Борис Бонев с нови детайли за скандалната поръчка за осветлението (видео)

Борис Бонев с нови детайли за скандалната поръчка за осветлението (видео)
Осветителни тела с едни и същи параметри, от двете страни на един и същ булевард, са с разлика в цените от над 4 000 лв. Общинският съветник Борис Бонев твърди, че има сериозни разминавания между двете фирми, които са си разделили София.

 

Общинският съветник Борис Бонев изнесе нови данни относно скандалната обществена поръчка за учичното осветление в София. Вчера той показа, че една от фирмите, които отговарят за изграждането и поддържането на лампите в София – „Лог Сиберия“, иска по 5 755 лв. за изграждането на уличен стълб в зоната, за която тя отговаря. Докато от другата страна на улицата другата фирма, отговаряща за същата дейност – „Улично осветление“, взима по 1587 лв. за същото. Днес Бонев изчисли, че с отделения бюджет за инвестиции в северната част на София „Лог Сиберия“ може да изгради само 1043 броя нови лапми, докато със същите пари в южната част на града „Улично осветление“ ще може да постави до края на срока на договора 3781 броя лампи.

 

„Всъщност поръчката предвижда да има възможност за влагане на до шест милиона лева на район. Много по-малко са средствата от тези, които визира г-н Бонев. За 2021 г. парите са около 2 милиона лева. Изгражда се не равномерно навсякъде, изгражда се там, където има нужда“, отговори зам.кметът на София по транспорта Кристиан Кръстев.  

 

„Това е много удобна теза, но истината е следната: има подписан договор, в който ясно е описано какви са стойностите на поръчката. Те са до шест милиона за всяка обособена позиция в рамките на 2-те години от договора. Това че Столична община са възложили само за два милиона лева, не означава нищо. Утре може да възложат и за останалите. И аз съм сигурен, че ако не ги бяхме хванали, за да покажем всички тези безобразни разлики, поръчката щеше да бъде изпълнена“, коментира Борис Бонев

 

 

По повод твърдението на зам.кмета Кръстев, че част от разликите между цените на двете фирми били намалени след проведена анексация по договора с „Лог Сиберия“, Бонев изчисли, че по определени  позиции преди т.нар. анексиране цените на „Лог Сиберия“ са били с 4,85 пъти по-високи от тези на „Улично осветление“, а след него те са паднали до „само“ с 4,36 пъти. „Т.е. намалението на цените след т.нар. анексация, която е засегнала само 16 от общо 190 позиции, е средно едва 11 процента. С други думи, разликите отново остават в пъти“, коментира Бонев. Той повтори въпроса как Столична община, която е възложител на конкурса за уличното осветление, е допуснала той да се проведе на толкова завишени цени.

 

Кръстев отново повтори, че т.нар. „по-скъпа“ фирма е дала по-високи цени за изграждането на уличното осветление, а т. нар. „по-евтина“ – за неговата поддръжка. На което Борис Бонев отговори: „Това нещо със средно претеглената цена, което от два дни г-н Кръстев се опитва да жонглира, е несъществено, защото става дума за две отделни пера – едното е изграждане на улично осветление, а другото е неговата поддръжка. От обясненията на зам. кмета става ясно, че и по двете позиции заложените стойности са непазарно високи. Кой направи техническите спесификации на тази поръчка – фирмата или общината?“, попита още Бонев. Отговор на този въпрос не последва.

 

Източници: "Сега", Нова тв

 

 

 

 

 

 

 

  

Коментари

 • А???

  31 Яну 2022 10:46ч.

  То не бяха детски площадки, то не бяха пейки, то не бяха ремонти на ремонтите на булеварди, то не бяха осветления. Има ли нещо, от което да не се краде с гъза в тая община?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе Боно

  31 Яну 2022 11:13ч.

  Качвай се на тротинетката си и отпрашвай. Няма да спечелите кметските избори, а за парламент хептен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  31 Яну 2022 11:24ч.

  абе Абе Боно на 31.01.2022 в 11:13,понежи цинизмъ ви герберски е до степен на шизофрениъ,азъ дъ ти рекнъ:забравил си дъ отбилежиш чи момшето ББ е пидираст. омерзението ми към вас бааатеНибойкувчитъ е касапско (ясен ли съм:сънувам балтии и кръв и свински глави нъ тезгяхъ);маааааааааааамка ви животни дето ни ебахте мамата на животъ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валенщайн

  31 Яну 2022 12:52ч.

  Ужасяващ град! С кой акъл нашите предци са избрали най-грозния, най-нетърпимия и неподлежащия на очовечаване град в България да стане столица. мисля, че трябва да се обединим и да променим това безобразие веднъж завинаги! Децата ми - пловдивчанчета, не мога да ги излъжа по никакъв начин да отидат в София. За тях това е потъване в някакво блато на грозотата. Българи, дайте да се обединим и да освободим този нещастен грозен град от нетърпимото тегло да бъде българска столица!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутрата е прав, че Незабавното изчегъртване на ГЕРБ не се състоя

  31 Яну 2022 15:17ч.

  ГЕРБ: "Ние грабимЕ, вие плащате! Ясно?"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Валенщайн на 31.01.2022 в 12:52

  31 Яну 2022 15:20ч.

  София се намира точно в центъра на Санстефанска България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Остап Бендер

  31 Яну 2022 17:30ч.

  Еее, като може, що да не може!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи