Спор за етническото многообразие на Виенската филхармония

Спор за етническото многообразие на Виенската филхармония
Френско-ливанският тромпетист Ибрахим Маалуф постави началото на нова полемика за многообразието в симфоничните формации със забележка за Новогодишния концерт във Виена.

Тромпетистът Ибрахим Маалуф и цигуларката Чжан Чжан

 

Covid или не, публичен или не, прочутият Новогодишен концерт във Виена се проведе, както всяка година от 1939-а насам. Не би могло да бъде другояче за Виенската филхармония: традицията задължава.

 

Изпълнен пред празните места на позлатената зала "Музикферайн" във Виена, концертът, дирижиран от Рикардо Мути, наблюдаван дистанционно от няколко хиляди зрители, оставил обаче горчиво-сладък вкус на френско-ливанския тромпетист Ибрахим Маалуф. В часа на новогодишните поздравления, музикантът и композитор, отличен със "Сезар" през 2017 г. за музиката си за филма на Сафи Небу "В горите на Сибир" (Dans les forêts de Sibérie), пожела в Туитър да види през 2021 г. престижната филхармония най-накрая отворена за повече многообразие. "Превъзходният оркестър на Виена, който всяка година блести музикално, печално се отличава със своята липса на етническо многообразие. През 2021 г. искаме повече многообразие!", написа той в Туитър на 1 януари. 

 

Хвален по четирите краища на света за своето съвършенство, Виенският филхармоничен оркестър не блести с голямо многообразие на 140-те музиканти (от които 19 жени). 

 

Забележката на Ибрахим Маалуф не се хареса на цигуларката Чжан Чжан от Филхармонията на Монте Карло: "Може би г-н Маалуф не знае за това: конкурсът за набиране за професионалните симфонични оркестри се провежда зад параван. Журито не вижда кандидатите, само слуша качеството на представянето. Изпълнителите се избират според тяхната музика, а НЕ според цвета на кожата/пол/етничност", реагира тя в Туитър, призовавайки Ибрахим Маалуф да не смесва оркестрите с политиката. "Има ли същата критика към Пекинската опера? Към известната малийска група Tinawiren ? Към монголската рок групата The Hu? Оставете Виенската филхармония на мира! Искате да свирите с тях? Репетирайте!".

 

След последвалите бурни реакции Ибрахим Маалуф обясни, че само е изразил съжаление за липсата на многообразие в оркестрите, сред които филхармоничният е най-ярката илюстрация. 

 

 

Виенската филхармония Снимка: АФП

 

Създадена през 1842 г., Виенската филхармония е световно призната със своето музикално съвършенство и историческа следа в света на класическата музика. Тя обаче е известна и с това, че в продължение на век и половина е изцяло мъжки оркестър, затворен за жени музикантки. Едва през 1997 г., след като е отменена забраната, в оркестъра е приета първата жена - арфистката Анна Лелкеш. 

 

Ако през последните години се отвори малко място за жени във Филхармонията - въпреки разликата, която остава значителна спрямо другите големи международни оркестри -, не може да се каже същото за многообразието на нейните музиканти, въпреки международната ѝ известност, която привлича изпълнители от много различни страни. Забележки за многообразието на оркестрите, диригентите, както и репертоара се появяват редовно, особено в Съединените щати.

 

Превод: "Гласове"

 

 

Коментари

 • След последвалите бурни реакции Ибрахим Маалуф обясни, че само е изразил съжаление за липсата на многообразие в оркестрите, сред които филхармоничният е най-ярката илюстрация.

  08 Яну 2021 11:50ч.

  Доживяхме времена на липса на смирение и апотеоз на наглостта, в които посредствеността скрита за колорирането на епидермиса и на сексуални и умствени девиации се налага за норма, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  08 Яну 2021 11:52ч.

  Поредната либерастка ерупция!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  08 Яну 2021 12:09ч.

  Този иска да свири във филхармонията, само защото се казва Ибрахим, или защото свири добре? Сега очаквам Красимир К. да поиска духовия оркестър от Филиповци да бъде колективно включен в оркестъра на Софийската опера, също както и неколцина афганистански свирачи на хиджак от лагера за нелегални мигранти в Харманли, за да стане той етнически по-многообразен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ,,Гласове", дайте гласност за

  08 Яну 2021 12:27ч.

  адвокат Албена Беляново, която внесе сигнал в КПКОНПИ1, с който поиска разследване на Б.Борисов за корупция и конфликт на интереси. Покажете, че жените у нас са по мъже от мъжете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • реших

  08 Яну 2021 12:31ч.

  Ще се обявя че съм от 31-ва сексуална индентичност и ще поискам в името на демокрацията и равенството да ме назначат за преподавател по изрусени космати крака в администрацията на Джо БайГън.Инак протест. “Животът на 31 сексуален вид са от значение”. Ще го напиша във Вашингтон пост и ще извикам Си Ен Ен да снима

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  08 Яну 2021 12:35ч.

  И с какво самочувствие този франко-ливанец ще казва кой ще свири и кой няма да свири във Виенската филхармония? Виена да не е Бейрут? Да отива да оправя многообразието в Ливан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ценител

  08 Яну 2021 16:26ч.

  Маалуф е невероятен музикант. Неговото амплоа не е това на Виенската Филхармония. Жалко е когато виртуози като Маалуф напуснат сферата в която са признати и започнат да говорят за политика /политкоректности/ . Несъмнено някой му е "подал" тези мисли за изразяване... Така както през 2020 не един и двама отлични актьори от Холивуд бяха впрегнати да ругаят Тръмп , да хулят Орбан и др.неща с които няма да увеличат артистичната си стойност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • муспи

  09 Яну 2021 5:04ч.

  Първото което правш впечатление при явно дирижираните шоута, биещи по света, а той вече е мъртав, е липсата на евреи на повърхноста. А те държат Парите, Правителствата и Армиите на света и за да го владеят трябва да няма изкуство. Еврейският паразитен гений го вижда така: Бетовен е негър - обла глава, прост - трява само да се преправят нотите му. Това ще се прави в Африка - всеки негър може да пише разни ноти, и да се изпълнява от расово толерантна филхармония. Но в Столипево смятат че не е достатъчно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кръв и вяра!

  09 Яну 2021 6:37ч.

  Нека докажем на дело превъзходството си над дегенератите завладели Запада! Трябва да сме сплотени като юмрук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • whit

  09 Яну 2021 8:28ч.

  Браво на цигуларката Чжан Чжан! Едно изказване по същество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радон Кенаров

  09 Яну 2021 9:52ч.

  Поредното кретенско изпълнение на мултикултурализма и политкоректността! Тези екземпляри кога ще разберат, че единствено талантът и трудът имат значение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  09 Яну 2021 14:32ч.

  този нъдувъ флигорнъ: (като си замина Караян,всичко вечи се пиши гений):все ошти не съ посегнъли нъ Ероика, но некой ште ги светни,че съ го заровили Бетовена глух

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  09 Яну 2021 20:07ч.

  Идиотията на запада ще свърши много, много зле! Дано това не е отново добре режисиран театър с фатални последици за цялото човечество!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мдааа

  10 Яну 2021 11:58ч.

  Трябва многообразие! Веднага да назначат двама ескимоси, пет мангала и трима индианци..... няма значение дали свирят, важно е многообразието!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  11 Яну 2021 8:37ч.

  Затова Виенската филхармония е превъзходен състав - защото не /все още/ слугува на политкоректността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • муспи

  29 Яну 2021 14:22ч.

  Локалният мини дявол Йехова работи по същество. Паразитства върху закона - при допир на нисшото с висшото, загива висшото. А за да има допир, трябва да няма искуство - с него висшото е недосегаемо. От три века не се рисува, време е и филхармониите да правят това с което се размятат по музеите за съвременно изкуство милиони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • муспи

  03 Фев 2021 22:12ч.

  Защо е прието да се мисли, че изкуството утвърждава света, прави го по добър? Тази програма е спусната за масите, - до тези малцина създаващи изкуство тя не достига. Те бягат от света с тази му програма, и с много други, служещи все за едно - да изкарат света жив, и то пред тези дето бягат щом го видят - бягат от смъртта. Как? Като предпочитат смърт пред съжителството с нея. Това е възможно за живите, които каквото и да правят живеят, докато смъртта както и да се прескундя, все си е смърт. Те "... победиха, защото не се бояха от смъртта". Не се боят от това дето убива видимото и намеква че може и невидимото, - предпочитат нищото пред допир с него. Те съзерцават котките, защото това е изкуството - достъпно състояние за по висшото при стремежа му Нагоре, - има такъв Дар и се нарича изкуство, и котките живеят в Него, защото с интуиция са така Нависоко, което с причинноследствен разум не се забелязва. Творците са за присмех на обществото - деца им завързват за балтона тенекии, живеят в мизерия до разпъване на Кръст. Те не са приели измамата пробутана в Евангелията - "ближен" и "прошка", - те са живи. Както котките, те при всеки насрещен тръгват в обратна посока, - за смях и презрение, и за вътрешна радост че живеят. Изкуството не се прави за света, и ако под някаква невидима за човека форма се е проявявало, не е било за спасението на проклетия свят, - изкуството където и да е, е това което е. Оттеглянето на надарените е за света признак, че е вече оставен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • муспи

  30 Май 2021 21:52ч.

  муспи - Как съм пропуснал Синедриона? Публикувано във вестник Днес и веднага изтрито: Синедрионът е упълномощен (комунистите имаха такъв термин - ТАСС е упълномощен да заяви...) - упълномощен да заяви, че Шекспир трябва да се забрани! Ромео и Жулиета е гавра с геите и лезбийките и е в интерес на белите хетеросексуали. Докога в чистата, дадена от Йехова любов, ще се вмъкват междуполови извращения. А Венецианския търговец? - тема за отделен манифест, - въобще целия Шекспир да се забрани, и споменаването му да се приравнява с отричане на холокоста! Синедрионът с особена ярост следи българския антисемитизъм, който лукаво се изплъзва като казва - че антисемитизма е невъзможен, защото евреите не са семити - те са (можете ли само да си представите?!) - азербайджано-тюрки, и избиват семити. И това в тази България, която в годината на основаването на Изсраил (с главно И - така е прието даже и в България), основава и ЦСКА, а днес има даже два, два наши отбора в Лигата си, кой знае за какъв задкулисен майтап е написана на туркилица и никой не знае какво значи. А значи едно, архиважно - както обичаше да казва Ленин. България трябва да бъде закрита и на територията да се основе Ню Изсраил! Защото ние сме европейци и не може да живеем в пясъците, дето ни натикаха английските войски и Сталин, за което ще мъстим на белите докато ни писне! Алах абкар но Яхве таман!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи