Борислав Ангелов: Президентът Радев избра страната на белия терор и предаде левицата

Борислав Ангелов: Президентът Радев избра страната на белия терор и предаде левицата
Политологът Борислав Ангелов пред Красина Кръiтева, epicenter.bg: Всичко, което ще направи оттук – насетне Радев, ще бъде проява на лицемерие. Нещо повече той отива на този паметник в първата година от втория си мандат. Преди не ходеше там и изведнъж се появява. Това е много знаково, Радев взима страна.

 

Поклона, който направи президентът Румен Радев пред Паметника на жертвите на комуниза, предизвика вълна от коментари. Част от десните го поздравиха, други не повярваха в искреността му. В ляво обаче жестът на Радев роди взрив от отрицателни емоции.

 

- Какъв жест направи президентът Радев с поклонението си пред Паметника на жертвите на комунизма, г-н Ангелов?


- Той избра страната на белия терор и така в не-малка степен предаде българската левица. Като кандидат-президент през 2016 г. той беше издигнат от БСП и беше подкрепен от нея при неговото преизбиране за втори мандат. Това е удар върху цялата българска левица, върху цялото антифашистко движение в България, което не само в България, а в цял свят е част от левицата.

 

- Да, но Радев не е президент на левицата, той олицетворява единството на нацията. Не е ли очаквано от него да отиде и на този паметник, и на Братската могила?


- В случая Радев взима много ясно страна. Избира паметник, който е изключително спорен. Създаването на самия паметник не е да обединява, а да разединява. Политически лагери има не само след 1944 г., има ги и преди това. Политически затворници има и преди това. Ние говорим за бял терор още преди 1944 г., а след това се появява кървавият червен терор. Няма как този паметник да обединява, защото на него са изписани имена на хора, които не можем да наречем жертви, защото има много хора, които са техни жертви – екзекутирани и измъчвани. Не бива да забравяме и вкарването на България в Тристранния пакт.

 

- Може би става дума чисто за годишния календар – просто 1 февруари, когато се почитат жертвите на червения терор, е в началото на годината, а 9 септември – когато се почитат жертвите на белия терор – във втората половина. По-късно през годината е и времето за почит на Вапцаров на Гарнизонното стрелбище. Може би Радев ще отиде и там и е трудно да кажем, че е избрал страна?


- Сега каквото и да направи, по какъвто и начин да го направи, той няма как да върне обратно нещата. Няма обратен ход. Голяма част от хората в БСП, които споделят антифашистките идеи, не споделят този негов ход. Всичко, което ще направи оттук – насетне, ще бъде проява на лицемерие. Нещо повече, Румен Радев отива на този паметник в първата година от втория си мандат. Преди не ходеше там и изведнъж се появява. Това е много знаково, той взима страна. Виждаме как има възгласи на задоволство от политически формации, които са противници на БСП – ГЕРБ и СДС. Което е нормално от тяхна страна сега да злорадстват. Не мога да разбера защо се прави това нещо точно в този момент, какво иска да постигне. Той така не обединява, а разединява обществото.

 

- По тази логика, когато той утре отиде при Паметника на ястребинчетата, или на Гарнизонното стрелбище, пак може да бъде обвинен, че разединява нацията.


- Така е, но не бива да забравяме, че като кандидат за президент беше издигнат от българската левица. Това е много голям удар върху нея, предателство. Как да приемем, че в по-нататъчните си действия ще бъде искрен? А и той отива на този паметник, без да обясни защо по-рано не е ходил. Не виждаме до него и вицепрезидента Илияна Йотова, която е свързана с БСП. Няма логическо обяснение. Ако се опитва да се хареса на всички, това няма как да се получи, това е много грешен подход.

 

- От необявената гражданска война в България минаха близо 80 години. Не е ли време да надградим над това всеки да плаче за своите жертви и да не вижда другите?


- Време е, но няма как да се получи, докато подобни събития и чествания се използват с тяснопартийни цели. Жертвите и от двете страни ги има, това не бива да го отричаме, но начинът на помирението не е този. Трябва да се прави от всички политици заедно и да има съгласие между тях. А не да се търси вина в някой от миналото, като се чете избирателно историята – чете се последствието, но не и предисторията.

 

- Президентът не прави ли точно това – първата стъпка?


- Това не е първата стъпка, защото става дума за събития през 1945 г., а къде беше той, когато се честваха събитията от 1923 до 1944 г.? Така че аз няма да се изненадам, ако той отиде на Св. Неделя, но не отиде след това на гроба на Гео Милев или на честване на Никола Йонков Вапцаров.

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Сега

  02 Фев 2022 15:41ч.

  Сега стана ли ясно защо Нинова не му вярва?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хвани единия, та удари другия

  02 Фев 2022 15:43ч.

  БСП, асоциирана с червения терор подкрепи Президента Радев, той избра страната на белия терор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КАЗАНО

  02 Фев 2022 15:43ч.

  На Росен Плевнелиев баща му е номенклатура от Благоевградския окръжен комитет на БКП, на Иван Кръстев баща му е член на ЦК на БКП, на Евгени Дайнов баща му беше кореспондент в Лондон на „Работническо дело“ и оттам ругаеше американския империализъм. Живял съм в оная епоха и затова се възмущавам днес. От ГЕРБ тръгнали сега да се борят срещу комунизма. Имало заплаха! Оставете тази мантра, няма връщане назад! Гледат да се докарат на чичо Сам!". Интервю на акад. Георги Марков за сайта епицентър.бг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПРОСТО ФАШИЗЪМ

  02 Фев 2022 15:54ч.

  https://chitanka.info/text/2795/21 Мафията иска да „откаже“ от земеделие и скотовъдство тези, които все още имат мерак за това. Защото в перспектива е замислено създаването на огромни частни латифундии, аналог на предишните промишлено-аграрни комплекси (ПАК), където днешните земеделци ще бъдат ратаи. Това ще стане „от само себе си“, а засега е строго охранявана тайна. Отдавна обаче не е тайна, че реалният политически живот се изразява в съперничеството между Първо главно управление (външно разузнаване) на уж унищожената държавна сигурност (ДС) — негова е „Мултигруп“ и др. — и Второ главно управление на ДС (Контраразузнаване) — негова е Първа частна банка и др. Останалото е бутафория. Не е тайна също, че всички ръководни кадри на „едрия капитал“ са бивши офицери от ДС. - писано 1995г. ............................................ ........................................... БКП се уплашиха от Чехия и Китай, и подписаха хелзинкските споразумения. .... Мао е съгласен с идеята на Сталин за увеличаването на класовата борба след събарянето на капитализма. Мао доразвива тази идея и стига до извода, според който в преходния период между събарянето на капитализма и окончателното въвеждане на комунистическото общество именно комунистическата партия и нейните кадри, функционери започват да играят ролята на буржоазия, която има интерес от възстановяване на капиталистическото общество. Целта на културната революция е именно това: сваляне от власт на комунистическата номенклатура, превърнала се в нова буржоазия. ................... Подчинените на СССР страни развиват Ленинизъм, а в Югославия и Скандинавиа, Виена, развиват марксизъм. Предприятия на работниците в тях. Пазарност в социализмът, а демокрацията е път към социализмът. Социализмът е път къ комунизмът. Частният капитализъм спестява пари, отнема от пазарът пари, и става капиталистическа криза - дефлация и депресия. Маркс обича капитализмът-инвестирането и разделението на трудът, но да не е частен. Пазарната сила за обществото. Дупчек е просто марксист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историкът професор Иван Илчев пак е актуален:

  02 Фев 2022 15:55ч.

  „„Господи, какви нищожества стоят начело на българската държава!“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Volte-face

  02 Фев 2022 15:58ч.

  «Свидетели на коронавируса»... блокира идеята на Инициативния комитет за изграждане в София на паметник на децата, невинни жертви на режимите и войните в периода 1923 - 1944 г. „Тъмните страници на българската история пазят мъчителни спомени за отнети с насилие детски животи! Какво означава да разстреляш дете на година и седем месеца с 12 куршума?! Инициативният комитет след мащабно издирване и изследване е събрал данни за убити у нас над 250 деца в периода 1923 - 1944 г., както и за още 3000 техни връстници, загинали при депортацията на еврейските семейства от Беломорска Тракия и Македония към пещите на „Треблинка“, сред които има и току-що родени пеленачета. Факт е, колкото и някои да го отричат, че това е фашизъм. Парадоксално е имената на убийци на невинни деца да са изписани върху мемориал в центъра на столицата ни, а паметта на жертвите им се покрива със забрава. Това не може да се случи в нито една цивилизована страна, защото означава оневиняване на фашизма и отказ от най-хуманния жест към паметта на невръстните, чийто живот е бил прекършен без време. Те са погубени напълно съзнателно по „законите” на нечовешката жестокост. Вече няколко години Инициативният комитет чака разрешение от Столична община да изгради паметника. Идеята е, по предложение на акад. Светлин Русев, паметникът да бъде разположен край езерото зад Братската могила в Борисовата градина и на него да пише „Никога повече!“. Тя има одобрението на главния архитект на София Здравко Здравков, както и на проф. арх. Атанас Ковачев, който ръководи екипа, изработил Подробния устройствен план на парка. Кампанията за набиране на необходимите средства продължава. Проектът е изработен безвъзмездно от скулптора проф. Иван Славов. Дарителите от цяла България са в очакване. Сред тях са хора от всички политически партии, от всички вероизповедания, от всички обществени слоеве. Въпросът е кой и защо се плаши от призива „Никога повече!“? Спирането на проекта за паметник на невръстните жертви на фашизма ще бъде откровена реабилитация на техните убийци. Подобен, безпрецедентен за Европа, отказ за изграждането на такъв монумент ще предизвика широк международен отзвук и той няма да е в полза на България.” Такива паметници са изградени във Франция, Испания, Германия, Австрия, Чехия, Беларус и Русия, в памет на най-невинните жертви на режимите и войните през ХХ век и особено през Втората световна война - децата.”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мунчо спасов

  02 Фев 2022 16:14ч.

  е затова в "българския "ад няма охрана.......ние сами се избиваме. радев до оня ден беше хубав , нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ех, българи!

  02 Фев 2022 16:30ч.

  Не го харесвам Радев, нито му вярвам, нито нищо, но добре би било "президентът" ни, "главата на нацията", да се прекланя пред жертвите и на червения, и на белия терор. Не става и дума за това кой терор и бил по-голям, по-основателен, по-неоснователен и кой от страната на кой терор е т.н. Нека историците и времето се занимават с това. Но докато на фундаментално ниво сме пленници на разказите на "червени" и "бели", ще си бъдем народни врагове и народни бранители, русофили и русофоби, еврогейове и азиатски кръволоци, американски слуги, брюкселски лизачи, турска рая и руски подлоги и т.н. А Онези (може и да се сещате кои, а може и да не се) и техните придворни пак ще гледат как се трепаме и ще ни жънат. Ама това е... Здраве да е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този "политолог" и на тази възраст

  02 Фев 2022 16:36ч.

  си е един отявлен комунист.Просто е смешно на тази възраст.Вероятно родителите или рода му са отявлени комунистически палачи в Пиринския край,където е роден.И....ВЛАДЕЕЛ ОТЛИЧНО РУСКИ ЕЗИК. Червен боклук,има още живи близки и роднини на избитите след 1944 год.Какво,ще ги стреляш ли,ще ги колиш ли,ще ги изселваш ли,бе изрод.От 33 год. чета за такова нишожество-политолог.Е,КАК ДА ИМА ОБЕДИНЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ С ТАКИВА ЧОВЕШКИ ИЗЧАДИЯ.В Испания има паметници и на фалангистите на Франко и на избитите от него и испанския народ не е така разделен като българския.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  02 Фев 2022 16:40ч.

  Браво бе... 5 г. ви трябваха за да узреете :DDD

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Берия

  02 Фев 2022 17:23ч.

  ПРезидентът ще отиде да почете паметта на атентаторите от гара Буново на 9 март, ако това е потребно на интереса му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чугун

  02 Фев 2022 17:44ч.

  Наивно чудене...Какво, Нинова да не е много различна? Или Вигенин? И колко други криптодясни либерали...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този "политолог" ... 02.02.2022 в 18:36

  02 Фев 2022 18:00ч.

  За съжаление, ситуацията в Испания не е баш така - още са си разделени, а в управляващата левица още има твърде много хора, които искат да продължат Гражданската война до безкрай. Или поне до някакъв вид окончателна "морална" победа над костите на Франко, които пък бяха извадени от Долината на падналите. Дрънкат се до премала, пренаписват историята кой както свари, въобще - много далеч са от идиличното помирение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този "политолог" и на тази възраст на 02.02.2022 в 18:36

  02 Фев 2022 18:04ч.

  Тоя форум не ти е СДС-митинг, за да ни дрънкаш палячовщините на сините талибани от обичайния им антиком наратив. Тука влизат все пак културни люде, някои от тях културтрегери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  02 Фев 2022 18:13ч.

  Да, Радев предаде левицата. Предаде хората, които гласуваха за него и му вярваха. Жалко за претенциите и обещанията. Още по-жалко за непознаването на историята. Ако е разбираемо разни недоучили момчурляци да не познават историята, а либерали разни да я пренаписват, недопустимо е държавният глава да не я познава. Историята на международните отношения отдавна е отхвърлила спекулациите, че Народният съд в България е противозаконно учреден съдебен орган. Той е учреден със закон. Законът е приет в изпълнение на основополагащи международни документи – част от които са юридически. Неговите принципи и цели залягат в Споразумението на България със Анти-хитлеристката коалиция от САЩ, Великобритания, СССР и Франция, а по-късно с Мирния договор на България от Париж, с който са определени днешните граници на България. С други думи, България е била юридически обвързана с международно задължение да учреди Народен съд над лицата, виновни за водене на Втората световна война. Тя изпълнява международно задължение, от чието изпълнение зависят границите на държавата и нейното политическо устройство. . В първите години след войната, България е била "вражеска държава" по смисъла на чл.53 от Устава на ООН от 1945г. ако не бе учредила Народния съд, България щеше да наруши Парижкия мирен договор и Споразумението за примирие със САЩ, Великобритания,Франция и СССР. Всеки, който има елементарно понятие от международни отношения и международно право, може да си представи последиците за нашата България, ако от позицията си на победена страна не беше изпълнила условията на победителите. Мнозинството от съдените от Народния съд са с доказано сътрудничество с фашизма и хитлеризма. Някои от тези лица са увековечени на снимки с хитлеристки символика. Други са подписали Документа за присъединяване на България към страните от Оста - Германия, Италия и Япония. Трети са подписали акта за обявяване война на САЩ и Великобритания на 01.03.1941г. Чий подпис стои под акта за обявяване на война на САЩ и Великобритания? На Богдан Филов. Защо България бе квалифицирана като вражеска държава от победителите във войната? Защо София бе бомбардирана от англо-американската авиация? Кой предлага изпращане на български войски на Източния фронт? Кои депутати гласуваха нацисткия закон за защита на нацията? Кой заповяда носенето на жълтите звезди на дрехите на българските евреи и тяхното интерниране от столицата? Срещу чий акт се надигнаха тогава левите сили в България, БПЦ, някои депутати от Народното събрание? Извърши ли се депортиране към лагерите на смъртта в Германия на десетки хиляди евреи от зоната под българско управление в Македония и Беломорска Тракия? Кой създаде поста Комисар по еврейските въпроси и назначи на него Александър Белев? Колко десетки хиляди бяха убитите, осъдените на лишаване от свобода, въдворените в лагери, интернираните противници на съюза с Нацистка Германия? Кой подписа смъртната присъда на Вапцаров? Кой подписа смъртните присъди на децата от Ястребино, на детето Чампоев, на детето Палаузов? Кой обявяваше награди за отрязана партизанска глава? Опитите за за изопачаване на истината за Народния съд и неговите решения, е гавра с паметта на българския народ и опит и ревизия на резултатите от Втората световна война и последвалия период. За тези престъпления срещу човечеството давност няма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква "левица", бе терористи с терористи. Левица били.

  02 Фев 2022 18:16ч.

  Единствената държава, която с подстрекателството на болшевиките комунягите взривиха църква пълна с хора, между които 50 деца. И ни срам ни съвест ни някакво извинение. Точно обратното - Боков мерзавеца имаше наглостта да каже по телевизията, че те вината ги приемат само с мезета. Избихте 30 000 по концлагерите, избихте още 1500 по време на Народния съд, съсипахте и предадохте на разтерзание Македония и сега имате наглостта да претендирате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За 13 450 - кога ли

  02 Фев 2022 19:02ч.

  Mолковник Васил Симеонов Монев,като капитан и командир на граничен отряд от 2/24 граничен участък в община Чипровци избива над 60 души в селата през 1923г. Като полковник и командир на 25-ти драгомански полк лично или по негова заповед са избити 1500 души в Сливнишко,Драгоманско,Царибродско,Пиротско,Бабушничко и Драмско. В Сливница отлично го помнят.На стената с имената на жертвите на комунизма край НДК името му е под номер 13 450. Думите на Антон Сташимиров" Клаха народа си така,както и турчин не го е клал" се отнасят точно за него. В с. Горна Лука шпицкомандата му през 1923г. заколва 12 души,като ги кара да легнат по корем и ги мушкат с ножовете на пушките. Спасяват се 2 души - единият не искал да легне и шпицкомандосът го ръгнал в пояса,а човекът хванал ключалката на ножа към пушката,откопчал се и побягнал връз реката. Ако не беше тая кървава вахханалия,щеше и да е комично,защото войникът като видял,че не го улучва с куршуми почнал да вика да хвърли ножа, щото видите ли му се води и ще трябва да го плаща. Другият човек го ръгали,ръгали но не умрял и близките му го намерили и спасили. Не такъв късмет са имали игуменът на Чипровския манастир йеромонах Йосиф Преображенски,убит от шпицкомандата на Монев,както и другите останали над 50 души от селата от община Чипровци. Кога ли гърци и сърби ще заведат дело срещу България в Международния наказателен съд в Хага за този доказан нацистко-фашистки военен престъпник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: Каква "левица", бе терористи с терористи...

  02 Фев 2022 19:08ч.

  Просташката Ви лексика и злобата, която изливате, показва що за персона сте! Може да се досетим защо сте толкова засегнат и от чие име говорите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скромното ми мнение по този въпрос във връзка с

  02 Фев 2022 19:23ч.

  т.н. жертви на комунизма е че твърде малко са били ликвидираните след 9.9.1949г.Ако бяха ликвидирали всички участващи в т.н. бял терор през 1923,1925 и през периода 1941-1944г,както и техните помагачи сега нямаше да има реституция и връщането на дивия балкански капитализъм,както и да им се строят паметници насред София и мижаво избрания Радеф да им ходи на поклонение!Жалък тип с гадни изяви!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А. Страшимиров - "Кърваво хоро"

  02 Фев 2022 19:29ч.

  На площада на село Георги Дамяново (Лопушна) има къща запечатила ужаса от шпицкомандите, след края на Септемврийското въстание от 1923г, Кървавите събития от 5 Октомври 1923г. в Лопушна дават сюжет на Антон Страшимиров да напише своето "Кърваво хоро". На 5 Октомври пристига шпицкомандата на полковник Кузманов. С приклади и тояги те изкарват населението на площада да наблюдава публична екзекуция. Лопушанци твърдо посрещат куршумите. Безжизнените тела се свличат на калдъръма. Последва заповед "Музика. Хоро. Всички да плюят върху труповете и да играят хоро!". Потресените хора не се помръдват. Тогава побеснелите шайкаджии удрят с прикладите си, тъпчат с ботушите си и заставят жени и деца с невиждащи от сълзи очи да играят. На мраморна плоча са изписани имената на убитите пред къщата 10 въстаници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До 13450 в 21:05 ч.

  02 Фев 2022 19:45ч.

  Това което пишете за онзи полковник е чудовищно. Тези, които са изготвили списъка, не са правили никаква оценка на личностите, включени в него. Сякаш целта им е била възможно по-висока бройка. Трябва отново да го преразгледат и изключат всички подобни изроди, заслужаващи смъртна присъда, която е съществувала в тогавашното законодателство. Интересно дали ББ е добавил дядо си? Нещо много увеличихме героите от миналия век, а сме готови да помакедончим всички българи, борили се за свободата на териториите югозападно от днешната българска граница.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Касапницата в Горна Гноеница

  02 Фев 2022 20:01ч.

  На 30 септември 1923г. в с.Горна Гноеница /днес Септемврийци/ следобяд идва войскова част – 35 конници. Обсадили селото и арестували всеки срещнат. Чрез барабана било наредено всички мъже над 15 г. да се явят на площада. Не без помощта на местните фактори подборът е направен – 200 от които 75 души са обявени за опасни и всички от „доверения списък”, с навързани ръце назад и един за друг под усилен конвой били поведени уж за Лом. В Лом на шлеповете са натоварени остналите 125 души - едни са удавени,други измират от болести и една част оживяват. Когато отбили конвоя по посока към Черновръшкия шумак, старшията ги успокоявал: „Не се тревожете, този път е по-сигурен...” В шумака им дали почивка с подигравателното обяснение: „Който иска, може да изпуши по цигара!” С вързани ръце... Развързали само един – Димитър Томов, изпратили го да държи конете на 50 – 60 метра и му заръчали после да разказва каквото е видял за „назидание на поколенията”. Последвал залп. За да провери дали всички са избити, старшията излъгал: „Слушайте: всички, които са останали живи, нека се обадят. Ще бъдат пощадени. Дошла е милост от царя...” На тази уловка се хванали неколцина и били допълнително убити. Накрая сред избитите въстаници била хвърлена бомба, за да довърши пъкленото дело. Убити са 69 души,трима умират от рани по-късно. Трима оживявят само защото шайката не посмяла да рови из труповете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има/имаше

  02 Фев 2022 20:09ч.

  До 13450 в 21:05 ч. В нашия край Монев е известен като Черния капитан. В селата Превала,Мартиново,Чипровци на 2 места,Железна,Митровци,Горна Лука,Горна Ковачица,Бели мел,Равна,Челюстница има/имаше паметни плочи на избитите от неговата шайка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Миладин Кунчев

  02 Фев 2022 20:31ч.

  Роден е на 28 май 1894 г. в с.Железна. Прогимназиален учител и офицер кавалерист. Един от организаторите и ръководителите на въстанието в Чипровския край. Сформирал и командвал отряда, който воювал при Суха падина срещу шпицкомандата на кап. Монев, изпратен откъм Белоградчик да помага за потушаване на въстанието. На 26 септември пред Долни Лом се съсреточили над 500 въстаници, имащи за задача да опазят границите на Фердинанд откъм запад, за да могат безпрепятствено въстаниците да се изтеглят към сръбската граница. В решителния момент Кунчев получава записка от Ас. Греков: „Дръжте се здраво, в краен случай – на Врански камък!” След известно време и неговият отряд започва да се изтегля към билото на планината. Когато търсил къде да укрие картечницата, той бил заловен от шпицкоманда, водена от граничния фелдфебел Цветко Т. Василев. Трябвало да го закарат в чипровското училище. По пътя даже му разрешили да иде в къщи да види малката си дъщеря. С цялата си вяра и наивност Миладин се явил пред разярените цанковисти. Посрещнали го с тояги и приклади. Пребили го от бой и полумъртъв го вкарали в ареста. На 1 октомври освирепелият кап. Монев с отряда си ходел от село на село, за да граби, бие и убива. Той влязъл в стаята, дето бил Миладин, задал му два-три въпроса и иронично му подхвърлил: „Значи ти си героят, който ме победи при Суха падина...!” После грабнал пълната стомна и го ударил по главата. Когато Кунчев се надигнал, Монев стрелял в него няколко пъти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доктор Стамен Илиев

  02 Фев 2022 20:41ч.

  Роден е на 8 октомври 1883 г. в с. Железна. Първоначално е учител, след което завършва медицина в Женева. През Първата световна война е военен лекар в Струмица, а по-късно градски лекар във Фердинанд. По време на въстанието е главен лекар на въстаническата армейска болница. Там той приема и лекува еднакво ранени и болни от двете воюващи страни – въстаници, цанковистки властници и военни. Така е наредил Окръжният революционен комитет, а такова е и убеждението на самия д-р Илиев. Болните от противниковия лагер се гледат с особено внимание. Когато в битката настъпва обрат и въстанието отива към разгром, д-р Илиев нарежда да се окачи на покрива знамето на Червен кръст, за да не обстрелват болницата. От персонала му казватт: „Да бягаме, ще ни избият като дойдат!” Отговорът на гл. лекар е: „Вървете, аз оставам! Докторът трябва да бъде край болните си. Но мисля, че няма да ни закачат. Лекували сме еднакво както въстаници, така и военни...” Скоро офицери и войници нахлуват в болницата с натъкнати на пушките си щикове. Още в пъвата стая един от болните се надига и се обръща към полк. Кузманов. „Г-н полковник, разрешете да ви се представя. Капитан Попов!” Следва въпросът: „Кажете, капитане, крият ли се тук комунисти?” „Тъй вярно, г-н полковник, тук всички са комунисти, начело с гл. лекар д-р Стамен Илиев.” Кап. Попов завежда групата в Превързочната. Там Ст. Илиев обработва рана. Като ги вижда, той се досеща защо идват, но остава спокоен. Когато офицерите се надвестват над него, той им казва : „Дръпнете се, ще замърсите раната!” Военните несъзнателно се отдръпват и чак след това се окопитват... Арестувани били д-р Стамен Илиев, д-р Б. Бочев и други медицински работници, останали в болницата. При разпитите д-р Илиев се мъчи да оправдае всички останали: „Аз съм началник на въстаническата санитарна служба. Всичко, което другите са извършили, са го извършили по моя заповед. Като лекари ние обслужвахме еднакво всички ранени и болни.” Скоро започват инквизициите. Палачите са вбесени от мъжественото поведение на главния лекар. Разстреляли го през нощта на 30 септември край Огоста над града. На 20 октомври 1923 г. „Работнически вестник”, издаван във Виена, пише: „Когато Фердинанд бе превзет от въстаналия народ, паднаха убити трима блокари и двама симпатизанти, и то в сражение. Сега, от 27 септември до 11 октомври, почти всяка нощ убиват комунисти и земеделци, и то по 20, 30 и 40 души... Д-р Ст. Илиев е убит при изпълнение на служебния си дълг. Рязали са му ушите, извадено му е едното око и след дълги безчовечни гаври е убит...” Лекуваният с толкова грижи и внимание кап. Попов се „отплатил” на гл. лекар. По фашистки! Ако д-р Стамен Илиев беше избягал при идването на блокарите, щеше да остане жив. Но не съмо лекарският му дълг и гражданската му съвест и човечност не му позволяват да се укрие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що за дивотии

  02 Фев 2022 21:24ч.

  "Няма как този паметник да обединява, защото на него са изписани имена на хора, които не можем да наречем жертви, защото има много хора, които са техни жертви – екзекутирани и измъчвани. " Да не би всички жертви на белия терор да са били ангели небесни? Не е ли имало и такива които са екзекутирали и измъчвали? Ах, да, и любито ми " Моля другарко, той се извини първо на Марйка, пък чак после на мен". Всички убити от терора са жертви. Толкоз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София Център

  02 Фев 2022 22:07ч.

  Някой възражда извратеното понятие Бял терор. Задайте си въпросът, когато България беше разкъсана, когато я лишиха от войска с нейните командири по суша и море, когато храбреците от войните с техните звания, ордени и нагласи да работят за спасяване на което можеше да се спаси, защо цяло едно социопатно и българомразко платено отвън общество можеше да върлува безнаказано във вреда на българите. Насилието не е решение, вече всички го знаем. Също така не е решение поддаването на чужди заповеди в интерес ту на световната революция, ту - на най-елементарната безнаказана алчност. Горните текстове във форума показват огромното желание да ни накарат да останем там, където враговете на България са ни отредили да бъдем - в невежество, разделение, омраза, кал. Не четете този форум. Вижте фактите. Този форум показва колко сме еднакви с нашите братя-северомакедонци, те са зомбирани също като нас или пък ние сме зомбирани също като тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: Миланка Грозданова

  02 Фев 2022 23:32ч.

  Злобата, която бълвате издава чия ръчичка е написала коментара, който не заслужава грам внимание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Епицентър дълбае дъното. Ето ви я продажната журналистика в цялата и голота.

  02 Фев 2022 23:53ч.

  Сега са платили да се охули президента, утре, ако дойде друг клиент, може дори копейкин да захапят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 3434

  03 Фев 2022 6:17ч.

  Какво пък, важното е, че Дърева аплодира това достойно поведение на президента си. Тя винаги е била фен на имената изписани върху паметника. Не ли? Къде можем да я четем вече? Няма ли да я вземат в Епицентър?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искаш факти

  03 Фев 2022 6:29ч.

  "София Център" Понеже искаш да виждаме фактите таа... да те информирам,че горепосочените септемврийци са хора с образование или офицери,а и не само те... Христо Михайлов е учител ,после офицер и е стоял до 1920г. пленник в Солун, Гаврил Генов е ротен командир от Първата световна война,Георги Дамянов е учил право и е взводен командир в Първата световна война,Васил Коларов е завършил право в Жевнева и офицер в Балканските войни. Гео Милев знае перфектно няколко езика и през Първата световна война е началник на станция за подслушване на телефонни разговори и като такъв е тежко контузен,семейството му го лекува в Германия но губи едното си око. Точно по изкуственото око през 50-те години го идентифицират в масов гроб в Илиенци - удушен с тел. Тайна заповед на ген. Иван Вълков от ония времена гласи: "Преди всичко трябва да се ликвидират най-способните и най-смелите носители на тези идеи – интелигенцията..." Най-интересното е,че тоя върколак е осъден на смърт,но присъдата му е зъменена през 1952г. с 20 години затвор и умира през 1962г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ремсисти убиват двама младежи на по 16-17 години

  03 Фев 2022 7:07ч.

  На 16 май 1934 г. двамата млади легионери от Харманли Тома Павлов и Тодор Милушев отиват да ловят риба на река Олу дере. Тома е на 16 години, а Тодор на 17 и двамата учат в местната гимназия. Тодор е кръгъл сирак, бежанец от Тракия. Докато ловят риба са нападнати от група ремсисти и са отвлечени в близката воденица. Там са заклани с нож, а телата им са поставени в чували и захвърлени в близката гора. След три дена са намерени случайно. На погребението се стича цялото гражданство на Харманли, за да им отдаде почит и да изкаже възмущението си от това жестоко убийство. В следващите години на същата дата легионери от цяла България се събират в Харманли, за да организират възпоменание в памет на убитите си съратници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой забрави мъката, побоищата и убийствата при "колективизацията" на земята

  03 Фев 2022 7:11ч.

  През 1948 година тези комунистически дейци формулират и главната задача: до 1953 година в НРБ да приключи "големият скок" на сталинската колективизация, като поне 2/3 от поземлената собственост премине от ръцете на стопаните във властта на комунистическата номенклатура. По указание от Москва разправата трябва да започне с "експлоататорската класа" в българското село, която по сметки на БКП възлиза на около 100 000 средни и сравнително заможни производители на храни за пазара. За "кулаци" са обявявани в някои случаи дори собственици на по 40-60 декара земя и няколко крави. На тях първо им отнемат стопанските постройки, инвентара и всички ниви, които не могат да бъдат обработвани без наемен труд. След това както по-заможните, така и бедните са принудени да изпълняват непосилни наряди за доставка на месо и зърно в полза на централната власт. Според книгата “Лукавата игра” на проф. Диньо Шарланов, убитите легионери са 700, а преминалите концентрационни лагери над 6000. Легионерите са били едни от любимите жертви на комунистическите садисти, защото преди да бъдат докарани на власт от Червената армия, комунистите са били тотално победени от СБНЛ в борбата им за сърцата и умовете на младите българи. Възрастни легионери, оцелели в комунистическия режим, определят през 90-те години на 20 век, 16 май за ден на почит към всички легионери, станали жертва на болшевишката терористична машина, преди и след 9 септември 1944 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голямото зло в Голямо Конаре

  03 Фев 2022 7:16ч.

  В Голямо Конаре работи тъкачна фабрика за памучни изделия, отделно фабрика за памучни прежди, четири мелници, две даракчийници, три дърводелски работилници, както и сезонно тържище за плодове и зеленчуци. Всеки петък в селото има пазар на едър и дребен добитък. Убийствата без съд и присъда започват с бившия кмет Борис Аргилашки, участник в трите войни (1912-1918). На 9-ти септември 1944 г. е извикан от новия кмет Стоян Паликрушев, освободен политзатворник, за „малка справка”. В участъка е подложен на инквизиции с чупени на пръсти и ребра от пияни болшевизирани юноши. На 14 септември е откаран в Цалапица, после в Стряма и е убит кра село Голям Чардак с други арестанти. Трагичната му съдба е разказана от внука му Борис Аргилашки. Той дава сведения и за края на полицейския пристав Райко Протосингелов, който е убит с лопати в Храбрино 2-3 дни след Деветосептемврийския преврат. Трагичен е и краят на петима селски стопани от село Равногор, които след 9-ти септември са докарани в Голямо Конаре и са разкъсани живи, след като са вързани и разпънати от комунистите с коне. Безследно изчезва секретарят на общината Петко Пинджев. Той заедно с други общинари са затворени в средното училище и премазани от бой. Пинджев е откаран в Пазарджик, където неговите близки успяват веднъж да го видят при свиждане, след което той за него повече нищо не чуват. Сред жертвите без съд и присъда е и полицаят Хресто Тороманов, убит от криминален срещу уговорката да не бъде съден. Съветникът Никола Шахънов, който е бил цигулар, е обвинен от комунистите, че бил със старата власт и го убиват. Тодор Средев, бирник на общината, отказва да предаде ключа от касата на нахлулите комунисти и те го ликвидират на място. Заможните селяни от Голямо Конаре Марин Михайлов и Райко Шуманов са убити 10 дни след 9-ти септември, след като в запой в кръчмата комунистите се сещат за тях, че понякога сядали на една маса с пъдаря или секретаря на кметството. Десетки са разказите са българи от Голямо Конаре, които са унищожени от голямото зло, което идва с 9 септември 1944 г. и съветската окупация на България. Надежда Любенова е събрала паметта за тези жертви и ги разказва на над 300 страници. Книгата е придружена с богати илюстрации на жертвите и техните лобни места.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да осъдим и едните и другите убийци и де се разберем като българи !

  03 Фев 2022 7:22ч.

  Задържаната в Дирекцията на Народната милиция Мара Рачева, умира след падане от четвъртия етаж, като преди това „следователи“ педантично изтръгват ноктите на пръстите на краката ѝ, отрязват три пръста от дясната ѝ ръка, отсичат ушите, нарязват гърдите, изваждат всичките ѝ зъби, като не забравят и да одерат шест сантиметрова ивица кожа от областта на кръста. Известен е случаят на кандидата за Народен представител Людмила Славова, която през 1946 г. решава да се изправи срещу БРП/к и тръгва да прави кампания, завършва положително и все пак режимът е бил толерантен към инакомислещите?За съжаление Людмила Славова е пресрещната от група от 10 въоръжени с тояги ремсисти, които я изнасилват групово, след което чупят двете ѝ ръце, и мислейки, че е умряла я захвърлят в канавката. Макар и наранена, нейният призив е достатъчен за да опише времето, в което живее: „Жени, майки, сестри, български граждани, от ваше име аз обвинявам и търся гаранция за свободата и живота ни. Затова в името на човечността, свободата и демокрацията ние, огромното мнозинство от народа, сред който съм била винаги, съм и ще бъда, трябва да продължим борбата.” Людмила Славова е сварена (буквално) в Централния софийски затвор и умира от раните си в затворническата болница на 16 октомври 1948 г. Умира в разцвета на силите си, на 35 години. Гробът ѝ е неизвестен. Преди да умре, държейки ръката на д-р Грозев, прошепва: „Кажи на всички приятели, че изпълних доколкото можех дълга си. Но така е трябвало да се случи…“ Кога децата ни ще научат от учебниците колко са убитите без съд и присъда след 9.IX.1944 г.? Кой от днешните младежи е чувал за „Горянското движение“, или за остров „Предела“, където са заравяни труповете на зверски убитите бивши министри, депутати, лекари, преподаватели, съдии, журналисти и дръзналите да застанат срещу режима?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Браво" бе Радев!

  03 Фев 2022 7:54ч.

  Какъв позор - да поднесеш цветя на убийци на непълнолетни деца, изпълнявали зверставата си без съд и присъда! Срам ме е, че България трябва да живее още 5 години с такъв президент! Всъщност, кой ти "подшушна" да направиш тая демонстрация? Май е същият, който ти престави Кричо PROVIOTIC Чехов, а ти с жар изпълни задачата да промотираш лъжливия канадец, явявайки се официалния съдател на П(родажната) П(одмяна). Позор, след позор! Язък, че някога си се титулувал български генерал!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: автора на Епицентър дълбае дъното...

  03 Фев 2022 8:36ч.

  Епицентър и Гласове, са едни от малкото свободни медии, в които могат да се прочетат стойностни аналитични материали. Гласове дава думата на читателите, на редовите граждани да напишат какво мислят. А написаното от мнозинството показва, че техният дневен ред и ценностна система се развиманава с дневния ред на политиканите еднодневки. Народът ни е мъдър и рано или късно нещата ще си дойдат по местата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  03 Фев 2022 12:54ч.

  Важното е , че не избрал страната на комунистическата престъпна сган .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "твърде малко са били ликвидираните след 9.9.1949г"

  03 Фев 2022 13:31ч.

  Абсолютно вярно. Нужен е втори Народен съд, който да довърши мърлявата работа на първият такъв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виждате ли, че няма един български народ

  03 Фев 2022 13:35ч.

  Ние сме два народа с голяма кръвнина помежду и никога това няма да може да бъде променено. Рано или късно едните ще избият другите до крак. Поевропейчените лекенца, дето нямат сетива за това са без значение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не мога да разбера защо се прави това нещо точно в този момент, какво иска да постигне.

  03 Фев 2022 14:29ч.

  Ако не сте забелязали, в Европа има координиран опит да се ревизира наратива за Втората световна война - нацистите са герои, Червената армия са дивите азиятски орди, докарали ни мракобесното робство на комунизма. Благородните арийци се опитаха да ги спрат, но не успяха. Хитлер беше принуден да атакува СССР, защото ако не го беше направил, Сталин щеше да атакува Европа. - итаканататъка. Това се извършва в контекста на пропагандната война срещу Русия, целяща ПЪЛНО виктимизиране на руснаците, най-напред - на техния публичен образ. Неотдавна беше направен опит за ПЪЛНО виктимизиране на исляма. Авторите на тия два опита са едни и същи. Абсолютен мит е, че Радев има нещо общо с лявото или с Русия, също - че БСП е лява партия. Тия приказки са за камилчетата преди лягане. Просто тъй като врага беше център-дясно, за да бъде свален беше мобилизирано всичко останало, а лявото има силен потенциал, който БСП не използваше, използва го Радев и спечели. Т.е., - тия дето го промотират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдам

  03 Фев 2022 14:35ч.

  Какъв "бял терор", какви пет лева? Тоя "политолог" още е в КПСС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не мога да разбера защо се прави това нещо точно в този момент, какво иска да постигне.

  03 Фев 2022 14:45ч.

  Т.е., тука принципа е - каквото каже Меркел, т.е. Шолц, каквото каже Борис Джонсън, т.е. английската кралица, каквото каже Макарон, т.е. тия зад него, каквото каже Папата, каквото каже Блинкин, каквото кажат Мошетата. Като са ни вкарали в Шампионската лига, ще ритаме по техните правила, Янев или някой друг ако иска да се дърпа, ще седи на скамейката. Пък аз друго не мога да разбера - как не им омръзна на всякакви неграмотници да коментират, че и си признават, че не знаят какво става и защо става, но коментират на дълго и широко! Всичко друго, само не и каквото трябва. Голямата лъжа в действие - няма абсолютна истина, светът е съставен от мнението на този, мнението на онзи и баланса между тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не мога да разбера защо се прави това нещо точно в този момент, какво иска да постигне.

  03 Фев 2022 14:53ч.

  Да си продължа мисъта за "няма абсолютна истина, светът е съставен от мнението на този, мнението на онзи и баланса между тях" - това е светогледа на т.нар. християн-демокрация. На президентските избори Герджиков беше кандидата на немските християн-демократи - "Крим е на Украйна", а Радев беше кандидата на ционистите. Мачът беше нагласен, просто трябваше да бъде извършено мирно приемо-предаване на властта, за да не стане беля и да изтекат големите тайни на ГЕРБ, ДПС и прочие, защото това би компрометирало някои от най-важните ни партньори. И двамата кандидати са марионетки, мачът беше уреден на много по-високо ниво и извън България, от чужденци. Друго нещо: Радев няма да отиде на паметниците на жертвите на фашизма. Откъде знам?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радев е виновен за всички тези страсти, сякаш са малко проблемите ни

  03 Фев 2022 14:57ч.

  в настоящето. Намери време да се припознае като десен и анти-ОФ, защото Народният съд е създаден и проведен по време на правителството на Отечествения фронт. За съжаление дивашки и варварски постъпки имаше немалко в България, но същото бе и в Германия, Русия и други държави. Какво още може да ни даде припомнянето на всичко това? Каква полза има, освен за тези които искат да ни разделят, за кой ли път? Нима във Франция не бяха избити около 400 хиляди колаборационисти, дори проститутките в Париж са избити задето обслужвали немски войници. Ще отиде ли президентът на Франция да поднесе букети на техните гробове, ако въобще са се потрудили да им направят индивидуални гробове? Само един Ганю бил опитал да трупа политически актив от мъката на народа си, поне разбрахме Радев колко струва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо Георгиев Рузвелт и Чърчил искат разстрел за престъпниците Сталин: Да бъдат съдени!

  03 Фев 2022 15:08ч.

  Документите, които ви предлагаме днес, хвърлят светлина върху обстановката след Втората световна война, когато САЩ, Великобритания и СССР предприемат действия за наказване на хитлеристите и техните следовници в Европа. На победените страни от хитлеристката коалиция, включително на България, са били наложени условия, които те са длъжни да изпълнят. Във всички подписани документи - и в примирието през 1944 г., и в Мирния договор през 1947 г., който днес упорито се премълчава, а Втората световна война за нас свършва едва след подписването му, България се задължава да накаже колаборационистите на Хитлер и виновниците за включването на страната в Тристранния пакт. Когато днешните т.нар. политици от десницата предизборно залагат пак на картата с черепите и предъвкват клишетата за "кървавия четвъртък, 2 февруари", за "престъпленията на комунизма", когато ги вкарват в учебниците, те съзнателно "пропускат" тези факти. Хайде стига внушения за "жертвите на Народния съд" - "онези ангели, които мръсните комунисти са утрепали"! От днешна гледна точка схващанията на Чърчил и Рузвелт за хитлеристките престъпници и колаборационисти може да изглеждат жестоки - но това е сега, а не тогава. А парадоксът е, че именно Чърчил и Рузвелт искат престъпниците да бъдат директно разстрелвани, а "сатрапът" Сталин е този, който отстоява проводниците на фашизма да бъдат съдени, преди да се екзекутират. При това в собствените им страни. И още - дори нотка от укор не се прокрадва в беседите на "тримата велики" за десетките хиляди - военнопрестъпници или набедени - безмилостно унищожени без съд и присъда в Италия, Франция, Чехословакия, Финландия, Румъния, Югославия, а и в България. В приетите за най-демократични европейски страни са извършени десетки хиляди саморазправи. Казано кратко, в документите ясно се вижда, че решението за създаване на Народния съд не е отмъстителна приумица на българските комунисти и на техните съюзници - земеделци, звенари, социалдемократи, чиято роля в събитията днес тотално се премълчава. Това е решение на победителите във Втората световна война, което победените са длъжни безпрекословно да изпълнят. Затова е странно, меко казано, че нито една от великите сили не реагира по никакъв начин, когато след 1989 г. всички осъдени от Народния съд в България бяха до един реабилитирани, включително и окървавените до ушите. Из записа на четвъртото заседание на Московската конференция на министрите на външните работи на СССР, САЩ и Великобритания 22 октомври 1943 г. Молотов: Аз бих искал да конкретизирам становището на съветското правителство. Съветското правителство смята, че е желателно по отношение на Италия нашите три правителства да се изкажат заедно за провеждане на следните неотложни политически мероприятия. 1) Демократизиране на италианското правителство чрез включване на представители на антифашистките партии; Идън: Правилно. Молотов: 2) Въвеждане на демократични свободи - свобода на съвестта, свобода на религията, свобода на печата, на словото, на съюзите и на антифашистките групи; 3) Ликвидиране на институциите и организациите, които са създадени от фашисткия режим и досега не са ликвидирани от правителството на Бадолио - корпорации, спомагателни организации на фашистката партия, по-специално спортни организации и т.н.; 4) Отстраняване на фашистките и профашистките елементи от органите на администрацията, учрежденията и обществените организации; 5) Амнистия на политическите затворници; 6) Създаване на демократични органи за местно управление; 7) Арестуване на главните военнопрестъпници и след това предаване им в ръцете на правосъдието. Би било много добре, ако нашите три правителства се изкажат заедно за провеждане на тези мероприятия в желаната от съюзниците насока. Идън: Струва ми се, че практически всички тези точки вече се прилагат на практика. Хъл: Нашето днешно заседание е към своя край и за да не бавя съвещанието, сега не искам да добавям каквото и да било към казаното от г-н Идън. Съгласно с принципите на Атлантическата харта, фашизмът и нацизмът трябва да бъдат унищожени и техните доктрини трябва да изчезнат безследно. Това е главната цел на съюзните нации. Между нас няма никакви разногласия по въпроса за прилагането на доктрината, провъзгласена от нас. По този въпрос няма разногласия помежду ни. Ако можех да направя това, което искам, аз бих предал хора като Хитлер, Мусолини и Тодзио на военнополеви съд и следващата сутрин би станало историческо събитие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПРезидентът ще отиде да почете паметта на атентаторите от гара Буново на 9 март, ако това е потребно на интереса му.

  03 Фев 2022 15:14ч.

  ПРезидентът почете и гей-парада, пои заповед на Портиера на американското посолство

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Увертюра

  03 Фев 2022 20:12ч.

  Когато Георги Първанов запачна втория си мандат Вера Мутафчиева каза: "Гледайте сега сеир, защото човек във втория мандат се излага". Първанов предаде левите като направи колаборация с Мадридския покерджия,а после Първанов хептен се разпищоли - спаси Филчев от дело за убийство,закриляше Румен Петкав,хадеше на лов по време на траур да трепе животни от Чевената книга,даде орден "Стара планина" на Доган,помилва няколкостотин тежки престъпници... Такааа ,че шоуто с Радев тепърва предстои. Това с паметника на националните престъпници беше само увертюра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адвокат

  03 Фев 2022 21:44ч.

  Радев е непоследователен. Поклонението на този псевдопаметник е гавра с историята и ясна фашистка заявка. Ясно е, че е принуден към този ход, защото от това нищо не печели. Тези, на които сега се мазни, в крайна сметка отново ще загубят, но той е непочтен и преследва близки цели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи