Все още няма газово споразумение между Русия и Китай

Все още няма газово споразумение между Русия и Китай
Китай и Русия решиха да засилят сътрудничеството си в енергийния сектор, но не са постигнали споразумение за подписването на договор за доставка на руски газ. Това съобщи говорителят на президента Владимир Путин, цитиран от "Ройтерс".
<p>Договорът, за който се водят преговори от повече от десет години, придобива ново значение в очите на Кремъл, който вижда в него начин да заобиколи натиска, упражняван от Запада от началото на кризата в Украйна, посочва агенцията.</p> <p>&quot;Беше постигнат значителен прогрес, но предстои още работа по въпроса за тарифите&quot;, заяви говорителят на Путин, Дмитрий Песков, в Шанхай, където руският президент започна двудневното си посещение в Китай.</p> <p>Русия се надява да започне да изнася по 38 млрд. куб.м газ годишно към Китай. Преговорите между двете страни се засилиха през последните месеци. Миналата седмица руският министър на енергетиката Анатолий Яновски, който беше на подготвително посещение в Пекин, заяви, че газовото споразумение е &quot;готово на 98 процента&quot;. Самият Путин каза преди да пристигне в Китай, че дискусиите между двете страни са навлезли в &quot;последната фаза&quot; и изтъкна общите интереси между двете страни.</p> <p>&quot;Прилагането на тези споразумения ще даде възможност на Русия да диверсифицира посоките на износа си, докато за нашите китайски партньори то би могло да бъде лекарство за недостига на енергия и да допринесе за екологичната сигурност&quot;, заяви в навечерието на визитата си Владимир Путин.</p> <p>Специалисти в енергийния сектор смятат, че споразумението между &quot;Газпром&quot; и &quot;Чайна Нешънъл Петролиум Корп.&quot; за срок от 30 г., може да достигне размер от 400 млрд. долара.&nbsp;Руската страна вижда в него възможност да зависи по-малко от поръчките на европейските пазари, които сега са главния й път за износ.&nbsp;</p> <p>&quot;Посещението все още не е приключило. Разговорите ще продължат&quot;, уточни говорителят Дмитрий Песков след първата среща между президента Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин. &quot;Това може да стане във всеки момент&quot;, добави&nbsp;говорителят.</p> <p>Източници, близки до &quot;Газпром&quot;, съобщиха в понеделник, че преговорите между двете страни са забуксували заради желането на Русия газовият гигант да получи като авансово плащане 25 млрд. долара за първите доставки в Китай до 2018 г., добавя &quot;Ройтерс&quot;.</p>

Коментари

  • Аштън

    20 Май 2014 22:28ч.

    Боже, какво заглавие на статията, което означава, че Западът трепери от диверсификацията на руските доставки.През зимата ще затреперим още повече...Договор Газпром/Китайска газова компания има, но даже ги сърбят очите да прочетат Ройтер

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искаш, не искаш

    21 Май 2014 0:24ч.

    без газ не става! Ако не днес то утре, в ситуация на намаляващи световните минерални ресурси и експоненциално нарастваща промишленост газа ще стане по-скъп и от златото! До критичният момент, науката е длъжна да открие друг практически неизчерпаем способ за усвояване на природна енергия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петка Картечаря

    21 Май 2014 0:43ч.

    Путин отиде на крака, като амбулантен търговец при китайците да им пробутва единственото, което Русия може да им предложи - газ! (пръдня, с извинение; те го въртяха цял ден и накрая ... споразумение няма. И, както се оказа, китайската позиция за Украйна не е дибидюс синхронизирана с тази на Москва: \&quot;Китай е за мирно уреждане...\&quot;, чунким може да е за военно уреждане. Голямо унижение за дребното императорче, жесток ритник в задника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трезво казано

    21 Май 2014 1:04ч.

    Русия трябва да развива високи технологии и икономиката си. Не става само с природни богатства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • jhb

    21 Май 2014 2:29ч.

    Интересни коментари/по горе/във финансовите саитове тази предстояща сделка американците я наричат holy grail gas deal.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи