Без реклама на лотария? А рекламата за бързи кредити?

Без реклама на лотария? А рекламата за бързи кредити?
За 2016 г. по данни на Асоциацията на колекторските агенции в България, средният дълг на единица неплатежоспособен българин е 912 лв. и това се отнася към повече от 1,8 млн. отделни случаи. Видно е, че повече от половината легално работещи българи не могат да покриват задълженията си – битови, към банки и други кредитодатели.

 

 

„Вземи живота си в ръце! Изтегли кредит“ – императивно, ясно, недвусмислено звучи рекламата в края на клип, в който цяла учебна зала е пълна с хора, навели глави над учебниците, а млада девойка захвърля химикалката, с бодра крачка напуска учебната стая, тегли бърз кредит и заживява доволно и в охолство.

 

Естествено, на Министерство на образованието не му и хрумва да сезира СЕМ, защото рекламата е директна покана към учащите се да не учат, а просто да взимат пари. „Кифлите“ от клиповете са мили и симпатични девойчета, които спешно се нуждаят от шопинг, защото любовникът не дава, а работодателят – не плаща.

 

Несъмнено сценаристите на посланията за финансовото зарибяване са избрали най-красивите жени, най-атрактивните мъже, най-топлите гласове за своите реклами. Да се чуди човек онези, дето предлагат олио и тоалетна хартия не знаят ли за тези гении на рекламата и за същите красиви същества! 

 

Но думата е за друго. Само в един рекламен блок може да се видят до три различни послания за теглене на бърз кредит, като се оказва, че с така взети пари се плаща сметката за тока, детето отива на екскурзия, черпите баба си с толумбички , купувате кола, възнаграждавате любовника, омитате всичките промоции в мола и всичко това – защото имате нужда от кеш „вътре в този момент“. 

 

Няма  особена разлика в разума с който едни зомбирано купуват билетчета и ги търкат с вече протрита по ръбовете монета, която постоянно стои в джоба на билетотъркача и безгрижието с което хора, които не успяват да покрият насрещните си нужди, теглят нови и нови кредити! 

 

По обясними причини никой още не е разкрил курсове под надслов: „Как да си направя сам финансова пирамида и да се погреба в дългове!“, но яростната рекламна атака за бързи кредити представлява именно това – зарибяване на гладните за имане, които обаче не знаят как да го постигнат чрез личен труд. 

 

По данни на Националния статистически институт, лицата, които се осигуряват по трудови правоотношения в България са 3,15 млн. За 2016 г. по данни на Асоциацията на колекторските агенции в България, средният дълг на единица неплатежоспособен българин е 912 лв. и това се отнася към повече от 1,8 млн. отделни случаи. Видно е, че повече от половината легално работещи българи не могат да покриват задълженията си – битови, към банки и други кредитодатели. 

 

Не е изненада и промяната в профила на хората, които теглят кредити. Първоначално те са били на около 50-60 години и са решили да направят ремонт, да си купят по-малко стара кола от сегашната или да направят мечтана екскурзия. Днешните стръвни потребители, които почти задължително стават лоши длъжници, са на около 20-24 години, без сигурни или дори без никакви доходи, но си купуват телефон, таблет, мотор или… нов чифт цици. 

 

И докато средният дълг на физическо лице през 2014 г. е бил около 480 лв., сега вече надхвърля 900 лв. От колекторските фирми са оптимисти, че тази сума е по-ниска от средната заплата за страната, което не прави онези, които и без това нямат пари, по-платежоспособни. 

 

Освен бройката на хората обаче, съществува и по-мащабна картина. Според данни в сайта на БНБ, за 2017 г. просрочените от граждани дългове към официалните банкови институции възлизат на 2,3 млрд.лв. Те са както по ипотечни кредити, така и за потребителски кредити.

 

Повече от половината длъжници за сума около 1,4 млрд.лв. са закъснели с повече от 180 дни – ерго, хората наистина нямат идея как ще изплащат дължимото и дали някога ще могат. Тези хора никога не могат да вземат банков кредит, но няма проблем да теглят бърз кредит – хем толумбичките за баба да бъдат осигурени, хем токът да бъде платен и детето – пратено на зелено училище, а може и една вноска по просрочения кредит да бъде платена. После вече дългът е към банката, към небанковата институция и отново към детето, към бабата и към всички доставчици на битови услуги. 

 

Според различни източници, неизплатените дългове към фирмите за бързи кредити варират между 600 и 800 млн.лв. Тези суми са отделно от неизплатените договори за лизинг на конкретни стоки, договор за които са подписани направо в търговските обекти – хладилници, телевизори, музикални уредби. Отделно са дълговете към компаниите за битови услуги за около 1,5 млрд.лв. Липсва и официална информация колко са длъжниците с неизплатени местни данъци и такси. Държавата по принцип не се интересува от такива неща. Данъците се плащат със заеми само тогава, когато човек се нуждае от документи, за да тегли банков кредит. 

 

На този фон, докато едни бясно търкат билетчета (добрата новина е, че не задлъжняват пряко чрез тях, защото ги плащат на мига), други решават, че ще търкат още повече, ако вземат бърз кредит.

 

Внушенията на тези реклами са точно толкова зловредни, колкото и щастливото лице на поредната безработна леля от Злодерене, която в живота си не е ходила на море и на екскурзия, а сега ще оправи целия си род със спечелената сума. 

 

Близо 370 хиляди са хората, които не могат да обслужват бързите си кредити. Според таблица за целта на тегленето на кредит, от особена важност е било човек да влезе в дългове заради – с равни дялове от 17 на сто – телевизор, бяла техника, компютър или таблет. Телефонът е бил жизнено важен за 21 на сто от ползвателите на светкавични пари.

 

Притиснати до стената от банкови институции, близо 25 хиляди човека са теглили бърз кредит, за да платят на банката – поне донякъде. Не е известно обаче някой да е теглил кредит, за да си плати глобите към КАТ или данъците към държавата. 

 

За сметка на това идат абитуриентските балове. По приблизителни данни от 2016 г. (всъщност никоя институция не предлага точна статистика), размерът на бързите кредити, които ще се теглят възлизат на 2500-3000 лв. Оскъпяването им е с около 300-600 лв. 

 

Ако съдим обаче по вдъхновяващите послания от преливащите с покана за бързи кредити рекламни блокове, след бала младите хора ще станат много богати и много успешни, защото като са вече на 18, колко му е и те да теглят, да теглят и да прегърнат съдбата на длъжници, преди дори да са се научили какво значи да изкараш един лев. 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Хампар Левонцумян,

  17 Май 2018 8:51ч.

  Хубава статия по много сериозна тема!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 699

  17 Май 2018 9:39ч.

  а па тая, че банковите кредити да не са по-хубави, пак се стига до колектори като не плащаш...Да забранят и рекламите на ипотечните кредити тогава, четвърт век крепостен на банката, връщаш двойно. Как смеят да ги рекламират?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанасов

  17 Май 2018 9:45ч.

  Всеки човек е като риба в океана, все на нещо ще "клъвне". Балъците не са мамути, те никога няма да измрат./ Сергей Мавроди

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В нашия град

  17 Май 2018 10:03ч.

  Залепият ли се реклами за бързи кредити по стълбове и входове , до час са изпокъсани от изгорели от тях хора. Аз също късам, без да ми се е случвало да ги ползвам, но уви днес сме в кредитно робство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По време на социализма

  17 Май 2018 10:05ч.

  На кредит 20 000 лв върнах по-малко от 24 000 лева, някъде 1.5% проста лихва, а не като сега на лихвата лихва! Христос е бил срещу лихварите и са го разпнали. А днес ние сами се качваме на каруцата им!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • JJJ

  17 Май 2018 11:45ч.

  Бързите кредити са най- новото изобретение на "бизнесмените" занимаващи се с търговия с наркотици, проституция и хазарт, наравно с веригите от заложни къщи, където крадците от собствените си или чужди домове (битови крадци) реализират, обръщат в пари, откраднатото. Стотици хиляди младежи си съсипаха живота, след като получиха лесен достъп до пари от бързи кредити още от най- ранна възраст, като се измъкват от опеката на родителите си. С нищо необезпечените кредити, само срещу лична карта, пари с които си купуват наркотици и стават наркозависими; прахосват ги в казината и стават психо- хазартно зависими; или в безбройните чалготеки, в които опустошават душите си. Бързите кредити давани на младежите няма нищо общо с потребителските кредити за покупка на някои стоки за дома. Тях ги дават с кредит, без лихва, стоки на изплащане. Тези стокови кредити са абсолютно обезпечени със самата купена стока: спреш да плащаш и ти приберат обратно стоката; нито с ипотечните кредити. "Бързите" кредити, ако не 100%, то в 90% от случаите в последна сметка обслужват мафията (парите отиват в нейния джоб) и са една от основните причини за тежката демографска криза в България. Огромното количество пари в мафията и дава възможност да си купува съдии, прокурори, полицаи и депутати, които им гарантират чрез съответните закони комфорт при зверското заробване на българите, тяхното прогонване от родината и унищожаването на нацията. Необезпечените бързи кредити са на път да ни затрият като народ. По най- спешен начин трябва да се приемат закони:1) за инкриминиране отпускането на необезпечени кредити на неплатежоспособни младежи. Според подобен закон от преди 1989г. :"който отпусне необезпечен кредит се наказва със затвор от 3 до 10 години"; 2) да се забрани всякаква хазартна дейност за вечни времена. Хазартната зависимост е призната за психично заболяване от СЗО, поради което в много държави по света като Израел, Русия, Хавайските острови, Турция, арабските държави... хазартът е абсолютно забранен; 3) доживотна присъда без право на замяна за всички производители и трафиканти на наркотици; 4) закон за забрана дейността на заложните къщи;5) закон за частния фалит и "опрощаване" като неправомерно отпуснати на всички необезпечено раздадени кредити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Определено в статията има здрав разум

  17 Май 2018 11:47ч.

  Хареса ми. Отдавна жадувах за нещо подобно. Журналистика, а не ибрикчийство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На територията подвластна на цар Бочко III има и те такива работи

  17 Май 2018 11:48ч.

  Понеже това е единствената ценности на Цеца Секса и с-ие - Мамонската.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чужденец

  17 Май 2018 12:34ч.

  Каквото искахте - получихте си го ! А някой изобщо замисля ли се, че го цакат със много данъци един върху друг за едно и също нещо - става дума за автомобила. Един път - пътен данък, втори път задължителна застраховка, трети път винетка, четвърти път акциз върху горивата, което си е пак вид данък, пети път задължителен годишен преглед. Хубава работа, ама извратена /циганска/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Таня

  17 Май 2018 13:24ч.

  Щом дават кредита на личната карта да си го търсят от нея!(това е за хора запознати с основата на Системата)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tania

  17 Май 2018 13:46ч.

  https://youtu.be/ME7K6P7hlko

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за __ Таня на 17.05.2018 в 13:24

  17 Май 2018 14:15ч.

  Абсолютно си права и начин за спасение има. Точно личната карта е в основата на идеята. Личната карта и съответно ЕГН-то не са собственост на човека, той само "върти" движението на едни пари, които са безгранично много в пространството, но чрез контрола им те контролират нас. Затова богаташите нямат нищо на ЕГН-то си, имат тръстове, фирми, но на ЕГН-то нищо.Но кога ще се изучим незнам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1234

  17 Май 2018 15:14ч.

  Рекламите на банките да не са по-добри,а на противоргрипни лекарства,и други такива лекарства?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето на

  17 Май 2018 15:25ч.

  Само хубавата вярна статия не върши работа. От няколко години ни залъгват ,че ще приемат Закон за личния фалит при свръх задлъжнялост, даже Мая Манолова си лъска имиджа с тази тема, но този закон все не се приеме, дори не влиза за дебати в НС. Защо ли защото и от статията става ясно чии интереси ще бъдат засегнати- на мафиотите и натрупалите пи незаконен начин пари. Но те са в много прака и взаимо обвързана система с банките. Банките натикаха хората с лесни кредити средно с 10 % лихва и сега, когато хората закъсаха от инфлационни процеси, от неувеличение на доходите си с години, което е против здравия разум за нормално развитие с каквото управляващите постоянно се хвалят, дойдоха фирмите за бързи кредити да досъсипят хората до край. Защото нирмалния чивек по принцип е оптимист и трудно може да си представи такава абсолютна и безотговорна деградация, без намесата на правителството да се помогне без задлъжнялите хора в стремежа си да уредят по някакъв начин задълженията си в даден момен с надежда че скоро ще се оправят и ще стъпят на краката си. Но явно това няма да стане защото е добре замислен и умело дирижиран процес на същите управкяващи от които бъгарина чака спасение.И като се замисля намирам, че това е подходяща причина да се вдигне най масовия протест, който е правен в последно време защото са засегнати повече от един милион хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руди

  17 Май 2018 17:05ч.

  Братя и сестри(и вие, Лиянке), не се дръжте, като болен от "Алцхаймер" в публичен дом - забравяте, че са ви обслужили и отказвате да си платите сметката! Да бяхте мислили, когато се "сменяше" системата. Късно е вече за "умни" статии. Пуснаха ви на пираните неподготвени, голи-голенички, че даже ви обучиха и как се прави стриптийз, та да не би някой случайно да се окаже понаметнат пред аквариума. Най-голямото богатство на родния човешки ресурс не беше нито образованието, нито моралът, нито трудовите му навици. Микроскопичната му задлъжнялост беше. Собствени домове, собствени коли, собствени вилички, лозя, градини и пр. Българинът работеше за себе и за държавата и харчеше, колкото имаше. Без кредити, лизинги и ипотеки. Днес работи за корумпираните управници, за мафията, наречена финансов капитал и за откровената мафия. А на него - колкото му подхвърлят и каквото пооткрадне. Ама пък си имаме десетина хиляди богати убавци и убавици(най-умните и честните; елитът ни), с чиито палати, самолети и яхти да се гордеем, а също и правото да си дрънкаме глупости на глас денонощно, на което му викат "свобода на словото" и по нея сме, къде 111-ти на света. На печелившите - честито! На останалите - сори, другият тираж ще е в другия живот!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до JJJ

  17 Май 2018 18:01ч.

  Това с кредитите в магазините не е вярно, отвори сайтовете за продажба на разни стоки и ще разбереш, че можеш да си купиш телефон, дрон, телевизор, компютър и т.н на половин цена с 11 месеца гаранция. Отиди пред една паспортна служба в населено място с преобладаваща "тъмно лилаво" население и ще видиш опашките за лични карти. Нали се сещаш, че не може да човек да си губи ЛК през 1 месец. Схемата е ясна, но на никой не му се занимава да се спре.!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДА!

  18 Май 2018 11:26ч.

  Ама всички фирми за бързи кредити са клонинги на банките!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анна Колчакова

  18 Май 2018 12:35ч.

  Сигурна съм, че "Гласове" не знаят, че в статията против кредитите има в момента ТРИ реклами за кредити: две на Кредит Груп и една на Фератум.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минувач

  18 Май 2018 15:54ч.

  Банално е,но все пак трябва да го кажем."Вселената и човешката глупост са безкрайни,но за първото не съм съвсем сигурен !"Алберт АЙНЩАЙН

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  18 Май 2018 21:12ч.

  Не виждам причина да не премахнем поне едното зло, щом има кой да го направи. А после да се заемем и с останалите. Защото ако всеки път, в който някой иска да отстрани нещо лошо, ние твърдим, че има и друго, та не си струва, тогава няма да започнем изобщо очистителния процес. Така и ще си спорим помежду си, докато хората си затъват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анархо-комунист

  18 Май 2018 22:23ч.

  Или обсъждаш причината-уродливото лице на капитализма, или лалалакаш против следствията. След няколко хилядолетия археолозите и социолозите ще се чудят как е бил възможен такъв дисонанс между техническото и духовното развитие на сегашната ни ''цивилизация''. И според мен ще решат, че по това време на земята са вегетирали зомбита.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър Иванов

  27 Май 2018 13:48ч.

  Всичко е вярно, но коя е причината. Първо -папагалският синдром е норма номер -1;2-ро ,всички сме всеядни, с тендеция към увеличение на хишниците , като популация, не само че гледаме как да консумираме повече , но и как да консумираме , другият до нас , отдавна забравихме да си помагаме, но пък за това все по-успешно си пречим. В океана на недоволството и мизерията , всички средства са позволени, защото става въпрос за отцеляване. Всички религиозни догми ,стартират хуманистично и добронамерено, на което и дължат началните си успехи, и после се опорочават, заради простичкият факт , че се превръщат в метод за облагодетелстване, не съм доволен от това което каза -Самюел Коен, създателят на водородната бомба, че разочарованието му от човечеството е причината за създаването на бомбата, но може и да е прав; ескалацията на апетитите ни е тотална и унищожителна, и няма нещо ,което може да ни спре, а може би самоунищожението е в генезиса ни, трагедия , като тъмната материя, все повече става , но никой не я вижда, добре , че малко остава, повече от половината мина, да му мислят следващите поколения , ако до тогава запазят това ни качество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rose anna

  10 Авг 2018 10:54ч.

  Здравейте, Това е да се информира широката общественост, че г-жа Роза Анна, заемодател на частни заеми, открива финансова възможност за всички, които се нуждаят от финансова помощ. Ние даваме заем при лихвен процент от 2% на физически лица, фирми и компании при ясни и разбираеми условия и условия. свържете се с нас днес по електронна поща на адрес: ([email protected])

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • блабла

  22 Дек 2018 4:22ч.

  До колкото разбрах преди време в Гърция са отворили фирми за бързи кредити,но понеже тежи фирми са фалшиви и са незаконни,както и договорите им полицията ги арестува всичките до един и секват бизнеса им.Там сега нямало бързи кредити вече. Имало е и български фирми на гръцка земя бързи кредити,а тук никой нищо не прави да ги затвори тези бързи кредити и мошеническия им бизнес продължава необезкпокоявано.В България също тези фирми са нелегални за бързи кредити.Всичките до един ! Половината са собственост на хора от парламента.Така са ми разказвали !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи