г. Миналата година от ГЕРБ го обвиняваха, че политическият му партньор и настоящ вицепремиер Асен Василев навремето му е помогнал с инвестиционен сертификат, тъй като тогава е служебен икономически министър в кабинета "Близнашки". В крайна сметка, не стана съвсем ясно каква се предполага, че трябва да е била конкретната роля на Янев - нито в случая с китайците, нито за Божурище.

 

Самият Хамид не застана зад твърденията в сигнала, а само изтъкна, че иска да се проверят от компетентните органи. В същото време, съобщи, че сигналът е предаден на прокуратурата, и се закани лично да го представи пред Европейския парламент в Брюксел. „Вече съм си купил билет“, каза той. Той отказа да разкрие каквото и да било за подателя на сигнала със зловещия мотив: „Всеки цар си има придворен палач.“

 

Кирил Петков предпочита да говори за Шенген и корупцията

 

Хамид се беше заканил, че ще попита за всичко това Кирил Петков, който дойде в Народното събрание за парламентарния контрол. Не го направи. На тръгване премиерът беше попитан по въпроса от журналисти. Той обаче не отговори пряко, а предпочете да се фокусира върху мантрата за битката с корупцията.

 

„Едно нещо, което обещах в ЕК на последните ми посещения, е краят на тези златни паспорти да дойде в най-късо време. Това беше проблем и за Шенген, и за отпадането на визовия режим със САЩ. Тези златни паспорти са един порок, който ние ще премахнам в най-скоро време“, ангажира се той.

 

Той заяви, че е уверен, че „около тези златни паспорти има корупция“. „Много се надявам, че разследващите органи ще влязат в голям детайл в това, защото българската държава трябва да има репутацията на една европейска държава, а не за някакъв вход на някакви нелегални хора, които си купуват достъп до европейския пазар и до ЕС“, изрази надеждите си Петков. Накрая увери, че „всеки, който е замесен, и ние успеем да го хванем, ще бъде изправен пред цялата строгост на закона“. С тези думи приключи за себе си темата и напусна парламента.

 

Източник: "Сега"

 

 

 

 

 

Коментари

 • e хубу де

  04 Фев 2022 12:09ч.

  Досега бяха необявена коалия на тези (които даваха и златните паспорти и гражданството. Защо са мълчали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  04 Фев 2022 12:19ч.

  щателна проверка колко паспорти са издадени на турски фирми и граждани и колко работни места са открити

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • e хубу де

  04 Фев 2022 12:24ч.

  Бабо Маро, що така? Избирателно ли ще проверяваме, или всички , които са сгазили лука?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТихомирТомов

  04 Фев 2022 12:54ч.

  Дайте снимки на някое чудовище или поне злодей !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  04 Фев 2022 14:18ч.

  А, къде е Рашков?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шщшшът, дън съм чул да са споменава

  04 Фев 2022 16:24ч.

  Божурище. Сичку топ по сделката е прозрачно и почтено, пейзани

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи