Бойко Рашков: Незаконното разгласяване на СРС-та е с цел да се посегне на президента

Бойко Рашков: Незаконното разгласяване на СРС-та е с цел да се посегне на президента
Прокуратурата е допуснала груби нарушения на закона с публичното оповестяване на записи с вероятното участие на президента Румен Радев и началникa на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков. Това е с цел да се посегне на държавния глава – олицетворение на единството на нацията и представляващия България пред света. Това заяви бившият председател на Бюрото за контрол на Специални разузнавателни средства Бойко Рашков. За „120 минути“ той обясни, че е забранено да се разгласяват получени от СРС данни, като те могат да се използват само за наказателно производство и опазването на националната сигурност. Рашков подчерта, че за разгласяване на данни от СРС законът предвижда до 5 г. лишаване от свобода на длъжностни лица. Също лишаване от свобода предвижда друг текст - за запазване тайната на осиновяването.

 

 

„Смятате ли, че един прокурор може да се позове на процесуално-правна норма и да даде разрешение някой да извърши престъпление?“, запита Рашков. Той беше категоричен, че има и други данни, които са охранени от закона – такива каквито съставляват държавна тайна.

 

Именно затова, когато в НПК се разглежда подобна информация, заседанията, които по конституция трябва да са публични, преминават при закрити врата, допълни той.

 

По думите му президентът Радев е записан по обичайна практика – започва се използване на СРС по отношение на лице, с което държавният глава често контактува. 

 

Относно пуснатите от прокуратурата документи, Рашков отбеляза липсата на номер на делото, както и имената на прокурорите, които са съставили постановлението и техните подписи.

 

Той призова Висшия съдебен съвет да разгледа случая.

 

„Въпрос на чест е ВСС да упражни своите правомощия, да провери случая и да излезе пред обществото със своето решение. Иначе ще остане в дълг, тъй като само преди месец и половина – два избраха Иван Гешев за главен прокурор“, коментира Рашков.

 

Освен това допълни, че в закона е записано, че само Военният съд може да разреши да се подслушва кадрови военнослужещ.

 

Източник: бТВ

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Точно тази е целта!

  02 Фев 2020 19:08ч.

  Няма как другояче да се започне атака срещу президентсвото. Прокуратурата няма какво друго да покаже, за да изпълни вероятно някакви поръчки. Затова и започва незаконно да публикува неясни срс-та, събрани противозаконно. Главният да си прочете конституцията, за да се запознае, защото сигурно е нямал време досега от бързане за издигане в иерархията...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  02 Фев 2020 20:10ч.

  Всичко което казва Рашков е вярно и ние го знаем. Но какво от това, от мафията оглавила държавата почти невъзможно да се очаква спазване на законите. За тях закон е което кажат те. С робите е така! Дано Радев намери сили да се бори с мафията, включително като пренесе въпроса и на международната сцена! Иначе полицая си го кара през просото не от днес, но сега има поставена задача. Ама май се е поувлякъл, чувствам, че подкрепата /рейтинга е модерната дума/ се увеличава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, айде!

  02 Фев 2020 20:57ч.

  Е па, никой не си е мислил нещо друго. Всички тези записи арогантно поднесени на президента и на обществото преследват само една цел. Ние сме вся и всьо, ние сме недосегаеми, ние можем да рушим и мачкаме без страх от последствия! Вие сте мравки! Ние сме мравояди! Хак да ви е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Мара

  02 Фев 2020 21:29ч.

  Извинявам се!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имаше един филм

  03 Фев 2020 0:38ч.

  Не се предавам, 2016, италиански, 2 сериен. За боклука в Италия през 80 години. По действителен случай. И едни полицаи, които са си свършили работата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Это гигант мысли, отец русской демократии и особа, приближенная к императору!

  03 Фев 2020 22:01ч.

  Да си припомним другиte случаи : „Ало Банов съм“. Скандалните записи бяха огласени от евродепутата Елена Йончева. Според БСП тези записи уличават министърът на културата Боил Банов в корупция. Прокуратурата се засили да разследва казусът, но до нищо конкретно не се стигна, въпреки очевидното договаряне в телефонния разговор на Банов с изпълнителите на ремонта на Ларгото в София. Министърът продължава да е министър, защото съдържанието се оказа маловажно, за сметка на процедурен хаос около самия запис… През 2013 гръмна скандалът „Ти си го избра“. Тогава в качеството си на говорител на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова заяви, че Бойко Борисов, Николай Кокинов, градски прокурор на София и Мирослав Найденов, бивш земеделски министър не са извършили престъпление със скандалния разговор в дома на Борисов. В този разговор Кокинов се обръща към експремиера в този момент и му казва по повод главния прокурор Сотир Цацаров: „Ти си го избра“. Поне двама българи са си помислили тогава, че Цацаров е избран, благодарение на Борисов? Може да не е било така, но така излиза… За всеки случай прокуратурата образува дело за незаконно подслушване срещу неизвестен извършител. През 2014 г. Софийската апелативна прокуратурата прекрати разследването по делото "Мишо Бирата“. Така стана ясно, че държавното обвинение е проверявало само технологията на записа, а не съдържание, където бе скандалът. Става дума за нашумелият случай "Ало, Ваньо". Историята е от 13 март 2010 година. Предният ден митничари започват проверка в пивоварната "Булбрю" на покойния вече бизнесмен Михаил Михов – Мишо Бирата. По този повод шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов провежда разговори с тогавашния премиер Бойко Борисов, вицепремиера Симеон Дянков и зам.-шефа на митниците Антоний Странджев. От изтеклите СРС-та става ясно, че тогавашният премиер е поел ангажимент да не закача Мишо Бирата. Споровете се завъртяха около СРС-ата и съдържанието отиде в девета глуха. Същата е съдбата и на записите, известни като „Яневагейт“ или „двете каки“. Става дума за поредица разговори, които разкриват машинации и сделки на задкулисието с главни действащи лица Делян Пеевски, Сотир Цацаров и Бойко Борисов. ВСС тогава отказа да разследва главния прокурор Цацаров, въпреки скандалните разкрития за връзките му с изпълнителната власт. И в този случай акцентът падна върху това как са направени записи, а не върху съдържанието. Изводът се налага сам: Когато на управляващи и силните в прокуратурата нещо не им харесва – важи формата. Когато обаче това засяга лица, които трябва да бъдат атакувани – съдържанието става водещо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи