"Антикомунизмът" е прикритие за антисемитизма на българските "антикомунисти"

"Антикомунизмът" е прикритие за антисемитизма на българските "антикомунисти"
Антисемитизъм, който "антикомунистите" не посмяха да отрекат и порицаят. Коментар на Вени Марковски за надписите върху паметника на Альоша в Пловдив, публикувано във ФБ.

 


Уважаеми хора,
Вчера паметникът "Альоша" в Пловдив осъмна с надписи - основно антисемитски, но и антикомунистически, а и поне един насочен пряко към някоя си "Захарова".


Днес "Альоша" е вече почистен, само пясъкът по камъните показва, че там са действали служителите на ОП "Чистота" (съобщава* сайтът "Под Тепето", откъдето са и приложените снимки).


Но ако плочите могат да бъдат почистени с пясък, какво ли средство ще използват нашите "антикомунисти" (кавичките са нарочно сложени), за да почистят гнусната си... извинете - гузната си съвест, защото не поискаха да порицаят антисемитската проява, само защото тя е... на съветски паметник?
От "Под Тепето" разбираме*, че подобни надписи имало из цялата централна част на Пловдив и според пловдивската полиция ставало дума за един извършител. Това, разбира се, за измислените "десни" у нас е подробност - нали важното е, че е надписите са върху "Альоша" в Пловдив и върху паметника на съветската армия в София... Щом се пише там срещу "комунистите", значи авторът е герой - някой местен Бенкси, едва ли не.

 

В Интернет се появиха какви ли не сложни конспиративни теории. Надписите били провокация, твърдят хора като** "антикомуниста" Evgeny Mihaylov, като Margarit Mitsev, Binka Peeva и др. Не просто провокация, а "руска манипулация" (според Виктор Гечев). Boris Tanusheff пък обяснява, че понеже надписите били не върху паметник, а върху "пропагандна скулптура, следователно ничия памет не е осквернена". Евгений Михайлов дори прави втори коментар, за да не остане съмнение, че отказът му да порицае антисемитските надписи е случаен: "Косьо, това с надписите по църкви и училища БКП/ДС го правеше и през 1990/1991. Нали помниш провокациите им? Сега си играят със същото!!!"

 

Комай само Константин Мишев, на чиято стена са публикувани горните мнения, е този, който казва ясно, че "ако е руска провокация..., то е още по-важно да се пресече, а не да се мълчи".

 

Но нашите "антикомунисти" мълчат. Мълчат, както казваше поетът, като комунисти на разпит.

 

Уважаеми хора,

Когато има много конспиративни теории, обикновено най-простата версия е най-вероятна: антисемитите са се усетили, че ако слагат антисемитските надписи по съветските паметници, антисемитизмът им ще бъде прикрит и разговорът ще се отнесе в друга посока - Русия, нацизъм, комунизъм...
А в същото време антисемитизмът ще продължи да се развива, защото "демократите" ще обвинят всеки, който се изкаже срещу езика на омразата за... комунист!?!

 

Това не е нещо ново - само преди месец бяхме свидетели на нещо подобно. Тогава критикът Димитър Камбуров написа рецензия за филма "Анжел Вагенщайн - изкуството е оръжие", в която редица хора и организации видяха ясно изразен антисемитизъм. Понеже антисемитизмът бе прикрит под формата на филмова рецензия за филм, чийто главен герой е антифашистки боец, че и комунист, "антикомунистите" първосигнално тръгнаха да защитават автора на рецензията, без да обръщат внимание на съдържащия се в нея антисемитизъм.

 

От всичко това можем да си направим един главен и един второстепенен извод:

Главният извод е:

"Антикомунизмът" служи като прикритие на антисемитизма.

А второстепенният е, че нашите "антикомунисти" са менте-демократи, защото няма истински демократ, който да не е против проявите на антисемитизъм - без значение дали са в статия или върху съветски паметник.

 

Добре, че поне правителството реагира - МВнР излезе с декларация (както и предишния път), в която осъди "поредния вандалски акт", в който са "използвани нацистка символика и антисемитски лозунги". Сега остава да видим дали това ще е само реакция на външното ни министерство или и вътрешното ще се раздвижи, за да хване извършителя/ите/.

 

_________


* - Виж подробности тук: http://podtepeto.com/GRADAT/udarna-brigada-pochisti-alosha/
** - Мненията са цитати от стената на Константин Мишев: https://www.facebook.com/konn.mv/posts/1465176426911508

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • observer

  11 Ное 2017 15:33ч.

  Вени Маркоски е в дълбока грешка. Антисемитизмът е повсеместен, освен когато трябва да се хвалим как сме спасили евреите си. Среща се и сред фашизоидите, и сред умерените демократи, а и сред русофилите също. Достатъчно е да си спомним за тирадите срещу Сорос, Порошенко-Валцман и обратно, срещу евреите болшевики. За щастие българският антисемитизъм се ограничава до празните дрънканици на интернет философи. При борбата с паметниците е различно, там става въпрос за арт ивенти, софийският най-вероятно е обект на художествена изява на творци от средите на умерените демократи, докато пловдивският пострада от някакъв квартален луд, изживяващ се като германски нацист. Все пак днес Наполеон не е актуален.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васик

  11 Ное 2017 16:57ч.

  Евгени Михайлов явно живее на луната със своите спомени от 1990-1991, защото в София няма блок, магазин, училище, църква, без изтипосана свастика. Това всъщност е причината, поради която софиянци не обръщат внимание на пречупените кръстове - те ги виждат непрекъснато около собствените си домове и в градския транспорт и тяхното ниво на чувствителност е притъпено, което може би беше целта на упражнението. Наистина, в отделни случаи свастиките са замазани с боя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  11 Ное 2017 17:00ч.

  Тук при observer има някакво объркване. Когато говорим, че Сорос, Порошенко и други са евреи, то те се осъждат заради мръсните им деяния които са безброй, а не за това, че са евреи. Ако те извършват добри дела хората които са реалисти и не са пристрастни няма да се отнасят зле към тях. Това се отнася и за много други евреи – съдим ги според делата им. А иначе болшинството хора, и аз осъждат антисемитизма и въобще оскверняването на какъвто и да е паметник. За съжаление МВР едва ли ще се прояви и ще хване нарушителите, а ако ги хване прокуратурата едва ли ще ги накаже. А иначе за спасяването на нашите евреи истината е доста по различна, с което лично съм запознат, за това колко и какво са изтърпели в нашите концентрационни лагери, за конфискацията на имуществото им и т.н..Така, че има определена истина в това ,че Червената армия ги е спасила! Ако някои ”демократ” не вярва в това ”спасяване” на евреите да се порови в историята ни, която малко българи познават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  11 Ное 2017 17:20ч.

  Kubis, обаче някои изрично подчертават еврейския им произход, иначе това Валцман щеше да е напълно излишно, нали? Да не се разпростираме обаче. А що се отнася до приноса на Захарова, ами то и антифашистката съпротива в България излиза, че е била излишна тогава. Съветската армия щеше пак да влезе у нас, както го направи в Румъния, където такава нямаше.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо

  13 Ное 2017 13:49ч.

  Вени Марковски или е роден вчера (в което не съм убеден), или се прави на умряла лисица, което е нормалното състояние на ционистите (observer, ти нали не си от тях?). По случайно съвпадение, вождовете на много неонацистки партии в Русия са евреи - Малцев даже се опита да предизвика геволюция на 5 ноември; по случайно съвпадение, цялото ръководство на неописуемо демократичната и неописуемо независима Украйна се състои от евреи, които с удоволствие ръководят неонацистки формирования, а на възмущението на някои равини от батальона "Азов" например, финансиран от олигарха Бенцион Коломойски (председател на "Европейския еврейски съвет") и доскоро оглавяван от доскорошния вожд на "Десния сектор" Авдим Аарош, му трябваха две години, за да хване дикиш. Па че българското фюрерче Болен Лидеров стана фюрерче, след като се задоми с еврейка, е чиста случайност. Като едното нищо можеше да си върти търговийката с порнографски снимки и да уведомява Богомил Бонев за текущите събития в тая деликатна област, ма на, внезапно му дойде отвътре. ПП за observer - според един президентски указ на незабравимия Джордж Даблю всеки, който твърди, че американските средства за масова информация или холивудските филмови компании са собственост на евреи, е антисемит. Да си чувал за такъв указ, executive order, санким?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гери

  13 Ное 2017 14:41ч.

  Щом и С. Паси не коментира надписите по паметниците, а изказването на Захарова, значи няма антисемитсисемитска насоченост, а антируска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи