Данаил Кирилов е бил адвокат в кантората, която обслужва "Артекс"

Данаил Кирилов е бил адвокат в кантората, която обслужва "Артекс"
Шефът на правната комисия в Народното събрание и острие на ГЕРБ Данаил Кирилов е бил адвокат в кантората, която обслужва строителната фирма "Артекс Инженеринг", продала на занижени цени скъпи апартаменти на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и зам.-министър Ваня Колева, съобщиха за "Гласове" отлично информирани източници.

 

Данаил Кирилов, снимка: Надежда Чипева, "Капитал"

 

Преди да влезе в политиката Данаил Кирилов е работил в адвокатската кантора "Пенков, Марков и партньори", основана през 1990 година. Като част от нейния екип е защитавал бившия премиер Жан Виденов в дело, заведено от бизнесмена Атанас Тилев.

 

Днес кантората обслужва строителната фирма "Артекс Инженеринг", която е в епицентъра на скандала с евтините, но луксозни апартаменти на властта. Заради него оставки вече подадоха правосъдният министър Цецка Цачева и зам.-министърът на спорта Ваня Колева, а политическата кариера на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов е под въпрос.

 

От сайта на кантората е видно, че Данаил Кирилов поддържа контактите си с бившите си колеги и дори е лектор на техни събития.

 

Тази информация е интересна поради обстоятелството, че клиентите на кантората от "Артекс" очевидно имат много силно лоби по върховете на ГЕРБ, а специално за тях в началото на миналата година е внесена законодателна лобистка поправка.

 

Публична тайна е, че всички важни поръчкови закони или поправки биват внасяни след одобрението на Цветан Цветанов и Данаил Кирилов, който често сам ги инициира, но използва за вносители депутати, които в повечето случаи нямат представа какво внасят.

 

В свое разследване Полина Паунова от "Свободна Европа" описва историята на законодателния подарък, който ГЕРБ правят на "Артекс", за да могат да построят своя небостъргач в столичния квартал "Лозенец":

 

"През 2017 година, когато в края на месец януари Народното събрание гласува поправки в Закона устройство на територията (ЗУТ). Благодарение на тези поправки, фирма „Артекс“ успява да реализира знаковия си проект – 34-етажен небостъргач в столичния квартал „Лозенец“, който в момента още се строи. Поправките са внесени от депутати от групата на ГЕРБ, чийто председател е Цветанов, и подкрепени с гласуване в зала лично от него. Поправката е внесена между първо и второ четене на закона.


Става дума за небостъргача срещу хотел "Маринела", който "Артекс" наричат "Златен век".

 

Към онзи момент (2017 година) проектът за 34-етажна сграда е получил разрешително за строеж преди цели десет години от тогавашния главен архитект на София Петър Диков. То влиза в сила месеци преди да бъде приет подробният устройствен план (ПУП) за района.

 

В момента, когато „Артекс“ започват строителството според Закона за устройство на територията (ЗУТ), строителните разрешителни важат за пет години, но се презаверяват за още толкова, ако строежът реално започне.

 

Така през 2012 г. разрешението за строеж е презаверено от Петър Диков в качеството му на главен архитект за срок от още 5 години. Неговият акт е на базата на протокол за откриване на строителна площадка от януари 2010 г. По закон това е последното възможно удължаване на срока. Отново по закон строителните дейности в края на 2017 г. трябва да приключат и грубият строеж на сградата да бъде приключен, т.е. тя да е взела Акт 14.

 

„През 2017 година нямаше нищо, имаше пущинак и табела, че "Артекс" строи. Самите строителни работи започнаха много по-късно“, казва пред "Свободна Европа" юристът Никола Вапцаров, който е член на Инициативния комитет „Лозенец“, протестиращ срещу небостъргача.

 

Именно по тази причина (незапочналният на практика строеж) "Артекс" няма как да завърши сградата си.

 

Така се стига до 21 януари 2017 г., когато Народното събрание приема поправка на Закона за устройтсво на територията, според която строителните разрешителни за строежи от първа и втора категория са валидни 10 години след започването на строителството, а не пет, както до онзи момент.

 

Текстовете влизат в сила през февруари същата година - т. е. седем години след формалното откриване на строителната площадка на „Златен век“ на "Артекс" и десет години след издаването на разрешението за строеж.

 

За въпросния текст (чл. 153 от ЗУТ) в обедните часове на 25 януари гласуват 76 народни представители. Парламентарна справка сочи, че 61 души са от ГЕРБ, двама от БСП, шестима от Реформаторския блок, трима от АБВ и четирима души от БДЦНС (коалицията на Ковачки).

 

Сред гласувалите за текста е и председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, който година и половина по-късно се възползва от вип-строителството на „Артекс“."

 

 

 

 

Коментари

 • софиянец

  23 Март 2019 20:34ч.

  значи в интерес на истината Артекс строят добре, това се отразява и на цените им де... ама все си мислех, че имат някакъв ъкъл, до онзи ден, пък след като са ползвали кантора с барни ръбъла инсайд... явно съм се объркал яката...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Артекс обслужва мафията ГЕРБ = ГРОБ !

  23 Март 2019 21:10ч.

  Артекс обслужва мафията ГЕРБ = ГРОБ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този от снимката има вид на изпечен престъпник !

  23 Март 2019 21:12ч.

  Този от снимката има вид на изпечен престъпник !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • TheIns

  23 Март 2019 21:15ч.

  Е, той беше и общински съветник от БСП в София, ама с покойния Божо Димитров се направиха на интересни и сетне се отцепиха, за да пристанат на ГЕРБ. Преди това и шеф на кабинета на регионалния министър Костадин Паскалев (от квотата на БСП) в правителството на Сакскобургга. Тъй че никои превъплъщения на тоз хамелеон не бива да будят учудване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала_Бала

  23 Март 2019 21:27ч.

  Много умен човек, По умен дори от Цветанов!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До TheIns

  23 Март 2019 21:34ч.

  Не мога да разбера, как подобни недоразумения, като псевдоюристът, известен повече с прозвището "Барни Ръбъла на правото", непрекъснато намират топли местенца на престижни позиции??? Как нито един от предишните му работодатели не е забелязал изключителната му семплост и професионална нищета и да го напътства да стане пастир или да отглежда картофи???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: "Не мога да разбера"

  23 Март 2019 21:54ч.

  Обяснението е просто. Простите началници се обграждат с още по-прости от тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: "Не мога да разбера"

  23 Март 2019 22:11ч.

  Умен човек ще накараш ли да ти върши мръсната работа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Володя СКАЛПЕЛАО

  23 Март 2019 22:46ч.

  Едно уточнение - авторите Гласове и Полимна Паунова трябва да правят разлика между Протокол или Акт 14 с който се установява годността на Конструкцията съгласно Наредба на МРРБ и Груб строеж, който изисква сгградата да има най малко външни оградни стени и покрив и това се установява с протокол издаден от органа издал строителното разрешение(чл.181, ал.2 от ЗУТ).съгласно , с който има разлика Иначе за далаверите на Управляващите, вождовете им и като този Тампон на снимката може да се напишат няколко тома „Корупция и грабеж”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пази боже сляпо да прогледа

  23 Март 2019 22:47ч.

  Този гном е толкова некомпетентен и арогантен, че няма да се учудя ако и той на преференциални цени са му подарили някой апартамент, или той е набутал Цвъки в батака! Ренегатите са много хитри и подли ....хм, хорица.....Боже , боже колко мъка има , толкова ефтино ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До TheIns

  24 Март 2019 0:46ч.

  Не съм вършила мръсна работа и затова се затруднявам в разбирането. :))) Ох, сега давам повод на някого да ме нарече тъпа бяла птица, поради поне няколко пропуснати възможности да бръкна в кацата с меда. Остава да се сърдя на семейството си, че са ме възпитали неправилно.:)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На тъщата зетя

  24 Март 2019 6:18ч.

  Да ти имам и адвокатската кантора, щом тоя калъф е "лектор на нейни събития"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чакаме!

  24 Март 2019 8:48ч.

  А Рашид Веждидов какво се помайва,че не подава оставка?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • организирана престъпна група

  24 Март 2019 8:54ч.

  Тука ми мирише на ОПГ. Цветанов, Кирилов, Цачева, Рашидов, Фандъкова и Ненков са е в един отбор, подготвили, внесли, гласували и прокарали поправки в закона заради Артекс. Включва се в тая игра и някаква неизвестна кумичка на Цветанов и списъкът расте всеки ден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • четец

  24 Март 2019 9:43ч.

  престъпни от всякъде

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  24 Март 2019 11:37ч.

  Ала-бала, всички са по-умни от Цвъчко. С изключение на цвъчка:)))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде сега, каква му била физиономията. Ами пролетарска му е физиономията

  24 Март 2019 12:20ч.

  Каква да е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джурист

  25 Март 2019 6:40ч.

  Този като го видя и ме се досира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че той освен в ГЕРБ и Артекс и в БСП е бил и какво?

  25 Март 2019 13:31ч.

  Нищо му няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На него нищо му няма

  25 Март 2019 14:31ч.

  На нас ни има, че ги оставяме да ни правят на маймуни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  29 Март 2019 16:23ч.

  Вместо народно събрание ,ДА СЕ КАЗВА РАЗБОИНИЧЕСКО ПАРТИИНО СЪБРАНИЕ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чечо

  06 Юли 2019 22:45ч.

  Вижте само какъв левент, красавец , а и колко е умен! Иде ми от вътре да го разцелувам ... с масур обаче

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи