Бивш германски министър: България да признае македонското малцинство

Бивш германски министър: България да признае македонското малцинство
В ЕС на нито една държава не е позволено да решава за езика и културата на друга, изтъква Рот, който беше държавен министър по европейските въпроси от 2013 до 2021 година в правителствата на Ангела Меркел.


Бившият германски министър по европейските въпроси Михаел Рот призова България да признае македонското малцинство, пише скопският вестник "Нова Македония".

 

Рот, който в момента е депутат в Бундестага от Германската социалдемократическа партия, оцени положително срещата между премиерите на България и Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски в Скопие.

 

В профила си в Туитър Михаел Рот написа, че София трябва да изпълни решенията на Европейския съд по правата на човека и да признае македонското малцинство в България.

 

 

"Много е добре, че новите премиери на България и Северна Македония се срещат. Както Северна Македония признава българско малцинство, разбира се, и България трябва да изпълни решенията на Европейския съд за правата на човека и да признае македонско малцинство в България. В ЕС на нито една държава не е позволено да решава за езика и културата на друга", написа Михаел Рот.

 

Михаел Рот беше държавен министър по европейските въпроси на Германия от 2013 до 2021 година в правителствата на германския канцлер Ангела Меркел.

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Moronic variant

  19 Яну 2022 14:30ч.

  А, "оргомният" успех започва да понамирисва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бивш германски министър: България да признае македонското малцинство!

  19 Яну 2022 14:42ч.

  Германците са специалисти по признаване на малцинствата, ето защо след края на ВСВ там не бе останало нито едно, а сега както им е тръгнала демографията скоро самите те ще са малцинство, та може би затова госпожа Рот /Michael Roth verpartnerte sich am 24. August 2012 mit seinem langjährigen Freund./ е толкова загрижена за малцинствата?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  19 Яну 2022 14:49ч.

  Няма проблем, нека първо Германия да признае малцинството на ГДР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  19 Яну 2022 15:07ч.

  Ja, ja, naturlich!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  19 Яну 2022 15:08ч.

  Рот, колко куфарчета получихте, за да плюете по България?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  19 Яну 2022 15:14ч.

  Ей ся, ние свихме сърмите на реднеците та с некфи женствени шваби ли нема да се оправим ? :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама че нахалство

  19 Яну 2022 15:26ч.

  Абе баш дойчовец да ни притиска за македонско малцинство е безмерно нахалство и гьонсуратщита. Нали дойчовците на три пъти ни подаваха моркова Македония и ни докараха до две национани катастрофи и ни добутаха до ръба на трета катастрофа. Що за безочие? Те ли точно не знаят,че в Македония са българи? Поне да си траеха като шопари у шума щото дирникът им е наакан. Кат са толкова гьонсурати ....,я да си ни изплатят неизплатените милиарди за доставените им храни,кожи,руди и въглища както от Първата ,така и от Втората световна война. Проектът за немска атомна бомба се разработваше с урановата ни руда от Бухово.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мани Пулаций

  19 Яну 2022 15:26ч.

  Ето го батко, бе! Тука няколко дена без каквато и да е истинска причина се сипят огън, жупел и фейкове по адрес на горките мириканци, а ето къде била скрита миризливата балтийска херинга. Да не се чудите после защо БГ и МК редакцията на Дойче Зеле са сред най-ревностните борци против бугарскиот фашистички окупатор. Не гледайте с дежурната неприязън към Вашингтон, а към уж далеч по-близките ни съюзници-разбойници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  19 Яну 2022 16:41ч.

  "Огромният успех" в отношенията със Северна Македония не само понамирисва, ами вони ужасяващо...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • като си знаем нашите колониални министри

  19 Яну 2022 18:48ч.

  на какво интелектуално и политическо "ниво" са след 40 години демокрация, не са за учудване поръчкови изпускания на подобен фигурант от 80-годишната следвоенна окупационна зона Германия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ади и Райхът

  19 Яну 2022 18:51ч.

  Тръгна да се разпорежда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  19 Яну 2022 20:18ч.

  Въпросният бивш министър не знае мъж ли е, жена ли е, но е тръгнал да раздава акъл за национална идентичност на други народи. Като е така дойчовците да признаят швабското, франконското, померанското, саксонското, пфлацкото, вествалското и пр. малцинствта в собствената си държава. Освен това да признаят независимостта на Източна немция и да я деокупират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гергана

  19 Яну 2022 20:29ч.

  И на тоя са му ясни нещата почти колкото на Кирчо. Хал хабер си нямат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде

  19 Яну 2022 20:36ч.

  В Германия от години живеят около два милиона турци (няколко поколения “гастарбайтери”). Редно е Германия да признае турско малцинство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Бобев

  19 Яну 2022 21:31ч.

  Първо Германия да признае австрийското и швейцарското малцинства в Германия. ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нашата историческа мотика

  19 Яну 2022 21:56ч.

  Вечно сме осъдени да я настъпваме, никога не си мзехме урок ! Германия е проклятие за нас ! Колкото пъти сме се обвързвали с Германия - толкова национални катастрофи сме преживяли ! Нашите ръководители никога не разбраха геополитическата истина. Германия е страна ЛУЗЪР ! Тя е осъдена да бъде парий в геополитиката, а това да сглобява коли, машинки и да ги разнася из целия свят, не променя статута й на парий. Не трябва да се обвързваш с парии ! Париите освен да ти носят беди, създават също така населения от комплексари. Няма по-тежки комплексари от германските. Вижте на един народ пиянството, да разберете какво в действителност представляват хората му ! Няма по-противно нещо от пияни германци ! Нито пияни руснаци, нито пияни американци, нито пияни французи, дори пияни англичани - не са толкова противни колкото фиркани шваби. Много кофти страна, жална майка на чужденците /българите/ избрали там да се преселят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  19 Яну 2022 22:40ч.

  Време в подтиснатите баварски, пруски и саксонски малцинства да поискат своето признаване. Къде да пусна петицията за това ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ангел

  20 Яну 2022 1:17ч.

  До Германия - нормално ли е ЕС да за става срещу интересите на страна членка на съюза в полза на страна не членка - морално ли е една страна да краде историческите личности от 12,13 и 18.19 век като ги обявява за свои герои, независимо, че те сами са се определили за част от друг народ!?!?!? Е щом е така не трябва да сме в един съюз с вас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ернст Телман

  20 Яну 2022 9:18ч.

  Въпросният бивш министър не знае мъж ли е, жена ли е, но е тръгнал да раздава акъл за национална идентичност на други народи. Като е така дойчовците да признаят швабското, франконското, померанското, саксонското, пфлацкото, вествалското и пр. малцинства в собствената си държава. Освен това да признаят независимостта на Източна Германия и да я де окупират !!!Или този горд европИдал инфектиран от вируса на „демокрацията“ си мисли, че Deutschland отново е First and юбер алес !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адвокат от САК

  20 Яну 2022 22:55ч.

  Подобни глупости трябва да се отхвърлят рязко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахо

  23 Яну 2022 20:21ч.

  Нямаме ли си предостатъчно родни политически педерастии, та трябва по казуса СМ да ни съветват и германски такива?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дуди

  24 Яну 2022 23:14ч.

  Поредният немски галфон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи