В Гърция посрещат Благодатния огън с почести на държавен глава

В Гърция посрещат Благодатния огън с почести на държавен глава
С правителствен самолет се очаква да пристигне в Атина благодатния огън от Йерусалим. Делегация от висши духовници и министри носят светлината от Божи гроб. Летището е празнично украсено. На гръцка земя огънят се посреща с почести на държавен глава.
<p>Хиляди миряни от цялата страна вече очакват със свещи приземяването на самолета. При перфектна организация с военни самолети и кораби Благодатният огън се изпраща до всички храмове на Гърция, където трябва да пристигне час преди полунощ, съобщава БНР.</p> <p>Интересни традиции има на островите в часовете преди Възкресение Христово. На остров Корфу чупят глинени стомни от прозорците на домовете, за да изгонят злото в последните часове на Страстната седмица. На остров Закинтос точно в полунощ от всички църкви се пускат бели гълъби, които са символ на силата на живота. В Крит изключително вълнуваща е литургията в скалния манастир, където е бил заточен Свети Йоан. На красивия остров Хиос, след Възкресение, между двата хълма над пристанището небето се озарява от фойерверки.&nbsp;</p> <p>Пасхалното нощно богослужение започва тази вечер и продължава до ранните часове утре.Много са гърците,които остават до края. Всички са закупили вече пасхалната &bdquo;ламбада&rdquo;, с която носят свещенния огън от църквата в къщи. Това е украсена свещ, наречена &bdquo;светилник&rdquo;, която утре сутрин на първа литургия се носи да догори в църквата за здраве.</p>

Коментари

  • Hunter Douglas

    20 Апр 2014 18:11ч.

    Свободата ни е дар от нашите източни братя. От пролятата кръв на финландци, румънци, руси и българи. Истината пишете и помнете. Истината е в братска православна Русия. Анатема за предателите - еврейчето Паси-вен педерас, помачето Прецедент Плевньо...анатема за вси изменници на Български род Родина и Народ. Тато бе последния родолюбив истински политик. Светла му памет. Поклон! И помнете!!! Помнете,знайте и предайте на децата си, че няма ни един янки пролял кръвта си за да ни има като Народ! За да я има Православна Майка България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи